Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Janvāris 24., 2006 

Lepnums par savu valsti.

crescendo (crescendo)

Kādēļ no Igaunijas darbā uz ārzemēm devušies desmit tūkstoši cilvēku, bet no Latvijas — 70—100 tūkstoši? Vai tur ir desmit reižu augstāka darba alga? Nē. Tur ir desmit reižu augstāka lepnuma sajūta par savu valsti. Tur avīzē nevar izlasīt aforismu "Es mīlu šo zemi, bet ienīstu šo valsti". Tur kritizē kļūdas, taču slavē arī panākumus.

Latvija un Igaunija ir identiskā situācijā ar pievienošanos Šengenas līgumam, tāpēc neviltots bija mana Igaunijas kolēģa Kalles Lāneta pārsteigums, dzirdot Latvijas žurnālistu jautājumus — vai Latvijā ir vissliktākā situācija līdzekļu apgūšanā, cik ļoti Latvija atpaliek no savām kaimiņvalstīm, ko Igaunija un Lietuva darīs, ja Latvija nespēs izpildīt līguma nosacījumus vienlaikus ar Igauniju? Taču pēc kaimiņvalstu ministru atbildēm, ka situācija visās trijās Baltijas valstīs vērtējama kā līdzīga, atskan precizējošs jautājums — vai tiešām Igaunijā ir tikpat slikti kā Latvijā? Kāda tur vairs mīlestība pret valsti, ja nespējam slēpt savu nicinājumu pat uz āru.


(Dz.Jaundžeikars, Diena)

Nezinu kā, bet Igaunija nebeidz mani pārsteigt. Gan izbraukušo skaitā, gan inflācijas apmērā, gan vidējās darba algas lielumā, gan attieksmē pret savu valodu. Visā.
Iespējams, lepnumam par savu valsti tur patiesi ir ne maza nozīme – jo kas vēl? Ekonomiskā un vēsturiskā situācija taču ir gandrīz identiska.

Nezināšana.

crescendo (crescendo)
Šodienas citāti - jeb ko sarunājam, kad neko nezinam, bet tikai runājam.

Laimonis Gedrovičs: "(...) jāpanāk, lai LATVIJA IR LATVIEŠU VALSTS, tāpat kā Somija ir somu valsts(...)"
Somijā, starp citu, kādi 5% iedzīvotāju ir zviedri, tāpat tur dzīvo apmēram 6000 sāmu. Somijā ir divas valsts valodas - zviedru un somu.

a tev nliekas,ka atšķirība ir tajā,ka Zviedrija Somiju nav okupējusi...

Hint 1, Zviedrija bija pakļāvusi pašreizējo Somijas teritoriju No 12./13. līdz 18./19. gadsimtam – kurus nu datumus uzskata par robežām...
ja godīgi,man ir pilnīgi vienalga kāpēc Somijā ir otra valoda.lai gan,somu un zviedru valodas ir radniecīga

Hint 2: Zviedru un Somu valodas nekādi nav radniecīgas – Zviedru valoda (tāpat kā latviešu, angļu, itāļu, krievu) pieder pie Indoeiropiešu valodu grupas. Somu (un igauņu, un ungāru) – pie somugru. Savukārt, par baltu un slāvu valodu radniecību gan ir vairākas teorijas.

Starp citu, abu otro citātu autors īpaši uzsver, ka mācoties baltu filologos...
Grūti viņam tur noteikti...
nē, esot mācījies baltu filologos.
This page was loaded Sep 21. 2024, 2:07 pm GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09