smadzeņu darbības blakusprodukts
gut feeling 
2nd-Feb-2011 02:22 pm
reku šeku darboņi publicējuši rakstu, kas stāsta kā mūsu zarnu iedzīvotāji ietekmē  mūsu smadzeņu attīstību un uzvedību.

Jau kādu laiku atpakaļ, cilvēki konstatēja, ka noteiktas bifidobaktērijas žurkām paaugstina triptofāna (aminoskābe) līmeni asiņu plazmā. Triptofāns ir serotonīna priekštecis. Serotonīns, savukārt, ir plaši pazīstams kā "laimes hormons". Baigi forši, vai ne. Tagad visi dzersim jogurtiņus un būsim laimīgi!

Tomēr, ir daži Bet. 
Pirmkārt serotonīnu visvairāk izstrādā un patērē gremošanas sistēma. 80% no kopējā serotonīna piedalās zarnu kustību regulācijā. Zemākajiem organismiem (tārpi piemēram) visa serotonīna sintēze ir saistīta ar ēdmaņu. Ja ir ko ēst, tad ir serotonīns un tārps ir "laimīgs", ja nav ko ēst - tad tārpam ieslēdzas barības meklēšanas režīms. Zīdītājiem, tajā skaitā arī cilvēkiem, serotonīns ir iesaistīts arī citās organisma aktivitātēs. Serotonīns piedalās noskaņojuma, apetītes, miega, atmiņas un arī muskuļu kontrakciju regulācijā. Lielākā daļa antidepresantu darbojas regulējot serotonīna daudzumu sinapsēs. Serotonīns, ko uztver smadzenes tiek izstrādāts atsevišķi no gremošanas sistēmas serotonīna.

Otrkārt, lai gan visi serotonīna prekusrori asinīs tika atrasti palielinātā daudzumā, netika novērota žurku uzvedības izmaiņas Porsolta testā* pēc kā pētnieki  sprieda, ka uzvedība nav mainījusies.

*Porsolta tests - uzvedības novērtēšanas modelis. Žurku uz piecpadsmit minūtēm ievieto ar ūdeni pildītā cilindrā. Pēc kāda laika žurku atkārtoti ieliek ūdenī. Tiek izmērīts laiks, kurā žurka nekustas pēc ielikšanas ūdenī (to pieņemot par nomāktības, bezcerības mērvienību)

Atgriežoties pie raksta ar ko es iesāku savu stāstu - šajā gadījumā pētnieki gribēja konstatēt kopējo zarnu mikrofloras ietekmi, tādēļ salīdzināja peles ar normālu mikrofloru un bez zarnu mikrofloras. Tās, kurām bija no mikrobiem tīras zarnas, bija bezbailīgākas (ilgāku laiku pavadīja gaišajās būra daļās) nekā "parastās peles", tāpat arī viņas bija daudz kustīgākas (parastās peles pēc stundas jaunā teritorijā bija pārstājušas skraidelēt apkārt, bet mikrobu tīrās nē) Tāpat bija vērojamas izmaiņas smadzenēs neirotransmiteru daudzumā un klātesamībā noteiktās smadzeņu daļās.

Lai pārbaudītu to kā baktērijas ietekmē smadzeņu un uzvedības attīstību, sapāroja bezmikrobu peles un viņu pēcnācējus inficēja atpakaļ ar normālo zarnu mikrofloru. Tiem netika novērotas nekādas iepriekš aprakstītās smadzeņu izmaiņas. Savukārt, ja jau pieaugušām pelēm piešķīra atpakaļ viņu zarnu mikrofloru, tad uzvedības izmaiņas saglabājās.

Pilns PNAS raksts te

Morāle: nav ko dzert antibiotikas :)
Comments 
2nd-Feb-2011 03:16 pm
[info]
nu bet vajta bezbailība un kustīgums ir slikti? :)
2nd-Feb-2011 03:30 pm
Ja tu esi mazs, garšīgs dzīvnieciņš, tad laikam tas nav labi
2nd-Feb-2011 06:39 pm
[info]
ā, nu tad jā, protams; es jau atkal paspēju visu pielīdzināt cilvēkiem un vismaz daļu no tām rakstā minētajām sekām es sev pavisam noteikti gribētu gan.
2nd-Feb-2011 07:48 pm
nevaru iedomāties, kā ir iespējams iegūt peli bez zarnu mikrofloras.. (es gan neesmu izlasījusi oriģinālrakstu - varbūt tur tas ir teikts)
2nd-Feb-2011 10:16 pm
Newborn litters of GF and SPF NMRI mice were placed and raised in
special plastic isolators until they reached 8 to 10 wk of age (Core Facility for
Germ Free Research, Karolinska Institutet). Only male animals were used in
these experiments. Animals were maintained on autoclaved R36 Lactamin
Chow (Lactamin) and kept in 12-h light cycles. All procedures were approved
by the Local Research Ethics Committee.

sterili vinjus turēja, bez iespējām satikt bakčas, kas kļūtu par viņu zarnu mikrofloru
2nd-Feb-2011 10:48 pm
njā, es biju padomājusi, ka nav iespējams nodrošināt tik sterilus apstākļus un ēdienu, lai pilnīgi nekādas baktērijas netiktu pelītēm klāt, bet redz kā tomēr.. paldies par paskaidrojumu! :)

bet varbūt tieši tāpēc, ka "izolatora" peles bija augušas savādākos apstākļos nekā "parastās", viņām bija atšķirīga uzvedība (kaut gan zarnu normālās mikrofloras nepieciešamību, protams, es neapšaubu) :}
2nd-Feb-2011 11:15 pm
nez, es ticu, ka viņas audzēja pilnīgi vienādos apstākļos, citādi jau tas nebūtu norm. eksperiments. Vienkārši ir vairākas tā sauktās peļu līnijas. GF ir tā kurai nav zarnu mikrofloras (nu tipa priekštecim tā ir iznīdēta kaut vai ar antibiotikām, un tad visas pārējās ir turētas sterili)un viņas salīdzināja ar SPF NMRI līniju, kura tika turēta tāpat un barota arī ar sterilu barību, tikai tur pelēni no mātes savācās mikrofloru.

es negalvoju, ka viss ko es teicu ir patiesi, jo to, kas ir tekstā sākot no iekavās es izdomāju, nevis izlasīju
2nd-Feb-2011 11:15 pm
tb. tas kas tekstā ir iekavās
This page was loaded May 2nd 2024, 1:08 am GMT.