Ūūlę ([info]chimera) rakstīja,
@ 2015-11-27 08:58:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
a aiz ko visi nīst keilu? rau,
keliam ir patiesi krāšņa uzturvērtība (http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2461/2,
keils ir lēts
keils nav fancy (nu, kļuva vienu brīdi sibīrijas lopbarība par superfūdu, so what, nav nepelnīti). man, kā zināms, vispār garšo lopbarība, nu tur auzas un griķi, par kuriem čehi vēl joprojām raksta uz iepakojumiem, ka ar pohanku tatāri barojuši zirgus, un normāliem cilvēkiem tā nebūtu jāēd).

vārdsakot, tāds čista latvisks kāposts.

***

iemetu aci nu jau slavenajā valkīras blogā. viss ir ļ. jauki, bet nu cik var atspēkot argumentu, kuru neviens neizvirza? ekošmeko pārtiku cilvēki izvēlas ne aiz tā, kas tur supposedly ir (lielāka uzturvērtība), bet dēļ tā, kā tur nav (pesticīdu un herbicīdu, ko cilvēki nevēlas redzēt sevī, augsnē, ūdeņos utt).


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]helvetica
2015-11-27 09:35 (saite)
Vai ne?!

(Atbildēt uz šo)


[info]mufs
2015-11-27 09:38 (saite)
man keils ļ.garšo, bet tad es viņu,to keilu, pārēdos un apsāpējās vēders

un lielākoties Rimi pārdod kautko apvītušu un iedzeltējušu :(

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]chimera
2015-11-27 09:39 (saite)
es nenormāli brīnos, ka mūsu pāķu rimčikā viņš gandrīz vienmēr ir svaigs (moš tāpēc, ka es visu izķeru un viņiem ir jāvēd jauns gribot negribot)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mufs
2015-11-27 09:45 (saite)
lūk,tas varētu būt skaidrojums
pēdējā laikā pārtiku iepēŗku reizi nedēļā, acīmredzot,ka tikām tie divi iepakojumi,kas tur parasti ir, sabojājas

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]str
2015-11-27 10:48 (saite)
visi jau nenīst:)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]str
2015-11-27 13:31 (saite)
man liekas , ka šī piemēram ir adekvātāka
http://friend-horatio.livejournal.com/tag/%D0%B5%D0%B4%D0%B0

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2015-11-27 13:50 (saite)
paldies, iečekošu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]zimbabve
2015-11-27 11:10 (saite)
Nu nez, man diezgan bieži gadās dzirdēt argumentu, ka ekošmeko ir augstāka vērtība. Pieļauju, ka uztura spečukiem to gadās dzirdēt vēl biežāk, ja ikdienā jārunā ar cilvēkiem par viņu ēšanas paradumiem.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]chimera
2015-11-27 11:11 (saite)
neesmu dzirdējusi/lasījusi ne reizi (atspēkotājus gan), bet pieņemu, ka valkīra siro pa visādiem GaismaCaurĒdienu.com daudz vairāk par mani

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zimbabve
2015-11-27 12:05 (saite)
Man liekas, ka nevajag pat "Gaismacaurēdienu". Man slimības kolēgu vidū gana daudz cilvēku, kuri iebraukuši auzās ar uzķeršanos uz mārketingu.

Bet keils foršs, tas gan, man sautējumos patīk likt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]juuuda
2015-11-27 16:39 (saite)
bet tas taču nav iemesls noniecināt ekoloģiski audzētu pārtiku kā tādu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zimbabve
2015-11-27 16:41 (saite)
es jau arī nesaku, ka ir

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]walkire
2015-11-27 13:58 (saite)
Oh, walkire. Vecā identitāte nemirst. :))

Es regulāri lasu lekcijas un uzstājos radio, kur klausītāji iesūta vai ēterī uzdod jautājumus. Jomas speciālistiem šie nav "argumenti, ko neviens neizvirza", bet ikdienas jautājumi.

Nav korekti visu cilvēku vietā apgalvot, kāpēc tie izvēlas eko pārtiku, jo tu, viens gabals, neesi reprezentatīva pret populāciju. Katram savs iemesls. Par pesticīdiem - atsevišķa tēma, ko apskatīšu. Bet viens no iemesliem ir ekopārtikas mārketinga rādīts mīts, ka viss, kas ir ne-eko, ir inde un "tukša pārtika". Un tieši eko mārketings ir tas, ka mani interesē. Un nav jāsiro par ezotēriskā uztura portāliem, lai atrastu šādu viedokli. Cilvēki, kas to uzskata, ir mana ikdiena, jo es esmu cilvēks, ar ko tie pārrunā uztura jautājumus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2015-11-27 14:13 (saite)
pavisam īsi, jo šodien laika nav vispār:

tavu ierakstu var nolasīt nevis kā "pasaulē ir tups ekomārketings, bet ekopārtikas ideja meiko zināmu sensu", bet gan "nost ar ekofašistiem!!1". tāpat nabaga keilu, kas ir labs un derīgs produkts, kāds varētu ignorēt, jo tas kļūs par kaut kāda pārspīlēta sūda simbolu. utt utml.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]crescendo
2015-11-27 22:17 (saite)
Dzirdu regulāri, no tievetājām, wannabegrutniecēm, grūtniecēm un, visvairāk, jaunajām māmiņām un tāgarāmejot pat mazus bērnus uzraugošajiem mediķiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]neraate
2015-11-27 11:12 (saite)
+

es gan parasti par pārtiku ar citiem nerunāju, bet tās dažas reizes arī šis arguments ir dzirdēts

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]nord
2015-11-27 12:06 (saite)
Kur ir slavenais valkīras blogs?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]chimera
2015-11-27 12:07 (saite)
http://ksenijakomente.lv/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]french_mime
2015-11-27 12:14 (saite)
Piekrītu, viņa tur sameta vienā katlā vismaz divas atšķirīgas lietas - perfektos instagrammu blogerus (sucks) un ekošmeko pārtiku (mostly good, bet tādās vietās kā Whole Foods var atrast arī daudz nevajadzīgus overpriced mārketinga trikus protams piemēram sparģeļu-godži minerālūdeni). Katrā ziņā, nesen atradu lētu lielvaikalu un domāju apšmaukšu sistēmu sapirkšos lētus augļus - beigās tie tā arī sapuva nenogatavojušies augļu bļodā. Tad jau labāk pērku drusciņ dārgākus augļus vietējā tirgū, kas ir gatavi un arī garšo labāk.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]chimera
2015-11-27 13:23 (saite)
perfektie blogeri mani noteikti atspārdītu kājām, bet ziemā es patērēju ļ. daudz saldētu dārzeņu, ogu utml. sasaldēts uzreiz pēc novākšanas > pusmēnesi marinējies noliktavā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]walkire
2015-11-27 13:51 (saite)
Es ne katlā sametu, es katlam vāku sazīmēju. Tālāk būs par visu atsevišķi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2015-11-27 13:52 (saite)
l. labi!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]french_mime
2015-11-27 15:16 (saite)
Ok, skaidrs, ieskicēšanai. Bet lai arī ekobuma izpausmes sociālajos mēdijos mēdz būt kaitinošas un tur ir daudzi pārspīlējumi par ne-eko produktu kaitīgumu, tomēr man šķiet virziens ēst-vairāk-dārzeņus-un-augļus-un-interesēties-par-to-no-kurienes-nāk-produkti ir tikai apsveicams.

Vēlētos arī izlasīt tavu viedokli par World Health Organisation slēdzienu sakarā ar sarkano un pārstrādāto gaļu:

http://www.theguardian.com/society/2015/oct/26/bacon-ham-sausages-processed-meats-cancer-risk-smoking-says-who
http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]walkire
2015-11-27 16:20 (saite)
Par šo noteikti vajadzētu uzrakstīt. Īsumā - jā, ir savākta pētnieciskā bāze, lai beidzot atļautos izteikt šādus apgalvojumus, taču daudz kas atkarīgs ir no devas. Te ļoti labi, manuprāt, uzralstīts: http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2015/10/26/processed-meat-and-cancer-what-you-need-to-know/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]walkire
2015-11-27 14:04 (saite)
Par keilu - ir keils (virziņkāposti, bet tas neizklausās kruta), un ir Keils. Ja keils ir vienkārši uztura sastāvdaļa, tad Keils ir mārketinga dievišķās klātbūtnes rezultāts. Tam tiek piedevētas brīnumīpašības - ārste gan vēzi, gan detoxē. Ārzemēs Keils ir tik ļoti kruts, ka mums arī vajag: http://www.delfi.lv/majadarzs/darzi-latvija-un-pasaule/foto-ka-aug-un-ka-tiek-novakti-slavenie-dimdinkaposti.d?id=46703217#!dgs=dgslv-66961:5154839

Pārspīlēti health claims - nebrīnos. Bet kur skatās tās valodas komisijas? Virziņkāposts. Tas ir virziņkāposts. :D

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]chimera
2015-11-27 14:09 (saite)
vot, lingsvistiskais aspekts mani interesē,

keils ir šis, ne? https://es.wikipedia.org/wiki/Brassica_oleracea_var._sabellica, vai ne?

kamēr uz virziņkāpostu man rāda šo http://onava.lv/index.php?pop=good&id=16862&keepThis=true&TB_iframe=true&height=555&width=800

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zimbabve
2015-11-27 15:32 (saite)
Man izskatās, ka virziņkāposts ir tas pats Savojas kāposts: Brassica oleracea L. var. sabauda L.
Tas noteikti nav kale.

http://www.vaad.gov.lv/sakums/normatvie-akti/augu-skirnes/skirnes-parbaudes-cpvo-protokoli-un-upov-vadlinijas/darzenu-sugas.aspx
Virziņkāposts pieder kāpostu capitata apakšgrupai jeb galviņkāpostiem.
Pēc kale galīgi neizskatās: https://en.wikipedia.org/wiki/Savoy_cabbage

Kale pieder acephala grupai: https://en.wikipedia.org/wiki/Acephala_group
Pēc LZA Akadterm sanāk, ka ir divi nosaukumi kategorijai - lapu kāposti un kacenkāposti:
http://termini.lza.lv/term.php?term=Brassica%20oleracea%20L.%20convar.%20acephala%20%28DC.%29%20Alef.&list=Brassica%20oleracea&lang=LA

http://termini.lza.lv/term.php?term=Brassica%20oleracea%20L.%20var.%20acephala%20DC.&list=Brassica%20oleracea&lang=LA

Murgs kaut kāds, botāniķi vajag :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2015-11-27 15:36 (saite)
rimi, kas laikam pirmie sāka tirgot kale latvijā pirms kādiem pāris gadiem, atceros, tulkoja kā "tumšie lapu kāposti". bet tagad visi raksta, kurš nu ko.

šis avots piedāvā tulkot kale kā "nauda" :D
https://lv.glosbe.com/en/lv/kale

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zimbabve
2015-11-27 15:37 (saite)
Aha, vēl esmu dzirdējusi "krokainie lapu kāposti", hvz, kā tad ir pareizi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]vilkate
2015-11-27 16:56 (saite)
Krunkkāposts!!!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chimera
2015-11-27 14:14 (saite)
(visās valodās ar keilu kaut kā man izdodas tikt galā, latviski - bardaks)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]walkire
2015-11-27 14:26 (saite)
Un es tikko ļoti apjuku, jo tieši valodnieks mani pārliecināja, ka tie ir virzīņkāposti. Hm, kam lai šito pajautā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2015-11-27 14:28 (saite)
kādam botāniķim, nez? (es šo arī labprāt noskaidrotu)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?