Ātrais mājas vīns

« previous entry | next entry »
Jul. 23., 2014 | 02:49 pm
posted by: khosmos in pajautaa

šobrīd raudzēju bez speciālā vīna ierauga (lauku radu recepte), bet esmu dzirdējusi, ka varot arī iegādāties īpašo raugu, kas nogatavina vīnu 10 dienu laikā. vai ir iespējams dabūt gatavu mājas vīnu ļoti ātri, vai arī tās ir tikai izejmateriālu veikalu darbinieku sagudrotas muļķības?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {10}

from: [info]eermaniitis
date: Jul. 23., 2014 - 08:05 pm
#

cukuru nekad neber visu - pa mazām porcijām 2x vai 3x

domājams uz jāņogām un upenēm ir viņu pašu raugs - dabīgais, tomēr būs ne tikai labais raugs, bet arī visādi raugi-kanibāli

ja ielikts nesenkā, aizteci pēc kāda šampanieša (lēnā) rauga - tas palīdzēs uzlabot garšu un gala rezultātu

jānokāš tieši dēļ rauga - pirmā paaudze savairosies, saēdīsies cukuru un nogrims - tad viņa var sāk anaerobi sadalīties, kas vīna kvalitāti protams neuzlabo, tāpēc vīnu dekantē - nolej no rauga arī 1x vai 2x raudzēšanas procesā

kāds nekāds raugs vēl būs palicis pēc dekantēšanas, tas arī turpinās cukuru patērēt

ogu sulām galvenais nelaist klāt skābekli - tas oksidē sulu un samazina kvalitāti - un iegūt etiķi vienmēr paliek opcija ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Jul. 23., 2014 - 08:20 pm
#

problēmas ar dabīgajiem raugiem kā parasti ir visā buķetē - tu iegūsti ne tikai vīna raugu, bet arī visādas pienskābās baktērijas, kas cukurūdenī lieliski jūtās .... un te nu process uz apsteigšanu - karš tīrākajā izpausmē: savairosies vīna raugs un nokaus visus ar spirtu - savairosies kanibāli, apēdīs vīna raugu un pārvērtīs produktu par saldenu riebīgu žļurgu vai pienskābās baktērijas izmantos savu iespēju un skābā susla gatava

tāpēc ber industriālos raugus, kas ātri vien ar savu masu (tos var nopirkt un iebērt cik uziet) sataisa ordnungu tajā zupā, pat ja sulas nav sterilizētas vai termiski apstrādātas (teiksim sulu tvaicētājā)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]khosmos
date: Jul. 23., 2014 - 10:53 pm
#

oh jesus, tad jau es rīt skrienu uz Lauksaimnieku un beru klāt īpašo raugu, jo tā smarža no pirmā (jāņogu) vīna burbuļiem ir aizdomīga, apmēram tāda kā no lauku kandžas. etiķi, protams, arī var utilizēt, bet tāds ne pavisam nav mans mērķis. tur problēma tāda, ka vecs koka korķis, kurš uz vīnu pirms pilnīgas noklāšanas ar plastilīnu iedarbojās pavisam citādi kā gumijas korķis uz otro piegājienu, tb, trubā gandrīz nebija burbuļu, bet putu un ogu masa pacēlās kā pankūka.
pirmais - pirms nedaudz vairāk nekā 2 nedēļām
otrais - akurāt pirms nedēļas

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Jul. 23., 2014 - 11:04 pm
#

emm tad nerausties - ja co2 izdalīšanās ir jestra, tas nozīmē, ka pats co2 arī taisa korķi

ar korķiem tur jābūt uzmanīgam kad aktīvais rūgšanas process ir it kā izbeidzies un mainoties dienas un nakts temperatūrām tā vīna pudele sāk elpot, pa dienu vēl palaižot co2, bet naktī atdziestot un sasūcot iekšā svaigu gaisu

ja smarža kā no lauku kaņdžas, tad atkal vari nesteigties bērt vēl raugu klāt - tā smarža no paša rauga, kas saaudzis daudz daudz ;) tad jāgaida, kad nomierināsies, ieliec vēsā pagrabā, lai raugs nosēžas un caur trubiņu nolej - dekantē no rauga nost un tad gaidi atkal

ja pa jaunam metīsi cukuru klāt (ja neesi visu jau sabēris vienā reizē) tad var speciālo raugu piemest - bet kā jau rakstīju, ja reakcija ir sprādzienveidīga, tad arī parastā rauga tur ir dafiga un viņš savu darbu dara

Atbildēt | Iepriekšējais