smadzeņu darbības blakusprodukts
Smalkie ēdieni un smalkās kaites 
18th-Jan-2017 07:50 pm
Olbaltumvielas cilvēka organismā sastāv no aminoskābēm. Dažas no tām cilvēka ķermenis spēj sintezēt (aka aizstājamās aminoskābes), dažas nespēj (aka neaizstājamās). Ja organismam trūkst enerģijas, tas ķeras pie aminoskābju noārdīšanas. Parasti olbaltumvielas neizmanto enerģijas ražošanai, jo ir labākas lietas - tauki un cukuri.

Ir ģenētiska slimība, kurā dažas no neaizstājamām aminoskābēm nevar noārdīt, lai iegūtu enerģiju. Nenoārdītās aminoskābes uzkrājas un tiek izvadītas ar urīnu. Urīnam un ausu vaskam tad ir salds aromāts. Šī iemesla dēļ šo slimību sauc par kļavu sīrupa urīna slimību. Literatūrā ir norādes, ka kultūrā, kurā kļavu sīrups neesot pazīstams, varot izmantot sierāboliņu smaržas salīdzināšanai, smaržojot līdzīgi.

Man gan šīs smaržas - kļavu sīrups un sierāboliņš - nu nemaz neliekas līdzīgas.
Comments 
18th-Jan-2017 09:52 pm
Man sierāboliņš šķiet aizdomīgs. Tā vispār.
18th-Jan-2017 10:47 pm
Tāpēc, ka līdzinās sieriņiem?
19th-Jan-2017 07:09 am - foenum-graecum
ja nosauc par sien-āboliņu, aizdomas nemazinās? vai grieķu sienu?

vispār, riktīgi labas sēkliņas. mēs tās galvenokārt diedzējam. jau mērcēšanas laikā, ūdens sāk smaržot pēc ziedputekšņiem vai kāda cita bišu sanesuma. čuras arī drīzi vien līdzi pavelkas. un drīz jau visa māja šķiet pēc dravas. parasti ūdeni, kurā dīgušas sēkliņas labāk liet laukā, bet sieramoliņējamo slavē i parikmāheri, i dietolōgi. vienvārdsakot, tiešām aizdomīgs. pārāk labs – tas nevar būt uz labu ;)
This page was loaded Apr 25th 2024, 9:09 am GMT.