Ilse Kahrklis ([info]ld) rakstīja,
@ 2015-04-27 10:00:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Melnās kastes princips jeb nezinātnisks eksperiments pašai ar savu ķermeni
Iedvesmojoties no dažādiem stāstiem un turpinot savu ķermeņa-atmošanās procesu apsvēru atteikties no kādiem produktiem.
uz starta līnijas: cukurs, piens, milti.
Milti. Reti ēdu maizi, bet daudz visādu kūku, kuras pašai man ļoti patīk cept. Atteikšanās pakāpes grūtums - super duper grūti.
Cukurs. Es cenšos ierobežot savu cukura patēriņu, bet tas paliek vien ideju līmenī. Es pat nejūtos vainīga, ka tik daudz cukura lietoju, labsajūta ir pirmajā vietā! Atteikšanās pakāpes grūtums - super duper grūti.
Piens. Pienu es tīru nedzeru, bet lietoju pie tējas vai musli. Jogurtus neēdu, Biezpiens te nekāds sakarīgais nav. Šad un tad paniekojos ar kādu sieru - cuper cieto vai mīksto. Toties es ļoti daudz lietoju sviestu - cepšanai (visu, kur obligāti nevajag eļļu) un mērcēm. Atteikšanās pakāpes grūtums - drusku grūti dēļ cepšanas un mērcēm, bet būtībā paveicami, jo reiz jau to esmu darījusi (Maksis kā bēbītis nepanesa piena produktus).

Tad nu mēģinu atteikties no piena produktiem. Jau otro dienu. Vakar gan bija biezā holandēze mērce ar daudz sviesta pie sparģeļiem.
Sestdien brokastīs drusku apmulsu. Es pēkšņi nezināju vairs ko ēst. Manējie vienmēr ēd maizi ar nutellu. Es vienīgā ar desu vai sieru vai vienkārši tikai ar sviestu. Musli ar pienu arī neder. Uz mirkli palika skumji. Būtībā vajadzētu visai ģimenei pārlikt ēdienkarti, bet ja es tā darīšu, tad būs mega pretestība. izdomāju, ka tā kā es tāpat vienmēr iepērkos, sākšu pirkt šo to citu.
Šorīt brokastīs skumjas izpalika - ēdu medusmaizi :)

P.S. vakar sāka līt lietus un lija visu nakti. Šorīt viss ir ZAĻŠ!

upd.: Es neko nepopularizēju, nepārstāvu nevienu uztura vai diētas novirzienu, es tikai meklēju atbildes uz saviem jautājumiem. Melnās kastes princips.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ld
2015-04-27 11:55 (saite)
Toreiz, kad Maksis bļāva stundām, tad viņš bļāva tik ilgi kāmēr nebiju izslēgusi pilnīgi visus pienus. Sviests bija arī toreiz pēdējais, ko izslēdzu, jo bija grūti atteikties.

Nu redzes kā man ies. Šis viss ir nezinātnisks eksperiments pašai ar savu ķermeni.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antuanete
2015-04-27 12:04 (saite)
Ja problēmas ir no piena olbaltumvielām, tad gī var būt risinājums, jo tā pagatavošanas procesā olbaltumvielas tiek maksimāli aizvāktas (tās putas, kas paceļas sviestu karsējot). Tāpēc arī dzidrinātais sviests ilgāk glabājas (latviešu saimnieces tādu ir pazinušas gadsimtiem :)), ka tur ir tikai tīri tauki bez olbaltumvielām, kas var bojāties. Tāds sviests vairs nav izmantojams smalkākiem konditorejas izstrādājumiem, bet cepšanai un uz maizes mierīgi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ld
2015-04-27 12:39 (saite)
Pēdējais, ko es lasīju par pienu, ka homoganizēšanas (nezinu vai pareizi uzrakstīju) un pasterizēšanas procesos pienā tiek likvidēti fermenti, kas palīdzētu pienu ķermenim pārstrādāt.

Es nezinu vai tā patiesība, bet es zinu kā garšo īsts piens un īsts biezpiens. Abi man garšoja. Visvairāk man gan garšoja saldais krējums nosmelts pa taisno no piena. Ak, tie labie laiki... Tagad paku pienu tīru nedzeru - negaršo.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antuanete
2015-04-27 13:03 (saite)
Pasterizēšanas procesā iet bojā baktērijas, tai skaitā pienskābās, bet vispār jau baktēriju kultūra ir mums katram gremošanas traktā un palīdz piena produktus pārstrādāt (ja nav, tad tās jau atkal ir medicīniskas problēmas). Homogenizēšana ir MEHĀNISKS process, kam ar fermentiem īsti nav sakara. Tā ka šādi apgalvojumi man ļoti izklausās "reliģiski", respektīvi, tiek idealizēta pagātne, kurā pienu dzēra pa taisno no slauktuves :) Tai pašā laikā, ir cilvēki, kuri tieši nepasterizēto pienu nevar iedzert, jo negaršo, un lauku piena produktu garša vispār ir ļoti atkarīga no tā, cik labi pagatavots.
Jums veikalos vai tirgos nepasterizēts piens vispār nefigurē? Latvijā ir viens ražotājs, kas piedāvā "lauku pienu", ja pareizi atceros, tad tas ir nepasterizēts (ar attiecīgi īsu derīguma termiņu un augstu cenu). Gan jau ir kāda niša arī Vācijā, kur var dabūt mazāk apstrādātus piena produktus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ld
2015-04-27 14:59 (saite)
Ne rakstā bija abi procesi atsevišķi.
Jautājums - vai es varu pārbaudīt savas baktērijas? t.i. kādas man ir un kādas nav?
es redzēju vienu interesantu TED talk par ķermeņa baktērijām.

Tu ļoti sakarīgi raksti - tā ka es saprotu. Mana problēma ir, ka es kaut ko lasu, mani tas sāk interesēt, es gribu pielietot attiecībā uz sevi, bet man trūkst zināšanu kā un pats svarīgākais - šobrīd man trūkst izpratnes kā visi tie mazie pužļu gabali kopā sabīdas. Es neuzskatu, ka milti vai piens ir slikti pēc būtības, es gribu zināt kāds ir tas piens, ko es dzeru un vai tas manam ķermenis dod kaut ko labu vai arī ir vēl viena lieta ar ko cīnīties.

Mana izpratne par ķermeni ir aptuveni kā dzīve ar trīs bērniem un vīru. Ja viens no viņiem streiko vai pieprasa papildus uzmanību, es tieku ar to galā, ja divi, tad ir grūti, bet īstermiņā izvelku. bet ja problēmas ir ilgstoši vai pēkšņi visi 3-4 sadumpojas, tad es uzsprāgstu un pati aizeju pa gaisu. Tāpatās ķermenis - ar vienu slikto var tikt galā, bet ja slikto savairojas, tad kaut kur kaut kas sāk streikot. Un mācība no žokļa problēmu laikiem - ja pēkšņi nevaru pakustināt roku, tas nenozīmē, ka tā ir lauzta vai paralizēta. vnk muskuļi nodeva sāpes tālāk un tās "izlauzās uz āru" nākošajā vājajā posmā.

es ar melnās kastes metodi gribu atrast kāpēc mans vājais posms - vairogdziedzeris - salūza. Iespējams utopiski, bet es domāju, ka sakārtojot ķēdīti, sekas pazudīs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antuanete
2015-04-27 15:48 (saite)
Cik ir gadījies lasīt par ķermeņa baktērijām, tā ir ļoti plaša un maz izpētīta nozare, jo to baktēriju ir fakin daudz (miljoniem SUGU, kas viņas visas var sasistematizēt, ja pat lielāki augi un dzīvnieki visi nav atklāti un sistematizēti?)
Produktu grupu nepanesības (kas nav tas pats, kas alerģija!) visbiežāk diagnosticē, izslēdzot šo grupu uz kādu laiku no uztura un skatoties rezultātus. Bet tas strādā tikai tad, ja tiešām ir konkrētas pazīmes, ka kaut kas nav kārtībā (piemēram, dzerot pienu ir caureja, atsakoties no piena produktiem, tā vairs nav novērojama). Tā kā vielmaiņa ir sarežģīta, tad arī kaut kādas iespējamas problēmas var nebūt diagnosticējamas, jo, piemēram, darbojas pie noteiktas produktu kombinācijas vai tamlīdzīgi (šeit tieši labs piemērs par tēmu https://twitter.com/and_kse/status/592659091388035072)
Ja Tev ir kaut kādi pašpārmetumi, ka ne tā ēdi un dzīvoji un tāpēc tiki pie veselības problēmām - vai tas tiešām ir labākais un perspektīvākais domāšanas veids? Cilvēki ir dažādi un ar dažādu uztveri, bet mani, piemēram, vairāk mierina atziņa, ka daba nav perfekta un shit happens, un iemesls var būt pilnīgi neatkarīgs no indivīda darbībām (ja vien runa nav par tiešām skaidri pieŗādītām cēloņsakarībām, a ļa smēķēšana->plaušu vēzis, kas ir viens no ļoti retajiem vēža veidiem ar zināmu cēloņu-seku mehānismu, un arī tas ne vienmēr īstenojas).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ld
2015-04-27 15:54 (saite)
daba nav perfekta, tas tiesa. es aŗī neesmu perfekta, bet funkcionētspējīga. Un te kaut kas sabojājās. Tie nav pašpārmetumi, bet vēlme atrast kāpēc. Nekas nenotiek tāpat vien. Ir kaut kāds iemesls.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kihelkonna
2015-04-27 16:31 (saite)
ld rakstīja par fermentiem, tu par baktērijām. runāšana par baktērijām jau ir tā kā pagātne. tagad runā par fermentiem, kuru bojāejas dēļ kalcijs no piena tiek uzņemts būtiski mazāk. cilvēks dzer pienu un domā, ka tas ir kalcija avots, un rezultātā dabū rahītu vai osteoporozi.

http://www.journalofdairyscience.org/article/S0022-0302%2810%2900612-0/abstract

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]smille
2015-04-27 20:03 (saite)
Par to idealizēto pagātni man dikti gribas piebilst.. Tikai pieredze, nekādi vispārinājumi. Es kā bērns (un vēl aizvien) nevaru iedzert pasterizēto pienu no pakām, mamma visādos veidos padomju laikos mēģināja iemānīt, bet nekā. Un man bija milzu pārsteigums, kad laukos kaimiņiene iedeva padzerties tikko slauktu pienu un man tas ļooooti garšoja. Tāds vēl silts, par ko daudzi vaikstās, ka vēl silts esot pats briesmīgākais. Tolaik man bija gadi 9, noteikti nebija nostaļģijas var vecajiem, labajiem laikiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]smille
2015-04-27 12:10 (saite)
Oi, traki jums. Es sviestu tā arī neizslēdzu un MM nebija lielu iebildumu.

Kad Maksim pārgāja tā nepanesamība un kā pārbaudīji?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ld
2015-04-27 12:34 (saite)
Bija tikai pirmos 6 mēnešus. Parastais, ka nav fermentu ar ko šķelt. Kopš tā laika viss oki doki.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?