pajautaa

Latviešu nacionālie ēdieni

« previous entry | next entry »
Dec. 3., 2008 | 09:15 pm
posted by: ely in pajautaa

Labs vakars!
Šobrīd pelēkās šūniņas nodarbina jautājums par to, kas būtu ātri/vienkārši pagatavojams latviešu nacionālais ēdiens un ko nebūt ne ar kulināres dotībām apveltīta persona varētu uzmeistarot, respektīvi, nesabojājot poduktus, nenoindējot citus un nesabojājot iespaidu par latviešu virtuvi. Nekas nenāk prātā. varbūt kāds var padalīties iepriekš pārbaudītā/ labi novērtētā receptē? Ar uzsvaru uz vienkāršību un laika taupīšanu! :)
Tags:

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {33}

Nepabeigtā dienasgrāmata

from: [info]dienasgramata
date: Dec. 3., 2008 - 11:21 pm
#

maizītes ar kaņepju sviestu

Atbildēt | Diskusija


ely

from: [info]ely
date: Dec. 3., 2008 - 11:24 pm
#

Aizmirsu piebilst, ka neatrodos dzimtajā zemē, līdz ar to tādas ekstras kā rupjmaize, kaņepju sviests, pelēkie zirņi un vēl gana daudz lietu man nav pieejamas.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ANNA + АИИА

from: [info]nenoteiksme
date: Dec. 3., 2008 - 11:40 pm
#

pašu galveno aizmirsi piebilst. :)
bada putru arī nav iespējams izvārīt? nepieciešami kartupeļi, putraimi un biezpiens.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ely

from: [info]ely
date: Dec. 4., 2008 - 12:33 am
#

Kā tādu vāra?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ANNA + АИИА

from: [info]nenoteiksme
date: Dec. 4., 2008 - 12:44 am
#

katliņā ūdens, pirmais - sagriež kartupeļus [kā zupai], lai vārās. Pēc laika pieber putraimus, pieber sāli un vāra, kamēr konsistence kā putrai.
Kad ēd, tad jāliek klāt labi daudz sviesta, bet paats, paats labākais, kas vien te var būt - biezpiens.
garšo. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ely

from: [info]ely
date: Dec. 4., 2008 - 02:20 am
#

Ja izdosies atrast putraimus, tad varētu tīri vai mēgināt. Paldies! :)

Atbildēt | Iepriekšējais


fragolino

from: [info]fragolino
date: Dec. 3., 2008 - 11:23 pm
#

Cepti kartupeļi.

Atbildēt | Diskusija


ely

from: [info]ely
date: Dec. 3., 2008 - 11:27 pm
#

hmm, cik nu nacionāli..

Atbildēt | Iepriekšējais


ANNA + АИИА

from: [info]nenoteiksme
date: Dec. 3., 2008 - 11:25 pm
#

http://www.receptes.lv/lat/nacionalie_edieni/latviesu_edieni/

īpaši iesaku zirņu kotletes. tas, vai garšos, ir tīri subjektīvi [mhm, nebiju sajūsmā], bet nacionālais ir. :)

Atbildēt | Diskusija


ely

from: [info]ely
date: Dec. 3., 2008 - 11:27 pm
#

pelēkie zirņi nav pieejami! :(

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ANNA + АИИА

from: [info]nenoteiksme
date: Dec. 3., 2008 - 11:29 pm
#

vaita`?
veikalbodēs netirgo? tie šķeltie vai kādi tur. zirņi paliek zirņi, manuprāt. :)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]shvep
date: Dec. 4., 2008 - 12:01 am
#

Mums nav nacionālo ēdienu, jeb, citiem vārdiem sakot - viss, kas mums ir tīri nacionāls, ir neēdams jebkādā izpildījumā. Tā ka atslābsti - uzcep zivi ar kartupeļu biezputru un biezpienu/tomātiem piedevās. Būs gana labi visiem.

Atbildēt | Diskusija


ely

from: [info]ely
date: Dec. 4., 2008 - 12:34 am
#

Un ja zivis cept nemāk? :D

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]shvep
date: Dec. 4., 2008 - 01:28 am
#

Tad vistu, kotletes,karbonādes, siteņus vai klopšus. Galvenais, lai būtu gana trekns un būs nacionāli.
A zivi uzcept ir vienkārši - galvenais nepārcept. Simts punktu, ka receptes.lv piedāvā milzumdaudz visādu variantu, kur iedvesmu ieķert.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]shvep
date: Dec. 4., 2008 - 01:31 am
#

O, piedod - sapratu, ka vispār mācies gatavot. Bet receptes.lv Tev derēs noteikti, jo tur visu var uzjautāt un visu paskaidros, cik zinu :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ely

from: [info]ely
date: Dec. 4., 2008 - 01:39 am
#

Tieši tā, gatavošanas ziņā pamatīga nulle.
Bet paldies par ieteikumiem. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]shvep
date: Dec. 4., 2008 - 01:51 am
#

Nu - galvenais ir gribēt. Gribēsi iemācīties - super Tev sanāks, tici man ! :)
Kotlešrecepts zemāk.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ely

from: [info]ely
date: Dec. 4., 2008 - 02:23 am
#

Paldies! :)
Kotlešrecepte dikti izsmeļoša. Būs tīri vai jāmēģina. Bet no saldajiem ēdieniem vai vislabāk - salātiem, nekas Tev nenāk prātā?

Atbildēt | Iepriekšējais


Mirkli, tu esi skaists!  Jel kavējies!

from: [info]maruta
date: Dec. 4., 2008 - 12:09 am
#

nosacīti nacionālais, bet ārzemēs tādu reiti kad esmu manījusi
debesmannā jeb uzpūtenis;
siersalāti;
kotletes;
piena zupa;
kartupeļu pankūkas

Atbildēt | Diskusija


ely

from: [info]ely
date: Dec. 4., 2008 - 12:36 am
#

Es te domāju par rosolu. Ar pankūkām baigi ilgi, manuprāt, un pati nekad tādas neesmu gatavojusi. Tāpat arī kotletes.. uz gatavošanu ir uz pamatīgu Jūs!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Lote

from: [info]lotele
date: Dec. 4., 2008 - 12:41 am
#

tici man - es ar gatavot esmu sākusi apmēram pēdējo 2 mēnešu laikā...pirmās pankūkas cepu ar drebošiem pirkstiem, bet sanāca, vecis visas nolocīja ka nemetas un pašai ar garšoja...pats galvenais nepiededzināt jo mazliet jēlas ari garso normāli

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ely

from: [info]ely
date: Dec. 4., 2008 - 12:49 am
#

Ar parastajām jau nekādu problēmu, bet tās kartupeļu kaut kā biedē.. atceros, kā ome stundām viņus rīvēja, vēl to sulu lēja nost. Ķēpa visai dienai. :(

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


P.S.

from: [info]lietuveens
date: Dec. 4., 2008 - 07:34 am
#

Diviem cilvēkiem pietiek ar 3-4 kartupeļiem. Sarīvē uz vidējās dārzeņu rīves, 1-2 olas klāt, var miltus karoti, sāli, piparus un uzreiz cept, ēst kamēr karstas ar lielu daudzumu krejuma. Foršs un ātrs ēdiens, kad mājās galīgi nekā ēdama nav.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ely

from: [info]ely
date: Dec. 4., 2008 - 05:08 pm
#

Barojamie/degustētāji krietni vien vairāk par diviem cilvēkiem.. un tas nozīmētu krietnas stundas pie plīts. Un nav man šeit tāda lietā kā skābais krējums. Ja nu vienīgi krievu veikalā var iet meklēt.

Atbildēt | Iepriekšējais


P.S.

from: [info]lietuveens
date: Dec. 4., 2008 - 02:30 pm
#

Kā tāds latviešu ēdiens arbūt der arī kāda piena zupa.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ely

from: [info]ely
date: Dec. 4., 2008 - 05:09 pm
#

Man jau gribētos ko tādu, ko var aukstu arī ēst. Ja nu nesanāk iespējas uzsildīt, jo tās nav vakariņas pie manis mājās.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]shvep
date: Dec. 4., 2008 - 01:46 am
#

Kotletes ir vienkārši :
500 g maltas cūkgaļas
1 ola
2 ēd.k. (cik iegrābjas) kartupeļu cietes
2 krietnas šķipsniņas sāls
melnie maltie pipari (maza šķipsniņa)
ķimenes (pustējkarote)
var piebērt naža galiņu dzeramās sodas.

Visu krietni samaisa. Pusstundiņu noliek pastāvēt.
Tad paņem pannu, kas nepiedeg, ielej eļļu tā, ka pannai dibens apsegts, bet ne šļur ļur daudz, varētu būt ēdamkarotes piecas, ne vairāk.
Uzkarsē pannā eļļu (nu, lai nebūtu aukstā jālaiž gaļa iekšā, jo, ja laiž aukstā, tad viss labums iztek laukā no gaļas), un liek kotletītes vienu blakām otrai pa rinķi. Uzliek vāku, kad visas saliktas, nogriež mazāku uguni un cepina no vienas puses. Apgriež, kad smuki brūnganas izskatās apakšiņas. Atkal uzliek vāku. Kad apceptas smuki no abām pusēm, tad ir gatavas, var likt galdā.
Man parasti patīk kotlešu gaļu saviļāt pa kotlešporcijām iepriekš, pirms eļļa uz pannas sakarsusi, jo tad visas kotletītes var salikt gandrīz vienlaicīgi uz pannas un vienlaicīgi viņas ir arī gatavas.
Ja ar pirmo reizi neizdodas, jāmēģina vēlreiz. Galvenais - neaizmirst pannu uz plīts bez pieskatīšanas.

Atbildēt | Iepriekšējais


Dieva nāve

from: [info]goddes
date: Dec. 4., 2008 - 10:18 am
#

rosolam nav nekāda sakara ar latviešu nacionālo virtuvi.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ely

from: [info]ely
date: Dec. 4., 2008 - 05:10 pm
#

To es pati zinu. Bet cik atradu nacionālo ēdienu receptes, praktiski neviena sastāvdaļa man te nav.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]8
date: Dec. 4., 2008 - 08:16 am
#

kartupelji ar siljkji un biezpienu+krejumu (galvenais, ka garshigi) :)

Atbildēt | Diskusija


ely

from: [info]ely
date: Dec. 4., 2008 - 05:11 pm
#

Siļķi neesmu šeit manījusi un biezpiens/skābs krējums par dārgām naudiņām jāpēr krievu veikalā. Ja degustētāju krietns bariņš, tad ar naudām joki mazi.

Atbildēt | Iepriekšējais


.

from: [info]uunda
date: Dec. 4., 2008 - 05:10 pm
#

Auzu pārslu cepumi! Manā International Fair cilvēki drūzmējās ap manu galdu, lai tos dabūtu. :D Un uztaisīt arī tiešām viegli!
P.S. Ieteikums- ņemt nevis auzu pārslas, bet k-kādu muslveidīgo, kur arī citādas sēkliņas pieliktas.
Vēl man bija rupjmaizes kārtojums. Garšīgi, bet problēma ārzemēs pietiekami tumšu (rudzu) maizi atrast.

Atbildēt | Diskusija


ely

Re: .

from: [info]ely
date: Dec. 4., 2008 - 05:12 pm
#

O, laba doma!
Par to rudzu maizi piekrītu, tāpēc maizes zupa vai rupjmaizes kārtojums uzreiz atkrita.

Atbildēt | Iepriekšējais