smadzeņu darbības blakusprodukts
žirafe un naglu pistole 
10th-Feb-2014 08:11 pm
Centos noformulēt savu viedokli par žirafi. Latviešu resurss , krievu resurss , angļu resurss Brīdinājums, krievu resursā redzama žirafes gaļa.

Nolēmu, ka pieslienos angļu resursa stāsta izklāsta pusei. Īss kopsavilkums - zoodārzi nenodarbojas tikai ar dzīvnieku izrādīšanu, bet arī ar reto dzīvnieku populācijas uzturēšanu. Žirafu turēšanas specifika ir viens tēviņš pie vairākām mātītēm - harēma. Daudziem samērā retiem dzīvniekiem, tajā skaitā žirafēm, ir ciltsgrāmatas, ar kuru palīdzību iespējams novērtēt veidojamo harēmu radniecību. Tā kā pēdējā laikā žirafes samērā labi vairojas, tika konstatēts, ka Kopenhāgenas zoodārzā dzīvojošais žirafu puisis nespēs dot vērā ņemamu ieguldījumu zoodārzos dzīvojošai žirafu populācijai. Tika pieņemts lēmums žirafi nogalināt un gaļu izbarot Kopenhāgenas zoodārza lielajiem gaļēdājiem. Žirafes sadalīšanu varēja aplūkot klātienē.

Lai gan sākotnēji, lasot šo ziņu, manī bija iekšējais e?, tomēr, abstrahējoties no žirafes skaistajām acīm, laikam atbalstu pieņemtos lēmumus.
Drīkst mani saukt par cinisku un apmētāt ar tomātiem.
Comments 
10th-Feb-2014 08:40 pm
Bet, ja tā padomā, ar ko žirafe atšķiras no cūkas, govs vai siļķes. Neviens taču nelūdz bērnam iziet, kad gatavo ziemassvētku tītaru. Tāpat arī National geographic ar tām pašām lauvām un žirafēm visi skatās un neviens nenovēršas no ribas, kas pavīd ekrānā.
Jā, dzīvnieks daiļš un samērā eksotisks. Bet nedomāju, ka morāles principi, kas jāpielieto pie mājdzīvniekiem, atšķirtos no zoodārza dzīvniekiem.

Savā ziņā, man šķiet, ir sliktāka gaļas gabala abstrahēšana no dzīvnieka, no kā tā ir nākusi.
10th-Feb-2014 08:44 pm
Cik noprotu, opcija atstāt žirafi dzīvu, bet turpmāk neizmantot viņa sēklu mātīšu apaugļošanai, netika apsvērta dārgās uzturēšans dēļ. Sak, nav derīgas sēklas, nav mums finanšu? Man tomēr šāds uzstādījums liekas nehumāns pretstatā publiskai gaļas dalīšanai - tur piekrītu, gaļa (lops) paliek gaļa (lops) - kāda starpība cūka vai žirafe.
10th-Feb-2014 08:45 pm
Par publisko izrādīšanu drīzāk jautājums tautai - ko tā vēlējās ieraudzīt?
10th-Feb-2014 08:45 pm
tur bija zoodārzi, kas bija gatavi viņu ņemt un pat kaut kāda miljonāre bija gatava atpirkt par cik tur simtiem tūkstošu.
10th-Feb-2014 08:46 pm
Lūk, tad galīgi nesaprotu vajadzību nokaut veselu dzīvnieku. Nehumāni, tiešām.
10th-Feb-2014 08:48 pm
"..Kopenhāgenas zoodārzam izteikti arī vairāki piedāvājumi pieņemt jauno žirafes tēviņu.

Dzīvnieku bija gatavs pieņemt kāds Zviedrijas zoodārzs, kas neietilpst EAZE, kā arī piedāvājumu izteikusi kāda Losandželosā dzīvojoša dāņu miljardiere.

Zoodārzs atzina, ka tam piedāvāts par 270 000 eiro atpirkt žirafi, taču tā vadība uzstājusi, ka parka dzīvnieki netiek pārdoti.

Arī Jorkšīras Savvaļas parks vēl sestdien piedāvājis Kopenhāgenas zoodārzam adoptēt Mariusu."
10th-Feb-2014 09:09 pm
Apsvērumi, kādēļ nepārdot.
a) zoodārzi tiešām nedrīkst pārdot savus dzīvniekus, tikai šķiet mainīt (neesmu iedziļinājusies, varbūt kļūdos). Ja tagad Mariusu nopārdos, tad kādēļ nevarētu pārdot kādu lauvu nezināmam miljonāram privātam zoodārzam.
b) Ja virsmērķis ir veidot veselīgu žirafu populāciju, tad Jorkšīras zoodārzā esošo vietu ir daudz intersantāk aizpildīt ar žirafi, kas nav brālis tur jau esošajam žirafu tēviņam.
c) ja zoodārs neietilpst EAZE asociācijā - nav garantijas, ka tam ir žirafes turēšanai piemērotas platības.

10th-Feb-2014 09:28 pm
Kā es to saprotu, žirafi vienu turēt nav labi, jo tā ir bara dzīvnieks. Ielaist harēmā nav jēdzīgi no ģenētiskās daudzveidības viedokļa. Turēt ar citiem tēviņiem kopā nevar - sakausies. Kastrēt arī bīstami, jo dzīvnieks jāiemidzina un krītot tas var salauzt kaklu.

Ir, protams, sajūta, ka nogalināšana tika izvēlēta arī daļēji žesta dēļ, lai pievērstu publikas uzmanību zoodārzu misijai un sūtībai.
This page was loaded May 23rd 2024, 4:34 pm GMT.