MaKo
Fondī 
1.-Sep-2006 11:58 am
Sagribējās uztaisīt fondī. Trauku Putnelim uzdāvināja uz dzimumdienu, vienreiz jau izmēģinājām ar gatavo fondī no paciņas. Interesanti - obligāti vajag Grijē un Ementāles sierus? Vai kāds vietējā ražojuma neder - Krievijas, piemēram? Tāpat atklāts jautājums par vīnu - mums ir pudeli pussausā, a receptēs tikai sausais minēts - tas nez ir principiāli? Kāds nav Pieredzes Bagāts fondī jomā un nepakonsultēs?
Comments 
1.-Sep-2006 12:06 pm
sieru, protams, vajag tādu, kas forši kūst. vislabākais no tādiem pie mums ir pārpalikumu siers. veikalā nopirkt nevar, tirgū var. tas pats, kas ir tirgū nopērkamajās siera pankūkās (vienkārši perfekti kūst). tā arī pārdevējai jāprasa, vislabākais sies cepšanai. bet jāprasa tajos stendos, kas "pa tiešo" pārstāv piena kombinātus. nosaukumi atšķirīgi katrā kombinātā. ir viņiem tāds siers, kur visādi pieni sajaukti, tāds kiš-mišs.
1.-Sep-2006 12:07 pm
Krievijas siers tīri labi kūst, vismaz uz karstmaizītēm un picām...
1.-Sep-2006 12:09 pm
Pamatā jau cenas jautājums :) Tie grijē un emmentāles ir tik baisi dārgi, ka neceļas roka. Un neesmu tāds feinšmekers lai gala rezultātu novērtētu - manuprāt ar vīnu un ķiploku sajaukti, jebkuri sieri garšo vienādi. protams, ja nerunājam par kādiem ekstra smirdīgajiem/pūdētajiem :)
1.-Sep-2006 12:12 pm
cenu precīzu neatceros, bet bija zemāka par emmentāles&co.
1.-Sep-2006 12:10 pm
Krievijas siers nederēs - vajag to konsistenci tādu pašķidru taču
1.-Sep-2006 12:11 pm
Šķidrums tak no vīna nāk? Tajā sajaucas izkusušais siers.
1.-Sep-2006 12:17 pm
nē, ne no vīna. kad šveicē taisīj, tad vīnu vispār ļoti maz lika klāt. es gan tikai kā skatītājs piedalījos, bet skaidroja man ka sieram ir ļoti liela nozīme.
lai gan - var jau pamēģināt ar citiem sieriem - pēc tam pastāsti kā sanāca.
1.-Sep-2006 12:49 pm
Man bail no siera saiešanas kunkulī.
1.-Sep-2006 01:01 pm
nu jā - ar vienu lielu kunkuli neko neiesāksi. :)

ja gribi eksperimentēt, tad varbūt iesākumam liec 2/3 Ementāleru un 1/3 Krievijas. bet vispār - ne velti iesaka kādas konkrētas šķirnes sierus.

un vēl - delfi forumā pajautā - tur varētu būt gudrākas galvas virtuves gudrībās.
1.-Sep-2006 01:17 pm
Nu, es domāju ka sāls ir cietumā/treknumā. Bet vai j'ab'ut cietam, vaiu m'ikstam, treknam vai liesam - tas ir tas galvenais, ko nezinu.
1.-Sep-2006 01:46 pm
fondi un rakleti ir aukstā laika(ziemas) ēdieni, ko parasti gatavo visa ģimene kopā - daudz cilvēki. pagatavošana prasa daudz laika, visi ir kopā ir tusiņš. fondī ēdot mērcē maizīti, kuram maizīte nošļīuk no dakšas tas dod buču tam, kas maizīti izmakšķerē ārā. nu visādas tādas izdarības. rakleti namamātes izvēlas gatavot ārā nevis telpās, jo jaizmanto siers, kas diezgan traki ož.
nu vismaz tā mani mācīja.

fondī pēc konsistences ir vijīgs un trekns. klāt ēd dažādus dārzeņus, kam vairāk manā izpratnē ir garnējuma loma.
1.-Sep-2006 12:34 pm
Man domāt, stresa nav. Tas kā pavārgrāmatā, kur tev izstāsta, ka jākausē lūk šitentas siers, gaļai jābūt vei kastrēta gaiļa (!!!!) krūtiņai, ij vīnam jābūt no konkrētās ražas.

Bet ar parasto vistu, parasto sieru un monastirku viss sanāk tikpat garšīgi. Da kādas tur mūsu nodzertajām garšas kārpiņām nianses...

Siers — ka tik labi kūst, a vīns ja nav gana sauss (un tu to jūti!) — tak piešauj tējkaroti etiķa!
1.-Sep-2006 12:35 pm
Un JA tu to jūti, bija domāts, protams.
1.-Sep-2006 12:49 pm
Tur receptē citrona sula figurē - gan jau ka tas būs gana.
Nekad neesmu sapratis, kāpēc skābs vīns nozīmē sauss vīns. Ir salds - garšīgs - un skābs - negaršīgs.
1.-Sep-2006 12:55 pm
Yp, citrons arī var līdzēt.

Un šito sauso vīnu šarmu es toč arī neesmu sapratis. Bet gan jau ka nianse ir tajā, ka jūzeri šamo bauda kā až mākslu, kamēr mums, plebejiem, vīns tomēr primāri ir šmiga ko ielietot prasības pret šmigu ir divas. Un otrā ir — štob lai garšīga :)
1.-Sep-2006 01:03 pm
bez siera ir baigi pa kjeksi uzvaariit vinjaa buljoninju, tad sagriezt kubicinjos vistas fileju, saspraust uz koka kocinjiem kubicinjus pa starpaam ieliekot pa siera kluciitim un tad shai fondii traukaa ieksh buljoninja sho vistu ar sieru uzvaariit:) mmm....
1.-Sep-2006 01:33 pm
Var arī eļļu izmantot - verdoša eļļa, vistas gabaliņi, bļoda ar mīklu - iemērc vistu mīklā - un apvāra eļļā.
1.-Sep-2006 02:55 pm - offt.
vai tev šon akal kāds liels tusiņš plānots, kuru es varētu iztraucēt? es gribēju akal to parkinu izmantot:)
1.-Sep-2006 02:58 pm - Re: offt.
Nav plānots, brauc droši.
1.-Sep-2006 03:00 pm - Re: offt.
es ap kkādiem 5iem gribētu. kā ir ar to laiku, tu laikam vel nebūsi, ne?
1.-Sep-2006 04:11 pm - Re: offt.
Es nebūšu, Putnelis būs.
1.-Sep-2006 03:31 pm
es fondī taisu ar Šveices sieru un Čederu puse uz pusi (laikam taisiiju 300/300- pirms visu darīt, katliņu iesmērē ar ķiploka daiviņu, kuru pēc tam sīki sasmalcinot arī atstāj tajā pašā traukā, ielej 200 ml vīnu un pavāra, bet laikam nedrīkstēja, lai uzmet burbuli, un tad, nepārtraukti maisot, pamazām bēru klāt sieru... pieber piparus (5 piparu maisījums), vēl piešauj 25 g konjaka klāt un maisot karsē. Līdzko uzmet burbuli - gatavs!

ēd ar maizi, dārzeņiem - īpaši gardi ir ar puķkāpostiem ;)

iespējams, ka kaut kādu sastāvdaļu būšu aizmirsusi, jo kādu gadu nav fondī taisīts... laikam būs arī kādu vakaru no katla putekļi jānotrauc :)
This page was loaded Apr 26. 2024, 6:02 am GMT.