ūdens temperatūras noteikšana, lai pareizi pagatavotu tēju
« previous entry | next entry »
Okt. 8., 2005 | 09:43 pm
posted by: pzrk in pajautaa
Cik ilgā laikā 1 litrs vāroša ūdens atdziest līdz 90°C temperatūrai? Un, ja nav grūti - cik ilgā laikā līdz 70°C? Pieņemam, ka process notiek istabā, kur gaisa t° ir 20°C un tējkanna ir bez vāka, tb, tvaiks plūst ārā.
Pieņemamākā atbilde. Tā kā jautājums būtībā bija par tējas sagatavošanas procesu, tad visnoderīgākā atbilde bija no andzhas:
4 gadi fizmatos man ir likuši saprast, ka šādos gadījumos nekas nav jārēķina, bet jāatrod loģika iemeslam.
90 grādiem jābūt tādēļ, ka vārošs ūdens īr pārāk ķīmiski aktīvs, savukārt 80 grādīgs nebūs pietiekami katalizējošs. Palūri ar aci, kad pazudīs burbulīši un lej tik tējai virsū :)
Thx!
Papildinājums no honeybee:
Pareizā tehnoloģija ir nemaz neļaut tam ūdenim uzvārīties līdz simt grādiem. T.i., ūdens tiek vārīts atvērtā traukā LĪDZ pirmajam burbulītim un tad uzreiz uzlieta tēja. Burbuļošana liek no ūdens izdalīties skābeklim, kas arī naff lapi.
Pieņemamākā atbilde. Tā kā jautājums būtībā bija par tējas sagatavošanas procesu, tad visnoderīgākā atbilde bija no andzhas:
4 gadi fizmatos man ir likuši saprast, ka šādos gadījumos nekas nav jārēķina, bet jāatrod loģika iemeslam.
90 grādiem jābūt tādēļ, ka vārošs ūdens īr pārāk ķīmiski aktīvs, savukārt 80 grādīgs nebūs pietiekami katalizējošs. Palūri ar aci, kad pazudīs burbulīši un lej tik tējai virsū :)
Thx!
Papildinājums no honeybee:
Pareizā tehnoloģija ir nemaz neļaut tam ūdenim uzvārīties līdz simt grādiem. T.i., ūdens tiek vārīts atvērtā traukā LĪDZ pirmajam burbulītim un tad uzreiz uzlieta tēja. Burbuļošana liek no ūdens izdalīties skābeklim, kas arī naff lapi.
from: cannibalsmith
date: Okt. 9., 2005 - 10:24 am
#
V = 250 ml = 0.25 l
Tējas masa ir
m = 0.25 kg
Ūdens īpatnējā siltumietilpība
c = 4200 J/kg
Ja pieņemam, ka apkārtējās vides temperatūra ir 20 grādu, enerģiju starpība starp tēju un vidi ir
Q = 4200 * 0.25 * 80 = 84000 J
. Tik daudz siltuma ir jāsaražo tavai tējkannai, lai uzvārītu tēju. Siltuma zudumus neņemšu vērā. Vati ir džouli sekundē.t = 84000 / 2000 = 42 s
vait = 84000 / 2400 = 35 s
, bet tu takš tējkannā nevāri glāzi ūdens, bet gan pielej to pilnu, vai ne? Parasti elektriskajā tējkannā var uzvārīt 1.5 litrus ūdens - tas būs 210-262 sekundes jeb aptuveni 4 minūtes.Bet savukārt par tējas dzišanas ātrumu formulas nav, jo tas ir atkarīgs no daudziem apstākļiem. Vienīgi varu teikt to, ka ātrums ir apgriezti proporcionāls temperatūru starpībai. Tas ir: no 100 - 90 grādiem tēja/ūdens atdzisīs daudz ātrāk nekā no 90-80.
Bet vispār, vai tad tējai nav jālej virsū verdošs ūdens?
Atbildēt | Diskusija
from: pzrk
date: Okt. 9., 2005 - 11:51 am
#
Tad nu skaidrs, ka šādām darbībām bez termometra neiztikt.
Bet par to pareizo tējas pagatavošanas metodi laikam vēl būs jāprecizē. Man ir aizdomas, ka dažādām tējām tā pareizā temperatūra ir atšķirīga.
Atbildēt | Iepriekšējais
from: mapet
date: Okt. 9., 2005 - 11:57 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais