antiprojekcija ([info]antiprojekcija) rakstīja,
@ 2021-03-17 15:02:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Atcelšanas kultūra un mobbings
Vakar postu sāku ar atcelšanas definīciju kā to saprotu (boikoti, kritkia, studentu akcjas), lai par to būtu iespējams runāt atbrīvojoties no to apvijošā emocionālā lādiņa. Mans arguments bija, ka, kaut gan šīm aktivitātēm dažreiz var būt negatīvas sekas, tomēr tās ir aizsargājamas brīvās runas formas.

Viens diskusijas virziens izvērtās par brīvās runas robežām, un tās saturu pretstatā principam. Taču otrs norādījā uz to, ka lielākā daļa komentētāju ar cancel kultūru saprot kaut ko pavisam atšķirīgu no tā, ko biju uzskaitījis savā definīcijā. Proti, atcelšanas kultūra saistās ar:
- online mobbingu (cyberbullying)
- nomelnošanu / apmelošanu
- diskrimināciju pret citādi domājošiem

Es pilnīgi piekrītu, ka šīs ir nevēlamas lietas, taču, manuprāt, tās neizsaka cancel culture. Negribu te rakstīt romānu, tāpēc konkrētāk apskatīšu tikkai mobbingu (šis arī bija biežākais iebildums - salīdzinājumi bija ar linča tiesu, ostracizmu, raganu medībām, u.c.).

Pirmkārt jau, cyberbullying fenomens pastāvēja ilgi pirms woke vai cancel culture. Milzīgais vairums online mobbing gadījumu nav saistīts ar cancel culture, bet gan ar jauniešu savstarpējām attiecībām. Vēl liels faktors te ir dažādi interneta troļļu forumi, kas arī kā likums nav "woke".

Otrkārt, par viedokļu paušanu runājot - sievietei vai transseksuālim publiski paust progresīvu viedokli šajā kontekstā ir daudz riskantāk, nekā jebkas ar cancel culture saistītais. Tas gandrīz automātiski nozīmē izvarošanas un slepkavošanas draudus, doxingu, utt. Pameklējiet gūglē "SJW memes", lai saprastu, kā izskatās reāls online mobbing!

Protams, arī starp atcēlājiem atradīsies Hermanim vēzi vēlētāji, utt. Bet tā ir minoritāte, un, manuprāt, vairāk liecina par kopējo diskursa un kaislību līmeni (abos virzienos), nekā par pašu cancel culture.

Visbeidzot, jāsaprot, ka te iet runa par nevienādām sociālām pozīcijām. Atceļamais jau ir izmantojis savu piekļuvi publiskai platforma, lai paustu kādu viedokli, ar mērķi kādu ietekmēt, un par kaut ko pārliecināt. Atcēlāju kritika ir tikai daļēji vērsta uz pašu atceļamo, bet galvenokārt uz šo plašāko auditoriju - sak, "šim cilvēkam nav taisnība!" Piemēram, kontekstā ar homofobiskiem izteikumiem, tas ir apliecinājums gejiem, ka "jūs neesat vieni, mēs jūs atbalstām".

P.S. Vēl viena nianse saistībā ar citu, - publiski ietekmīgu - cilvēku piesliešanos atcēlājiem. Vai tad tas nenozīmē, ka šīs aktivitātes tomēr kļūst par "maziņo sišanu"? Dažreiz noteikti tā ir, taču tad tā ir šo ietekmīgo cilvēku atbildība, nevis atcēlāju.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


(Anonīms)
2021-03-17 15:13 (saite)
Bla bla, tu vienkārši mēģini racionalizēt tādu absurdu kategoriju kā "homofobija" lietošana. Tajā brīdī, kad kā pašsaprotams tiek pieņemts tik stulbs jēdziens, tad arī vari pafilozofēt te par atcelšanas tikumiem un "tā gadās". Vnk beidziet atcelt normālos cilvēkus, tas arī viss.

(Atbildēt uz šo)


[info]extranjero
2021-03-17 15:23 (saite)
Cilvēkiem ir īsa atmiņa. Interneta sākumos nebija atcelšanas kultūras. Jā, bija spams, reizēm doksings, fleimi. Bet nekas jau nevar būt perfekts, un tie bija atsevišķi gadījumi, kas tika risināti.

Atcelšanas kultūra tā saucas, tāpēc ka tā ir kļuvusi par kultūru. Nekur neredzu piemērus, ka kādam SJW tagad būtu lielāks risks paust savu viedokli. Gadījums ar prasību pēc melnādainā tulkotāja parādīja, ka risks bija tieši baltajam vīrietim, kuru no šī darba vienkārši atstādināja.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-17 15:39 (saite)
Par cyberbullying kā par fenomenu zinātnieki runā jau vairāk nekā desmit gadus. "Cancel culture" sākās ar #metoo 2017. gadā. Palasi par Anita Sarkeesian vai gamergate, tas viss ir ilgi pirms "cancel culture".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-03-17 15:41 (saite)
Internets nesākās tikai pirms 10 gadiem.

Un īsti nav skaidrs, ko tu gribi pierādīt ar to, ka cyberbullings bija pirms kancelēšanas kultūras? Tas nekāda to nepadara par attaisnojamu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-17 15:51 (saite)
Mans arguments šeit ir, ka cancel kultūra neizdomāja cyberbullying, un ka tas pat ir izplatītāks "anti-woke" aktīvismā. Censties cancel kultūru definēt caur šo skatu punktu, ir tā pat, kā noraidīt kāda argumentu dēļ necenzētu vārdu lietošanas - piekasīšanās formai, ignorējot saturu!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-03-17 15:54 (saite)
Kāda gan nozīme, kad radās cyberbullings? Kancelēšanas kultūra to piesavinājās, bet kopumā tā ir daudz sliktāka par šo vienu elementu. Tāpēc atkal tavs arguments ir garām.

Man personīgi šķiet, ka tu pats to visu saprotu, bet ļoti smalki šeit troļļo.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-17 15:59 (saite)
Labi, davaj no otra gala. Ko Tu domā par #metoo - labi vai slikti?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-03-17 16:01 (saite)
Ko tu pats par to domā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-17 16:14 (saite)
Es domāju, ka kopumā labi - pateicoties tam, mēs tagad vairāk runājam par šo problēmu, un daudzi briesmoņi, domājams, mazliet vairāk piesargāsies. Tas viss bija iespējams tikai tāpēc, ka bija šādas platformas, un cilvēkiem bija iespēja šim paust atbalstu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-03-17 16:27 (saite)
Manas domas, ka kopumā tas bija bezjēdzīgs pasākums. Tie daži “briesmoņi” bija alfa vīrieši, kurus ielenca sievietes un pašas piedāvāja sevi, jo cerēja dabūt labas lomas un citus labumus. Kažoks tika mests uz otru pusi, kad šī taktika vairs nestrāja.

Un beigās šo rīku pārņēma kancelēšanas kultūra, un, pat ja sākotnēji tur bija zināms pluss (līdzīgi kā ar Reclaim the Streets), tad tagad tas ir ar mīnusa zīmi.

Labs piemērs ir NY gubernators Kumo. Viņš ir pelnījis ne tikai atstādināšanu, bet pat cietumu par briesmīgi aplamo rīcību Covid-19 sakarā. Bet neviens pat neuzdrošinās viņam kaut ko aizrādīt. Tagad viņa amata vieta gan ir sašūpojusies, bet saistībā ar metoo, un tas ir nožēlojami, ka mēs nevaram sodīt cilvēkus par viņu patiesajiem nodarījumiem, un meklējam šādus aplinkus ceļus. Tas ir kā Alkaponi ielikt uz mūžu cietumā par nodokļu nemaksāšanu nevis slepkavību pasūtīšanu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2021-03-18 21:04 (saite)
"Par cyberbullying kā par fenomenu zinātnieki runā jau vairāk nekā desmit gadus."

"cyberbullying" ir viens no daudzajiem overliāniskajiem "buzzwords", kas tikuši kultūrmarkistu izgudroti, lai mainītu mūsu realitātes redzējumu. Lai pierādītu, ka 2+2=5. Nevar bullijot caur internetu. NEVAR! Tas vienkārši nav iespējams, jo bulijošanas koncepts paredz to, ka upuris nevar izvairīties no šī procesa. Internets šajā ziņā ir absolūta antitēze. Tā ir vide, kur tu ne vien vari izvairīties no visa sev netīkamā ar pāris pogas spiedieniem, bet tu vēl pietam vari uztaisīt sev ērtu safe space ligzdiņu, atbalsu kambari, kurā nekad nebūs jādzird "slikti viedokļi".
Vienīgais iemesls kāpēc cyberbullying termins tika ieviests bija lai spētu cilvēkos viest pārliecību, ka cenzūra ir nepieciuešama un tas nāks tikai mums visiem par labu. Tieši tādā pašā veidā darbojās sovoka propaganda. Tika cenzēti uzskati, kas tika nodēvēti par "fašistiskiem" vai "imperilālistiskiem" vai "kapitālistiskiem". Feiki bubuļvārdi.
"Cancel culture" sākās ar #metoo 2017. gadā. Palasi par Anita Sarkeesian vai gamergate, tas viss ir ilgi pirms "cancel culture".

""Cancel culture" sākās ar #metoo 2017. gadā. Palasi par Anita Sarkeesian vai gamergate, tas viss ir ilgi pirms "cancel culture"."

Kārtējais lol. Tu piemini AS it kā uz viņas izteikumu pamata balstās kaut kas objektīvs. AS ir agresīva KM (kultūrmakrisms īsības labad) aktīviste un viena no spīdošākajām woke kultūras pirmrindniecēm. Tu mums iesaki "izglītoties" no šādu agresīvi ideoloģiski biasētu aģentu puses? Vai nu tu esi traks vai es nezinu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]aborigens
2021-03-17 15:58 (saite)
jā viss kā parasti slēpjas definīcijās. es domāju ka šeit var nošķirt cancel culture no tās izraisītajām sekām. Latvijā tās pagaidām nav novērojamas, taču citās zemēs cancel culture pārvēršas par sava veida atriebību (linča tiesu) un ir tieši tikpat slikta kā jebkura cita agresija. un mēģinājums to attaisnot, ar to ka mums redz darīja pāri pirmajiem, kā jau te daži norāda vienkārši navv valīds.
runas brīvībai ir jābūt visiem un arī neadekvāta agresija ir jānovēŗš vienalga pret ko tā tiek vērsta.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-17 17:21 (saite)
Es jau arī piekrītu, ka tad, kad kancelēšana ir nepamatota vai "pārvēršas par sava veida atriebību", tad tā ir kaut kas negatīvs. Par šiem gadījumiem ir pamatoti runāt, un kaunināt (vai izglītot) kauninātājus.

Man vienkārši likās būtiski norādīt, ka zem šī vārda (pamatā) slēpjas leģitīmi protesta veidi, kam ir sava vieta. Man liekas, ka tas viss pārlieki tiek nomelnots presē, jo aizskar tos, kas ir pieraduši būt neaizskarami.

Savukārt, pašu protestu saturu jānošķir no tiesībām protestēt. Piemēri par geju kancelēšanu bija tikai priekš tam, lai izvairītos no kritikas, ka tā ir negodīga "leftiju" taktika, nevis tāpēc, ka ar to tagad būtu attaisnojama, piemēram, katoļu nīšana (kas būtu tieši tikpat nosodāma).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-03-17 17:51 (saite)
/slēpjas leģitīmi protesta veidi, kam ir sava vieta. /

Varbūt labāk tādas lietas ir risināt korekti likumīgi caur tiesu?

Vai citādi mēs nenoriposim ohlokrātijā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-17 18:26 (saite)
Laikam neuztveru jautājumu - manuprāt, neviens neprotestē, ja ir pieejama tiesiska aizsardzība?

Par ohlokrātiju (paldies, jauns vārds :) runājot - kāpēc demokrātija mūs nenoved pie ohlokrātijas? Es nezinu atbildi, bet man liekas, ka atbildei uz Tavu jautājumu jābūt blakus atvilktnē. ;)

Un BTW - šī ir vēl viena nianse, par ko iepriekš nebijām runājuši - tie atcēlēji jau nav vairākums. Es par to domāju kā par piketu pie Saeimas, tikai digitāli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-03-17 19:00 (saite)
Nu vispār gan pikets pie saeimas gan tie digitālie varianti nevajadzētu būt ar lemšanas tiesībām. Lemt var kompetentie, ne rnd kontingents kurš turklāt bieži vien ir mērķtiecīgi sakacināts.

Piemēri: Tautas protesti/ protesta braucieni pret karantīnu. Viens no iniciatoriem - visiem zināmais krāpnieks Pļaviņš.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-17 19:22 (saite)
Un tieši tā jau arī ir - lielākā daļa atcelšanu ir bez redzama rezultāta. Ne Didrihsonei veikals atņemts, ne Hermanim teātris, ne Roulingai tiesības uz Harry Potter. Points jau ir vienkārši pievērst uzmanību lietām, kas nav pareizas (no atcēlāju viedokļa) - neviens taču necer, ka vairs netiks lasīts Harry Potter!

Lai atcelšana reāli rezultētos darba vai amata zaudēšanā, jau arī pašam darba devējam, vai būtiskam uzņēmuma klientu lokam ir jāpiekrīt, ka runa bijusi tiešām nosodāma.

BTW - runājot ar extranjero kā joku izmetu, bet sāku domāt, varbūt nav tik absurdi - likums, kas neļautu kaut kādu cool-down periodu atlaist darbinieku, ja tas ir bijis šādas plašas atcelšanas mērķis. Tas noņemtu lielāko daļu spiediena no darba devēja, bet ļautu saglabāt atcelšanas sociālos un brīvās runas aspektus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-03-17 19:30 (saite)
Nu vispār tā nav ka neviens necieš:

http://www.canceledpeople.com/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-17 21:28 (saite)
Es tur paklikšķinājos cauri tam sarakstam - interesanti, ka lielākā daļa no šiem ir atlaisti vai deplatformēti bez jebkādas sabiedrības iesaistīšanās. Man liekas, ka to drīzāk varētu saukt par politkorektumu, bet ne jau par cancel culture?

Es jau arī nesaku, ka neviens nav cietis (nerunāsim, kurš pelnījis, kurš ne). Padomā - šajā sarakstā ir 170 cilvēku (nezinu, cik šis ir pilnīgs), no kuriem reāli kancelēti (protestēti, utt) ir varbūt 100. Lielākā daļa no tiem pietiekoši redzami cilvēki, lai viegli atrastu jaunu darbu vai līgumus. Tas ir tik, cik Krievijā gadā mirst dēļ lāstekām. Vai tā ir pārmērīga cena par runas brīvību?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-03-17 22:25 (saite)
Tas kas ir vajadzīgs - vajadzīgs ir lai runas svars ir proporcionāls kompetencei. Lai muļķa runai nav svara arī ja muļķu ir vesels bars. Ja šitas ir ticis panākts, tad lai ir tā runas brīvība, nu ir troksnis, nu un tad?

Tāpēc meritokrātija > demokrātija. Nevis ``tautas vara`` bet kompetento vara. Protams lai nesanāktu kastu sistēma, kompetento grupai jābūt atvērtai. Mācies un kļūsti kompetents.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-18 00:22 (saite)
Nu tā jau tad būtu kultūrmarksistu diktatūra! /s

Man liekas, ka problēma nav kompetences trūkumā - jebkurš ministrs var pazvanīt jebkuras jomas sev tīkamākajiem top zinātniekiem, un sarīkot paneli, jo nabaga zinātnieks neko nekāro vairāk, kā tikt sadzirdēts. Un tieši to tie ministri arī dara. Problēma ir interešu konfliktos, un kā tos sabalansēt.

Nemaz nerunājot par to, ka grādu jau tagad var katrs muļķis iegūt, ka tik pietiekoša motivācija (skat., diploma mills). Man liekas, ka drīzāk vajadzētu pacelt apakšējo izglītības slieksni, zem kura mēs neļaujam nokrist nevienam sabiedrības loceklim. Un arī reāli mācīt skolās par valsts iekārtu, un kā tā demokrātijas desa tiek taisīta, lai cilvēki zinātu kā konstruktīvi iesaistīties. Mēs te tagad pēdējos 30 gadus reāli esam dzīvojuši ar X reizes underfunded izglītības sistēmu, un brīnāmies par rezultātiem!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-03-18 02:05 (saite)
Problēma IR kompetenču trūkumā.

Un kovids ir ļoti labi izgaismojis, ka problēma ir gandrīz visās valdības iestādēs.

Protams, ir dažādas kompetences – biznesā tās ir citādas nekā politikā vai zinātnē. Bet mums nevajag tikai iespēju piezvanīt “tīkamākajiem” top zinātniekiem, vajag līderus, kas spēj izšķirt, kuri no šiem vairākiem zinātniekiem ir sakarīgi, un pēc tam spēt arī politiski rīkoties.

Fakts, ka UK šobrīd ir vakcinējuši ap 30%, bet Latvija un citas ES valstis tikai ap 10%, labi parāda atšķirības šajās kompetencēs.

Tas, ka ZVA šobrīd iesaka pārtraukt vakcināciju ar AstraZeneca vakcīnu, savukārt EZA un PVO atbalsta turpināšanu, arī ir tikai un vienīgi kompetenču trūkums, kas tiek aizpildīts ar nevajadzīgu politiku.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-18 10:51 (saite)
Nu neba jau politiķi paši izdomāja pārtraukt vakcināciju. Tāpat viņus nokonsultēja, un gan jau vietējie eksperti rekomendēja šo rīcību.

Par to, kuri no tiem zinātniekiem ir tie "sakarīgie", arī viņi paši nespēj vienoties. Tāpēc jau ir tik daudz viedokļu atšķirības arī akadēmiskajā vidē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-03-18 11:25 (saite)
Eksperti (ZVA, PVO) pateica, ka nav pamata pārtraukt vakcināciju. Vietējie “eksperti” nobijās no politiskās atbildības. Katrs šāds lēmumu pieņemšanas amats ir zināmā mērā politisks, tāpēc centieni novelt atbildību uz ekspertiem ir precīzi, ko es sauktu par kompetenču trūkumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-18 13:19 (saite)
Bet nu uz pašu ekspertu valdību jau būtu tieši tie paši spiedieni darbojušies. Ekspertu vai zinātnieku valdība vienalga rīkotos daļēji politiski.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-03-18 13:25 (saite)
Protams, bet tā būtu daudz veiksmīgāka.

Vēl ir labs piemērs ar e-veselību. Latvijā tā ir nožēlojamas kvalitātes, bet UK ir ļoti ērta.

Arī UK būs politiskas kaislības un kritiķi, bet kad ir iespēja salīdzināt divas lietas, tad viss kļūst skaidrs, kura sistēma ir labāka.

Ar SJW tieši ir tā problēma, ka viņi ir par antikompentencēm un pat varētu teikt, ka lielā mērā par antizinātni. Nav brīnums, ka viņi ir galīgi apjukuši kovida sakarā, jo nespēj atšķirt kompetences vienkārši no pozēšanas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-18 13:51 (saite)
Salīdzinot UK ar LV liktos viss ir vienos vārtos - mēs esam daudz nabadzīgāki, un mums ir mazāk to ekspertu, ko piesaistīt. Par spīti tam, mums salīdzinoši ir miruši mazāk nekā pusi no tā, kas UK! Toties ekonomiski mums ir veicies sliktāk. Ej nu tagad izsver.

Par SJW gan tu kļūdies par 180 grādiem - viņi kā reizi ir par jaunāku zinātnisko atziņu pielietošanu! Ņem kaut vai to pašu slaveno "defund the police" - tas ir tas, ko zinātnieki jau gadiem saka! Beidzot, pateicoties šīm kustībām, tas nonāk līdz sabiedriskajai apziņai. Cita runa, ka kaut kādas "jaunākās atziņas" mēdz būt nedaceptas, bet tā jau ir cita tēma.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-03-18 14:53 (saite)
UK valdība arī rīkojās ļoti muļķīgi. Bet es nesāktu salīdzināt ar mirušo skaitu, jo UK dzīves ilgums ir teju 10 gadus ilgāks, un vēl jau nekas nav beidzies.

Redzi, mums ir EZA, kas ir daudz augstākā līmenī kaut ar labāk speciālistu piesaistīšanu. Faktiski mums nav vajadzīga vietējā ZVA, kura bieži ir lobēta un aizstāv bigpharma intereses. Tad kāpēc politiķi tik ļoti balstījās uz ZVA, nevis EZA? Tāpēc,

Defund the police ir pilnīgas muļķības. Visi pierādījumi un pagātnes notikumi ar šādu defund ir tikai vairojuši noziedzību. Jā, policijai zināmas reformas ir vajadzīgas, bet ne jau automātisks defund. Kā var ar nopietnu seju apgalvot, ka tās ir zinātnieku jaunākās atziņas???

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-18 15:39 (saite)
"Defund the police" ir lozungs. Tas ir apzināti izvēlēts kliedzošs, lai piesaistītu uzmanību, un veicinātu diskusiju. Tāpat kā "Latviju latviešiem", cerams, nenozīmē visu krievu likvidāciju?

Zem šī lozunga stāv piedāvājums pārvirzīt daļu resursu, kas šobrīd tiek piešķirti policijai, uz citiem sociāliem pakalpojumiem. Ir ļoti daudz pētījumu, ieskaitot eksperimentālus, kas parāda, ka šī pieeja būtiski palīdzina samazināt noziedzību. Tā ir zinātniski pamatota, un vairāk nekā saprātīga prasība ASV patreizējā overpolicing kontekstā.

Jeb Tu domā, ka 13+ pilsētas būtu parakstījušās uz policijas likvidēšanu?

P.S. Es jau arī gnidrologam šo teicu - labējie ideologi nekautrējas melot! Viņš joprojām meklē piemērus, kur kreisie iesaka abortus kā kontracepciju. /s

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-03-18 15:44 (saite)
Defund the police ir idiotisks lozungs, jo tieši tas tika darīts dažās vietās, tāpēc vairums cilvēku to arī saprot burtiski. Bet pat ja tas ir domāts, kā tu saki, tad to īsti nevar saukt par zinātnisku procesu. Tā ir saprātīga politika, bet zinātnes latiņa ir daudz augstāka.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-18 15:56 (saite)
Kādu Tu māki izdomāt "neidiotisku" lozungu, kas piesaistītu tikpat daudz uzmanības, un panāktu reālas izmaiņas?

Tiešām labprāt uzzinātu, kur ir tās trakās vietas, kur policija ir tā vienkārši defundota? :-o Vienīgais piemērs, ko atceros, bija Gruzija, kur uz brīdi tika atbrīvoti visi ceļu policisti... lai nomainītu ar jauniem, bet mazāk korumpētiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-03-18 16:00 (saite)
Tas bija par gadījumiem ASV, Atlantā.

Es esmu dzirdējis par lozungu Defund the police vairākas reizes. Šī ir pirmā reize, kad kāds saka, ka ar to ir domāts kaut kas cits. Ja lozungs būtu veiksmīgs, tad būtu normāli par to jau iepriekš zināt. Skaidrs, ka šis šokējošais moments nav nostrādājis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-18 16:16 (saite)
Pa punktiem:

1) Atlantā nevis kāds kaut ko defundoja, bet gan policija streikoja, protestējot pret to, ka viņējo atļāvās apsūdzēt slepkavībā.

2) Wikipēdija ir labs sākuma punkts, bet ja gribi no zirga mutes, vari lasīt https://defundpolice.org/

3) Kampaņa ir bijusi ļoti veiksmīga - tās rezultātā aizvien vairāk pilsētās ASV tiek veiktas lielākas vai mazākas policijas reformas. TAS ir šādu kustību un lozungu mērķis, nevis būt saprotamam katram, kas nav gatavs iedziļināties. Domā par to kā par reklāmu - tam ir svarīgi pievērst sev uzmanību, un palikt atmiņā.

Vēlreiz saku - Tev vajag paplašināt mediju loku, no kuriem smelies info. Dzīvot tālā labā spārna presē ir tā kā skatīties pa spundi mucai, kur cauruma priekšā kāds spēlē leļļu teātri.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-03-18 16:22 (saite)
Es nedomāju, ka tam ir saistība ar lozungu vai jebkādu PR. Klasiska kļūda, kad korelācija tiek uzskatīta par cēlonību. Un par veiksmīgumu atļaušos spriest pēc kāda laika, nevis pēc reklāmas.

Es lasu ļoti daudz info, un vispār nekāda sakara ar labo spārnu. Tikai lozungi un reklāma uz mani nestrādā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-18 16:41 (saite)
Lozungi ir domāti,
1) lai mobilizētu un orientētu aktīvistus
2) lai izraisītu plašāku diskusiju sabiedrībā

Cerība ir šo abu kombinācijas rezultātā nonākt līdz dzirdīgām ausīm, kur Tu vari izklāstīt savus reālos piedāvājums. Šeit tas ir nostrādājis.

Nu varbūt tad Tev jau ir izveidojies bias, un Tu lasi ļoti selektīvi. Es par to labo spārnu tāpēc, ka Tavs priekšstats par sjw/"defund the police" ir tīra labā spārna propoganda.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-03-18 16:46 (saite)
Aizmirsti par diskusiju. Ar neielaižos sarunās ar ekstrēmistiem.

Es pieļauju, ka tas labi strādā, lai mobilizēt vēl vairāk ekstrēmistus.

Un labā spārna propaganda wikipēdijā????

Man piedāvājums – atmet šo SJW lietu, jo tā ir antizinātniska. Sāc lasīt racionālistus, lesswrong un tamlīdzīgus resursus. Nu cibā kaut vai ctulhu vai mindbound. Nesaku, ka jāpiekrīt visam, ko viņi saka, bet tas ir domāšanas veids, kas var dot daudz labākus rezultātus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-18 17:16 (saite)
Kas mani padara par ekstrēmistu, ja es Tev tikai piedāvāju argumentus un faktus? Ja man nav taisnība, norādi uz kļūdām manos argumentos, vai atspēko manus faktus. Tad arī būs interesanta diskusija!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-03-18 17:21 (saite)
Nu bet es jau atspēkoju ar wikipediju, kuru tu pats piedāvāji kā atsauci.

Tā ir faktiski gandrīz ar katru tavu izteicienu. Es jūtos, it kā diskutētu ar rūdītu antivaxx. Tādai diskusijai nav jēgas. Antivaxx visbiežāk ir vakcine hesitancy, kuru var pārvarēt ar labāku informāciju. Bet diskusijas tikai nostiprina šo pretestību. Ir jāļauj cilvēkiem pašiem lēnām nonākt pie šīs informācijas mierīgā garā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-18 17:38 (saite)
Nevis atspēkoji, bet pasviedi vienu teikumu ārpus konteksta kā kaut kādu gotcha.

Kā tad Tu skaidro šo nodaļu: https://en.wikipedia.org/wiki/Defund_the_police#Responses ? Tie arī vienkārši idioti, kas ir pārpratuši par ko iet runa? Un tās pilsētas, kas reformē savus policijas spēkus arī?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-03-18 17:46 (saite)
Tas galīgi tā nenolasās, ka tie ir tikai idioti. Es katrā ziņā nesauktu 17% iedzīvotāju par idiotiem. Varbūt SJW tas ir normāli apsaukāt cilvēkus, bet es tā nevaru. Piedod.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2021-03-18 17:55 (saite)
Vēl jau arī tas, ka nesaprotu, kāpēc tu jautā, kā es skaidroju vikipēdijā rakstīto. Tur skaidri teikts, ka 17% to saprot kā pilnīgi atbrīvošanās no policijas. Kā arī daudzi politiķi ieskaito Obamu izsakās par to negatīvi utt. Kādus pierādījumus tev vēl vajag? Nē, tu atlasi kaut kādu nodaļu un prasi man to skaidrot. Mans skaidrojums ir, ka sociologi jau nav prakstiska zinātne. Tie ir dažādi spriedumi bez dziļāka seguma, ko viņi ar to domā praksē. Tas arī viss.

Un mūsu saruna iet tiešā šādā veidā visu laiku. Tu kaut ko pajautā, it kā tas būtu kaut kāds pierādījums. Es paskaidroju, kāpēc tas nav tāds pierādījums, kā tu domā. Tad tu pārlec uz kaut ko citu. Kāda jēga no tā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-18 18:10 (saite)
Par to, ka cilvēki (Tevi ieskaitot) pārprot šo lozungu, jau vienojāmies. Tas viņus nepadara par idiotiem.

Mana doma bija norādīt uz konkrēto nodaļu par "responses", kurās bija citēti zinātnieki, un neviens uz to nereaģēja kā uz aicinājumi likvidēt policiju. Tāpēc retoriskais jautājums - "vai šie zinātnieki arī ir pārpratuši?".

Par to lēkāšanu, atvaino, ja rodas tāds iespaids. Man šis viss mazliet liekas kā tā spēle ar ziloņa taustīšanu - ja tausta tikai asti, grūti saprast ziloņa būtību. Varbūt tāpēc cenšos pamatot tēzi "defund the police ir par reformām nevis likvidēšanu" piesaucot daudzus dažādus aspektus, kas visi to pamato.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2021-03-18 16:27 (saite)
Sāku lasīt to defundpolice.org un tīrās šausmas:

#DefundPolice means divesting from institutions that kill, harm, cage and control our communities, and investing in housing, health care, income support, employment, and community-based safety strategies that will produce genuine and sustainable safety for all.

Vienkārši viss ir tik melnbaltā krāsā attēlots, ka nemaz negribas tālāk lasīt. Ar tādu attieksmi nekādu labus rezultātus nevar sagaidīt.

Man šķiet, tu esi ideāls vēlētājs pie varas esošajiem, kas nekritiski uztver jebkuru slavinošo informāciju un ir gatavs pārvēlēt jebkuru nekompetento personu. Un mani politiķi noteikti ienīst, jo es esmu ļoti kritisks pret vārdiem un tā prasu rezultātus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-18 16:49 (saite)
Lai saprastu tekstu, jāsaprot, kādai auditorijai tas rakstīts - šajā gadījumā melnajiem aktīvistiem un atbalstītājiem. Tāpēc arī valoda šeit ir ļoti tendencioza. Ja gribi neitrālu skatījumu, lasi wiki.

Vispār, ja gribās saprast citus cilvēkus, nākas pacelties pāri tendenciozai valodai, to priekš sevis pārformulēt sev saprotamos jēdzienos, un tad saprast, kas tad pēc būtības tiek teikts. Citādi bieži vien saruna vispār nav iespējama, un katrs tikai bļauj savu patiesību.

P.S. Kā Tu vari teikt, ka esi kritisks, ja Tu pat neiedziļinies, lai saprastu to, ko gribi kritizēt? Tā nav kritika, tas ir "tribalism".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-03-18 16:55 (saite)
Es pat nezinu – mani melnādainie draugi būtu šokēti par šādu valodu. Bet nu mēs esam UK un policijai vairākuma gadījumā šeit pat nav ieroču, tāpēc nav aktuāli. Bet nedomāju, ka tas ir aktuāli Latvijā, jo tur melnādaino vispār nav.

Bet vispārīgi melnādainajiem ASV arī jāuzņemas daļa atbildības. Tā nav policijas korumpētība, kāpēc šajos rajonos ir liela noziedzība, narkotikas, ieroči, bezdarbs. Saprotams, ka kultūru ir grūti mainīt, un laba policijas un citu dienestu rīcība var būt labs atbalsts, bet vispirms jau pašiem melnādainajiem ir vajadzīga griba mainīties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2021-03-21 17:40 (saite)
Tātad tas ir rakstīts low nēģeriem ar noziedzīgām tendencēm, kas šīs iemesla dēļ ienīst kopus un bieži rīko visādus chimpoutus ar pilsētu demolēšanu, laupīšanu un slepkavošana. Tātad psihopātiski ideoloģi mežonīgiem troglodītiem. Kādu iedziļināšanos tu šeit sagaidi?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2021-03-18 16:33 (saite)
Savukārt wiki saka:

. Activists who use the phrase may do so with varying intentions; some seek modest reductions, while others argue for full divestment as a step toward the abolition of contemporary police services.

Tā ka tavs teiktais par to, ka defund police ir tikai līdzekļu novirzīšana uz alternatīviem pakalpojumiem, arī ir daļēji nepatiess. Daudzi SJW tiešām domā pilnīgu policijas aizliegšanu. Man nav nekas pret reformām, bet satrauc tieši šie ekstrēmie SJW. Tie parasti ir visskaļākie un arī nodara vislielāko ļaunumu, kā, piemēram, kancelēšanas kultūru.

Paldies par diskusiju, bet vai nu tu esi ārkārtīgi neinformēts, vai arī trollis, vai varbūt SJW apoloģists. Diemžēl, tu nenosodi ekstrēmistus, kas pēc jūsu pašu kancelētāju ideoloģijas ir līdzvērtīgs tā atbalstīšanai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-18 17:02 (saite)
Šeit atslēgas vārds ir "contemporary", un tā kā minimums nav oficiālā nostāja - skat., oficiālo lapu.

Vēl pēdējais, ko gribu teikt - padomā, kas ir ticamāk -
A) miljoniem cilvēku (BLM protestētāji šajā gadījumā) tic kaut kam pilnīgi absurdam (policijas likvidēšana)
B) neliels cilvēku loks mēdijos un internetā (far right) Tev melo?

Es varu kļūdīties kādā detaļā, bet lielās aprisēs viss, ko es Tev te argumentēju ir izlasāms medijos / wikipēdijā. Ja vien Tu esi gatavs uztvert kaut ko ārpus savas komforta zonas.

Paldies arī Tev par diskusiju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-03-18 17:10 (saite)
Far right šeit vispār neparādās. To tu tagad iespraudi kā FUD (fear, uncertainity, doubt).

Es pat īsti neuzticētos wikipedia, jo to rediģē liels skaits leftistu un cenšas attēlot SJW pēc iespējas pozitīvā. Bet ja pat viņi to tā saka, tad visdrīzāk lietas ir vēl sliktākas.

Jā, es ticu, ka daudzi SJW (nezinu par miljoniem vai kāda ir šā daļa) tiešām grib likvidēt policiju. Tie nav cilvēki, kas domā racionāli un ir apdomājuši visas sekas. Šiem cilvēkiem tas ir kā ideoloģijas jautājums. Tas nebūtu nav nekas pārsteidzošs. Es arī kādreiz biju naivs, bet tad uzzināju, ka daudz cilvēku tajā pašā ASV fano par marksismu un Kubas sociālismu, ka nekais nespēj izbrīnīt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-18 17:30 (saite)
Protams, ideologi un ekstrēmisti ir abās pusēs. Mans skatījums, ko Tev skaidroju, ir kaut kur kreisās puses viducī, mazliet tuvāk centram. Tas katrā ziņā joprojām ir pilnībā pakārtots realitātei un argumentācijai, nevis ideoloģijai. Kreiso spārnu vienkārši diktē mana morālā izjūta - katram ir tiesības uz cilvēka cienīgu dzīvi, neatkarīgi no sasniegumiem vai ienākumiem.

Labā spārna propogandu piesaucu tāpēc, ka tieši tur lasāmi šodien izskanējušie viedokļi. Far-right, droši vien, bija par stipru teikts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-03-18 17:40 (saite)
Es pilnīgi piekrītu, ka mūsdienās ar ekonomiku un tehnoloģijām, kas ir daudz daudz labāka par tādu, kas bija agrāk, ir būtiski nodrošināt visiem cilvēkiem pamatvajadzība un cienīgu dzīvi. Vai nu to var panākt ar universiālo ienākumu izmaksām vai citādā veidā, ir tikai detaļas. Bet kapitālisms ir vajadzīgs, lai nodrošinātu attīstību. Nu teiksim, ja minimumu visiem nodrošina bez jautājumiem ar €10K gadā, tad kapitālisms sākas no šīs pozīcijas. Vieni strādā par minimālo un varbūt saņem +10K€ gadā, citi nopelna +100K€, un vēl citi ir miljonāri, jo ir veiksmīgi uzņēmēji utt.

Bet šobrīd ir pārāk daudz kreiso, kas tagad grib aizliegt un padarīt visus par vienādiem. Ieviest vai nu sociālismu vai kaut kādus citus murgus. Kalifornijā jau pieņēma likumu AB5, kura dēļ daudzi pašnodarbinātie tulkotāji zaudēja darbu. Štats grib, lai visi kalpotu korporācijām, nevis būtu pašnodarbinātie, kas paši atbild par saviem atvaļinājumiem un pensijām. Kreisie vai labi, bet tas ierobežo brīvību un neviens pat neceļ trauksmi, jo visi ir aizņemti ar SJW.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-18 18:00 (saite)
Jā, es arī esmu par kapitālismu - tādā pat nozīmē kā par demokrātiju - baigi sūdīgs, bet nekas labāks nav izgudrots. Mana nostāja ekonomiskajos jautājumos būtu klasiski sociāldemokrātsika:
1) jānodrošina cilvēkiem minimālu iztikas un izglītības līmeni
2) kapitālismam jābūt stingri pieskatītam un regulētam, lai neuzrautos uz tragedy of the commons vai monopoliem vai ekspluatācijas (ātrie kredīti, piemēram), utt
3) ļoti augstus ienākuma līmeņus (runājam par daudziem miljoniem) jāapliek ar ļoti augstiem nodokļiem, lai nepieļautu pārmērīgu kapitāla un līdz ar to politiskās ietekmes koncentrāciju.

Manā ieskatā šobrīd tā sociālā joma ir kļuvusi par tādu "kultūras kara" fronti, par kuru var bezgalīgi strīdēties tieši tāpēc, ka ASV runāt par reālām izmaiņām ir tabu. Bet pie mums liela daļa preses ir ASV kaislību atgremojumi.

Turpinām dzīvot tajā pašā vecajā labajā neoliberālismā, tikai vēl graužam viens otram kaklu par tamponiem tualetēs. :(

P.S. Liels paldies par šo komentāru, man liekas mēs beidzot nonākam no liesmas pie gaismas. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]antiprojekcija
2021-03-18 13:54 (saite)
Sorī, reading comprehension pieklibo paralēli strādājot - par e-veselību paliek tikai bagātība + ekspertu izvēle. ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2021-03-18 20:43 (saite)
Vienkārši atzīsti, ka esi pārblīvēts ar kulturālo marksistu mēmiem un pilnībā pieņem viņu doktrīnālo bāzi. Daudz no tā, ko rakstīju pilnībā sakrīt ar t.s. crtical legal theory un critical race theory, kas savukārt ir "ofšūti" no savā laikā pirmā Franfurtes Skolas magnun opus, "Crtical Theory".
Ja tu nemēģinātu izlikties par to, kas neesi man būtu pret tevi lielāks respekts. Man nav problēmu sarunāties ar cilvēkiem, kas ir radikāli atšķirīgi no manis, bet es neciešu liekulību.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?