smadzeņu darbības blakusprodukts
Spirts 
28th-Oct-2014 12:27 pm
Nesen kāds jaunietis man teica, ka es runājot par raugiem kā par saprātīgām būtnēm, tad nu viens no maniem visantropomorfizētākajiem stāstiņiem par raugu.

Par raugiem sauc visas vienšūnas sēnes, kuras enerģiju var iegūt rūgšanas ceļā. Rūgšana, atšķirībā no cilvēkiem ierastās elpošanas, neprasa skābekli. Tomēr izmantotie oglekļa savienojumi netiek pilnībā sašķelti: beigās ir C2H5OH nevis CO2 un H2O, tādēļ iegūtais enerģijas apjoms ir mazāks. Vienkāršojot - sajaucot ķīmiskās molekulas mēs iegūstam enerģiju, kas tajās ielikta, lai tās uzbūvētu, tādēļ, jo tālāk izjauksi, jo vairāk enerģijas dabūsi.

Maizes raugs ir dīvainis, viņš pie pieejamiem cukuriem saka - jēj, tagad davai taisām spirtu! Lektori bieži vien komentē šo faktu kā - paskat, raugs nav lasījis bioķīmijas grāmatas. Ja viņš šos cukurus šķeltu līdz CO2 dabūtu 16x vairāk enerģijas. Bet patiesībā, spēja arī pie klātesoša skābekļa rūgt, nevis šķelt oksidatīvi, ir evolucionārs pielāgojums. Raugi parasti dzīvo uz virsmām, kur strauji var ienākties daudz cukura - koku mizas, augļu miziņas. Ja raugs strauji saražo spirtu, tad viņš likvidē visus konkurentus sev apkārt un tad palēnām uzņem atpakaļ spirtu un sašķeļ to jau skābekļa klātbūtnē.
Comments 
28th-Oct-2014 01:09 pm
"Ja raugs strauji saražo spirtu, tad viņš likvidē visus konkurentus sev apkārt un tad palēnām uzņem atpakaļ spirtu un sašķeļ to jau skābekļa klātbūtnē."
Vai tā rodas pārrūguši vīni?
28th-Oct-2014 01:22 pm
neesmu pazīstama ar vīndarīšanu, tādēļ nezinu, kas ir pārrūguši vīni.

Vīna darīšana parasti notiek ierobežotas skābekļa piekļuves apstākļos, man šķiet makten daudz tas raugs nevar noēst savu spirtu, jo spirta ēšanai vajag skābekli.
28th-Oct-2014 01:14 pm
Vēlamies primitivizēt – palēnām uzņem atpakaļ spirtu un sašķeļ to jau skābekļa klātbūtnē – sanāk, ka raugam pašam garšo (to uzrūdzina vēl vairāk) savs rūgums?
28th-Oct-2014 01:21 pm
viņam garšo sevis izstrādātais, jā.

ja raugu iemetīs cukurūdenī un kārtīgi maisīs, tad pēc kāda laika viņš godīgi izēdīs sevis sastrādāto spirtu.

vienīgais, raugs, kas tiek izmantots alko ražošanā ir cilvēku selekcionēts, kuriem interesēja spirta saturs, ne jau rauga ļaunprātība pret citiem mikroorganismiem, un tas šad tad tik ņipri ieskrienas ražojot spirtu, ka nogalina ne tikai konkurentus, bet arī pats sevi. (12- 14% spirta ir robeža, cik raugs var izturēt neaizejot bojā)
28th-Oct-2014 03:00 pm
tobiš, ja iemet raugu šņabī, pēc laiciņa mums būs pliks ūdens?
28th-Oct-2014 03:01 pm
šņabī nē, bet kaut kādā sidrā un maisot tā tiešām varētu sanākt.
4th-Nov-2014 10:14 pm
Hā, cik interesanti ir to visu zināt :)
This page was loaded Apr 26th 2024, 3:59 pm GMT.