ūdens temperatūras noteikšana, lai pareizi pagatavotu tēju
« previous entry | next entry »
Okt. 8., 2005 | 09:43 pm
posted by: pzrk in pajautaa
Cik ilgā laikā 1 litrs vāroša ūdens atdziest līdz 90°C temperatūrai? Un, ja nav grūti - cik ilgā laikā līdz 70°C? Pieņemam, ka process notiek istabā, kur gaisa t° ir 20°C un tējkanna ir bez vāka, tb, tvaiks plūst ārā.
Pieņemamākā atbilde. Tā kā jautājums būtībā bija par tējas sagatavošanas procesu, tad visnoderīgākā atbilde bija no andzhas:
4 gadi fizmatos man ir likuši saprast, ka šādos gadījumos nekas nav jārēķina, bet jāatrod loģika iemeslam.
90 grādiem jābūt tādēļ, ka vārošs ūdens īr pārāk ķīmiski aktīvs, savukārt 80 grādīgs nebūs pietiekami katalizējošs. Palūri ar aci, kad pazudīs burbulīši un lej tik tējai virsū :)
Thx!
Papildinājums no honeybee:
Pareizā tehnoloģija ir nemaz neļaut tam ūdenim uzvārīties līdz simt grādiem. T.i., ūdens tiek vārīts atvērtā traukā LĪDZ pirmajam burbulītim un tad uzreiz uzlieta tēja. Burbuļošana liek no ūdens izdalīties skābeklim, kas arī naff lapi.
Pieņemamākā atbilde. Tā kā jautājums būtībā bija par tējas sagatavošanas procesu, tad visnoderīgākā atbilde bija no andzhas:
4 gadi fizmatos man ir likuši saprast, ka šādos gadījumos nekas nav jārēķina, bet jāatrod loģika iemeslam.
90 grādiem jābūt tādēļ, ka vārošs ūdens īr pārāk ķīmiski aktīvs, savukārt 80 grādīgs nebūs pietiekami katalizējošs. Palūri ar aci, kad pazudīs burbulīši un lej tik tējai virsū :)
Thx!
Papildinājums no honeybee:
Pareizā tehnoloģija ir nemaz neļaut tam ūdenim uzvārīties līdz simt grādiem. T.i., ūdens tiek vārīts atvērtā traukā LĪDZ pirmajam burbulītim un tad uzreiz uzlieta tēja. Burbuļošana liek no ūdens izdalīties skābeklim, kas arī naff lapi.
from: maris
date: Okt. 8., 2005 - 10:16 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais