sirualsirual ([info]sirualsirual) rakstīja,
@ 2021-01-04 17:41:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
visi ļoti grib būt normāli, ne tikai nedefinēdami normalitāti, bet arī implicīti laizīdami savu atšķirību. bet nu komōn, pārmainot konstelācijas psihē, taču var gadīties, ka, kļūdami laimīgi un apmierināti, būsiet citi un, iespējams, garlaicīgāki cilvēki ar garlaicīgākām domām. ja drusku apiet ar līkumu "ciešanu glorificēšanai" (var, starp citu, runāt arī par "ciešanu pārvarēšanu", un daži vēl joprojām domā, ka tas nozīmē atbrīvošanos no ciešanām), tad tas taču liekas loģiski, ka, uzlūkojot psihi kā sistēmu, pārslēgšanās vienā apgabalā nozīmēs pārslēgšanos arī pārējos. tā ka nez, izvēlē starp būšanu laimīgam/apmierinātam un interesantam dažkārt tiešām tertium non datur.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]teja
2021-01-04 19:15 (saite)
es domāju, ka tās 2 lietas vispār nav tajā pašā koordinātu plaknē un domāt, ka starp tām ir kaut kāda saistība, nenāk nevienam par labu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]sirualsirual
2021-01-04 19:22 (saite)
teja, tev vienreiz vajadzētu pieņemt, ka arī citiem cilvēkiem var būt interesantas lietas, ko teikt par tēmām, kas tevi interesē, un šīs lietas var nesakrist ar tavu viedokli un tāpat būt pamatotas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]teja
2021-01-04 19:47 (saite)
man nav nekādu problēmu to pieņemt, vienkārši redzu labu iespēju paust savu viedokli. vai tu vari to pieņemt?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sirualsirual
2021-01-04 21:14 (saite)
paldies, jau komentārā redzu to, kā saziņā ar tevi trūka.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kants
2021-01-04 19:15 (saite)
patīk formulējumi

(Atbildēt uz šo)


[info]begemots
2021-01-05 10:42 (saite)
Izklausās, ka te arī būtu vērts uzdot jautājumu "interesantam kam"?

Tāpat kā nav cilvēku, kas patiktu visiem, tāpat nav arī cilvēku, kuri būtu interesanti visiem (es pat intuitīvi gribētu apgalvot, ka cilvēku interesantums citiem ir ievērojami retāka parādība par patiku).

(Atbildēt uz šo)

skats no malas
[info]ieva
2021-01-05 12:08 (saite)
te skan cauri apmēram šādas domas: "laimīgi cilvēki nav interesanti" (pamatojums varētu būt no sērijas "visi mani mīļākie mākslinieki bija akūti nelaimīgi", proti, šai domai var būt secinājuma iedaba); "ja es būšu laimīgs, es nebūšu interesants/nespēšu radīt" (kas rezultējas bailēs atlaist savu nelaimīgumu - būtībā bailēs no laimes).

būtībā te iezīmējas tādas stokholmas sindroma tipa attiecības ar savu nelaimīgumu - tas holds you captive, bet tu tam esi pieķēries, racionalizējot šo stāvokli kā produktīvu.

šāda tipa domu gājiens raksturīgs ikvienai atkarībai, ar ko pati jelkad esmu dīlojusi (un dīloju arī šobrīd). vienalga, vai runa par atkarību no vielas, uzvedības vai iekšējiem kaut kādiem stāvokļiem. jautājums šeit būtībā ir: kas es esmu bez šīs vielas/uzvedības/stāvokļa?

par visu, kas notiek paša galvā, ir ļoti veselīgi pajautāt: is this true? can i absolutely know it's true? - how do i feel when i believe this thought? what happens when i believe it? - who am i without this thought? + paspēlēties ar attiecīgās domas apvērsumiem, izkustēties pa citām perspektīvām sevī. citādi mēs vnk dzīvojam šai autopilotā, truli ticot tam, ko domājam. bez kāda racionāla pamatojuma - tieši tāpat kā tu šai gadījumā par to neinteresantumu. like, tu vnk jautājumu esi tā nopozicionējis un tev tas šķiet legit, jo, well, that's how your mind works. it doesn't pick up it's own mistakes, tā sacīt.

un tā ir mums visiem - tas ir prāta kā struktūras ierobežojums by its very design. tāpēc multiperspektīvisms ir svarīga iezīme, ko attīstīt - ir jārelativizē šīs principiālās pozīcijas sevī, lai ieraudzītu, kā šī visa sistēma darbojas, ģenerējot ne vien tavas pārliecības, bet, well, tevi pašu in a sense.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: skats no malas
[info]ieva
2021-01-05 12:21 (saite)
p.s. as an exercise you can rate my comment in terms of being interesting: 1 = it's boring as fuck, alright. ... 10 = it's a frikin bomb!

keeping in mind that happiness is my basic state of being. if i'm not happy, i actively look for blockages and allow them to disolve.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: skats no malas
[info]ieva
2021-01-05 12:24 (saite)
hahaha, got really playful for a moment there :D pēc tam iekšējais profesoriņš pieteicās ar komentu, hold on there, gal, you know this wording isn't precise, right? -- and i'm like: chill, prof - he'll get it, it's good enough ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: skats no malas
[info]sirualsirual
2021-01-05 13:20 (saite)
bet tur jau tā lieta, ka man ir racionāls pamatojums: piemēram, Freidam ir tēva mīlestības trūkums, kas viņu dzen veidot teorijas un rakstīt grāmatas. būdams praktizējošs psihoanalītiķis, viņš sava lielā darba publicēšanas priekšvakarā var atklāt sevī šo struktūru un secināt, ka šīm ciešanām ir bijusi jēga, jo to dēļ daudzi cilvēki ir labāk sevi sapratuši un kļuvuši mazāk neirotiski. ja viņam būtu bijusi tēva mīlestība, iespējams, ka viņam nebūtu bijis dzinuļa neko darīt. Jungs vispār mēdza atteikt terapiju ārtistiem, jo, mazinot spriedzi un mainot psihes struktūru nelīdzsvarotību (attiecībā pret “normālo”), viņš varēja iznīcināt mākslinieku. tavu komentāru nevērtēšu, tas būtu slikts stils. ar šo ierakstu es neslavēju nelaimi, vienkārši paužu uzskatu, ka te vienmēr ir savs give or take. es pats staigāju uz terapiju, lai izšķīdinātu neveiksmīgu un nenobriedušu superego/tēva figūru (nav viens un tas pats, bet saprati). tā citādi es gatavojos visu mūžu būt vairāk vai mazāk vientuļš un nelaimīgs, jo man ir vajadzības, kuras nav reālistiski apmierināt ar citiem cilvēkiem (esmu pietiekami vecs, lai būtu drošs par šādu secinājumu). taču es redzu, ka arī šai manai šķautnei ir jēga, ka tai ir labās puses, par kuru raksturu negribu izplūst detaļās, nafig to asti cilāt. galvenais, kam es nepiekrītu tavā komentārā ir racionalitātes piesaukšana. esmu tomēr par to domājis, un, kā redzi, mēģinu strādāt ar to, ko atzīstu par vēlamu koriģēt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: skats no malas
[info]ieva
2021-01-05 13:35 (saite)
first of all - good job working on yourself! nopietni.

as to "es nepiekrītu", well, tad būtu jāpaanalizē mūsu abu izteikumi bik nopietnāk. jo piemēri, ko mini tagad, ir tomēr nedaudz citādāk pozicionēti kā tavs sākotnējais izteikums. proti, vai no ciešanām var nākt kaut kas produktīvs? viennozīmīgi! es varu liecināt par to pašu. tomēr - vai tas nozīmē, ka ciešanu iztrūkums ir neproduktīvs stāvoklis?

šis otrais ir domas gājiens, kas iezīmējas tavā sākotnējā postā, bet to nekādi nepamato šie tālāk minētie freida un junga piemēri. proti, no tiem neizriet šāds secinājums. tā tad arī ir loģikas kļūda, ko šeit saskatu - ka viss tavs jautājums uzstādījums tertium non datur šķiet pamatots vien tavā prātā, jo tas balstās uz pieņēmuma, ka radoša produktivitāte izriet no ciešanām. taču šis pieņēmums nevienā brīdī netiek pierādīts. proti, fakts, ka ciešanas var rezultēties produktivitātē nepadara tās par produktivitātes priekšnoteikumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: skats no malas
[info]sirualsirual
2021-01-05 13:45 (saite)
tā nu gan ir, kā tu saki, taču sākotnēji jau rakstīju “var gadīties” un “dažkārt tiešām”. pārmetums, ka tas nav analītisks spriedums, bet kā tāds ir ietērpts, ir vietā (man vnk baigi patīk, kā izklausās tertium non datur). ir cilvēki, kam dzīve ir un paliks ciešanas, un šiem cilvēkiem arī šis ieraksts veltīts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: skats no malas
[info]ieva
2021-01-05 13:47 (saite)
:*

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: skats no malas
[info]ieva
2021-01-05 13:36 (saite)
feel the difference?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: skats no malas
[info]ieva
2021-01-05 13:39 (saite)
tas ir apmēram tāpat kā ar smēķēšanu - fakts, ka es radot allaž smēķēju, nepadara smēķēšanu par mana radošuma priekšnoteikumu. bet it takes some time, lai sajustu šo niansi. no sākuma šķiet, ka vsjo, ja es nesmēķēšu, nespēšu vairs radīt. vai vienalga - dzeršana un dziļas sarunas, or whatever. tur visur ir šis pats saķepums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]koriandrejs
2021-01-05 14:27 (saite)
Es noteikti gribu būt apmierināts ar sevi tādā stabilā līmenī, lai man nebūtu bail šo apmierinātības pamatu zem kājām zaudēt. Tas nozīmē atpazīt sevi kā normālu - pieņemamu, mīlamu, attīstāmu (nevis graujamu). Manuprāt, šī normāluma atpazīšana tieši sargā pret kļūšanu par ko tālāku no t. s. "patiesā es", jo tā mazina vajadzību nepārtraukti meklēties un trauksmaini kļūt par citām, savstarpēji konfliktējošām lietām. Varbūt tās var noderēt kā atšķirīgas grūtību kategorijas – grūtības sevis atpazīšanā un tālākā veidošanā vai grūtības, kuras mudina sevi noliegt un bendēt.

(Atbildēt uz šo)


[info]klusais_okeans
2021-01-06 11:58 (saite)
es drīzāk biežāk cenšos būt garlaicīga un neatšķirīga, lai cilvēki atpišas un netraucē

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?