| From: | courty |
Date: | October 29th, 2010 - 07:11 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Par pirmo nezinu.
Otro- Es iegriežu tos tomātus (ne tur kur kātiņš,otrā pusē), tad iemērcu verdošā ūdenī, paturu dažas minūtes, tad aukstā ūdenī.
| From: | shelly |
Date: | October 29th, 2010 - 07:33 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Aha. Nākamreiz mēģināšu tā.
Es arī iegriežu, bet krustiņā - tā kā tieši pretējā pusē kātam iegriežu divus, vienotram perpendikulārus griezienus aptuveni 2 cm garumā. Dikti viegli tad velkas nost bez aukstā ūdens - vienkārši karstā pastāv, izņemu ārā, bik padzisinu un viss.
| From: | shelly |
Date: | October 29th, 2010 - 10:08 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Vot, es tā arī darīju, tikai uzreiz pēc izņemšanas, tātad atslēga ir padzesēšana.
| From: | lennay |
Date: | October 29th, 2010 - 07:12 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Par mencu nezinu, bet par tomātiem - es daru tā: ar naža spico galu viegli iegriežu visriņī tomātam - tikai ādu. Pavisam vārošu ūdeni virsū neleju (lai nesanāk vārīti tomāti), uzvāru un drusku padzesēju. Griezuma vietā āda pati atlobās nost, aiz tās tad ņem un visu novelk - kā nakļeikai.
| From: | lennay |
Date: | October 29th, 2010 - 07:13 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Nekādu auksto ūdeni nevajag.
| From: | blond |
Date: | October 30th, 2010 - 02:35 am |
---|
| | | (Link) |
|
Tas tiesa, nevajag gan nekādu auksto ūdeni, tās ir pilnīgas muļķības. Es daru tā: mazā katliņā vāru ūdeni uz lēnas uguns un ielieku tur ik pa kādiem 3 tomātiem, ūdens beidz vārīties, kad atkal uzvāras - ņemu ārā. Apmēram. Jā, pirms tam arī labāk iegriezt krustiņā - tad vieglāk lobīt, bet patiesībā es bieži slinkuma dēļ to nedaru. Ja pavārās tomāts ilgāk - nav jāuztraucas. Nekādi vārīti tomātu tikpat nesanāks - ja nu kādi pāris milimetri apvārīsies. Drīzāk uztraucies par to, ka nepakarsē par maz, tad āda nelobās. Pirms lobīšanas vēlams drusku atdzesēt, lai pirksti nedeg. Ā, no turienes varbūt arī ieteikums par auksto ūdeni - nevis lai labāk lobītos, bet lai drusku atdziest un neapplaucē rokas.
| From: | lee |
Date: | October 30th, 2010 - 01:48 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Ja nav laika dzisināt - tad pagrūžu aukstā ūdenī, bet ja ir laiks - tad nolieku lai dziest tāpat. Lai vai kā - atdzisušiem labāk lobās (plānāka miziņa nāk nost), tad, kad vēl drusku silts - tad nāk kopā ar tomāta mīkstumu nedaudz.
Varbūt kāds zinās labāk, bet pēc manas pieredzes, atsaldēta menca jūk kopā un punkts. Triku nav. Drošvien tāpēc, ka bijusi saldēta. Es atkausēju ne mikrenē un man ar jūk/lūzt plānākie/astes gabaliņi.
| From: | shelly |
Date: | October 29th, 2010 - 07:32 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Tu mani nomierini :)
| From: | lee |
Date: | October 29th, 2010 - 09:05 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Tā. Par mencu (pati gan neesmu mēģinājusi, bet manos pienākumos ir to zināt:). Saldētās zivis ir jāatkausē pareizi, tikai tad tās sanāk garšīgas. Uz paciņām parasti rakstīts, ka saldētie zivju produkti ir jāatlaidina 8h ledusskapī vai 1-2h istabas temp. pirms gatavošanas (kkā tā parasti raksta uz paciņām), bet nu - šodien viens zivju spečuks man tieši stāstīja, ka pietiekot ar pusstundu apmēram, lai virsējā kārta zivij kļūtu mīksta, bet iekšpuse vēl ir cieta. Tad nu lūk, tajā brīdī zivi liek uz pannas, un gatava tā ir ļoti ātri. To nosaka ar termometru, kuru iesprauž zivij, kas cepas uz pannas (rādījumam ir jāsasniedz 70 grādus, un tādam jāpieturās vismaz 3 min. šādus iespraužamos termometrus varot Rimčikā nopirkt) Pēc tiem 70 grādiem, kas sasniegti, zivs ir gatava, un viss tas mīkstais iekšā ir pašas zivs sula nevis negatavība. Lūk, pati mēģinājusi gan neesmu, bet alkstu noprovēt "pareizi gatavotu saldēto zivs fileju":))
Par tomātiem. To procesu sauc par blanšēšanu, un kā jau minēja iepriekš - vispirms verdošā, pēc tam aukstā ūdenī, pēc padzišanas mizu novelk.
| From: | lee |
Date: | October 29th, 2010 - 09:07 pm |
---|
| | | (Link) |
|
+ lai gan katrai zivij tas atsaldēšanas process drusku atšķiras - iepriekš aprakstītais attiecas uz plānajām filejām. Steikiem un liemeņiem droši vien darbojas kas cits.
Vēl - treknākajām zivīm atsaldēšanas procesā iespējams nokasīt liekos taukus
(tai brīdī, kad iekša vēl cieta, bet ārpuse atlaidināta), tad sanāk diētiskāk.
| From: | shelly |
Date: | October 29th, 2010 - 10:04 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Aha. Es atlaidināju mencas plāno fileju istabas temperatūrā kādas piecas stundas istabas temperatūrā.
| From: | shelly |
Date: | October 29th, 2010 - 10:09 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Bet bija garšīga, tiešām, tikai juka ārā (gandrīz uzrakstīju "juka prātā").
| From: | lee |
Date: | October 29th, 2010 - 10:12 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Menca šodien sajuka prātā (gandrīz kā uz avīžu virsrakstiem) :))
| From: | blond |
Date: | October 30th, 2010 - 02:38 am |
---|
| | | (Link) |
|
Gandrīz nevienu zivs fileju nevar uzcept pannā bez panējuma, sirsniņ neizbēgami jādara.
| From: | shelly |
Date: | October 30th, 2010 - 11:03 am |
---|
| | | (Link) |
|
Aha! Tai vienā receptē, kas mani iedvemsoja, bija minēts panējums, bet es noslinkoju. Tātad, ja zivi panētu, viņa nejuktu?
Ledus izkūst un iztek uz pannas?
| From: | lee |
Date: | October 30th, 2010 - 01:37 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Ledus jau ir izkusis, bet labi - visu pēc kārtas - >
Ledus, jeb ūdens (glazējums) ir apkārt zivij no ārpuses, un pēc atlaidināšanas tas ir izkusis. Tas kas ir iekšā - tā ir sasalusi zivs sula (gaļai ir asinis, zivij ir kkāda sava sula). Tāpēc arī uzsvars ir uz to, ka sāk gatavot tad, kad ārpuse ir atkususi, bet iekšpuse vēl drusku cieta (lai gatavošanas procesā zivs nepaliktu galīgi sausa, gadījumā, ja būtu atkausēta pavisam). Un jā, tā sula gatavošanas procesā arī patek laukā, ja nav panējuma (tas kā garoza notur vairāk visu labumu iekšā) Baigi sarežģīti sanāca uzrakstīt, bet ceru, ka domu uztvēri :)
Jā, jā sapratu tagad, paldies. Man par saldēšanu bilde tumša.
Mos pamēģini atsaldēt nevis mikene, bet zem tekoša auksta ūdens. Zinu, izklausās dīvaini, bet atkūst labi :)
| From: | shelly |
Date: | October 29th, 2010 - 10:05 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Skat. iepriekšējo komentu - es atlaidināju jamo jau stundas piecas istabas temperatūrā, bet beigās man apnika. Variants par ūdeni nav dīvains, jo vismaz ledu aizskalo.