pajautaa

Kādi tur ir cilvēki?

« previous entry | next entry »
Apr. 18., 2017 | 09:24 pm
posted by: panacea in pajautaa

Sveiki!

Es te esmu apceļojusi pasauli un dzīvojusi dažādās valstīs un lai gan piekrītu, ka katrs cilvēks ir individuāls, tomēr valstu pārstāvjiem mēdz būt visispārinošas iezīmes. Tad nu gribēju lūgt cibiņus dalīties iespaidos par to valstu iedzīvotājiem, kurās attiecīgajam cibiņam gadījies dzīvot (vēlams norādot, cik ilgi tur tajā valstī apmēram dzīvots).

Piemēram no manas pieredzes, ko nācies novērot:

Beļģi (novērošanas periods 1 gads), samērā lieli pofigisti, kas izpaužas tā, ka piemēram ir netīras pilsētas, bet tas visiem pofig. Kaut kas valstī nestrādā -- piemēram ilgi nav valdība -- atkal visiem pofig. Diezgan arī tādi dzīves baudītāji, tendēti uz izēšanos - nacionālie ēdieni ir frī kartupeļi, šokolāde un alus. Paši par sevi saka, ka ir introverti, kam daļēji piekrītu, ka cilvēki pārāk nelielās ne ar ko un vēl viņiem ir liels komplekss par savu necilo vēsturi, it īpaši abiem pasaules kariem.

Amerikāņi (novērošanas periods 2,5 gadi, divās dažādās lokācijās). Vispār man amerikāņi ārkārtīgi patīk. Viņiem ir tāds diezgan liels iekšējs moto, ka kamēr tu ej uz darbu un kontributē ekonomikai, tad ir diezgan pofig par to ko tu dari mājās, kāda ir tava tautība, kādi ir tavi dīvainie paradumi. Pat ja dīvainie paradumi amerikānim riebjas, tad viņš ne vienmēr to atklāti teiks, jo it īpaši paviršā komunikācijā valda liels pozitīvisms un entuziasms. Kopumā tas sociālo saskarsmi padara diezgan vieglu un patīkamu. Amerikāņi savu smaidu un prieku piedevām neuzskata par samākslotu un parasti jūtas sāpināti, kad eiropieši viņiem to pārmet. Bet tai pat laikā, jā, ir arī tāds undercurrent, ka spiediens uz pozitīvismu un spēju sasniegt ir tik liels, ka nesmaidīšana jau vairs netiek sociāli akceptēta un tad ja ir depresija vai skumjas, tad cilvēkiem var būt grūti to pavilkt. Nu un vēl amerikāņi tiešām ir nācija, kas ļoti daudz strādā. Viņiem ir arī normāli celties 4-5os no rīta.

Īstenībā, visās nācijās, kur man ir nācies dzīvot, ir uzskats, ka tieši viņi strādā visvairāk. Es teiktu, ka visvairāk strādā USA, tad UK, tad LV, BE un NL apmēram vienādi, bet, manuprāt, gandrīz vispār nestrādā PT (hehe).

Gaidu jūsu novērojumus un paldies!

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {21}

di_wine

from: [info]di_wine
date: Apr. 18., 2017 - 10:54 pm
#

Par Ameriku - līdzīgi. Ļoti jauki, ka vari brīvi komunicēt, ja ir tāda nepieciešamība. Un strādā viņi vidusmērā saviem kredītiem. Žēl, ka maz ceļo un ir joprojām eksemplāri, kas domā, ka Eiropa ir valsts.
Dienvidu Eiropas valstīs strādā vismazāk. Jo vairāk dienvidi, jo vairāk haļava. Viņi neiespringst, jo klimats silts un par apkuri nav/maz jāmaksā, arī ar minimālām naudām var lieliski iztikt. Kaut vai ej alā dzīvo, iztikas pārtika arī nav dārga.

Atbildēt


Chloroform Sauna

from: [info]martcore
date: Apr. 18., 2017 - 11:54 pm
#

man arī ir normāli celties 4-5 no rīta. es to vien daru. pozitīvais smaids manā sejā liecina par to, ka es vēlos nogalināt sevi, tas nav samākslots smaids, un es arī jūtos bēdīgs, ja tā uzskata man tuvi cilvēki, viņiem ir grūti paskatīties uz galvu mikroviļņu krāsnī. tas vienkārši ir entuziasms, lai paceltu valsts ekonomiku - nodokļos samaksāti aptuveni trīsdesmit procenti no apbedīšanas ceremonijas entuziastiski stimulē ekonomiku! bet es ļoti daudz strādāju, ļoti daudz.

Atbildēt | Diskusija


krēpjlācis

from: [info]nistagms
date: Apr. 19., 2017 - 12:16 am
#

:D

Atbildēt | Iepriekšējais


inca

from: [info]incagirl
date: Apr. 19., 2017 - 01:18 am
#

Par Luksemburgu (3 gadi) visai līdzīgi iespaidi kā par Beļģiju. Lai arī ielas un sabtranss patīkami tīri, valsts iestādēs un pakalpojumu sektorā tiešām sajūta, ka visiem viss mēreni vienalga. Šobrīd, piemēram, pasts jau vairāk kā nedēļu nevar atrast man adresētu ierakstītu vēstuli, un darbiniece likās viegli aizkaitināta, ka atvilkos personīgi pajautāt, kā lietas bīdās.
Arī baudītāji, visai populāri ieraut glāzi kremanta vai divas pēc šopinga turpat tirdzniecības centrā, tomēr pārmērīgi iedzērušus cilvēkus īpaši nemana.
Man personīgi patīk, kā vietējie mēģina nosargāt mazo lukšu valodu, piemēram, iestādēs un veikalos parasti sveicina tajā un tikai tad pēc vajadzības pāriet uz kādu valodu nu vajag (visbiežāk franču, ko iezemieši gan īpaši nemīlot). Runā arī, ka tie paši kūtrie pakalpojumu sniedzēji kļūstot daudz ieinteresētāki, ja savas vajadzības spēj paust lukšu valodā, tā ka ir motivācija apgūt, hehe.

Atbildēt


iokaste

from: [info]iokaste
date: Apr. 19., 2017 - 06:58 am
#

vai tad beļģija nesastāv no divām atšķirīgām daļām, kur vienā dzīvo holandieši, bet otrā franči?

Atbildēt | Diskusija


mākonis debesīs

from: [info]negaisiic
date: Apr. 19., 2017 - 11:40 am
#

trahs! flāmi, tie ir flāmi!

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]polija
date: Apr. 19., 2017 - 08:24 am
#

Kipra - gandrīz 2i gadi.
Tie, kas nav nekur ārpus Kipras dzīvojuši/mācījušies - ķip neko nezina, ne citas valodas, neko no ģeogrāfijas vai tamlīdzīgi un vēl ar to lepojas.
Bet kā darbiniekam tur trādāt ir tā, ka jo mazāk domā, jo labāk. Bet iespējams, ka apkalpojošajā sfērā daudzkur ir līdzīgi. Normāli darba devēji no starptautiskām foirmām paši izsakās, ka neesot jēga vietējos ņemt darbā, jāņem ir iebraucēji, jo tie vismaz domā..

Atbildēt


Emnemosyne

from: [info]domenique
date: Apr. 19., 2017 - 11:04 am
#

Dažas lietas, kas nāk prātā par Brazīliju (5 gadi) -
Saskarsmē cilvēki, protams, ir atvērti un pretimnākoši. Bučošanās uz vaigiem, apskāvieni un small talk ir normāla un vēlama parādība. Tā kā valsts ir milzīga, tad par katru reģionu valda savi izteikti stereotipi: Rio iedzīvotājus visi uzskata par skaļiem un laimīgiem, Sanpaulu - par vēsajiem, Bahia - par lēnīgiem nabadziņiem utt. Vakaros gan visi kolektīvi skatās ziepenes ;)

Angļu valodas prasme tiek uzskatīta par samērā prestižu (droši vien esi gājis privātskolā un vēl dārgos kursos). Interesanti, ka, ja cilvēks neko nav dzirdējis par Latviju, tad bieži vien nepajautā, kurā pasaules nostūrī tad tāds zemes pleķis atrodas, un vienkārši izskatās samulsis, līdz nesaņem tālākus paskaidrojumus.

Valsts pārvaldē valda diezgan liela birokrātija. Ierēdņi jūtas Svarīgi, toties parastie iedzīvotāji domā, ka viņi vien deldē krēslus un nestrādā. (Starp citu, jebkura līmeņa politiķi var nostrādāt divus termiņus un iet pensijā, saņemot pilnu algu.)

Politikā neiedomājamos apmēros valda korupcija (ir gan entuziasti, kas šobrīd pret to cīnās). Paši brazīlieši, kad sevišķi saniknojas par nodokļu apmēriem, noziedzības līmeni un daudzajiem politiskajiem čē pē, mēdz sevi dēvēt par banānu republiku, hehe. Tajā pašā laikā cilvēki nekautrējas likt lietā slaveno brazīliešu "jeitinho" - kur un kad vien var, mēģinās kaut ko sarunāt, lai tās lietas bīdās ātrāk, izdevīgāk utt.

Izcili prot ballēties, bet prot arī strādāt.

Atbildēt


Princese Zeltīte

from: [info]elina
date: Apr. 19., 2017 - 11:16 am
#

šis man atgādināja, ka tev noteikti saskanētu viedokļi par NL ar [info]sveetaa_seeta

Atbildēt | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Apr. 19., 2017 - 11:25 am
#

agdies, ja? man vispār ir tiešām tāds kā atvieglojums, ka daudziem ir bijusi ne pārāk patīkama pieredze NL. jo savādāk grūti saprast vai jūku prātā es, vai arī traki ir viņi, zinkā.

vispār par holandiešiem interesanti, manuprāt, ir tas ka es bieži no viņiem esmu dzirdējusi, ka viņi uzskata, ka ir ļoti līdzīgi amerikāņiem. šķiet, ka tā ir vienīgā valsts ar ko lielummānīgajiem holandiešiem šķiet OK sevi salīdzināt. tad, kad viņi pēc mana angļu valodas akcenta izdomā, ka es esmu no ASV, es saņemu labāku treatment. bet kas ir pats svarīgākais šajā stāstā, manuprāt, ir tas, ka holandieši un amerikāņi nu galīgi nav līdzīgi. kur amerikāņiem ir milzīgais pozitīvisms, tur holandiešiem viņu 'rupjais tiešums'.

praksē tas būtu, ja nogrieztu matus un lai kā arī izskatītos, abas nācijas noteikti ievēros, bet amerikānis pateiks kaut ko jauku par griezumu, kamēr holandietis kaut ko sliktu, bet abos gadījumos visdrīzāk šo izteikumu teikšana tiks uzskatīta par 'patiesības teikšanu'.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


apjukums

from: [info]apjukums
date: Apr. 19., 2017 - 12:20 pm
#

es ļoti daudz strādāju ar amerikāņiem. pieklājība un pozitīvisms ir labi tikumi, bet līdz brīdim, kad tev ir vajadzīgs īsts fīdbeks. amerikāņi nekad tev acīs neteiks, ja viņiem kaut kas nepatīk, gandrīz kā japāņi savā pārmērīgajā diplomātismā. dodiet lūdzu nīderlandiešu tiešumu, vismaz viss skaidrs.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Apr. 19., 2017 - 12:37 pm
#

man liekas, ka ir zināmas galējibas abās nācijās -- amerikāņiem mēdz būt problēmas teikt negatīvu kritiku, kamēr holandiešiem, manuprāt, ir problēmas dot pozitīvu fīdbeku. abās nācijās trūkstošais līdzsvara gals tiek aizstāts ar klusumu.

tas ir tas, ko gribēju parādīt ar to matu piemēru -- ir fakts, ka ir nogriezti mati, bet abās nācijās ir grūti saņemt objektīvu spriedumu par griezumu, jo amerikāņi teiks tikai labo, kamēr holandieši teiks tikai slikto. un 'īsts fīdbeks' netiek saņemts nevienā.

es neesmu gan holandē tik ilgi dzīvojusi, varbūt tas ir pierašanas jautājums, bet man ir pagaidām grūti bez pozitīva fīdbeka.

bet vispār es mēdzu dažkārt justies slikti tā gaužoties par NL, jo mēdzu aizdomāties par tevi un šeit ir tavas mājas. ceru, ka nesāpinu kaut kā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


apjukums

from: [info]apjukums
date: Apr. 19., 2017 - 02:27 pm
#

Nu vienmēr jau ir personīgās preferences, kā gribi, lai ar tevi apejas.
Uz darba fona, kur man ir bijuši extensive kontakti ar amerikāņiem un japāņiem, man tiešām NL attieksme ir kā breath of fresh air. Cut the crap un runājam par lietu.
Protams, reizēm tas blantums ir par daudz, bet es esmu pieradusi. Daži latviešu draugi ir piezīmējuši, ka esmu kļuvusi tiešāka, kopš NL dzīvoju. Varbūt tāpēc vairs nejūtu to kā kaut ko negatīvu.

Atbildēt | Iepriekšējais


cimone

from: [info]cimone
date: Apr. 19., 2017 - 12:56 pm
#

kur var palasīt novērojumus par nīderlandiešiem? mani arī interesētu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Apr. 19., 2017 - 01:42 pm
#

es daudz sūdzos par holandiešiem savā zematslēgas cibā, tad cilvēki dalās iepaidos. a kāds tev bija iespaids?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


cimone

from: [info]cimone
date: Apr. 19., 2017 - 02:03 pm
#

ā, nu jā, zematslēga.
mans iespaids ir tāds saraustīts, jo man līdz šim nav īpaši bijusi saskarsme ar holandiešiem ārpus tāda visai šaura radinieki/draugi loka, un domāju, ka krāsaināka aina veidojas, tieši iepazīstot random piespēlētus cilvēkus skolas/darba vidē. tas man vēl priekšā.
bet viens no maniem vispārīgajiem novērojumiem ir saistīts, piemēram, ar t.s. assertiveness (pašpārliecinātība varbūt skan pārāk šerpi) šajā sabiedrībā. tas ir tāds koks ar diviem galiem - no vienas puses, ļoti labi un es no tā personīgi esmu mācījusies (jo man vajadzēja/vajag), bet reizē rēcīgi, ka arī viņiem pašiem savstarpējās attiecībās šīs kvalitātes reizēm var būt par daudz - no sērijas, kāds (holandietis) kādam (holandietim) izdara pakalpojumu, ļaujot izmantot jogas stundām savas mājas pagrabstāvu, un tas beidzas ar to, ka jogas skolotājas bez atsevišķas prasīšanas nāk augšā tā kāda virtuvē bez prasīšanas taisīt sev kafiju. nu tas ir nedramatisks piemērs, par kuru nesen dzirdēju sadzīvisku stāstiņu.
bet tā jau šī praktiskā pieredzē balstītu novērojumu tēma ir ļoti interesanta. es pati neesmu īpaši labs novērotājs, tāpēc man allaž patīk dzirdēt citu novērojumus un tad paskatīties, vai tie saslēdzas kaut kā ar manējiem, maina vai papildina bildi.

Atbildēt | Iepriekšējais


ieraksts

from: [info]ieraksts
date: Apr. 19., 2017 - 05:20 pm
#

novērojumi par ukraiņiem, kādi 2 gadi kopumā - totāls psc, bet jautri :D
apmēram tādi kā krievi, tikai mazliet mierīgāks tas slāviskums, varētu teikt, ka man viņi liekas tādi slāvu pasaules igauņi, īpaši tie, kas no laukiem. kopumā viss pofig, kamēr ir savi kartupeļi un ko iedzert. šo iemeslu dēļ viņiem arī līdz Eiropas dzīvesstilam un līmenim vēl ir kā līdz Mēnesim, kaut arī jaunieši ir krietni progresīvāk domājoši.
tipisks ukrainis apvieno visus stereotipus par slāviem, tikai ar kaut kādu savu īpašo garšu.
raksturīgi ir - stāvēt rindā uz rindu un ciešanas valsts iestādēs, visu lietu sarunāšana, drausmīga korupcija visos iespējamos līmeņos. absolūta vienaldzība pret apkārtējo vidi, slāviskā bezgaumība, koku apcirpšana un balināšana pavasaros vēl būtu tas mazākais. balkoni, kas izstiepjas 2m ārpus fasādes un tamlīdzīgi. daudzas lietas ir tāpēc, ka nacionālais moto viņiem daudzviet reāli ir "tāpēc, lai būtu" - vnk vajag, jo kaimiņam tak arī ir. vēsturiskas ēkas tiek novestas līdz sabrukumam, lai vietā uzblieztu spoguļstikla shopping centrus, nozīmīgus lēmumus pieņem cilvēki, kuru kultūras līmenis ir kā bleķa spainim.

tā kā lielākoties tusēju ar visādiem māksliniekiem un bohēmiskiem bezdarbniekiem, tad to vidējo pilsoni esmu novērojis tikai tā no malas, bet ir traki, ir.

Atbildēt


marmara

from: [info]marmara
date: Apr. 20., 2017 - 12:00 pm
#

bulgāri. gandrīz gads, bet ļoti ciešā klātbūtnē mazā ciematā.
valstī viss pakaļā, algas mazas, bet, ja ārā spīd saulīte, tad visi kafejnīcu galdiņi aizņemti ar čilā sēdošiem vīriešiem spēka gados, kuri laiski dzer aliņu vai sūdīgu kafiju un ķeksē toto prognozes futbolā.
Cilvēki laipni, draudzīgi, bet neuzbāzīgi. Ja par ukraiņiem tika pieminēts augstāk, ka slāvu igauņi, tad par bulgāriem var teikt slāvu latvieši. besī, jo vienmēr kavē, vismaz 15 min un ar to lepojas kā ar nacionālo tikumu. kafiju vienmēr sagaida, kamēr auksta un tad tik sāk dzert. pīpē visur un visi. galveno gribas pieminēt gaumi - izcili slikta. trennuškas ar ādas ielaidumiem, vidusskolas izlaiduma kleitas kā american beauty pageants/ palaistuve. tipisks ir skats ar čali trennuškās, kuram blakus pārcacojusies kifla.
bet jāpiemin, ka visam pāri un absolūti apskaužama miera, čila sajūta, atvērtība, spēja neliekuļoti teikt komplimentus (piem, mani reāli mulsināja bērni skoliņā, kuri teica, ka man smuki auskri vai acis, domāju, ka pielien mazie velli, bet ņi*ujā, vnk viņi saka, ja redz ko foršu uzreiz), māk priecāties, māk baudīt dabu, nečakarējas par sīkumiem, kas bojātu dzīvi.
nu valstī viss korupcijā, mafijā un čigānu nabadzībā, bet vislielākā iedzīvotāju aktivitāte ir manāma futbola spēļu laika', kad visi ir ielās.

angļu valodas līmenis diezgan ok, jo valstī bāzējas gandrīz visas Eiropas zvanu centrāles. :D

Atbildēt


Kemune

from: [info]kemune
date: Apr. 20., 2017 - 05:25 pm
#

Jā, par beļģiem man līdzīgi novērojumi (3 mēneši). Bet kopumā tas rada vieglumu saskarē, jo ir līdzibas ar latviešiem. Par netīrām pilsētām - nenovēroju, bet varbūt tas tāpēc, ka esmu mazākā vietā Flandrijā.

Atbildēt | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Apr. 20., 2017 - 05:29 pm
#

jā, vai ne, flāmi ir kaut kādā ziņā līdzīgi latviešiem? tādi klusi, bišķīt introverti, bet kopumā sirsnīgi, it īpaši, ja iepazīst ilgāk.

Atbildēt | Iepriekšējais


Lacy F

from: [info]panacea
date: Apr. 20., 2017 - 05:39 pm
#

iedomājos, ka varu piemest beļģiešu novērojumus par latviešiem. pēc pusgada nodzīvošanas latvijā, beļģiete pēc kāda laika atbrauca ciemos un teica, ka tad, kad iekāpa autobusā un pērkot autobusa biļeti uz centru šoferis viņai nepateica nevienu vārdu (iztiekam bez labdien, paldies, lūdzu), tad viņa esot jutusies pa īstam atkal latvijā. tjipa stāsts par small talk komunikācijas trūkumu latvijā.

amerikānis tikmēr teica, ka viņš latvijā arī pusgadu dzīvojot nesastapa nevienu cilvēku, kas bija spējīgs ēst ļoti asu ēdienu.

Atbildēt