Tā. Par mencu (pati gan neesmu mēģinājusi, bet manos pienākumos ir to zināt:). Saldētās zivis ir jāatkausē pareizi, tikai tad tās sanāk garšīgas. Uz paciņām parasti rakstīts, ka saldētie zivju produkti ir jāatlaidina 8h ledusskapī vai 1-2h istabas temp. pirms gatavošanas (kkā tā parasti raksta uz paciņām), bet nu - šodien viens zivju spečuks man tieši stāstīja, ka pietiekot ar pusstundu apmēram, lai virsējā kārta zivij kļūtu mīksta, bet iekšpuse vēl ir cieta. Tad nu lūk, tajā brīdī zivi liek uz pannas, un gatava tā ir ļoti ātri. To nosaka ar termometru, kuru iesprauž zivij, kas cepas uz pannas (rādījumam ir jāsasniedz 70 grādus, un tādam jāpieturās vismaz 3 min. šādus iespraužamos termometrus varot Rimčikā nopirkt) Pēc tiem 70 grādiem, kas sasniegti, zivs ir gatava, un viss tas mīkstais iekšā ir pašas zivs sula nevis negatavība. Lūk, pati mēģinājusi gan neesmu, bet alkstu noprovēt "pareizi gatavotu saldēto zivs fileju":))
Par tomātiem. To procesu sauc par blanšēšanu, un kā jau minēja iepriekš - vispirms verdošā, pēc tam aukstā ūdenī, pēc padzišanas mizu novelk.