antiprojekcija ([info]antiprojekcija) rakstīja,
@ 2021-03-17 15:02:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Atcelšanas kultūra un mobbings
Vakar postu sāku ar atcelšanas definīciju kā to saprotu (boikoti, kritkia, studentu akcjas), lai par to būtu iespējams runāt atbrīvojoties no to apvijošā emocionālā lādiņa. Mans arguments bija, ka, kaut gan šīm aktivitātēm dažreiz var būt negatīvas sekas, tomēr tās ir aizsargājamas brīvās runas formas.

Viens diskusijas virziens izvērtās par brīvās runas robežām, un tās saturu pretstatā principam. Taču otrs norādījā uz to, ka lielākā daļa komentētāju ar cancel kultūru saprot kaut ko pavisam atšķirīgu no tā, ko biju uzskaitījis savā definīcijā. Proti, atcelšanas kultūra saistās ar:
- online mobbingu (cyberbullying)
- nomelnošanu / apmelošanu
- diskrimināciju pret citādi domājošiem

Es pilnīgi piekrītu, ka šīs ir nevēlamas lietas, taču, manuprāt, tās neizsaka cancel culture. Negribu te rakstīt romānu, tāpēc konkrētāk apskatīšu tikkai mobbingu (šis arī bija biežākais iebildums - salīdzinājumi bija ar linča tiesu, ostracizmu, raganu medībām, u.c.).

Pirmkārt jau, cyberbullying fenomens pastāvēja ilgi pirms woke vai cancel culture. Milzīgais vairums online mobbing gadījumu nav saistīts ar cancel culture, bet gan ar jauniešu savstarpējām attiecībām. Vēl liels faktors te ir dažādi interneta troļļu forumi, kas arī kā likums nav "woke".

Otrkārt, par viedokļu paušanu runājot - sievietei vai transseksuālim publiski paust progresīvu viedokli šajā kontekstā ir daudz riskantāk, nekā jebkas ar cancel culture saistītais. Tas gandrīz automātiski nozīmē izvarošanas un slepkavošanas draudus, doxingu, utt. Pameklējiet gūglē "SJW memes", lai saprastu, kā izskatās reāls online mobbing!

Protams, arī starp atcēlājiem atradīsies Hermanim vēzi vēlētāji, utt. Bet tā ir minoritāte, un, manuprāt, vairāk liecina par kopējo diskursa un kaislību līmeni (abos virzienos), nekā par pašu cancel culture.

Visbeidzot, jāsaprot, ka te iet runa par nevienādām sociālām pozīcijām. Atceļamais jau ir izmantojis savu piekļuvi publiskai platforma, lai paustu kādu viedokli, ar mērķi kādu ietekmēt, un par kaut ko pārliecināt. Atcēlāju kritika ir tikai daļēji vērsta uz pašu atceļamo, bet galvenokārt uz šo plašāko auditoriju - sak, "šim cilvēkam nav taisnība!" Piemēram, kontekstā ar homofobiskiem izteikumiem, tas ir apliecinājums gejiem, ka "jūs neesat vieni, mēs jūs atbalstām".

P.S. Vēl viena nianse saistībā ar citu, - publiski ietekmīgu - cilvēku piesliešanos atcēlājiem. Vai tad tas nenozīmē, ka šīs aktivitātes tomēr kļūst par "maziņo sišanu"? Dažreiz noteikti tā ir, taču tad tā ir šo ietekmīgo cilvēku atbildība, nevis atcēlāju.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2021-03-17 16:01 (saite)
Ko tu pats par to domā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-03-17 16:14 (saite)
Es domāju, ka kopumā labi - pateicoties tam, mēs tagad vairāk runājam par šo problēmu, un daudzi briesmoņi, domājams, mazliet vairāk piesargāsies. Tas viss bija iespējams tikai tāpēc, ka bija šādas platformas, un cilvēkiem bija iespēja šim paust atbalstu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-03-17 16:27 (saite)
Manas domas, ka kopumā tas bija bezjēdzīgs pasākums. Tie daži “briesmoņi” bija alfa vīrieši, kurus ielenca sievietes un pašas piedāvāja sevi, jo cerēja dabūt labas lomas un citus labumus. Kažoks tika mests uz otru pusi, kad šī taktika vairs nestrāja.

Un beigās šo rīku pārņēma kancelēšanas kultūra, un, pat ja sākotnēji tur bija zināms pluss (līdzīgi kā ar Reclaim the Streets), tad tagad tas ir ar mīnusa zīmi.

Labs piemērs ir NY gubernators Kumo. Viņš ir pelnījis ne tikai atstādināšanu, bet pat cietumu par briesmīgi aplamo rīcību Covid-19 sakarā. Bet neviens pat neuzdrošinās viņam kaut ko aizrādīt. Tagad viņa amata vieta gan ir sašūpojusies, bet saistībā ar metoo, un tas ir nožēlojami, ka mēs nevaram sodīt cilvēkus par viņu patiesajiem nodarījumiem, un meklējam šādus aplinkus ceļus. Tas ir kā Alkaponi ielikt uz mūžu cietumā par nodokļu nemaksāšanu nevis slepkavību pasūtīšanu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?