Pātaru Ansis ([info]kuminjsh) rakstīja,
@ 2010-10-24 08:54:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Gudrajām galvām kulinārijā
Biju es te uz vienu sanākšanu (nu, nav būtiski, kas tur), kur uzstājās dažādi lektori. Un tātad, viena no viņiem pilnīgā mierā savā runā iepina tekstu "un tad pienāks ziema un jūs nevarēsiet tā vienkārši ieiet savā dārziņā, noplūkt rozmarīnu un pievienot salātiem". Es biju gar zemi! Un pārtraukumā uzmeklēju šo lektori un tā arī pajautāju: "Jūs vispār rozmarīnu jelkad esat ēdusi?" Viņa apgalvoja, ka esot gan. Tad es pajautāju, kas tie par tādiem interesantiem salātiem, kuriem klāt liek svaigu rozmarīnu, jo rozmarīnu un timiānu Parasti izmanto termiski apstrādātos ēdienos, ij tad pa lielākai daļai pēc 5 minūtēm izķeksē ārā. "Nū, tie bija salāti ar gaļu," viņa stomīgi teica. Un te mūsu sarunai pievienojās viņas draudzene, kas vislaik cītīgi bija klausījusies mūsos. "Jā, jā, rozmarīns! Es viņu daudzos salātos lieku! Ak, ir tak cilvēki, kas neēd arī kindzu un baziliku!" Pie sevis nodomāju, ka ir tak cilvēki, kas neēd neko citu kā ceptus kartupeļus, vai ziniet, un teicu, ka kindza un baziliks ir gluži cita lieta kā rozmarīns. Un tajā brīdī mani pasauca, un man nācās pārtraukt mūsu Ārkārtīgi Saturīgo Sarunu.
Ok, un tagad Cibas Virtuves Korifeji izskaidrojiet man:
a) es apkakāju kājiņas, tb svaigu rozmarīnu salātos liek VISI, tikai es to nezināju
oder
b) tās vecenes dirsa kā Zariņa govis?
;)


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]shelly
2010-10-24 09:27 (saite)
Es, jāatzīst, par rozmarīnu vairāk lasījusi esmu, nekā pati lietojusi, bet visos lasījumos to minēja pārī ar gaļu ("Pēdējā elfā", piemēram, visi šausmīgi baidījās, ka kāds lielāks un agresīvāks viņus varētu izcept un apēst, un notiks tas tieši kopā ar rozmartīnu!).

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-10-24 09:32 (saite)
Jā, cept kopā ar rozmarīnu (pārkaisot vai iepriekš iemarinējot) - to esmu darījusi ne reizi vien. Un Boloņas mērce bez rozmarīna vispār nav iedomājama! Bet svaigu un salātos...?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]shelly
2010-10-24 09:53 (saite)
Ja vēl pakasa pauri, tad atceros, ka esmu redzējusi svaigus zariņus uz gaļas un pat vai tik ne uz makaroniem ar mērci Klondaikā. Es gan nevaru atbildēt, vai to zaru ir paredzēts ēst vai tikai aprīnot. :/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-10-24 09:58 (saite)
Vispār jau - apbrīnot;)
Starp citu, atcerējos,ka Jūs abi kartupeļus diezgan ēdat. Cepot kartupeļus vajag pievienot rozmarīna lapiņas (bet ne zaru!) - vāks, kur garšīgi!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]shelly
2010-10-24 10:09 (saite)
Nu, labi vēl, ka es nedzeru no traukiem, kur paredzēts rokas mazgāt...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-10-24 10:12 (saite)
Liecies mierā! Es, piemēram, vienmēr apēdu rotājumam paredzēto citronu! Piedevām - ar visu mizu!;D Par dažādām zaļām lapiņām un figūrīgi izgrieztiem dārzeņiem nemaz nerunājot!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]divi_g
2010-10-24 10:21 (saite)
Tas citrons ir dekoram, ja?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-10-24 10:25 (saite)
Atsevišķos gadījumos no tā ir jāizspiež sula uz ēdiena. Un tas ir viss. Nevis jāaprij ar visu mizu;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]divi_g
2010-10-24 21:50 (saite)
Aa, nu labi ;)
Man gan tā spiešana nepadodas, es parasti sabakstu ar dakšiņu :]

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]maya
2010-10-24 09:52 (saite)
par rozmarīnu nezinu, bet svaigu timiānu gan esmu likusi salātos (lapiņas). un timiāna tēja (gan svaiga, gan kaltēta) arī garšīga.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]maya
2010-10-24 09:52 (saite)
bet nu es, protams, neesmu nekāds virtuves korifejs

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kuminjsh
2010-10-24 09:56 (saite)
Nu, tēja tā atkal ir termiska apstrāde;) Es svaigus timiāna zarus lieku klāt, kad vāru kartupeļus, sevišķi laukos. Tādā veidā cenšos nomaskēt to, ka es neliku klāt sāli;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chaj
2010-10-24 10:48 (saite)
Svaigu rozmarīnu pie salātiem nelieku, un nekad neesmu dzirdējusi, ka kāds liktu. Cepot gaļu vai zivi gan jā.
Kindza un baziliks - cita lieta.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-10-24 11:32 (saite)
I ja, i ja togo že mņeņija!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kinskis
2010-10-24 11:25 (saite)
Es kā izslavēts virtuves korifejs saku, ka tev ir taisnība. Tik pat labi vinjas varēja apgalvot, ka liek pie salātiem svaigas lauru lapas. Ar svaigu rozmarīnu var kodes indēt. Tas aromāts ir tik nikns, ka es nudien nez, no kā jāsastāv tiem salātiem, kuriem klātpieliktais rozmarīns nenoēstu visu garšu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-10-24 11:32 (saite)
Es taisni Tevi gaidīju!!!;)
Man pofigs uz tām vecenēm būtībā, bet man ir svarīgi zināt, ka MAN ir taisnība!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Salvēte, Vera un Klaus!
[info]dooora
2010-10-24 13:50 (saite)
taisnība ir tik slidena štelle… :) ja es sevi pieķeru pie kādas "taisnības", tad zinu, ka kaut ko esmu palaidis garām.
Tev ir taisnība, ka PARASTI acīmredzot neliek, un taisnība, ka tantes samuldējās (rozmarīnu VAR audzēt telpās arī ziemā, trū fakt). tak aiz šīm divām patiesībām viegli palaist garām vēl vienu — ka arī tantēm ir taisnība (arī tad, ja viņām sagadījās samuldēties par savu persōnīgo pieredzi). jo, raugi, svaigu rozmarīnu VAR pievienot arī termiski neapstrādātam ēdienam: i salātiem, i desertiem, i kokčikiem. atiesim no tantēm un atgriezīsimies pie dažiem aktuāliem kulinārijas pamatprincipiem: visi tie fenōlu, terpēnu un kādu vēl ne grupu savienojumi ir ķīmiskās pašaizsardzības indes, ko garšaugi dažādās kombinācijās un attiecībās saražo dzīves laikā (tiesas un taisnības labad garšaugus drīzāk varētu saukt par smaržaugiem, jo tiem piemīt ēteriskā spēja pieskarties no attāluma). un cilvēks kā prasmīgs aptiekārs ir iemanījies šīs indes likt lietā — atšķaidot. viss atkarajas no dozas (ar īso ō), kā man reiz mācīja draugs un skolotājs tēvs Fjodors. Kinskim arī ir divas taisnības: par kožu indēšanu (inde, naturāls pesticīds) un lauru lapām. taču arī aiz tām slēpjas trešā, ko jums, jaunajiem, viegli palaist garām — ar laiku nonēsājas garšu kārpiņas un gripās aizsēr smaržu receptōri. tad ieliek tantuks savā rosolā svaigu rozmarīna (jūras rasas, baizevēj) zariņu un cauri visām krievu sinepēm šalc jūra un zaļais, es atvainojos, mežs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: Salvēte, Vera un Klaus!
[info]kuminjsh
2010-10-25 07:42 (saite)
Nu vot, ka tik apcelt atkal mani!;/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]zg
2010-10-24 12:12 (saite)
Tradicionāli tas token nav! Bet kulinārijai tak nav robežu. Pieļauju, ka Mārtiņš Sirmais kādā no nākamajiem raidījumiem varētu taisīt koku mizas ar sarkano āboliņu un majonēzi..... Varbūt viņš arī rozmarīnu svaigu salātos liek.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-10-25 07:43 (saite)
Nū, par Sirmo man nekādu ilūziju nav!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]traffico
2010-10-24 12:50 (saite)
Nez, ar kādu recepti viņa nāktu priekšā, ja rozmarīna vietā būtu izpēries kaut citronzāle (varu saderēt, ka vāra tējās).
Nu sagadījās rozmarīns! :) Un nāca klajā ar "senču recepti" - gaļas salāti ar svaigu rozmarīnu. Viss ciems joprojām ēd un slavē.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-10-25 07:42 (saite)
Toties kodes beigtas!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]nova
2010-10-25 09:23 (saite)
IMO, gribēja vien smalki iznesties un mulsumā sajauca baziliku ar rozmarīnu, bet tā jaukties var tikai tie, kas no kulinārijas jēdz gaužām maz. es vēl saprastu, ja to rozmarīnu iemuhļītu garšaugu eļļā un tad pie salātiem gāztu klāt

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-10-25 14:19 (saite)
Mhm. Eļļā ir pa smuko!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]bozena
2010-10-25 10:22 (saite)
Piedodiet, tak salātiem ar svaigu rozmarīnu vaig garšot ikurāti pēc kapu vaiņaga, mandomāt! Viš tak garšo pēc Jaungadegles!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]romija
2010-10-25 11:21 (saite)
Nu bet redz ka Tu tomēr esi ēdusi! ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kuminjsh
2010-10-25 14:20 (saite)
Mož tas arī bija rosols 01.01.?;>

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

rozmarīns salātos
[info]nure
2010-10-25 12:54 (saite)
Taapat pamekleeju

http://www.google.com/search?rlz=1C1ASUT_lvLV399LV399&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=rosemary+in+salads

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: rozmarīns salātos
[info]kuminjsh
2010-10-25 14:24 (saite)
Piedod, bet dažādas repeptes.lv receptes.uk, kur katrs izpaužas pēc savas samaitātības pakāpes, man tomēr nav autoritāte;) Es gribēju dzirdēt reālu normālu cilvēku viedokli. Tādu cilvēku, kas no ēst gatavošanas arī kaut ko jēdz:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]asteor
2010-10-25 13:58 (saite)
Tagad buutu istais briidis noskaidrot - vai To rozmarinu, ko mes uz tirdzinja pirkaam, tagad uz rudeni man buutu labaak nest iekshaa, vai lai paliek araa uz terases?

P.S. man gan taas "lapinjas" vairaak pec "skujinjaam" izskataas ( es ceru, ka neko nejaucu, un tas Bija rozmarins, ko pirkaam tam cukgaljas (garshigajam) edienam)....

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-10-25 14:30 (saite)
Vispār jau tas garšīgais bija ar timiānu (ko es Tev piespiedu iepirkt pirms tam) - tāds kā kapu puķe ar mazām apaļīgām lapiņām. (http://klab.lv/users/kuminjsh/995883.html#cutid1)
Rozmarīnu (jā, tas ir ar tām skujām!) var izmantot šeitan - http://klab.lv/users/kuminjsh/989265.html#cutid1, bet es tā saprotu, ka Tu tāpat gaidīsi mani ciemos un pats neparko netaisīsi nekādas izvirtības;)
Runājot par uzdoto jautājumu - es domāju, ka kamēr turās plusi, lai šis stāv uz lodžijas un priecājās;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]asteor
2010-10-25 16:21 (saite)
Nu skaidrs. Tad tas timians man ir kkur pazudis (jo neredz). Bet rozmarinu redz katru riitu uz terases café malkojot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?