MaKo
Viltus ziņas 
23.-Nov-2017 10:47 am
Izlasīju rakstiņu, kurā kāds ASV zinātnieks apgalvo, ka viltus ziņu galvenais mērķis ir sanaidot sabiedrību. Nevaru piekrist. Manā redzējumā, galvenais viltus ziņu mērķis ir clickbait - vēlme saņemt maksimums klikšķu. Klikšķi ir media maizīte. Jā, iespējams daļa ziņu ir domāta, lai kaut kā manipulētu ar kādu sabiedrības daļu - piemēram Delfos iecienītie raksti par "netālu no Latvijas teritoriālajiem ūdeņiem novērots Krievijas karakuģis" (it kā būtu iespēja kuģot no Pēterburgas uz Kaļiņingradu, nebraucot netālu no tiem ūdeņiem). bet diez vai Delfu redaktors devis komandu žurnālistam: - Klau, mums pietrūkst naida, ar steigu saceram vairāk rakstu par tēmu "krievi nāk"!

Maza aptauja šai sakarā:
Poll #21107 Viltus ziņas
Open to: All, results viewable to: All

Kāds ir iemesls, kāpēc uzzied viltus ziņu kultūra medijos?

View Answers

Vēlme saņemt klikšķus - clickbait.
11 (64.7%)

Vēlme sanaidot sabiedrību.
3 (17.6%)

Es kapāju Vanagu, man pie kājas.
3 (17.6%)

Comments 
23.-Nov-2017 11:02 am
Bet vispār abi varianti viens otru neizslēdz. Tos krievu apcerējumus par tēmu "Atbalsti Jēzu, balso pret Klintoni" Feisbuks publicēja klikšķu dēļ, bet Krievija sacerēja tāpēc, lai sanaidotu sabiedrību.
23.-Nov-2017 11:04 am
Sanaidotu, vai panāktu sev simpātiskāka kandidāta ievēlēšanu?
23.-Nov-2017 11:18 am
Ej nu sazini. Rodas iespaids, ka Krievijai vienkārši patīk lietas sadirst pat tad, ja nekāda skaidra un acīmredzama labuma pašiem nav. Paši dzīvo sūdos, un tad patīkamāk paliek ap sirdi, ja arī citi ir sūdos.

Vismaz man tagad šķiet, ka krievi ne tik daudz gribēja tieši Trampu ievēlēt, kā vienkārši pavilkt Amuriku zemāk līdz savam līmenim. Nevar noliegt, ka zināmā mērā izdevies.
23.-Nov-2017 11:37 am
Es uzskatu, ka notiek reals kars, vismaz no Krievijas puses, kurs sakas ar Ukrainas aiziesanu no Krievijas ietekmes zonas. Krievijai ta ir geopolitiska katastrofa un vini vaino ASV/Eiropu. Krima/DNR/LNR ir asimetriska, smiekligi maza atbilde parejas Ukrainas zaudesanai, tai pat laika butu naivi domat, ka Krievija atstas sadu triecienu un pazemojumu bez pienacigas atbildes. Brexit, Katalonija, Tramps ir sekas "Russkij mir" neredzamajai cinai pret Rietumiem un varam priecaties, ka esam tik mazi, nenozimigi un vinu milzigie resursi pagaidam nav versti pret mums, vini mus burtiski varetu noslicinat informacija.
23.-Nov-2017 12:15 pm
Brexit un Katalonijas jezgā arī saskati Krievijas pirkstu? Informāciju - studijā!
23.-Nov-2017 12:53 pm
Seit dazi linki, bet nekas superkvalitativs, izmeklesanas tikai notiek un nav pabeigtas.

https://www.reuters.com/article/us-spain-politics-catalonia-russia/spain-sees-russian-interference-in-catalonia-separatist-vote-idUSKBN1DD20Y

http://www.wired.co.uk/article/brexit-russia-influence-twitter-bots-internet-research-agency

Tikmer, esi redzejis so video?

https://www.youtube.com/watch?v=bX3EZCVj2XA

Faktiski, kas uz doto bridi ir mainijies? Nakusas klat jaunas iespejas, kuras tiek attiecigi izmantotas, tas ari viss.
23.-Nov-2017 12:34 pm
DNR/LNR starpā pēdējas dienās notiek interesanti procesi. Laikam apvienosies.
23.-Nov-2017 12:56 pm
Diemzel tam regionam ir pizda, pilnigi vienalga kas tur notiek
23.-Nov-2017 04:32 pm
Akurāt tā. Tas pats arī Ukrainā un Gruzijā.
23.-Nov-2017 04:26 pm
Kādā ziņā tieši simpātiskāka?
23.-Nov-2017 11:18 am
Ja vajag vienu konkrētu iemeslu, tad šis vienīgais konkrētais ir tas, ka "viltus ziņu" mūslaikos vienkārši ir daudz vieglāk palaist, nekā desmitgadi iepriekš.

Visādi citādi iemesli var būt dažādi, bez diviem pieminētajiem var būt vēl vismaz ducis un dažādas kombinācijas šī duča ietvaros.
24.-Nov-2017 09:26 pm
Dod, lūdzu, vēl kādas 3 no tiem dučiem, man interesanti.
23.-Nov-2017 11:19 am
eeee - es saprotu, tavs uzdevums nav izglītot mēdijos, bet pateikt pareizo atbildi pirms jautājuma ar nav košers ;)
23.-Nov-2017 12:14 pm
Es šaubījos, vai mana atbilde ir pareiza, un nolēmu šaubas izpaust aptaujas veidā.
23.-Nov-2017 11:20 am
Eiropas/ASV mediji velas sanemt klikskus, bet Krievijas mediji (it ipasi valsts kontroletie) tiek merktiecigi izmantoti ka ierocis.
23.-Nov-2017 05:55 pm
Labs humors. CNN, CNBC, Washpost, Guardian, BBC, Bild u.c. viltus ziņu rupori ASV un Eiropā grib ar tevi parunāt, jo viņiem pamatīgi krities reitings kopš viņi sāka nodarboties ar full-blown ideoloģisko aģitpropagandu. Īpaši tas, protams, attiecas uz ASV, kur kopš sākās tramphistērija pat normiju vairs nepērk tās pīles.
23.-Nov-2017 12:20 pm
Ē, nu es nevaru piedalīties aptaujā, jo mans atbilžu variants būtu "vēlme ietekmēt politiskos procesus".
23.-Nov-2017 12:28 pm
Nu, bet tu lieliski ierakstīji savu variantu komentāros, jā.
23.-Nov-2017 02:45 pm
Viltus ziņu mērķiem ir vēl vairāk funkciju, tajā skaitā arī vājināt uzticību medijiem kā tādiem, kas savukārt veicina neuzticēšanos gan valsts amatpersonām, gan nevalstiskajām organizācijām. Galējā variantā cilvēks jau ir noguris - neko nelasa,neskatās,nerīkojas. Atbrīvojas brīva vieta, kur iepotēt arvien autoritārākus un neapdomātus lēmumus, jo nav vairs sabiedrības pretestības.

Man pagaidām pirmais, kas nāk prātā konkrēti saistībā ar Latvijā ražotām viltus ziņām, tādi spilgtākie piemēri(tagad googlēt netaisos,bet bija tādi):
"Sagruvušajā Maximā bija bērni,mediji par to klusē,VUGD nedara savu darbu"
"VDK dokumenti nesatur nozīmīgu informāciju par to,ko darījuši čekas aģenti,tur ir tikai vārdi"
"Aicinām valodas referendumā neaizpildīt biļetenu un iemest urnā baltu aploksni, jo viedoklis par vai pret nav svarīgs"
"Pilsētā x nav darba"



23.-Nov-2017 02:49 pm
(tas piemērs par pilsētu,nesen bija ziņa par Daugavpili, bet iepriekš ziņas ir bijušas arī par Liepāju,Madonu,Jēkabpili u.c. pilsētām), nevar būt,ka visas vakances ir 100% aizpildītas tik lielās pilsētās.Rezultātā cilvēks,kas notic,sapako somas un aizlido uz Nīderlandi strādāt vistiņu fabrikā. Uz neatgriešanos.
23.-Nov-2017 02:56 pm
Te var apskatīties vēl dažus piemērus ;))

https://sputniknewslv.com/
23.-Nov-2017 03:21 pm
Spūtņiks ir ziediņi, salīdzinājumā ar nemirstīgo vesti.lv
23.-Nov-2017 03:53 pm
A kāpēc visus trīs nevar ieklikšķinat?
Katrs Jūsu klikšķis mums ir svarīgs!
Kā variants: feikās ziņas tiek izmantotas lai novērstu uzmanību no patiesi svarīgiem notikumiem ( piem. balsojumi valdībā), žurnālista dzīšanās pēc peļņas (atceries M. Tvenu un O'Henri), sabiedrībā ir pietiekami daudz slimu cilvēku, kurus vairs neizolē no sabiedrības un pieeja internetam tiem nav liegta.
23.-Nov-2017 04:31 pm
Varianti (a) un (b), atkarībā no ziņas bīdītāja, der vai nu abi, vai arī katrs atsevišķi. Vai arī, ja pieņem variantu (a) par galveno visos gadījumos, tas nozīmē, ka risks ir novērtēts par zemu; ja pieņem (b), tad par augstu. Manuprāt, labāk novērtēt par augstu (un veikt vēl vienu kontrolšāvienu papildus nepieciešamajam).

Piemērs ar Delfu rakstu vispār nekotējas kā viltus ziņa.
23.-Nov-2017 06:00 pm
Latvijā droši vien klikšķi, jo nevienam neinteresē ietekmēt politiskos procesus šajā pīļu peļķē. Rietumos un Krievijā tie jau sen ir politisko ideoloģiju bīdīšanas instrumenti. Ja Krievijā tas tā ir kopš Putina varas vertikāles nostiprināšanās, tad Rietumos kā vairāk vai mazāk tīras aģitpropagandas rīki tie iezīmējušies pēdējā dekādē, kopš galēji kreisie kļuvuši galēji galēji. Protams, pie reizes jau nekur nezūd arī klikbaits. Abas lietas var apvienot, pie tam tas pat labi saderas, jo bliezt politisku propagandu daudz efektīvāk ar skaļiem, sensacionāliem virsrakstiem.
24.-Nov-2017 12:44 pm
Kadam tas ir bizness - dzekini Maroka un Rumanija, kas saodusi lielo piki klikskos.
Kadam tas ir informacijas kars - Krievijas algotajiem dezinformantiem.
24.-Nov-2017 09:44 pm
Es vēl kādu gadu atpakaļ neticēju speciālai sanaidošanai un tam, ka ir kremļa troļļi, kas visiem spēkiem cenšas panākt sajūtu, ka valsts slikta, ka viss slikti, ka krievi ļauni, latvieši stulbi, un ka tikai būtu lielāka bezpalīdzības sajūta. Un tagad es esmu aizdomājusies personīgās pieredzes dēļ, jo vairākas reizes esmu saskārusies ar pilnīgi šablonisku paņēmienu, kā cilvēki dara lietas. Profili tiem, piemēram, FB izskatās it kā īsti, bet no otras puses - kaut kā pārāk viss ir smuki. Visas bildes profesionālas, visi cilvēki skaisti vai vismaz uberdārgi un lietišķi saģērbušies. Un tas paterns, pēc kāda visas diskusijas notiek, kā tiek mēģināts celt traci - pilnīgi vienāds, tiek pat lietoti vienādi izteicieni.
Piemērs - uztaisīju diskusiju fb grupā par derdzīgu pieredzi pie konkrētas ārstes, lai cilvēki pie viņas neiet, jo ārste vienkārši zem jebkādas kritikas (diska trūce tev tāpēc, ka nav augstākās izglītības utt). Desmitiem cilvēku piekrīt, tātad skaidrs - viņa tā vienmēr, nav neviena aizstāvoša komentāra. Un tad pēkšņi parādās divas čiksas, kas nav viena otrai draugos, ar šādiem smalkiem, mākslīgiem profiliem, un aiziet pēc pilnas programmas - vispārēji apgalvojumi kā "ārsti arī cilvēki", uzbrukumi "tev pēc bildes redzams, ka idiote", un tad pats aizdomīgākais - abas vienā balsī - ko dzēs ārā komentārus, kas tev patiesība acīs kož? Es kā diskusijas autore esmu vienīgā, kas tos varētu izdzēst, bet neesmu to darījusi.
Jautājums - kāda divām čiksām, kas nesaka, ka vispār būtu bijušas pie šīs ārstes, bet mētājas ar vispārējiem apvainojumiem pēc viena šablona, ir interese mēģināt mani norakt kā garīgi slimu pacienti, kas nespēj panest, ka patiesība acīs kož un dzēš ārā komentārus?
Līdz viņas parādījās 100% cilvēku man piekrita, ka šī ārste ir izsmiekls nevis neiroloģe, to pašu izlasīju internetā - nekur neviena laba komentāra, bet pēkšņi uzrodas šādi divi cilvēki, kas vienā balsī ņemas vienu un to pašu apgalvot?
Būtu tas viens gadījums - nu, sagadījās divām pēc iedabas trollenēm sadziedāties, vienkārši gribējās patracināt, bet tas nav ne tuvu pirmais, ne pēdējais tāds gadījums. Ne tikai manās diskusijās, visur. Pēkšņi parādās vairāki cilvēki, kas vienā balsī apgalvo visu pēc iespējas pretējāku citiem, mētājas ar personīgiem apvainojumiem, mēģina pazemot un padarīt smieklīgu, un gandrīz vienmēr apgalvo, ka kāds kaut ko dzēšot un bloķējot (tas arī bija, es šīs esot fb nobloķējusi, tad gan es viņu ierakstus vispār neredzētu). Man ļooooti daudz vajadzēja, lai sāktu ticēt sazvērestības teorijai, ka kāds ļoti vēlas panākt sajūtu, ka nav vērts neko teikt, ka paša tautieši, līdzcilvēki par tevi ņirgājas, ka nav vērts nekur neko rakstīt, jo par tevi tikai pasmiesies. Manuprāt, ka tā ir vēlme radīt bezpalīdzības sajūtu, ka esi viens ar savām problēmām, ka valsts tev tizlāka pat par to, kas objektīvi ir, ka jābrauc prom un nevienam nav vērts uzticēties un neviens tev nekad nepalīdzēs.
Ar tādiem cilvēkiem ir viegli manipulēt un galvenais - viegli panākt, ka viņi brauc prom no valsts.
Es tiešām neesmu tendēta uz sazvērestības teorijām, bet es esmu sākusi ne gluži ticēt, bet pieņemt kā iespējamu, ka tie ir vai nu speciāli viltus profili, vai arī reāliem cilvēkiem kāds kaut kur maksā, lai viņi izgāztu šādas negācijas pēc viena šablona. Gan jau ir sarakstiņš kā jādara. Un ej tu pierādi - viņi it kā vienkārši izsaka savu viedokli.
Zinu, ka izklausos ar šo dīvaina, bet nu pēdējā laika pieredze mani ir sākusi uzvedināt uz pašai neierastām domām.
27.-Dec-2017 01:12 pm
Abi divi, es teiktu.
This page was loaded Apr 19. 2024, 12:04 pm GMT.