smadzeņu darbības blakusprodukts
Modelīši 
17th-Dec-2012 10:56 pm
Mana paziņa priecajās par uzrakstu uz augļu mušiņu laboratorijas "Time flies like an arrow, fruit flies like a banana"

Augļu mušas bieži vien izmanto par modeļorganismiem (mazas, ātri vairojas, viegli uzturamas)
Nesen ir parādījušies vairāki zinātniski raksti, kur ar šo mušiņu palīdzību tiek mēģināts modelēt alkohola patēriņa fizioloģiju.
Ja mušām dod barību ar nelielu spirta saturu tajā, tad tās kļūst mazāk piesardzīgas. Piesardzību mēra uzskaitot cik bieži mušas dodas baroties vietās, kur ir augsta tempratūra, kas nelabvēlīgi ietekmē to veselību. Mušas "skaidrā" nepadodas šiem vilinājumiem, bet "piedzērušās" mušas uzspļauj veselajam saprātam un droši dodas ēst vietās ar paaugstinātu temperatūru.

Tomēr, ja mušām alkoholizētu diētu dod ilgstoši (6 dienas), to saprātīgums atjaunojas un piesardzības testā to rezultāti ir līdzīgi ar "skaidrajiem" sugas brāļiem. Rezultāti pat pasliktinās, ja mušām atsāk dot normālu barību. Raksta saite

Tāpat mušas pievēršas pļēgurošanai, ja nedabū seksu. Zinātnieki ievietoja tēviņus mēģenēs ar pāroties gatavām mātītēm vai arī ar mātītēm, kas tikko bija sapārojušās un neļāvās tālākiem sakariem. Pēc tam, kad abu grupu tēviņus parlika jaunos trauciņos, kur viņi varēja izvēlēties vai ēst normālu pārtiku, vai arī pārtiku ar palielinātu alkohola saturu tajos, "nedabūjušie" tēviņi izvēlējās alkoholizēto pārtiku četras reizes biežāk kā otri. Raksta saite


Kamēr es skaļi sajūsminājos par pļēgurojošām mušām, ciemiņš stāstīja, ka viens no viņa draugiem bija ieguvis tādus pašus rezultātus kā pēdējā rakstā, bet ir bijis pārlieku slinks, lai viņus publicētu. Noteikti lielas bija viņa sirdsāpes, kad vinš ieraudzīja rakstu par šo tematiku iekš Science.
Comments 
18th-Dec-2012 12:26 am
Paldies Tev! Burvīga, informatīvi-izklaidējoša lasāmviela
18th-Dec-2012 10:11 am
vairāk jau izklaidējoša, tādi small talk tematiņi.
bet prieks, ka ir interesanti
18th-Dec-2012 10:14 am
Ļoti interesants posts un tas uzraksts patiešām ir lielisks savā daudznozīmībā. :)
12th-Jan-2013 02:32 pm
ak dies! ku skaisti!

tātad, ko es varu secināt par sevi... ķiķinu :DDDD
This page was loaded Jun 20th 2024, 2:39 pm GMT.