pajautaa

Parunāsim par terapiju

« previous entry | next entry »
Dec. 31., 2022 | 12:47 pm
posted by: skafandrs in pajautaa

Padalieties, lūdzu, ar savu pieredzi psihoterapijās.
Manā pieredzē tā ir tāda ilga, lēna, mokoša rakņāšanās, kamēr atrod mēslu bedrē gabaliņu puzles, kas uz brītiņu ir maza uzvara, bet pēc tam atkal seko ilga, lēna, mokoša rakņāšanās pēc nākamā. Bet katrs gabaliņš atsevišķi man neko daudz nepalīdz, savukārt veselu bildi šādā veidā es laikam sakasīšu kādā aiznākamajā dzīvē varbūt.
Es gan arī esmu gadiem gājusi pie vienas un tās pašas terapeites, tāpēc gribu zināt, vai tam vienmēr jāstrādā šādi. Zinu, ka terapija nav nekāds magic pill, kas var vienā nedēļā atrisināt visas prāta kroplības, bet man šķiet, ka tas, kas man terapijā pietrūkst, ir kaut kādi instrumenti, uzdevumi, “mājas darbi” - nezinu, kā nosaukt, bet kaut kas, kas var palīdzēt smadzenēm patstāvīgi uztrenēt kaut kādu pareizo virzienu, kad tās atkal automātiski uzņem kursu uz purvu, nevis pie katras krīzes skriet uz terapeita kabinetu paraudāt.
Jebšu long story short - kā ir jūsu pieredzē? Viss notiek caur jautājums-atbilde-komentārs sesijām un tālāk domā pats, vai jums iedod kaut kādus rīkus, kā pamazām pašam kontrolēt lietas savā galvā?
Also ļoti, ļoti novērtēšu ieteikumus, ja nu kādam ir pieredze ar terapeitu, kas palīdzējis tikt galā ar problēmām veidot klātesošas attiecības.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {18}

from: [info]citronz
date: Dec. 31., 2022 - 01:37 pm
#

Kādā terapijas veidā ej? Tur ir atšķirības. Ir terapijas, kur tiešām šitā gadiem rok.
Ja pietrūkst instrumenti, tad drīzāk jāskatās uz kbt vai ko tamlīdzīgu.

Atbildēt | Diskusija


skafandrs

from: [info]skafandrs
date: Jan. 1., 2023 - 12:51 am
#

Paldies, šis vērtīgs aspekts, par kuru neaizdomājos! Līdz šim maļos cauri eksistenciālās terapijas ceļā un visu laiku ir sajūta, ka saprotu mazāk, nekā nesaprotu. Paldies!

Atbildēt | Iepriekšējais


porcelāna lellīte

from: [info]neraate
date: Dec. 31., 2022 - 02:10 pm
#

Līnai nesen iznāca grāmata par attiecību veidošanu. Viņiem vispār samērā daudz literatūras latviski, un ir arī vebināri par iekšējā bērna tēmu. Ieguglē, palasi, paskaties video (piemēram Cilvēkjaudā bet ne tikai) ar dažādiem terapeitiem un terapijas veidiem, jo vispār ir ļoti daudz kas pieejams. Mākslas/kustības/mūzikas terapija, dažādas grupu terapijas, smilšu terapija, aizmirsu kā saucās, bet darbs ar trigeriem mirkšķinot acis, visādi sistēmiskie sakārtojumi, ir vismaz viena Rapid Transformation Terapy speciāliste (ieguglē Marissa Peer), ir Paičam, Pancam, Zandei un Rubenim grāmatas par tēmu. T.i. es ieteiktu parakt tagad bezmaksas materiālus lai saprastu kas un kā, varbūt būs skaidrāks ko gribas un kas derētu, varbūt atrodas arī terapeits. Tie, kam ir grāmatas gan parasti ir ļoti dārgi un ilgi jāgaida rindā.

Atbildēt | Diskusija


Emociju kokteilis

from: [info]sancha
date: Dec. 31., 2022 - 03:49 pm
#

+ Līnas grāmatām!

Atbildēt | Iepriekšējais


skafandrs

from: [info]skafandrs
date: Jan. 1., 2023 - 12:52 am
#

Paldies, mēģināšu! Pāris grāmatas pat zinu, kam paprasīt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


porcelāna lellīte

from: [info]neraate
date: Jan. 1., 2023 - 01:41 am
#

Daudzas labas var lietotas dabūt par piečuku (ja paspēj pirmais), bet šis tas ir 3td.lv, ir jau vēl dažādi podkāsti un youtube terapeiti arī angliski. Es noteikti iesaku par šo parunāt arī ar savu terapeiti, izstāstit kas un kā, viņai varētu būt labi ieteikumi konkrētām lietām bet tas rezultāts jau nekādā ziņā nav ātrs arī nomainot virzienu vai terapeitu. Ja neuznāk bankrots, drīzāk turpini šo pašu plus papildus un tad maini jo tas process jau ir ļoti lēns

Atbildēt | Iepriekšējais


Emociju kokteilis

from: [info]sancha
date: Dec. 31., 2022 - 03:52 pm
#

Man psihoterapeite gan rok, gan dod 'instrumentus' kā rakt pašai vai kā 'aizrakt' nevajadzīgos patterns utt.
Vienvārdsakot, nav tikai paraudāšana, kad viss slikti.

Atbildēt | Diskusija


skafandrs

from: [info]skafandrs
date: Jan. 1., 2023 - 12:52 am
#

Kā viņu sauc?

Atbildēt | Iepriekšējais


Anne

from: [info]puuce
date: Dec. 31., 2022 - 05:28 pm
#

Mana pirmā terapeite vispār gandrīz neko neteica un neko īsti nejautāja. Es gāju, raudāju, mocījos ar terapijas paģirām, un tikai tagad saprotu, ka lielā bilde kaut kā likās kopā un kaut kas risinājās. Bet, iespējams, tas viss tāpēc, ka es biju nolēmusi, ka nav, ko zaudēt.
Tagadējā terapeite daudz vairāk jautā & man tas ļoti traucē. Rezultāti arī liekas nekādi.
Man nepatika neviena no viņām, un jebkurā gadījumā jārok pašam, jo ko tad stundas laikā reizi nedēļā var pagūt?

Atbildēt | Diskusija


skafandrs

from: [info]skafandrs
date: Jan. 1., 2023 - 12:58 am
#

Tieši tā, visu jādara pašam, bet, ja mana pašdarbība regulāri aizved pie domas, ka “fuck this, kur kavējas atombumba/pasaules gals?”, tad man šķiet, ka tā rakāšanās man īsti nepadodas pareizā virzienā un man vajag kādus citus ceļus.

Atbildēt | Iepriekšējais


K

from: [info]rkktzd
date: Dec. 31., 2022 - 08:26 pm
#

Tas ir viens veids kā uz to skatīties. Tas ko man ir iemācījusi terapija ir ka mēs ļoti maz saprotam un vēl mazāk kontrolējam procesus sevī. Terapija to sadauzīto spoguli pamazām lipina atpakaļ kopā pašam pat nemanot. Jā tād ir kripatas, bet kripata pie kripatas un kautkādā brīdī tu vnk atjēdzies, ka wow - tu nesapsihojies situācijā kurā agrāk 100puņi to darītu vai kas tamlīdzīgs.

Atbildēt | Diskusija


skafandrs

from: [info]skafandrs
date: Jan. 1., 2023 - 12:55 am
#

Ir lietas, kuras man ir izdevies atrisināt, un ir tādas, kurās vienkārši lēnām eju pa apli un ik pēc kaut kāda posma attopos vienā un tajā pašā bedrē, tāpēc arī šķiet, ka ir vajadzīgs pamainīt pieeju.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


K

from: [info]rkktzd
date: Jan. 1., 2023 - 09:44 am
#

Nu tad varbūt tiešām jāmaina terapijas veids. Man, piemēram, ir jungists, man patīk jungs man ļoti patīk mans terapeits un man ir ok ka viss notiek lēnām, bet nu katram savs. Vēl varbūt vērts padomāt par terapeita nomaiņu - atrast īsto dažreiz nav nemaz tik viegli. Vēl pasaki savam terapeitam tieši to ko šeit ierakstīji - ka tev liekas ka tu atkal nonāc turpat, meaning, ka varbūt netiek apskatīti īstie cēloņi

Atbildēt | Iepriekšējais


Anne

from: [info]puuce
date: Jan. 1., 2023 - 01:11 am
#

Jā, šis. Izmaiņas notiek maigi un nemanāmi, un tieši lēcienā "cik graudi pārtop graudu kaudzē."

Atbildēt | Iepriekšējais


princese uz zirņa

from: [info]grao
date: Jan. 1., 2023 - 05:06 pm
#

Jā. Un tu dzīvo cilvēks ar izmaiņām, sākumā tās nepamanot, un tikai retumis atskārsti "eu, es taču agrāk šajā situācijā nebūtu varējusi muti atvērt un vispār kaunētos par to vēl nākamos divus gadus, bet tagad pateicu problēmu, atvainojos un jutos stipri neērti, bet man nebija kauns, un man nav bijis kauns par šādām situācijām jau gadu"

Atbildēt | Iepriekšējais


lavendera

from: [info]lavendera
date: Jan. 2., 2023 - 11:52 am
#

Spoguļotāji palīdzēja visstraujāk un vislabāk.

Atbildēt


*

from: [info]inese_tk
date: Jan. 2., 2023 - 01:15 pm
#

man ir pieredze ar divām jungistēm.
pie pirmās gāju apm 2 gadus - nekādā ziņā nevaru teikt, ka notika kkāda rakņāšanās. vnk es runāju un viņa bija blakus un reizēm uzdeva kkādu jautājumu no puses, kuru es pati vispār nebiju iedomājusies. patika, ka runājām arī par sapņiem un reizēs, kad man vispār nebija ko teikt, izmantoja smilšu terapiju (saliec smilšu kastē no miljons figūriņām "bildi" un tad reflektē par tēliem/simboliem utt,). pārtraucu iet, jo vnk tajā brīdī vairs neprasījās. bet efekti bija ļoti labi. tādus konkrētus mājas darbus nedeva, reizēm runāja par instrumentiem, piemēram, stresa menedžmentā utt.

šī gada sākumā jutu, ka atkal prasās, bet negribējās vairs iet pie iepriekšējās. atradu citu jungisti. šai man patīk, ka viņa liek uzzīmēt, ja nespēju kko izteikt vai ir kaut kāda putra. nu vnk uzskricelēt un tad caur to zīmējumu aplūkot to lietu/problēmu un pēc tam pāriet atkal pie reālā. reizēm uzdod kādu mājasdarbu, tai skaitā noskatīties kādu konkrētu filmu un nedžadžo, ja neesmu to izdarījusi. sāku ar reizi nedēļā, bet tā kā ar ikdienas dzīvi tieku galā labi, vnk ir pāris "lielās" (lai ko tas arī nenozīmētu) lietas risināmas - tāpēc pārgājām uz reizi 2 nedēļās. ja kādreiz ir kkas akūti noticis un es sesijā sāku ventot un čīkstēt, tad viņa uzreiz arī jautā, ko es gribu - lai vienkārši uzklausa un patur rociņu vai es tomēr gribu kko risināt šajā lietā un tad attiecīgi arī turpinām tādā virzienā, kādā jūtu nepieciešamību.

katrā ziņā terapijas veids/virziens ir baigi svarīgs + vēl saderība ar konkrēto terapeitu. es meklējot pirmo terapeiti neveiksmīgi izgāju cauri vairākiem kabinetiem un gandrīz jau atmetu ar roku. ļoti priecājos, ka uz otro trāpīju ar pirmo reizi.

Atbildēt


bija

from: [info]temperature
date: Jan. 3., 2023 - 01:53 pm
#

vienmēr laba doma ir izstāstīt terapeitam to, ko tu domā par terapijas procesu. tas palīdz jums abiem nokalibrēties.
un, kā jau daudzi teica, iespējams, vajag pamainīt terapijas tipu. es drusku pastaigāju pie eksistenciālā, un tur man bija līdzīga sajūta, ka nav īsti nekāda progresa, tikai kaut kāda malšanās. bet citkārt ir bijis tā, ka tu malies, malies, liekas, ka nekas nenotiek, un tad pēkšņi – bam! un tu esi salicies pareizi.

Atbildēt