pajautaa

ūdens temperatūras noteikšana, lai pareizi pagatavotu tēju

« previous entry | next entry »
Okt. 8., 2005 | 09:43 pm
posted by: pzrk in pajautaa

Cik ilgā laikā 1 litrs vāroša ūdens atdziest līdz 90°C temperatūrai? Un, ja nav grūti - cik ilgā laikā līdz 70°C? Pieņemam, ka process notiek istabā, kur gaisa t° ir 20°C un tējkanna ir bez vāka, tb, tvaiks plūst ārā.

Pieņemamākā atbilde. Tā kā jautājums būtībā bija par tējas sagatavošanas procesu, tad visnoderīgākā atbilde bija no [info]andzhas:

4 gadi fizmatos man ir likuši saprast, ka šādos gadījumos nekas nav jārēķina, bet jāatrod loģika iemeslam.
90 grādiem jābūt tādēļ, ka vārošs ūdens īr pārāk ķīmiski aktīvs, savukārt 80 grādīgs nebūs pietiekami katalizējošs. Palūri ar aci, kad pazudīs burbulīši un lej tik tējai virsū :)


Thx!

Papildinājums no [info]honeybee:

Pareizā tehnoloģija ir nemaz neļaut tam ūdenim uzvārīties līdz simt grādiem. T.i., ūdens tiek vārīts atvērtā traukā LĪDZ pirmajam burbulītim un tad uzreiz uzlieta tēja. Burbuļošana liek no ūdens izdalīties skābeklim, kas arī naff lapi.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {32}

vistu_zaglis

from: [info]vistu_zaglis
date: Okt. 8., 2005 - 09:58 pm
#

Jesus... a tas tevi satrauc?

Atbildēt | Diskusija


nenopietns cilvēks

from: [info]pzrk
date: Okt. 8., 2005 - 10:04 pm
#

Nu nē, nesatrauc, bet es gribēju paeksperimentēt - uztaisīt tēju pēc visām instrukcijām, a termometra ta man nav.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


vistu_zaglis

from: [info]vistu_zaglis
date: Okt. 8., 2005 - 10:09 pm
#

Nu takš padzesē divi minūtes, ij būs tev i garšu buķete i Labsajūta i kas tik vēl ne :) Varētu domāt, ka Senais Ķīniets sēdēja ar spirta termomteru un gaidīja Pašu Galveno Brīdi, kad drīkstēs ūdeni savai žāvētajai zālei uzliet ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


nenopietns cilvēks

from: [info]pzrk
date: Okt. 8., 2005 - 10:12 pm
#

Nu jā, tā jau arī daru, bet gribējās zinātniskāk. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


vistu_zaglis

from: [info]vistu_zaglis
date: Okt. 8., 2005 - 10:32 pm
#

Estēts, bļa ;)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]absints
date: Okt. 8., 2005 - 10:12 pm
#

ej pastudē fizmatos! :)

Atbildēt | Diskusija


nenopietns cilvēks

from: [info]pzrk
date: Okt. 8., 2005 - 10:13 pm
#

4 gadus veltīt tikai tāpēc, lai varētu uztaisīt labu tēju? nē, paldies :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


watt

from: [info]watt
date: Okt. 8., 2005 - 10:15 pm
#

nu tad velti 30 minūtes un aizkāp līdz aptiekai pēc termometra. ;-p

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Māris Alksnis

from: [info]maris
date: Okt. 8., 2005 - 10:16 pm
#

Tieši tā.. :)

Atbildēt | Iepriekšējais


nenopietns cilvēks

from: [info]pzrk
date: Okt. 8., 2005 - 10:22 pm
#

:)
eh, varētu jau tā izdarīt, bet nav jau tik degoši, lai ietu meklēt diennakts aptieku :)

Atbildēt | Iepriekšējais


vistu_zaglis

from: [info]vistu_zaglis
date: Okt. 8., 2005 - 10:33 pm
#

Aptiekā jau arī, visdrīzāk, varētu izķert tikai homosapiensiem domāto, kas virs 40 grādiem nekāpj.

Atbildēt | Iepriekšējais


crescendo

from: [info]crescendo
date: Okt. 8., 2005 - 10:34 pm
#

IMHO atkarīgs no tējkannas jaudas - cik kcal/joulus minūtē tējkanna spēj nodot ūdenim.

fizmatu atbilde derēs tikai apaļām tējkannām vakūmā, pie tam ideālām, bez dažādiem siltuma zudumiem. Noskaidrosi tējkannas lietderības koeficientu, tad arī varēs izrēķināt.

Atbildēt | Diskusija


nenopietns cilvēks

from: [info]pzrk
date: Okt. 8., 2005 - 10:45 pm
#

vienīgā [noderīgā] info, ko atradu uz tējkannas, ir 2000-2400 W

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


vistu_zaglis

from: [info]vistu_zaglis
date: Okt. 8., 2005 - 10:49 pm
#

...kas ir piķis, ko tu patērē uzvārot konkrētu ūdens daudzumu; nekur citur itāda infa noderēt īsti nevarētu :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


nenopietns cilvēks

from: [info]pzrk
date: Okt. 8., 2005 - 10:53 pm
#

ok, ok, es skolā fizikas stundās neko daudz neiemācījos :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


vistu_zaglis

from: [info]vistu_zaglis
date: Okt. 8., 2005 - 11:02 pm
#

Vooščem - viss nonāk pie viena: uzvāri ūdeni, nopīpē vienu cigu un lej virsū. Un vžopu visu fiziku u.c. ekstras. ;)

Atbildēt | Iepriekšējais


watt

from: [info]watt
date: Okt. 9., 2005 - 12:26 am
#

ūdens sāk vārīties, kad ir uzņēmis noteiktu enerģijas daudzumu, un ar piķi tur maz sakara, vairāk ar laiku, cik ātri šī enerģija tiek uzņemta

Atbildēt | Iepriekšējais


CannibalSmith

from: [info]cannibalsmith
date: Okt. 9., 2005 - 10:24 am
#

Glāze tējas ir V = 250 ml = 0.25 l
Tējas masa ir m = 0.25 kg
Ūdens īpatnējā siltumietilpība c = 4200 J/kg
Ja pieņemam, ka apkārtējās vides temperatūra ir 20 grādu, enerģiju starpība starp tēju un vidi ir Q = 4200 * 0.25 * 80 = 84000 J . Tik daudz siltuma ir jāsaražo tavai tējkannai, lai uzvārītu tēju. Siltuma zudumus neņemšu vērā. Vati ir džouli sekundē.
t = 84000 / 2000 = 42 s vai t = 84000 / 2400 = 35 s , bet tu takš tējkannā nevāri glāzi ūdens, bet gan pielej to pilnu, vai ne? Parasti elektriskajā tējkannā var uzvārīt 1.5 litrus ūdens - tas būs 210-262 sekundes jeb aptuveni 4 minūtes.

Bet savukārt par tējas dzišanas ātrumu formulas nav, jo tas ir atkarīgs no daudziem apstākļiem. Vienīgi varu teikt to, ka ātrums ir apgriezti proporcionāls temperatūru starpībai. Tas ir: no 100 - 90 grādiem tēja/ūdens atdzisīs daudz ātrāk nekā no 90-80.

Bet vispār, vai tad tējai nav jālej virsū verdošs ūdens?

Atbildēt | Diskusija


nenopietns cilvēks

from: [info]pzrk
date: Okt. 9., 2005 - 11:51 am
#

Paldies, beidzot kāda atbilde "pēc būtības". :)
Tad nu skaidrs, ka šādām darbībām bez termometra neiztikt.

Bet par to pareizo tējas pagatavošanas metodi laikam vēl būs jāprecizē. Man ir aizdomas, ka dažādām tējām tā pareizā temperatūra ir atšķirīga.

Atbildēt | Iepriekšējais


Siderius Nuncius

from: [info]mapet
date: Okt. 9., 2005 - 11:57 am
#

blin - vakar pavadiiju 3h mekleejot, reekjinot, domaajot. un tu pasaki ka nav! baaa!!!

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]andzha
date: Okt. 9., 2005 - 05:38 pm
#

4 gadi fizmatos man ir likuši saprast, ka šādos gadījumos nekas nav jārēķina, bet jāatrod loģika iemeslam.
90 grādiem jābūt tādēļ, ka vārošs ūdens īr pārāk ķīmiski aktīvs, savukārt 80 grādīgs nebūs pietiekami katalizējošs. Palūri ar aci, kad pazudīs burbulīši un lej tik tējai virsū :)

Atbildēt | Diskusija


nenopietns cilvēks

from: [info]pzrk
date: Okt. 9., 2005 - 06:16 pm
#

žetons par noderīgāko atbildi! :)

Atbildēt | Iepriekšējais


CannibalSmith

from: [info]cannibalsmith
date: Okt. 9., 2005 - 06:27 pm
#

Ar ko tad tas ūdens reaģēs? Es tēju dzeru bieži un daudz, bet man nekad nav bijis tā, ka verdošs ūdens būtu izšķīdinājis tējas maisiņu vai sabojājis garšu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]andzha
date: Okt. 9., 2005 - 06:55 pm
#

Piemēram, kaltētu jasmīnu tēja pārvērtīsies putriņā, ja 100 grādus liesi virsū

Atbildēt | Iepriekšējais


honeybee

from: [info]honeybee
date: Okt. 9., 2005 - 08:31 pm
#

Pareizā tehnoloģija ir nemaz neļaut tam ūdenim uzvārīties līdz simt grādiem. T.i., ūdens tiek vārīts atvērtā traukā LĪDZ pirmajam burbulītim un tad uzreiz uzlieta tēja. Burbuļošana liek no ūdens izdalīties skābeklim, kas arī naff lapi.

/Vismaz tā man stāstīja mans tējas guru ;)

Atbildēt | Diskusija


nenopietns cilvēks

from: [info]pzrk
date: Okt. 9., 2005 - 09:03 pm
#

O, tencinu! :)

Atbildēt | Iepriekšējais


CannibalSmith

from: [info]cannibalsmith
date: Okt. 9., 2005 - 10:23 pm
#

Interesanti, kāpēc? (Šis teikums nav sarkasms!) Kur tas skābeklis paliek, kad tēju pārstrādā organisms...?

Kādreiz jāpamēģina dzert tēju taisītu no destilēta ūdens. (Aprēķināju: Glāzē ūdens var izšķīst daži mililitri gaisa.)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


honeybee

from: [info]honeybee
date: Okt. 9., 2005 - 10:30 pm
#

nejautā man, nezinu. zinu tikai, ka nav kruta vairākkārt vārīt vienu un to pašu ūdeni - vismaz ciktāl tas attiecas uz tējas taisīšanu. Es pieļauju, ka skābeklis ir nepieciešams nevis organismam, bet tējas garšai - nu, mēs jau arī varētu pārtikt no olbaltumvielu & ogļhidrātu granulām, bet kaut kā labprātāk tomēr uzņemam viņus garšīgas paikas veidā ;)

un no destilēta ūdens tēja varētu būt diezgan pretīga. destilēts ūdens pats par sevi tak ir pretīgs.

Atbildēt | Iepriekšējais


Ģ

from: [info]smejmoon
date: Okt. 10., 2005 - 12:19 am
#

Man liekas, ka nevis pirmais burbulītis, bet kad viņi jau virmo, bet tādi maziņi.

Bet ja tā nianse tik svarīga var paņemt vienādu tēju un notestēt :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


nenopietns cilvēks

from: [info]pzrk
date: Okt. 10., 2005 - 12:23 am
#

Es pamēģināju.
Ar jaudīgu tējkannu nemaz nevar noķert to brīdi, kad ir mazie burbulīši - vai nu nav nekādi, vai uzreiz lieli un daudz.

Nez, vai ilūzija vai patiešām, bet tēja likās garšīgāka. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


divainic

from: [info]divainic
date: Okt. 10., 2005 - 03:19 pm
#

tieši tāpēc īstie tējas guru, NEKAD neizmanto elektriskās tējkannas, ūdeni vāra old style tejkannā ar snīpīti uz uguns, tādējādi panākot ūdens vienmērīgu sajaukšanos un uzsilšanu. Un jā, kā jau te teica - dzesēt nevajag, vajag neuzvārīt - noņemt no uguns nrīdī kad viss ūdens ir pilns ar sīkiem burbulīšiem un kļuvis balts, bet vēl nav sācis burbuļot. tā lūk :)

Atbildēt | Iepriekšējais


Kemune

from: [info]kemune
date: Okt. 10., 2005 - 09:58 am
#

es gan neko negaidu, vienkārši atšķaidu ar aukstu ūdeni attiecībā 1/3 vai 1/4

Atbildēt