kanariņš - attiecību higiēna. [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

attiecību higiēna. [May. 24th, 2015|07:49 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Plaušu vēzis, prostatas vēzis, sirds. galvenie cēloņi radudrauguvīriešu atmiršanai šī pēdējā gada ietvaros. šobrīd svaiga ziņa par kārtējo vīriņu ar diagnozi un priekšā kārtējo reizi stāv viss tas ceļš ar tuvu cilvēku un viņa spēju vai nespēju dīlot ar to.

Mīļie cilvēki, lūdzu, apzinieties, ka esat mirstīgi, lūdzu, gatavojieties nāvei. Gatavojieties, ka mirsiet, iespējams nelaikā, iespējams sāpīgi, iespējams process būs ilgs, nomācošs un neglīts. Citādāk ir grūti.

Piemēram, pagājušajā gadā ap šo laiku mans tēvs (savā dzimšanas dienā) uzzināja, ka plānotajā braucienā uz Parīzi nedosies. Šogad ap šo laiku mana tēva vairs nav. Īpatni skatīt foto albumus un redzēt cilvēka dzīvi tās kopumā. Vecmāmiņa, kurai tikpat gadu, cik man nesen bija, tātad jaunāka, tur savu jaundzimušo bērnu pret vasarīgām debesīm. Viņas vairs nav, un es zinu, ka arī tā bērna vairs nav - pati savām acīm redzēju viņa dzīves pēdējos cēlienus. Te, attēlā, tēvam tikpat gadu, cik manam bērnam, viņa mazbērnam šobrīd. nobildēts dienā, kad izrakstījās no slimnīcas, kurā ārstāja plaušu karsoni; karsonis tajā pašā vietā, kur daudzus gadus vēlāk savilkās audzējs.

 photo 20150401_160900_zpszqwjiw4t.jpg
linkpost comment

Comments:
From:[info]ernuerna
Date:May 24th, 2015 - 08:27 pm
(Link)
tas skatiens
[User Picture]
From:[info]blond
Date:May 24th, 2015 - 08:29 pm
(Link)
Pat apzinoties, ka mirsi, iespējams nelaikā, iespējams sāpīgi, iespējams process būs ilgs, nomācošs un neglīts, nāvei tā īsti sagatvoties, manuprāt, nav iespējams. Jā, protams, dažiem tas izdodas labāk, dažiem sliktāk, bet man šķiet, ka atšķirību nerada "hgiēna" un savlaicīga refleksija par nāvi, bet tīri ģenētiski iedzimtas rakstura noslieces.
Starp citu, ļoti iesaku palasīt Atul Gawande Being Mortal: http://atulgawande.com/book/being-mortal/. Manuprāt, tai būtu jābūt obligātajai literatūrai ne tikai ārstiem, bet katram no pilngadības vecuma.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:May 25th, 2015 - 10:54 am
(Link)
Ārsti jau to visu zina un praktizē, ko Gawande stāsta. Viņa ģēnijs ir mācēt to interesanti pastāstīt arī tiem, kas nav medicīnas profesionāļi.
[User Picture]
From:[info]blond
Date:May 25th, 2015 - 10:58 am
(Link)
Praktizē - ko? Slimnieku "nepārārstēšanu"? Diez vai. Pat viņš pats atzīstas, ka bieži ir darījis to, ko nevajadzētu vairs darīt. Vai nav runājis ar slimniekiem tā, kā būtu vajadzējis runāt.

Protams, viņa literārais talants ir ievērojams.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:May 25th, 2015 - 11:14 am
(Link)
Protams, ka ārsti diskutē par visām šīm lietām. Bet ārsti jau reti ir pašdarbnieki, viņi lielākoties visu dara saskaņā ar vadlīnijām, jo to neievērošanas gadījumā (lai cik nesaprātīga tā reizēm neliktos) viņi uzreiz nonāktu uz apsūdzēto sola.
[User Picture]
From:[info]blond
Date:May 25th, 2015 - 12:40 pm
(Link)
Jā, arī tā var gadīties, tieši tāpēc Gawande uzsvaru liek uz "smagajām" sarunām ar pašu slimnieku un, kamēr slimnieks ir pieskaitāms, viņš pats rakstiski var atteikties no nevajadzīgas ārstēšanas. Un tieši tāpēc arī šī grāmata ir tik svarīga, tieši tāda kāda tā ir, parastajam, mirstīgajam cilvēkam saprotama - ka liek viņam domāt par šīm lietām jau savlaicīgi. Jo specifiskās ārstu diskusijas jau līdz viņam nenonāk.
[User Picture]
From:[info]junona
Date:May 25th, 2015 - 01:59 pm
(Link)
Lūk, šim "protams" es nevaru noticēt.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:May 25th, 2015 - 02:43 pm
(Link)
Tāpēc jau Gawande uzrakstīja šīs grāmatas, lai izskaidrotu cilvēkiem, kādas ir aktuālās diskusijas medicīnas profesionāļiem. Nav taču tā, ka Gawande ir vienīgais aizdomājies par šīm problēmām. Bet to, kurā brīdī ārsts var pārtraukt terapiju, ir tikpat lielā mērā atkarīgs no sabiedrībā valdošajiem uzskatiem un pacientu izvēlēm, kā ārstu profesionālā kodeksa.

Piemēram, parasti, ja USC ir redzams, ka bērns būs ar ļoti lielām deformācijām, tad parasti tiek ieteikts (un arī izdarīts) aborts. Bet ja bērns piedzims ar šādām deformācijām, tad parasti tiek mēģināts glābt viņa dzīvību. Lai gan no ētikas viedokļa (kā tas diskutēts universitātē ētikas stundās topošajiem farmaceitiem), nav starpības starp vēl nedzimušu un dzimušu bērnu, un būtu normāli arī šādus bērnus nogalināt. Bet likums to neļauj. Un vispār likumi atšķiras dažādās valstīs. Ārsti jau neko daudz tur nevar iebilst, un viņi dara, ko likums liek.
[User Picture]
From:[info]virginia_rabbit
Date:May 24th, 2015 - 08:52 pm
(Link)
auč
From:[info]antons_v
Date:May 24th, 2015 - 10:10 pm
(Link)
Skaista seja, tevī ir viņa atspulgs.

Gribas pateikt ko tādu, kas palīdz. Varbūt man nav tiesību neko tādu teikt, - ko gan es zinu, ko gan vispār kāds zina? Par ko nevar runāt, par to ir jākauc.
[User Picture]
From:[info]zimbabve
Date:May 24th, 2015 - 10:22 pm
(Link)
Līdzjūtības.
Bilde ļoti skaista, uzrunājoša.
[User Picture]
From:[info]jim
Date:May 24th, 2015 - 11:28 pm
(Link)
Stipri pastāstīji.
[User Picture]
From:[info]klusais_okeans
Date:May 25th, 2015 - 12:44 am
(Link)
...
[User Picture]
From:[info]chaj
Date:May 25th, 2015 - 10:45 am
(Link)
Skaists zēns un gudras dziļas acis.
Jūtu līdzi, nez vai var sagatavoties tā nāvei.
[User Picture]
From:[info]psihs
Date:May 25th, 2015 - 07:43 pm
(Link)
[User Picture]
From:[info]komentators
Date:May 25th, 2015 - 08:31 pm
(Link)
man liekas, ka tas nav viegli (sagatavoties un tad tikt ar to galā).