pajautaa

ūdens temperatūras noteikšana, lai pareizi pagatavotu tēju

« previous entry | next entry »
Okt. 8., 2005 | 09:43 pm
posted by: pzrk in pajautaa

Cik ilgā laikā 1 litrs vāroša ūdens atdziest līdz 90°C temperatūrai? Un, ja nav grūti - cik ilgā laikā līdz 70°C? Pieņemam, ka process notiek istabā, kur gaisa t° ir 20°C un tējkanna ir bez vāka, tb, tvaiks plūst ārā.

Pieņemamākā atbilde. Tā kā jautājums būtībā bija par tējas sagatavošanas procesu, tad visnoderīgākā atbilde bija no [info]andzhas:

4 gadi fizmatos man ir likuši saprast, ka šādos gadījumos nekas nav jārēķina, bet jāatrod loģika iemeslam.
90 grādiem jābūt tādēļ, ka vārošs ūdens īr pārāk ķīmiski aktīvs, savukārt 80 grādīgs nebūs pietiekami katalizējošs. Palūri ar aci, kad pazudīs burbulīši un lej tik tējai virsū :)


Thx!

Papildinājums no [info]honeybee:

Pareizā tehnoloģija ir nemaz neļaut tam ūdenim uzvārīties līdz simt grādiem. T.i., ūdens tiek vārīts atvērtā traukā LĪDZ pirmajam burbulītim un tad uzreiz uzlieta tēja. Burbuļošana liek no ūdens izdalīties skābeklim, kas arī naff lapi.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {32}

Ģ

from: [info]smejmoon
date: Okt. 10., 2005 - 12:19 am
#

Man liekas, ka nevis pirmais burbulītis, bet kad viņi jau virmo, bet tādi maziņi.

Bet ja tā nianse tik svarīga var paņemt vienādu tēju un notestēt :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


nenopietns cilvēks

from: [info]pzrk
date: Okt. 10., 2005 - 12:23 am
#

Es pamēģināju.
Ar jaudīgu tējkannu nemaz nevar noķert to brīdi, kad ir mazie burbulīši - vai nu nav nekādi, vai uzreiz lieli un daudz.

Nez, vai ilūzija vai patiešām, bet tēja likās garšīgāka. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


divainic

from: [info]divainic
date: Okt. 10., 2005 - 03:19 pm
#

tieši tāpēc īstie tējas guru, NEKAD neizmanto elektriskās tējkannas, ūdeni vāra old style tejkannā ar snīpīti uz uguns, tādējādi panākot ūdens vienmērīgu sajaukšanos un uzsilšanu. Un jā, kā jau te teica - dzesēt nevajag, vajag neuzvārīt - noņemt no uguns nrīdī kad viss ūdens ir pilns ar sīkiem burbulīšiem un kļuvis balts, bet vēl nav sācis burbuļot. tā lūk :)

Atbildēt | Iepriekšējais