barbala ([info]barbala) rakstīja,
@ 2015-02-27 14:35:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
50 shades of Parādā jeb "Atkal bija raudāšana"
Pateicoties jūsu veiksmīgajai informācijas kampaņai, iepazinos arī es ar Parādnieku ģimenes interviju un lasītais un citur diskutētais uzrāva emocij's un pārdomas dažas. Liekas, ka reti ir publiski pieejams tik caurspīdīgi traģisks pastāstelis, kā šī cukurainā intervija (to, starp citu, zem pseidonīma nav uzcepusi visu mīļotā filozofe Burve-R?) un kas savā groteskumā, vieglprātīgi un neapdomīgi atsedz sūrāko kanalizācijas akas vāku un sūdi skar ventilatoru.

Ko es tur redzu? Ko es tur pazīstu?*

Tātad, dots ir vienkāršs kretīns, par kura paša ģimenes musturi un mantotajām vērtībām skaidru ziņu nav, bet toties, jauneklīgais kretīns sludina "savu raksturu" un ieņēmis pusaudža attīstības fāzei raksturīgo protesta formu, kuru pauž protestējot pret iekārtu un režīmu, šādam protestam ērtā un loģiskā laikā. Tiktāl – nothing special, no varonības vai idejas tur nav ne smakas, parasta balamutība, jo izpaliek varonībai un ievērības cienīgumam nepieciešamā intelekta/zināšanu/idejas līnija.

Vēl ir 17 gadus veca medskolas audzēkne, kura nākusi no patriarhālas, jēdzīgi nefunkcionējošas ģimenes attiecībām, kur ieaugusi sekošanas, pakļaušanās un konformisma, labākas dzīves sapņos - le klassīk, le klassīk, Garoza, jūs sakāt, paļaušanās, jūs sakāt. ("ko par mani teiks, ko par mani padomās").

Atļaušos piezīmēt, ka šādos sterilās burciņas apstākļos ar tēva viedoklīti un māmuļas līdzlocīšanos augušām jaunietēm visbiežāk nav ne jēgas, ne iekšu adekvāti izvērtēt savus sapņu prinčus un negatīva izvērtējuma gadījumā, rāmi pasūtīt šādus teltī līdējus latvāņos snaust. Tā ir viena no drausmīgākajām, atvainojos par vispārinājumu, bet tomēr, Latvijas sieviešu mantotajām traumām - iedzītais aizliegums, tabu "atteikt vīrietim." Gulēt kā aukstam baļķim, divas dienas nerunāt..." Jo ja nu tomēr viņš izrādās labs cilvēks, tas pretīgais ūsainis, kurš lien bučoties? Ja nu viņš ir labā partija? Kā tu tā, kas tu esi, lai izvērtētu savu partneri? Un galu galā, tev uzmanību pievērš "pats kursa lielākais skandālists"- vai tas nav glaimojoši neesošai pašapziņai? neBonija un izKlaids medskolā, kāda varena romantika un lielās mīlas apsolījums! Kāzas ar 120 nepazīstamiem cilvēkiem! Yēēeēē!

Tālāk lasītājs tika ievilkts detalizētās attiecību dinamikas epizodēs un kopš tā brīža vārds "raudāt" dažādos locījumos šajā tekstā parādās 28 reizes, kam smacējoši kontrasējošais moments ir viņas secinošais "bija liela raudāšana" un viņa balamutīgās refleksijas par to, kas ir sievietes laime,
par ko locīta valodiņa 12 vietās.
Tātad, 28 raudāšanas pret 12 laimēm. Lūk, dzīve parastā, jel veidojiet, bērni, stipras un latviskas ģimenes. Lepnība un pašcieņa ir grēks, bet ciešanas un sevis maldināšana – cēls upuris, obligātais izaugsmes kauss, kurš jātukšo, lai lepni sludinātu ģimenes vērtības, turklāt - fook this - ar ko! "Kima Beisindžere ir mans sievietes ideāls un es esmu tāds, kāds es esmu."

Kaut kas visā šajā ir tik nolādēti reprezentatīvs un līdz sāpīgumam raksturīgs tik daudziem no mums – sevis noliegums, absolūta savstarpējā necieņa saknē, manipulācijas uz manipulācijām, blefošana sev, lai neatzītu savas bailes un izmisumu, hiperattīstītā spēja būt par upuri, šo aklo upurēšanos saukt par mīlestību un dzīvot bez mīlestības tās jēgpilnākajā formā; bailes un izmisums palikt vienam ar sevi un izmisīgā turēšanās pie "attiecībām" kā statusa simbola; emocionālās un psiholoģiskās drošības meklēšana "pie stiprākā pakļaujoties", neapzinoties un neatzīstot sev, ka tevi vienkārši pazemo, lieto, iznīcina un ar tevi manipulē kā sīkumos, tā būtiskajā. Un tu dari tieši to pašu – norij krupi, noliec bēdu, aproc slikto dienu, izgrozi ģimenes galvu, jo zini sieviešu viltībiņas un sievietes laimi (kura, šādustāstuprāt, protams ir cieti saistīta tikai ar bērnu aprūpi un audzināšanu un smaidu viņu omulīgajos ģīmīšos, nevis, teiksim, ar veselīgās kaislībās un sarunās pavadītu diennnakti vai citu sev svarīgu un tikai no sevis izrietošu atribūtiku.)

Lai arī "daudzi tā dzīvo" un šādus zīmējumus uzskata par normu, tipa, "dzīve ir gara un mīlestībai sejas ir dažādas", kāpēc ko šādu saukt par ģimenes dzīvi, par mīlestību?
Dari, cilvēk, ko vien gribi, bet neesi pats sev parādnieks. Un, pirms rāpies manā kalnā, uzkāp pats savējā.


Kāpēc starp mums visiem ir tik maz tiešām emocionāli veselu, stabilu, stipru cilvēku, kuri nemanipulē ar otru un sevi pašu? Kāpēc sick is the new black?



*JRT Latviešu stāstiem otrā daļa varētu būt Latviešu lāsti – viss par attiecībām un ģimenes dzīves kultūru, mh?


p.p.s. vēl man nav skaidrs, kā "kopš jaunības ultra nacionālistisks cilvēks, pret režīmu protestējošs varonis" var savus (?) dēlus nosaukt par Helvi un Hardiju, kāpēc ne Jumi un Trāķi, tad jau. Konsekvences neesamība izpaužas lūk, pat šādās detaļās. HELVIS!!!!!!


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]yoko
2015-02-27 16:04 (saite)
Like

(Atbildēt uz šo)


[info]zirka
2015-02-27 16:12 (saite)
"neesi pats sev parādnieks" -!!!!!!!!!
paldies, bārbal

(Atbildēt uz šo)


[info]krii
2015-02-27 16:13 (saite)
Yes!
Aplausi.

(Atbildēt uz šo)


[info]daina
2015-02-27 16:15 (saite)
lieliski:)

(Atbildēt uz šo)


[info]vilibaldis
2015-02-27 16:19 (saite)
visnotaļ precīzi un izsmeļoši, apbrīnoju spēju to cukuraino gabalu izlasīt līdz galam, mani apšķebināja jau 120 svešie viesi :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2015-02-27 16:20 (saite)
man nācās lasīt vairākkārt. lai nostabilizētu viedokli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]vilibaldis
2015-02-27 16:29 (saite)
man nervu šūnu palika žēl

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chaj
2015-02-27 16:57 (saite)
es arī visu nespēju izlasīt

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]tipa75
2015-03-02 22:41 (saite)
es padevos pie bērna pabāšanas zem automašīnas riepas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]nova
2015-02-27 16:32 (saite)
helvis un hardijs izklausās pēc protesta pašam pret sevi

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2015-02-27 16:36 (saite)
Ну вот, Баба-Яга опять против!
- я против!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]antons_v
2015-02-27 16:38 (saite)
Ļoti cienījami tev uzrakstījās.

(Atbildēt uz šo)


[info]ravena
2015-02-27 16:52 (saite)
paldies par manu domu ietērpšanu pieklājīgos vārdos.

(Atbildēt uz šo)


[info]zin
2015-02-27 17:38 (saite)
<3
Tu, kā vienmēr, labi rūc

(Atbildēt uz šo)


[info]junona
2015-02-27 19:13 (saite)
Tu, tā teikt, to pienagloji! Respect! Pat nepaslinkoji saskaitīt tās raudāšanas, kas man īpaši piedūra kontekstā ar tēviņa proponēto sūtību darīt sievieti laimīgu.

(Atbildēt uz šo)


[info]delvira
2015-03-02 18:07 (saite)
Shis bija lieliski!

(Atbildēt uz šo)


[info]black_data
2015-03-03 08:58 (saite)
A kas vainas Helvim, par Hārdijiem neko nezinu? Nav tāds normāls līvu vārds?

Un par to kāpēc tik maz, ir atrasta atbilde? Sick is new black, cita starpā, tepat cibā tiek glorificēts. Par citām vidēm, kur tas tiek pasniegts kā intelekta pazīme, nemaz nerunājot.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2015-03-03 09:26 (saite)
Par tiem, kas maz – ļoti kapteiņa acīmredzamā atbilde, ir pārtrauktā ģimeņu vēsture pāris paaudzēs: kari, sarausītās ģimenes un visas no tā izrietošās un baiļu dzītās domkroplības, bet šī atbilde tomēr nav absolūta. Un starp citu, nedomāju, ka sick is new black tiek tiešām glorificēts, drīzāk cibas specifika (es gribētu cerēt, ka tā) ir norakstīt no sevis visu sūdību, lai kaut kā savāktos jēdzīgākai dzīvei pēc katra personiskajiem ieskatiem. Taču gadījumi ir dažādi un skat, katram sava dinamika – tāpēc lai jau dzīvo parādnieki un aboslūtie laimīgie, kopā kopš 17 gadiem un tā. Un intelekts tiešām traucē emociju dzīvei, mazāk pārkačātu smadzeņu īpašniekiem ir vieglāk būt laimīgiem, bet atkal jau – kuram tas viss sāp, tas to risina sev pieņemamā veidā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]sirdna
2015-03-03 12:15 (saite)
es teiktu, ka sik iz ņū blek ir samērā veselīga attieksme.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2015-03-03 12:19 (saite)
ar piezīmi, ka sickais ņūbleks tā kā apzinās, ka ir sicks un ņūbleks un kam gan negadās, bet nepārdod sevi kā vienīgo veselīgo sārtvaidzi, kurš ir vairāk un pareizāk iesmēlis no patiesības kausa.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sirdna
2015-03-03 13:07 (saite)
nu, slimības ir visādas. Ja ieslīgstam detaļās, piemēram, depresijas māktiem cilvēkiem tieši ir šī sajūta, par to patiesības kausu. Ka viņi beidzot redz pasauli tādu, kāda tā ir - absolūti bezjēdzīga.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]sirdna
2015-03-03 12:06 (saite)
"Kāpēc starp mums visiem ir tik maz tiešām emocionāli veselu, stabilu, stipru cilvēku, kuri nemanipulē ar otru un sevi pašu?"

Tas ir jautājums vai brēciens? Tu tiešām to nesaproti?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2015-03-03 12:15 (saite)
Diemžēl, es to saprotu, pamanu un vismaz nojaušu. Un tāpēc iebrēcos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]grao
2015-03-03 14:57 (saite)
Par šo ierakstu gribēju tevi iedraugot, diemžēl tas nav iespējams, ir jau darīts.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?