Ātrais mājas vīns

« previous entry | next entry »
Jul. 23., 2014 | 02:49 pm
posted by: khosmos in pajautaa

šobrīd raudzēju bez speciālā vīna ierauga (lauku radu recepte), bet esmu dzirdējusi, ka varot arī iegādāties īpašo raugu, kas nogatavina vīnu 10 dienu laikā. vai ir iespējams dabūt gatavu mājas vīnu ļoti ātri, vai arī tās ir tikai izejmateriālu veikalu darbinieku sagudrotas muļķības?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {10}

from: [info]varmaaka
date: Jul. 23., 2014 - 03:14 pm
#

Atkarīgs, kas tiek domāts ar vīnu un ar nogatavināšanu. Ja vienkārši augļu sulas noraudzēšana - cukura izbarošana raugam, tad mierīgi. Viss ir atkarīgs no rauga, sākuma blīvuma (cukura daudzuma raudzējamajā substancē) un rūgšanas temperatūras.

Raugi, ko var izmantēt šmigai ir dažādi - maizes, vīna, sidra, alus, šampja un tad vēl katram miljons varianti. No tiem vistiešākajā veidā būs atkarīga garša. Palūdz veikalā visniknāko ēdāju un būs tev šmiga.

Jautājums ir - kas beigu galā sanāks? Es konkrēti par vīniem mazāk zinu, bet, cik esmu dzirdējis, lai vīns nebūtu izrūdzis skābulis (raugs visu cukuru apēd un izčurā šmidziņu), tad šim liek klāt cukuru vairāk nekā raugs spēj aprīt (tb pie noteiktas šmigas koncentrācijas sāk mirt pats savos sūdos vai kaut kā tā). Šādai metodei ļoti iespējams, ka ar 10 dienām būs gan par īsu. Bet, ja Tu tēmē uz ātru šmigu, tad zem kādiem 8% alko stiprumā domāju nebūs problēmu 10 dienās noraudzēt. Var jau arī negaidīt, kamēr norūgst pilnībā un dzert mazāk alkoholisku, bet saldāku. Paliek jautājums par visādām jēluma piegaršām u.c., bet šos smalkumus vīniem nezinu.

Atbildēt


from: [info]zale
date: Jul. 23., 2014 - 03:37 pm
#

Var noraudzēt alkoholu arī 2-3 dienās ar vīnu raugiem no veikala, ja pievieno adekvātu rauga daudzumu un tur pareizā temperatūrā. Un ir pietiekoši daudz cukura sulā. Bet vīnam vēl jānogatavojas. Jo izrūgstot rodas balkusprodukti, visādi acetaldehīdi, metanols, propanols un daudz citu. Ar tiem lēnām raugs tiek galā vēlāk, procesā ko sauc par nogatavināšanu vai otrreizējo rūgšanu.

Principā, ja gribas ātru šmigu, dažās dienās tā būs. Nebūs visai garšīga, bet var cukuru pirms lietošanas piebērt, Un komplektā nāks galvassāpes un slikta dūša no visiem blakusproduktiem. Labākam vīnam nāksies pagaidīt dažas nedēļas, daudzos gadījumos - dažus mēnešus. Principā, pirmā varianta vietā labāk sajaukt spirtu ar sulu, būs kvalitatīvāk un garšīgāk.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Jul. 23., 2014 - 04:17 pm
#

vispār jau katrā vīnā ir šie blakusprodukti ;) jo tie ir normāla metabolisma darbības blakusprodukti sākot no acetona un beidzot visādiem aldehīdiem

kas raksturīgs vīna raugam, tad viņi ir dabīgie, kas dzīvo uz dotā auga miziņas un mākslīgie

dabīgie raugi var būt ļoti labi saderēs ar dotā auga garšas buķeti, bet parasti dod vairāk blakus produktu, mazāku grādu un vairāk jūtīgi pret kanibālu-raugu invāziju, tos var iegūt sākot no atbilstošo ogu termiski neapstrādātas mizas pievienošanai sulai un/vai vīnogu ķekaru vai pat rozīņu pievienošanai

par industriālajiem raugiem (bio-efekt' ražo mūsu vidējas kvalitātes) var nopirkt veikalā - noteikti būs tolerantāks pret alkoholu - neslimos ar "izmiršanu" procesa vidū, bet jāskatās kā būs ar garšas un smaržas buķeti gatavajā produkcijā

jebkurā gadījumā - vīns tas nav tikai alkohola rūgšana, bet arī vinizācijas process ;) kad produkts iegūst savu smaržu un specifisko garšu


turbo raugi industriālie 3 dienās pārvērš 60 litru mucu cukurūdens brāgā - ar specifisku smaržu un piegaršu ;) diez vai šo gribēs kāds sev vīna glāzē sajust

bet mums cibā ir ZIN, kas taisa mājas vīnus jau kuro gadu - iesaku konsultēties

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Nikolass A. Dērsingtons

from: [info]kisswithafist
date: Jul. 23., 2014 - 08:05 pm
#

+miljons par šo thread'u un atsevišķs miljons par ZIN.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]khosmos
date: Jul. 23., 2014 - 06:37 pm
#

tātad, man ir 1 balons jāņogu vīna un 1 balons upeņu vīna, kur pamatsastāvs ir ogu masa, ūdens un cukurs (nav rauga). daru to pirmo reizi, radi teica, ka jāizraudzē, jānokāš un jālej atpakaļ, lai gatavojas līdz ziemassvētkiem. tā kā dārzā vēl ir ogas un jubileja nav aiz kalniem, iedomājos pamēģināt to ātro variantu, bet totālu brāgu jau arī negribas, vajag, lai produkts ir patērējams un, khmm, veselības problēmas nav lielākas kā pēc dažu lēto veikala vīnu iztukšošanas.

Atbildēt | Diskusija


Nikolass A. Dērsingtons

from: [info]kisswithafist
date: Jul. 23., 2014 - 08:03 pm
#

izspied sulu un ar šņabi, kā jau te teica. Vai arī es, piemēram, uztaisītu kko bolei līdzīgu. Vai, piemēram, no ogām sīrupu un tad jaukt ar šņabi/rumu/viskiju un aukstu minerālūdeni, lai viesi arī var savariēt skābumu/saldumu.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]eermaniitis
date: Jul. 23., 2014 - 08:05 pm
#

cukuru nekad neber visu - pa mazām porcijām 2x vai 3x

domājams uz jāņogām un upenēm ir viņu pašu raugs - dabīgais, tomēr būs ne tikai labais raugs, bet arī visādi raugi-kanibāli

ja ielikts nesenkā, aizteci pēc kāda šampanieša (lēnā) rauga - tas palīdzēs uzlabot garšu un gala rezultātu

jānokāš tieši dēļ rauga - pirmā paaudze savairosies, saēdīsies cukuru un nogrims - tad viņa var sāk anaerobi sadalīties, kas vīna kvalitāti protams neuzlabo, tāpēc vīnu dekantē - nolej no rauga arī 1x vai 2x raudzēšanas procesā

kāds nekāds raugs vēl būs palicis pēc dekantēšanas, tas arī turpinās cukuru patērēt

ogu sulām galvenais nelaist klāt skābekli - tas oksidē sulu un samazina kvalitāti - un iegūt etiķi vienmēr paliek opcija ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Jul. 23., 2014 - 08:20 pm
#

problēmas ar dabīgajiem raugiem kā parasti ir visā buķetē - tu iegūsti ne tikai vīna raugu, bet arī visādas pienskābās baktērijas, kas cukurūdenī lieliski jūtās .... un te nu process uz apsteigšanu - karš tīrākajā izpausmē: savairosies vīna raugs un nokaus visus ar spirtu - savairosies kanibāli, apēdīs vīna raugu un pārvērtīs produktu par saldenu riebīgu žļurgu vai pienskābās baktērijas izmantos savu iespēju un skābā susla gatava

tāpēc ber industriālos raugus, kas ātri vien ar savu masu (tos var nopirkt un iebērt cik uziet) sataisa ordnungu tajā zupā, pat ja sulas nav sterilizētas vai termiski apstrādātas (teiksim sulu tvaicētājā)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]khosmos
date: Jul. 23., 2014 - 10:53 pm
#

oh jesus, tad jau es rīt skrienu uz Lauksaimnieku un beru klāt īpašo raugu, jo tā smarža no pirmā (jāņogu) vīna burbuļiem ir aizdomīga, apmēram tāda kā no lauku kandžas. etiķi, protams, arī var utilizēt, bet tāds ne pavisam nav mans mērķis. tur problēma tāda, ka vecs koka korķis, kurš uz vīnu pirms pilnīgas noklāšanas ar plastilīnu iedarbojās pavisam citādi kā gumijas korķis uz otro piegājienu, tb, trubā gandrīz nebija burbuļu, bet putu un ogu masa pacēlās kā pankūka.
pirmais - pirms nedaudz vairāk nekā 2 nedēļām
otrais - akurāt pirms nedēļas

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Jul. 23., 2014 - 11:04 pm
#

emm tad nerausties - ja co2 izdalīšanās ir jestra, tas nozīmē, ka pats co2 arī taisa korķi

ar korķiem tur jābūt uzmanīgam kad aktīvais rūgšanas process ir it kā izbeidzies un mainoties dienas un nakts temperatūrām tā vīna pudele sāk elpot, pa dienu vēl palaižot co2, bet naktī atdziestot un sasūcot iekšā svaigu gaisu

ja smarža kā no lauku kaņdžas, tad atkal vari nesteigties bērt vēl raugu klāt - tā smarža no paša rauga, kas saaudzis daudz daudz ;) tad jāgaida, kad nomierināsies, ieliec vēsā pagrabā, lai raugs nosēžas un caur trubiņu nolej - dekantē no rauga nost un tad gaidi atkal

ja pa jaunam metīsi cukuru klāt (ja neesi visu jau sabēris vienā reizē) tad var speciālo raugu piemest - bet kā jau rakstīju, ja reakcija ir sprādzienveidīga, tad arī parastā rauga tur ir dafiga un viņš savu darbu dara

Atbildēt | Iepriekšējais