Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Commenting To 

Summum ius summa iniuria?

crescendo (crescendo)
http://journal.bad.lv/users/namtar/53110.html

Lai šis man kalpo kā spilgts piemērs, kāpēc nevajag spriest par lietām, par kurām šķiet, ka zinu daudz (jo skar taču arī mani), bet patiesībā tā lāga neko nezinu...

Ak jā - vispār jau gramatiskā ir tikai viena no tulkošanas metodēm. Un ir Latvijā tāda Satversmes tiesa, kas kā reiz pārbauda likumu atbilstību Satversmei (kas iekļauj arī likumu taisnīguma pārbaudi). Bet tas jau nekas.. galvenais, ar zobiem un nagiem iecirsties padomju tiesību loka izpratnē, un to vispārināt uz visu Eiropu...
Un to neizdomāja Cicerons, šī maksima pastāvēja jau pirms viņa.

Existunt etiam saepe iniuriae calumnia quadam et nimis callida sed malitiosa iuris interpretatione. Ex quo illud "summum ius summa iniuria" factum est iam tritum sermone proverbium. Quo in genere etiam in re publica multa peccantur, ut ille, qui, cum triginta dierum essent cum hoste indutiae factae, noctu populabatur agros, quod dierum essent pactae, non noctium indutiae. Ne noster quidem probandus, si verum est Q. Fabium Labeonem seu quem alium--nihil enim habeo praeter auditum --arbitrum Nolanis et Neapolitanis de finibus a senatu datum, cum ad locum venisset, cum utrisque separatim locutum, ne cupide quid agerent, ne appetenter, atque ut regredi quam progredi mallent. Id cum utrique fecissent, aliquantum agri in medio relictum est. Itaque illorum finis sic, ut ipsi dixerant, terminavit; in medio relictum quod erat, populo Romano adiudicavit. Decipere hoc quidem est, non iudicare. Quocirca in omni est re fugienda talis sollertia.


Jeb ļoti īsā un vispārīgā kopsavilkumā -tiesības var pamanīties tulkot arī tā, ka tās no tiesībām, kļūst par netiesībām. Reizēm šādas acīmredzami netaisnīgas, taču no likuma viedokļa formāli pareizas darbības pat tiek it kā veiktas sabiedrības interesēs. (seko divi daiļrunīgi piemēri). Tā ir krāpšana, nevis taisnīgas tiesas spriešana*, un no šādas prakses ir ieteicams izvairīties.

Tā kā - no worries. Tas, ka atsevišķa sabiedrības (tai skaitā juridiskās...) vēl nav tikusi līdz šo principu piemērošanai, nenozīmē, ka tie nav tiesību sistēmas daļa.

----------------------
*Precīzu judikatūras definīciju atļaušos iemācīties vēlāk. Vārds "judikatūra" te tā īsti neiederēsies vienalga, bet jēgai derēs arī tas, ko lietoju.

Comment Form 

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
This page was loaded Apr 28. 2024, 9:18 am GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09