smadzeņu darbības blakusprodukts
Smalkie ēdieni un smalkās kaites 
18th-Jan-2017 07:50 pm
Olbaltumvielas cilvēka organismā sastāv no aminoskābēm. Dažas no tām cilvēka ķermenis spēj sintezēt (aka aizstājamās aminoskābes), dažas nespēj (aka neaizstājamās). Ja organismam trūkst enerģijas, tas ķeras pie aminoskābju noārdīšanas. Parasti olbaltumvielas neizmanto enerģijas ražošanai, jo ir labākas lietas - tauki un cukuri.

Ir ģenētiska slimība, kurā dažas no neaizstājamām aminoskābēm nevar noārdīt, lai iegūtu enerģiju. Nenoārdītās aminoskābes uzkrājas un tiek izvadītas ar urīnu. Urīnam un ausu vaskam tad ir salds aromāts. Šī iemesla dēļ šo slimību sauc par kļavu sīrupa urīna slimību. Literatūrā ir norādes, ka kultūrā, kurā kļavu sīrups neesot pazīstams, varot izmantot sierāboliņu smaržas salīdzināšanai, smaržojot līdzīgi.

Man gan šīs smaržas - kļavu sīrups un sierāboliņš - nu nemaz neliekas līdzīgas.
Comments 
18th-Jan-2017 10:47 pm
Tāpēc, ka līdzinās sieriņiem?
This page was loaded May 4th 2024, 7:56 pm GMT.