Ātrais mājas vīns
« previous entry | next entry »
Jul. 23., 2014 | 02:49 pm
posted by: khosmos in pajautaa
šobrīd raudzēju bez speciālā vīna ierauga (lauku radu recepte), bet esmu dzirdējusi, ka varot arī iegādāties īpašo raugu, kas nogatavina vīnu 10 dienu laikā. vai ir iespējams dabūt gatavu mājas vīnu ļoti ātri, vai arī tās ir tikai izejmateriālu veikalu darbinieku sagudrotas muļķības?
from: varmaaka
date: Jul. 23., 2014 - 03:14 pm
#
Raugi, ko var izmantēt šmigai ir dažādi - maizes, vīna, sidra, alus, šampja un tad vēl katram miljons varianti. No tiem vistiešākajā veidā būs atkarīga garša. Palūdz veikalā visniknāko ēdāju un būs tev šmiga.
Jautājums ir - kas beigu galā sanāks? Es konkrēti par vīniem mazāk zinu, bet, cik esmu dzirdējis, lai vīns nebūtu izrūdzis skābulis (raugs visu cukuru apēd un izčurā šmidziņu), tad šim liek klāt cukuru vairāk nekā raugs spēj aprīt (tb pie noteiktas šmigas koncentrācijas sāk mirt pats savos sūdos vai kaut kā tā). Šādai metodei ļoti iespējams, ka ar 10 dienām būs gan par īsu. Bet, ja Tu tēmē uz ātru šmigu, tad zem kādiem 8% alko stiprumā domāju nebūs problēmu 10 dienās noraudzēt. Var jau arī negaidīt, kamēr norūgst pilnībā un dzert mazāk alkoholisku, bet saldāku. Paliek jautājums par visādām jēluma piegaršām u.c., bet šos smalkumus vīniem nezinu.
Atbildēt
from: zale
date: Jul. 23., 2014 - 03:37 pm
#
Principā, ja gribas ātru šmigu, dažās dienās tā būs. Nebūs visai garšīga, bet var cukuru pirms lietošanas piebērt, Un komplektā nāks galvassāpes un slikta dūša no visiem blakusproduktiem. Labākam vīnam nāksies pagaidīt dažas nedēļas, daudzos gadījumos - dažus mēnešus. Principā, pirmā varianta vietā labāk sajaukt spirtu ar sulu, būs kvalitatīvāk un garšīgāk.
Atbildēt | Diskusija
from: eermaniitis
date: Jul. 23., 2014 - 04:17 pm
#
kas raksturīgs vīna raugam, tad viņi ir dabīgie, kas dzīvo uz dotā auga miziņas un mākslīgie
dabīgie raugi var būt ļoti labi saderēs ar dotā auga garšas buķeti, bet parasti dod vairāk blakus produktu, mazāku grādu un vairāk jūtīgi pret kanibālu-raugu invāziju, tos var iegūt sākot no atbilstošo ogu termiski neapstrādātas mizas pievienošanai sulai un/vai vīnogu ķekaru vai pat rozīņu pievienošanai
par industriālajiem raugiem (bio-efekt' ražo mūsu vidējas kvalitātes) var nopirkt veikalā - noteikti būs tolerantāks pret alkoholu - neslimos ar "izmiršanu" procesa vidū, bet jāskatās kā būs ar garšas un smaržas buķeti gatavajā produkcijā
jebkurā gadījumā - vīns tas nav tikai alkohola rūgšana, bet arī vinizācijas process ;) kad produkts iegūst savu smaržu un specifisko garšu
turbo raugi industriālie 3 dienās pārvērš 60 litru mucu cukurūdens brāgā - ar specifisku smaržu un piegaršu ;) diez vai šo gribēs kāds sev vīna glāzē sajust
bet mums cibā ir ZIN, kas taisa mājas vīnus jau kuro gadu - iesaku konsultēties
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: kisswithafist
date: Jul. 23., 2014 - 08:05 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: khosmos
date: Jul. 23., 2014 - 06:37 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: kisswithafist
date: Jul. 23., 2014 - 08:03 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: eermaniitis
date: Jul. 23., 2014 - 08:05 pm
#
domājams uz jāņogām un upenēm ir viņu pašu raugs - dabīgais, tomēr būs ne tikai labais raugs, bet arī visādi raugi-kanibāli
ja ielikts nesenkā, aizteci pēc kāda šampanieša (lēnā) rauga - tas palīdzēs uzlabot garšu un gala rezultātu
jānokāš tieši dēļ rauga - pirmā paaudze savairosies, saēdīsies cukuru un nogrims - tad viņa var sāk anaerobi sadalīties, kas vīna kvalitāti protams neuzlabo, tāpēc vīnu dekantē - nolej no rauga arī 1x vai 2x raudzēšanas procesā
kāds nekāds raugs vēl būs palicis pēc dekantēšanas, tas arī turpinās cukuru patērēt
ogu sulām galvenais nelaist klāt skābekli - tas oksidē sulu un samazina kvalitāti - un iegūt etiķi vienmēr paliek opcija ;)
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: eermaniitis
date: Jul. 23., 2014 - 08:20 pm
#
tāpēc ber industriālos raugus, kas ātri vien ar savu masu (tos var nopirkt un iebērt cik uziet) sataisa ordnungu tajā zupā, pat ja sulas nav sterilizētas vai termiski apstrādātas (teiksim sulu tvaicētājā)
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: khosmos
date: Jul. 23., 2014 - 10:53 pm
#
pirmais - pirms nedaudz vairāk nekā 2 nedēļām
otrais - akurāt pirms nedēļas
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: eermaniitis
date: Jul. 23., 2014 - 11:04 pm
#
ar korķiem tur jābūt uzmanīgam kad aktīvais rūgšanas process ir it kā izbeidzies un mainoties dienas un nakts temperatūrām tā vīna pudele sāk elpot, pa dienu vēl palaižot co2, bet naktī atdziestot un sasūcot iekšā svaigu gaisu
ja smarža kā no lauku kaņdžas, tad atkal vari nesteigties bērt vēl raugu klāt - tā smarža no paša rauga, kas saaudzis daudz daudz ;) tad jāgaida, kad nomierināsies, ieliec vēsā pagrabā, lai raugs nosēžas un caur trubiņu nolej - dekantē no rauga nost un tad gaidi atkal
ja pa jaunam metīsi cukuru klāt (ja neesi visu jau sabēris vienā reizē) tad var speciālo raugu piemest - bet kā jau rakstīju, ja reakcija ir sprādzienveidīga, tad arī parastā rauga tur ir dafiga un viņš savu darbu dara
Atbildēt | Iepriekšējais