kihelkonna - staipīšanās [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

staipīšanās [29. Jan 2014|10:27]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, ]

es tagad lasu:
The First 20 Minutes: Surprising Science Reveals How We Can Exercise Better, Train Smarter, Live Longer
http://www.amazon.com/The-First-20-Minutes-Surprising/dp/0142196754
(no torentiem, epub)

par sportu vispār neinteresējos un parasti šādas grāmatas nelasu; esmu dīvānpelmenis. bet kaut kas man lika domāt, ka grāmata būs interesanta, un ir arī.

šorīt pie kafijas ņēmos atstāstīt laulenim kārtējo nodaļu - ka muskuļu staipīšana pirms skriešanas ir ne tikai bezjēdzīga, bet pat slikta. ka muskuļos un smadzenēs notiek tādi un šitādi procesi, kā rezultātā izstaipītā muskuļa performance krītas par 30%.

apmēram atstāstīts te
http://saveyourself.ca/articles/stretching.php
un http://well.blogs.nytimes.com/2013/04/03/reasons-not-to-stretch/?_php=true&_type=blogs&_r=0

laulenis satraukti teica, ka es atkal esmu kaut kādu ezotēriku salasījusies. ka neviens nestaipās pirms skriešanas. staipās tikai pēc. pirms tikai iesildās.

da vai es zinu. es neskrienu, tāpēc nestaipos ne pirms, ne pēc. bet grāmata daiļi atstāsta, ka sākumā pētniecības projekts gandrīz izputējis, jo neviens skrējējs nav piekritis eksperimentam - skriešanai ar neizstaipītu kāju.

ta laikam āmurikāņi vienmēr staipās pirms skriešanas. bet nevaru arī neticēt laulenim; viņš, kaut arī pelmenis, ir noskrējis 1 maratonu un vairākus pusmaratonus.

cienījamie cibas pelmeņi, kā tur īsti ir? vai pie mums (LV) staipās pirms skriešanas vai nē?
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:29. Janvāris 2014 - 10:35
(Link)
manuprāt nevis teritoriāli tas ir, bet laika nogriežņos - kādreiz staipījās, tagad tas ir neveselīgi (es gan mazliet pastaipu ciskiņas pirms, jo citādi kājas pārvēršas par bluķiem kādā piektajā km, bet es vispār daru visu ko neveselīgu un aizliegtu)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:29. Janvāris 2014 - 10:39
(Link)
tur bija neliels izvērsums, ka agrāk staipījās citādāk, ar regulāriem rāvieniem, un tas nev tik slikti kā mūsdienās izplatītā lēnā staipīšanās.
[User Picture]
From:[info]krii
Date:29. Janvāris 2014 - 10:40
(Link)
Nezinu, es parasti staipos no rītiem ar visādām pseidojogas āsanām, taču tas nav tieši, tieši pirms skriešanas. To, ka jāstaipās ir pēc, nevis pirms skrējieniem, man liekas, vēl skolā mācīja, ne?
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:29. Janvāris 2014 - 10:45
(Link)
tātad lv tiešām ir citas skriešanas tradīcijas. kas attiecas uz staipīānos pirms - ja tu neskrien dēļ rezultāta, tad jau vienalga, ka tev muskuļi ir izstaipīti, un nesaraujas kā veca bikšgumija, un ka visa vielmaiņa sāk neekonomiskāk strādāt. diemžēl arī ar pēcstaipīšanos ir tā, ka nav atšķirības starp tiem, kas pēcstaipās (un atsildās, masējas, dzesējas) salīdzinājumā ar tiem, kas to nedara - traumu un muskuļsāpju ziņa.
[User Picture]
From:[info]krii
Date:29. Janvāris 2014 - 11:43
(Link)
Arī ja neskrien rezultāta dēļ, bet savam priekam, ir tomēr daudz labāk, ja piekust un sagurt sāk vēlāk, nevis agrāk. Bet pēcstaipīšanās vajadzīgumu attiecībā uz savu ķermeni esmu empīriski pierādījusi. Ja labi izstaipās, nākamajā dienā muskuļi nešķiet sapūlēti.
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:29. Janvāris 2014 - 10:44
(Link)
Tā bija liela ziņa pirms dažiem gadiem, tad arī pārgāju uz kārtīgāku staipīšanos pēc. Nopietnu staipīšanos pirms gan arī nebiju redzējis - iesildīšanos, jā, bet ne tā, ka desmit minūtes ņemtos.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:29. Janvāris 2014 - 10:46
(Link)
tai grāmatā visi skrējēji pirms skriešanas par varēm gribēja staipīties 16 minūtes :) bet nebija norādes uz pētījuma gadu.
[User Picture]
From:[info]rediiss
Date:29. Janvāris 2014 - 10:44
(Link)
nav tā, ka vispirms iesildās un tad staipās? aukstu muskuli uzreiz mesties stiept varbūt tiešā nav labi. bet ko es zinu. es vispār ienīstu visu, kas saistās ar sportisku garu, veselu miesu un visko citu tādā pašā garā.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:29. Janvāris 2014 - 10:47
(Link)
nu tad tev jālasa minētā grāmata, jo tur izstāstīts, ka sportošana par labu nenāk :D
[User Picture]
From:[info]rediiss
Date:29. Janvāris 2014 - 11:18
(Link)
muah :D
From:[info]pet
Date:30. Janvāris 2014 - 15:07
(Link)
Ha, savukārt mūsdienu olimpieši atkal ir izdomājuši ka iesildīšanās ir evil - tagad papilnam foto kur viņi pusminūti pirms starta ciešas ledus vannās lai muskulis ir pēc iespējas aukstāks...
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:30. Janvāris 2014 - 15:16
(Link)
par to saldēšanos arī lasīju, gan par saldēšanos pēc sportošanas. vienu sportistu grupu saldēja, otru nesaldēja, vēlāk nebija atšķirības ne rezultātos, ne muskuļu sāpēs.
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:29. Janvāris 2014 - 11:56
(Link)
Staipās pirms, pēc un laikā. Kā grib, tā dara.
[User Picture]
From:[info]zimbabve
Date:29. Janvāris 2014 - 14:51
(Link)
Kad trenējos vieglatlētikā, visi nedaudz iesildījās, noskrienot lēni pāris aplīšus un tad izstaipoties pirms kārtīgākas slodzes. Tāpat daru arī tagad - kad eju skriet, lēnā tempā noskrienu kādu kilometru, tad izstaipos un dodos tālāk jau ātrāk.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:29. Janvāris 2014 - 19:19
(Link)
:)
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:29. Janvāris 2014 - 17:32
(Link)
Es staipījos pēc. Pēc skriešanas labāk staipās :D