only after dark ([info]tvarj) rakstīja,
@ 2020-04-20 11:14:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
par zupām
(vienas cibiņas žurnālī pamanīju, ka cilvēkiem patīk lasīt par zupām, tad nu es atskaitos:))

es šajās brīvdienās izvārīju kārtējo savu variāciju par pho bo. diezgan akurātu pēc garšas un sastāvdaļām, bet es šmaucos, jo man bija no Berlīnēm sen sen atvesta burciņa ar pho garšvielu pastu (pffff, i know, eyeroll). nu prieki ir beigušies, jo pasta ir beigusies. tagad nāksies vien mācīties īstās garšvielu proporcijas un bliezt akurāto buljonu augšā pašai. skērī šit.
bet es dikti nebēdāju, man ir vīra dāvāta grāmata par Āzijas zupām, kurā es atradīšu garšvielu proporcijas un tā kā es nesen atklāju, ka man mājās ir veselas divas (2!) ejošas Straumes, tad varēšu sev samalt jaunu devu. galu galā man ir arī neaiztikta Gemosa dāvanu karte.
autentisks pho man neizdosies vienalga, tākā es sevišķi neiespringstu.

arī vēl es sapratu tādu lietu... skaties vai neskaties miljons receptes grāmatās, youtube un cooking show, bet kā visveiksmīgāk izvārīt buljonu var piešauties tikai pats ar laiku. es tagad par pamatu ņemu no Hankišijeva noskatītu franču baltā buljona recepti, kura ir pietiekami vienkārša.

vēl es kaut kur internetos sagrābstīju padomu dārzeņu un garšaugu atlikumus (tādus, kas ir piemēroti) mest saldētavā vienā maisiņā. un tad, kad maisiņš ir pilns, vai ir tāda nepieciešamība, šo maisiņu var izlietot un izvārīt vai nu dārzeņu buljonu, vai arī piemest klāt taisot gaļas buljonu. man šī ideja likās ļoti praktiska un patīkami zēroveistīga.

vispār padalieties ar saviem buljona lifehacks.

(to, ka viņu var izvārīt un sasaldēt, es jau zinu, paldies)


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kisswithafist
2020-04-20 11:41 (saite)
Es arī paklausīšos par buljonu, jo šai ziņā esmu diezgan basic bitch, lietoju kubiņus. Mēs zupas vispār ēdam baigi reti, jo zupa nav labākais līdzņemamais ēdiens pusdienām, ar vienu zupu visu dienu neizvilksi, un tas ir tad, ja rūpīgi sagatavotā burciņa somā neizlīs :(

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]tvarj
2020-04-20 15:57 (saite)
mums zupa līdz šim bija vismaz vienreiz nedēļā ēdienkartē, kopš cienītais strādā no mā, sanāk arī biežāk.

par buljonu tur laikam nav daudz ko stāstīt, jo vairāk un biežāk gatavo, jo vairāk saproti, kas pašam der. ja īpaši nelieto, tad laikam arī nav jēga.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]neraate
2020-04-20 11:51 (saite)
Kā tu vāri to buljonu?

Es bieži zupās lieku žāvētas ādas, kas paliek no gaļas un speķa, tik baigi jānotrāpa lai nav par treknu.

Art tiem saldētavas dārzeņu galiem jāskatās, man ir gadījies ka brokoļa, kāposta vai pukkāposta kāts un kacens ilgāk vārot paliek rūgtens, es tagad šitos cenšos ātri ķeksēt laukā. Un ķirbja miza ir ideāla garšviela zupai, it kā nemaina garšu bet krāsas tonis pamainās un ir garšīgi lai gan ķirbi pašunaz nevar just.

Un kotlešu sutināmo ūdeni es saldēju un pēc tam lieku klāt vārot griķus vai rīsus klāt gaļas ēdieniem

(Atbildēt uz šo)


[info]antuanete
2020-04-20 12:07 (saite)
Es mešanai pie buljona saldēju pētersīļu kātus, kas paliek,notīrot lapas. Mans ultimate lifehack - vārīt buljonu no vistas cepeša kauliem, kas paliek pēc crpeša apēšanas. Kā tīru buljonu to nevar izmantot, jo paplāns, bet bāze zupai ideāla.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]tvarj
2020-04-20 15:59 (saite)
o, jā, pareizi, es pēdējo cepeti arī pārvērtu zupā, tas ir labs paņēmiens.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ninona
2020-04-20 12:23 (saite)
Mans buljona laifhaks - to nevārīt.
Man zupas garšo arī tikai no savām sastāvdaļām vārītas, neredzu jēgu ņemties.

(Atbildēt uz šo)


[info]zin
2020-04-20 13:19 (saite)
vēl neesmu mēģinājusi, aks tur beigās sanā, be tkādu laiku atpakaļ sāku saldēt burkānu un pastinaku mizas, lai, vārot buljonu, nav jāinieko vesels burkāns.
tīras un smukas tikai, protams.
liellopu kaulu bulojam pirms vārīšanas to visu, ko lānots vārīt, apcepju krāsnī. tagad sāku domāt, vai tik nevar viņu pēcāk arī "vārīt" tajā pašā krāsnī?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]zin
2020-04-20 13:20 (saite)
kaut kādi burtiņi nav lāga saspiedušies, sorry

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]shelly
2020-04-20 13:46 (saite)
Mani nositīs ar pavarnīcām, bet dārzeņu zupām es buljona kubiku vietā vienkārši ielieku sāli, drusku eļļu (taukos šķīstošajiem vitamīniem) un drusku cukuru (cukurs noņem to "pliko" ūdens garšu).

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ninona
2020-04-20 14:10 (saite)
Vot, vismaz vēl kāds normāls cilvēks :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]brittany
2020-04-20 15:42 (saite)
paldies, šis ir labs life hack!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mazaa_mija
2020-04-20 15:14 (saite)
Pho es taisu pēc šīs receptes: http://vietspices.blogspot.com/2012/06/pho-bo-vietnamese-beef-noodle-soup.html

un pat maltās gaļas bumbiņas sanāk pareizās, bet čakars baiss :) http://vietspices.blogspot.com/2011/09/bo-vien-vietnamese-beef-meatballs.html

(Atbildēt uz šo)


[info]mazaa_mija
2020-04-20 15:18 (saite)
un buljonu es vāru tikai no īstajiem smadzeņu kauliem pliku (pat bez sāls) sākot ar kādām 8h-16h un tad, kad vajag zupām tad piekoriģēju, kas nu kurais tur tīk, pirmajās stundās ir tikai "gaļas smarža, bet pēc tam nāk ārā viss labums no kauliem, sānāk super koncentrāts, ko var izmantot ilgu laiku škaidot

(Atbildēt uz šo)


[info]f
2020-04-20 16:43 (saite)
nuē, nez vai to var saukt par laifhaku, bet -
ja gatavoju ar gaļu (jā, mans veģetārisms ilgi neizvilka, esmu palikusi pie tītara), tad vai nu ņemu kādu gabaliņu ar kaulu (ja, piem., lasi, tad vajag galvu), un sāls, pipari, lauru lapas, standarts.

ja nav tās gaļas ar kaulu, tad, lai ir tam buljonam piesātinātāka garša, apcepu sīpolus ar burkāniem un tad metu tos kopējā katlā vārīties.

oldschool

(Atbildēt uz šo)


[info]ululate
2020-04-21 08:58 (saite)
buljons man ļoti patīk, vāru no bio zupas kauliem, kas man saldētavā vēl kopš tiešās pirkšanas pulciņa laikiem (un jā, man arī saldētavā ir maisiņš, kur ik pa laikam piemetu klāt sagrieztus dārzeņus). Vāru ļoti parasti, bet ilgi - vispirms katlā mazliet apcepinu kaulus, lielos gabalos sīpolu, burkānu, pastinaku u.c.,tad atstāju uz mazas uguns vārīties, cik nu laiks atļauj, parasti visu dienu.

Pēc tam lociņi, iegriezt vārītu olu, arghhh, cik garšīgi.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?