extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2021-01-05 17:32:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Kā jau paredzēju, cibas elite sāks aizstāvēt Viņķeli.

Ko tad viņa tādu labu ir izdarījusi, ka būtu jāaizstāv? Rezultātu taču nav. Strukturēta bezdarbība. Darbojas saskaņā ar visiem normatīviem. Tagad vajag radošu iniciatīvu nevis pavēļu izpildītāju vai jauku tusiņu biedreni.

Bet konkrēti neizdarības ir šādas:

1) uzbruka ārstiem, kas bija dažas vakcīnas iedevuši bez rindas
2) nenodrošināja vakcināciju brīvdienās
3) necīnās par lielāku vakcīnu iepirkumu
4) vispār nav skaidrs, vai viņa to uzskata par prioritāti
5) nekādas norādes par to, kas notiek ar 6. devu no Pfizer vakcīnas flakona (vai viņa vispār par to zina?)
6) vēl var papildināt, ka ne vārda par šobrīd aktuālo – vai tiek apsvērta iespēja vispirms dot tikai pirmo devu un aizkavēt otrās devas došanu?

Tāpat arī pārmērīga paļaušanās uz remdesivīru. Diemžēl, tas ir izrādījies vājāks nekā bija cerēts, un šīs aktivitātes par nodrošināšanu reģionālajās slimnīcās neko nedos.

Tas, ka ar vakcinēšanu tagad feilo visa Eiropa, nekādi nav attaisnojums. Vispār daudzām galvām tagad būtu jāripo. Pat EMA ļoti kavējās ar vakcīnas apstiprināšanu, un tikai pēc spiediena viņi sēdi pārcēla uz pāris dienām iepriekš.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]dailiga
2021-01-05 22:46 (saite)
Drusku izskatās, ka neveiksminieci upurēja.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-05 22:50 (saite)
Kāpēc tādas domas? Man šķiet, ka Viņķele ir ļoti veiksmīga, un gan jau atradīs kādu citu labu darbu. Bet viņa neuzskata vakcināciju par pietiekami steidzīgu pasākumu, tāpēc viņa šobrīd nav īstais cilvēks šajā amatā.

Īsumā šo var pateikt šādi: ja nepietrūkst vakcīnu, ar ko vakcinēt, tad tas tiek darīts nepareizi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dailiga
2021-01-06 00:02 (saite)
Es vēl joprojām atceros to diseni. Grūti bija aptvert, ka tā ir ministre un turklāt veselības.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-06 00:08 (saite)
Kas par diseni?

Laikam es velti te laiku tērēju, jo izskatās, ka Latvijā ministrus vērtē pēc disēnēm, pēc frizūrām, cik forši viņi runā vai tusējas utt.

Es vienkārši redzu, ka viņa vakcinācijas jautājumam ir piegājusi nekompetenti. Jā, ārsti gribēja brīvdienās atpūsties, tāpēc palūdza, lai aptur vakcināciju šajās dienās. Bet tas nozīmē, ka tiem pašiem ārstiem pēc kāda laika būs jākopj vēl vairāk saslimušie un būs arī mirušie un atpūtas būs vēl mazāk. Līderim dažreiz ir jābūt stingram un jāliek darīt nepatīkami darbi. Ar būšanu labam čomam pret visiem šoreiz neizgrozīsies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sramgni
2021-01-06 14:16 (saite)
Labi pateici viņai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-06 14:52 (saite)
Nu, nez. Cilvēkiem parasti nepatīk manas tiešām atbildes.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]justmy2cents
2021-01-06 00:24 (saite)
"ja nepietrūkst vakcīnu, ar ko vakcinēt, tad tas tiek darīts nepareizi"

No populista viedokļa Tev, protams, ir taisnība.

No racionālista viedokļa – diez vai. Kāda jēga no tā, ka pārguruši ārsti vakcinē pa svētkiem, ja uz svētku beigām viss ir iztērēts, tāpat iestājas dīkstāve, tikai ārsti ir vēl vairāk pārguruši? Daži simti cilvēku ir par pāris dienām agrāk savakcinēti? Statistiski tas diez vai veido izmērāmu atšķirību. Ja tas bija pašu ārstu lēmums, tad nez vai tur vajag kko pārmest.

Vienīgais, ko vēl var piebilst – Viņķeles PR nodaļā strādā kaut kādos mākoņos lidojoši cilvēki.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-06 00:42 (saite)
Pie šodienas izplatības līmeņa no šiem vairākiem simtiem cilvēku vairāki var saslimt pa dažām dienām, un ja tā vēl ir riska grupa, tad arī nonākt slimnīcā. Tā ka tā būs atšķirība šiem pašiem ārstiem statistiski ļoti nozīmīgā veidā pēc ieguldīto pūļu vai trūkstošo gultu skaita, nemaz nerunājot par turpmāko izplatības samazinājumu, kad katrs saslimušais varētu aplipināt citus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-06 01:01 (saite)
Un skaitļi arī nav simti, bet tūkstoši. Es te īsumā lasu no internetiem – 26. decembrī saņēma gandrīz 10K vakcīnu. Nākamā piegāde bija paredzēta 4. vai 5. janvārī. 5. janvārī vakcīnu bija saņēmuši tikai 1/4.

Tātad 7500 tūkstoši ir aizkavēti līdz 9 dienām.

Tie dati par pozitīvi testētajiem ap 800 cilvēkiem dienā nav ticami, jo visi nesimptomātiskie jau netestējas. Pieņemsim, ka patiesais skaits ir 5 reizes lielāks – tātad 4000 cilvēku dienā, tātad 0,2% dienā.

Tātad no aplipšanas varētu būt pasargāti līdz 135 cilvēki. Pie IFR tie pat varētu būt 1 vai 2 miruši cilvēki.

Bet jāskatās arī tas, ka Latvijai visdrīzāk neizdosies izvairīties no lipīgā britu celma, pret kuru pat stingri ierobežojumi nepalīdz. Kad tas notiks, tad paredzams, ka inficēto skaits dienā krietni pieaugs. Grūti pateikt, kad tas sāksies – varbūt pēc 2 nedeļām, varbūt pēc mēneša. Vakcīna iedarbojas tikai pēc 10 dienām, tāpēc jebkura kavēšanās tagad var būt kritiska.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]iokaste
2021-01-05 22:57 (saite)
kur izlasāms cibas elites viedoklis?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]fedrs
2021-01-05 23:06 (saite)
Nu, bet! Viņi klusē, bet pie sevis visādas draņķības domā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2021-01-05 23:06 (saite)
Latest posts ir vairāki.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2021-01-05 23:06 (saite)
"Kā jau paredzēju, cibas elite sāks aizstāvēt Viņķeli."

Nekur neesmu viņu aizstāvējis. :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-05 23:30 (saite)
:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]svesinieks
2021-01-06 10:25 (saite)
Liekas bišķ līdzīgi, kā ar Pūci - šķiet, ka publiski redzams tikai iegansts, nevis īstais iemesls.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-06 10:42 (saite)
Es saprotu, ka politika ir politika, un īstos iemeslus mēs īsti nezinām. Bet pārsteidz, ka neviens komentētājs pat nepiemin šeit minētos Viņķeles 6 neizdarības punktus, it kā tie nebūtu pat svarīgi. It kā kompetence kā tāda vispār nav svarīga. It kā svarīga ir tikai PR, spēja būt čomiskam, patikt cilvēkiem, kad runā TV utt. Normālos laikos varbūt tas ir daudz svarīgāk, bet šobrīd ir krīze, un ir vajadzīgi rezultāti, kuru viņai nav.

Es neko nesaku par visiem pārējiem pasākumiem, jo par tiem var bezgalīgi strīdēties, cik tie ir efektīvi. Es personīgi uzskatu, ka lokdauni nodara vairāk ļaunuma nekā labuma. Bet beidzot ir viens līdzeklis, kas ir ļoti efektīvs un praktiski bez negatīvajām sekām, bet tagad no valdības pēkšņi tāds čušs... It kā viņi paši neticētu vakcīnām (ko es pieļauju kā lielu iespējamību, jo pat daudzi mediķi ir skeptiski pret kovida vakcīnu).

Mans aprēķins apakšā vēl nav gluži precīzs, jo izlaidu faktu, ka pirmās vakcinējās grupas ir īpašas ar daudz lielāki infekciju biežumu un/vai ievērojami smagākām sekām (tāpēc jau tās ir izvēlētas kā pirmās grupas). Es varu tikai minēt, ar kādu skaitli jāpareizina šie rezultāti, bet tas varētu būt vismaz 10. Tāpat, ja aizkave (piemēram, par vismaz 9 dienām) netiek novērsta ilgāku laiku, tad attiecīgi kopējais zaudējums var augt un augt. Protams, var jau cerēt, ka Viņķele labosies un pēc kāda laika spēs visu operatīvi nodrošināt, bet cerība tam nav liela.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]svesinieks
2021-01-06 11:28 (saite)
Tas, ko es gribu teikt, ka es ceru, ka demisijas iemesli ir Tevis minētie nevis kādas aizmuguriskas politiskās spēlītes. Tas, ka par to nav iekšējas vienošanās (pirmo reizi tas tiek paziņots publiski), man liekas drīzāk norāda uz pretējo.

Tāpat arī inčīgi būs, kurš tad nāks vietā. VM jau tā nav ļoti pievilcīgs krēsls, kur nu vēl tagad.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-06 11:51 (saite)
Es arī iedomājos, ka viens no pretargumentiem bija, ka šobrīd nav īstais laiks mainīt ministrus, jo kamēr jaunais ministrs iebrauks visā šajā lietā...

Bet pēc spēļu teorijas ministra nomaiņai vajadzētu būt pozitīvam iznākumam. Izraēla arī bija nomainījusi veselības ministru, lai gan nedaudz iepriekš. Jaunam ministram vajadzētu būt, vismaz sākotnēji, ar lielāku entuziasmu. Visā šajā es vairāk redzu, ka pietrūkst kopējais entuziasms par vakcināciju. Atsevišķas kļūdas var piedot, bet pat ar precīzu pienākumu izpildi ir par maz, ja pietrūkst dedzības. Šoreiz to vajag īpaši daudz, lai stātos pretī lielajam vakcīnu skepticismam pat medicīnas darbinieku vidū.

Vēl iedomājos, ka pirmā vakcinējamā grupa ir paši ārsti, un viņu kavēšanās nozīmē ne tikai papildu saslimušo skaitu viņu starpā, sākot pēc 10 dienām, bet arī to, ka šie ārsti uz kādu laiku tiek noņemti no trases pašā karstākajā krīzes brīdī, kas vēl vairāk samazina veselības sistēmas resursus. Individuāli par to neviens neaizdomājas, jo saprotams, ka gribējās ziemassvētkos pasēdēt kopā ar ģimeni. Tāpēc vajadzēja stingro līderi, kas spētu motivēt uzņemties šo slogu brīvdienās, jo par kavēšanos būs jāmaksā vēlāk daudz lielākā apjomā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]begemots
2021-01-14 01:31 (saite)
> It kā kompetence kā tāda vispār nav svarīga. It kā svarīga ir tikai PR, spēja būt čomiskam, patikt cilvēkiem, kad runā TV utt.

Man tā (jāatzīst, diezgan pavirši) skatoties, rodas iespaids, ka Viņķeli itin bieži tiešām mēdz aizstāvēt tāpēc, ka viņa ir spējusi daudziem cilvēkiem galvā uzrādīties kā "savējais", un te strādā tipiska "savējais/svešais" instinktīva rīcība.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?