Pātaru Ansis ([info]kuminjsh) rakstīja,
@ 2010-10-24 08:54:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Gudrajām galvām kulinārijā
Biju es te uz vienu sanākšanu (nu, nav būtiski, kas tur), kur uzstājās dažādi lektori. Un tātad, viena no viņiem pilnīgā mierā savā runā iepina tekstu "un tad pienāks ziema un jūs nevarēsiet tā vienkārši ieiet savā dārziņā, noplūkt rozmarīnu un pievienot salātiem". Es biju gar zemi! Un pārtraukumā uzmeklēju šo lektori un tā arī pajautāju: "Jūs vispār rozmarīnu jelkad esat ēdusi?" Viņa apgalvoja, ka esot gan. Tad es pajautāju, kas tie par tādiem interesantiem salātiem, kuriem klāt liek svaigu rozmarīnu, jo rozmarīnu un timiānu Parasti izmanto termiski apstrādātos ēdienos, ij tad pa lielākai daļai pēc 5 minūtēm izķeksē ārā. "Nū, tie bija salāti ar gaļu," viņa stomīgi teica. Un te mūsu sarunai pievienojās viņas draudzene, kas vislaik cītīgi bija klausījusies mūsos. "Jā, jā, rozmarīns! Es viņu daudzos salātos lieku! Ak, ir tak cilvēki, kas neēd arī kindzu un baziliku!" Pie sevis nodomāju, ka ir tak cilvēki, kas neēd neko citu kā ceptus kartupeļus, vai ziniet, un teicu, ka kindza un baziliks ir gluži cita lieta kā rozmarīns. Un tajā brīdī mani pasauca, un man nācās pārtraukt mūsu Ārkārtīgi Saturīgo Sarunu.
Ok, un tagad Cibas Virtuves Korifeji izskaidrojiet man:
a) es apkakāju kājiņas, tb svaigu rozmarīnu salātos liek VISI, tikai es to nezināju
oder
b) tās vecenes dirsa kā Zariņa govis?
;)


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kinskis
2010-10-24 11:25 (saite)
Es kā izslavēts virtuves korifejs saku, ka tev ir taisnība. Tik pat labi vinjas varēja apgalvot, ka liek pie salātiem svaigas lauru lapas. Ar svaigu rozmarīnu var kodes indēt. Tas aromāts ir tik nikns, ka es nudien nez, no kā jāsastāv tiem salātiem, kuriem klātpieliktais rozmarīns nenoēstu visu garšu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2010-10-24 11:32 (saite)
Es taisni Tevi gaidīju!!!;)
Man pofigs uz tām vecenēm būtībā, bet man ir svarīgi zināt, ka MAN ir taisnība!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Salvēte, Vera un Klaus!
[info]dooora
2010-10-24 13:50 (saite)
taisnība ir tik slidena štelle… :) ja es sevi pieķeru pie kādas "taisnības", tad zinu, ka kaut ko esmu palaidis garām.
Tev ir taisnība, ka PARASTI acīmredzot neliek, un taisnība, ka tantes samuldējās (rozmarīnu VAR audzēt telpās arī ziemā, trū fakt). tak aiz šīm divām patiesībām viegli palaist garām vēl vienu — ka arī tantēm ir taisnība (arī tad, ja viņām sagadījās samuldēties par savu persōnīgo pieredzi). jo, raugi, svaigu rozmarīnu VAR pievienot arī termiski neapstrādātam ēdienam: i salātiem, i desertiem, i kokčikiem. atiesim no tantēm un atgriezīsimies pie dažiem aktuāliem kulinārijas pamatprincipiem: visi tie fenōlu, terpēnu un kādu vēl ne grupu savienojumi ir ķīmiskās pašaizsardzības indes, ko garšaugi dažādās kombinācijās un attiecībās saražo dzīves laikā (tiesas un taisnības labad garšaugus drīzāk varētu saukt par smaržaugiem, jo tiem piemīt ēteriskā spēja pieskarties no attāluma). un cilvēks kā prasmīgs aptiekārs ir iemanījies šīs indes likt lietā — atšķaidot. viss atkarajas no dozas (ar īso ō), kā man reiz mācīja draugs un skolotājs tēvs Fjodors. Kinskim arī ir divas taisnības: par kožu indēšanu (inde, naturāls pesticīds) un lauru lapām. taču arī aiz tām slēpjas trešā, ko jums, jaunajiem, viegli palaist garām — ar laiku nonēsājas garšu kārpiņas un gripās aizsēr smaržu receptōri. tad ieliek tantuks savā rosolā svaigu rozmarīna (jūras rasas, baizevēj) zariņu un cauri visām krievu sinepēm šalc jūra un zaļais, es atvainojos, mežs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: Salvēte, Vera un Klaus!
[info]kuminjsh
2010-10-25 07:42 (saite)
Nu vot, ka tik apcelt atkal mani!;/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?