extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2015-11-15 20:35:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Es nesaprotu tos daudzos cilvēkus, kas mīž biksēs pēc katra terorakta kaut kur pasaulē, pat ja tas personīgi viņus nekādi neskar. Nezinu, vai tas ir tāpēc, ka uz mani iedarbojas statistika (vidējais cibiņš ar lielāku varbūtību izdarīs pašnāvību, nekā ies bojā teroraktā), vai arī man vienkārši nav jūtu.

Kad sickboy uzrakstīja, ka viņam pēc krievu lidmašīnas uzspridzināšanas ir citas sajūtas nekā parasti, es aizdomājos, ka man gan sajūtas ir tieši tādas pašas kā agrāk – nekāda žēluma, kamēr tur nav iesaistīti konkrēti cilvēki, radinieki, draugi vai vismaz personīgi pazīstamas personības.

Kad sabruka Zolitūdes Maksima, es pārskatīju bojā gājušo sarakstus un neatradu neviena pazīstama, un aizmirsu par to. Man šis notikums personīgi aizskāra tikai tad, kad es Spānijā satiku čali, kura māte bija gājusi bojā šajā Maksimas traģēdijā. Tas man arī atgādināja, cik Latvija ir maza.

Ja mēs tik ļoti baidāmies no nāves, tad mums var pietrūkt drosmes dzīvot. Visi cilvēki kādreiz nomirs, un tas ir pilnīgi dabisks rezultāts. Uz nāvi nevajag raudzīties tikai kā uz ļaunumu. Ir ļoti žēl, ja jāmirst bērnam, kurš vēl nav dzīvojis, nav nekā redzējis no šīs pasaules. Bet ja tu esi dzīvojis, mīlējis un cietis, un daudz redzējis un dzinies pēc saviem sapņiem, tad šis pēdējais dzīves notikums var būt tikpat jēgpilns kā visi iepriekšējie.

Manī pamazām sāk rasties emocijas par neseno slaktiņu, un manas pirmās domas ir, ka šāda nāve ir arī skaista. Tā ir traģiska un šausmīga, bet arī cildena un mistiska. Tā ir kā Šivas deja, lai iznīcinātu šo pasauli, kad tam ir pienācis laiks. Tā nav nožēlojama nomiršana slimnīcā ar vēzi un diamorfīnu vēnā. Cilvēki darīja to, kas viņiem patika, viņu nāves bija ātras un ļoti emocionālas. Ja es varētu izvēlēties savu nejaušo nāvi, tad es noteikti piekristu šādam variantam.

Bet savu nāvi neizvēlas, vismaz ne tik ilgi, kamēr tu nesāc domāt par eitanāziju, kas norāda, ka tu jau esi dzīvojis par ilgu, un tev nav paveicies nomirt agrāk. Šajā nejaušībā ir skaistums un dzīves brīnums. Nekad nezini, kas tevi rīt sagaida, un tas var būt kaut kas fantastisks. Brīnumi piepildās, ja mēs esam tam gatavi.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]shrdlu
2015-11-15 23:35 (saite)
Jā, es arī neko nejutu, izņemot aizkaitinājumu, ka šis notikums mani uz 2 dienām ir piekalis pie Twitter, BBC un citiem informācijas kanāliem, tā vietā, lai darītu savas lietas.
Plus vēl kautkādas neskaidras bailes par civilizācijas bojāeju, bet arī tām ir tendence samazināties.

(Atbildēt uz šo)


[info]romija
2015-11-15 23:51 (saite)
Iespējams, ka terorists domā tāpat.

"nekāda žēluma, kamēr tur nav iesaistīti konkrēti cilvēki, radinieki, draugi vai vismaz personīgi pazīstamas personības."

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2015-11-16 01:06 (saite)
Nu nē, terorists ir tas pats, kas brīvības cīnītājs, un dara to tautas, nācijas, reliģiskās kopienas vai dieva vārdā.

Interesanti, ka daudzi mēģina saprast, kā domā teroristi. Man šķiet, ka viņi to ļoti labi apzinās, bet baidās atzīt, ka teroristi domā tieši tāpat kā viņi. Tikai teroristiem ir drusku vairāk drosmes un nežēlības.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2015-11-16 09:08 (saite)
lai kā man nepatiktu freids, viņam bija vismaz viena saprātīga ideja, dzīves dziņa vs nāves dziņa (tanatoss?)
man šķiet, cilvēki, kas izvēlas cīnīties nogalinot (teroristi te arī iederas), vienkārši neprot un negrib būt dzīvi. un viņi grib nomirt. un terorisms ir vismaz samērā leģitīms veids un prasa mazāk drosmes kā godīgi paskatīties sev acīs un sevi pašam nošaut.
jo būt dzīvam un jo sevišKi jūtošam/domājošam cilvēkam ir viens no nepatīkamākajiem un smagākajiem pienākumiem. vismaz līdz brīdim, kamēr to pieņem un samierinies. vai arī - kamēr iemācies just mīlestību. pret sevi un dzīvības faktu.
vai varbūt tas ir tīrs savtīgums. zeme jau ir tik cilvēku pilna ka ikviens saprātīgi domājošais atviegloti nopūšas, ka konkurence paliek mazāk. vairāk gaisa pašam. un atvieglojums par savu labumu anihilē potenciālo empātiju, so neko nejust ir ļoti saprātīgi.

bet, lai cik pareizi tas arī nebūtu, tu tomēr jūties kaut kādā veidā spiests to publiski pamatot un aizstāvēt. tas ir interesanti ;) it kā tu nespētu klusībā sadzīvot ar saviem gēniem. publiskais spiediens just?
tevi "traucē" tas, ka citi jūt savādāk, vai tu ceri, ka patiesībā viņi jūt tāpat, tikai izliekas?

lai nu kā, cilvēki, kas spēj just patiesu līdzjūtību, ir fenomens, kas jāsargā. varbūt viņi ir vienīgie, kas ir izauguši pat cilvēkiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2015-11-16 09:54 (saite)
Jūtas ir dabiskas, bet dažreiz vienkārši apriebjas, kad cilvēki ar tām cenšas pamatot jebkuru savu argumentu, arī neiecietību vai fanātismu. Tas ne ar ko neatšķiras no teroristu pamatojuma. Vardarbība/nevardarbība jau ir cita dimensija, par ko šeit nerunāju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2015-11-16 12:22 (saite)
teroristiem ir drusku vairāk drosmes un nežēlības

nu, un es iebilstu pret "vairāk drosmes"
cilvēki, kuri grib nomirt, bet nespēj to apzināties un pieņemt tādēļ savu "nāves dziņu" pavērš pret citiem - externalize - nē, es nedomāju, ka tā ir drosme

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2015-11-16 12:32 (saite)
Domāju, ka tā nav. Pat pašnāvniekiem ir ļoti ļoti bail no nāves. Viņi izjūt un apzinās šīs sāpes tieši tāpat kā visi pārējie. Vienkārši viņiem ir vēl kāda cita sāpe, kas ir vēl stiprāka par to. Tas ir kā nolekt no degoša debesskrāpja drošā nāvē, jo sadegt ugunī tajā brīdī šķiet vēl briesmīgāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2015-11-16 12:52 (saite)
nāves dziņa nav tas pats, kas bailes no nāves, un šīs lietas ļoti labi līdzāspastāv

visi baidās no paša nāves akta, no sevis nogalināšanas, jo pašsaglabāšanās instinkts ir bioloģiski ieprogrammēta uzvedība. bet vienlaikus ir cilvēki, kuri izteikti negrib dzīvot, kuri grib, kaut būtu miruši, kaut viss būtu beidzies, kaut viņi varētu atgriezties nekurienē, mūža miers un kapa klusums. un tā ir drīzāk psiholoģiska vajadzība, kas ir pretēja bioloģiskajai vajadzībai izdzīvot. tādēļ šie cilvēki meklē veidus, kā nomirt. un iesaistīšanās kardarbībā noteikti tam palīdz. tu ieliec sevi vidē, kur ir lielākas iespējas nomirt, turklāt noteikti atradīsies kāds, kam tas liksies drosmes, nevis gļēvuma akts.
un ir virkne citu, mazāk atklātu pašdestrukcijas veidu, kā cilvēki, kas negrib dzīvot, bet nespēj sevi nogalināt, sevi iznīcina dienu no dienas. drugs, drinks, you name it. tikai, protams, apkārtējiem to ir vieglāk tolerēt, jo tas nav tik ārēji destruktīvi (vai arī tam ir vairāk lokālas sekas, tiešā ģimene utt)
ai, tas ir tik sens un vecs stāsts

man ir vienkārši skumji, ka cilvēki, kas negrib dzīvot, to pavērš pret citiem un mēģina atriebties tiem, kas grib dzīvot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2015-11-16 13:08 (saite)
Runājot par teroristiem pašnāvniekiem – arī tas ir izvēļu salīdzinājums. Tu vari dzīvot ilgu mūžu kā suns, apspiests un bez cieņas. Un tu vari būt varonis uz īsu brīdi, un izdarīt kaut ko savas nācijas vai valsts labā. Es īsti nesaprotu tavu ideju to kaut kā noniecināt teroristu un redzēt viņu kaut kā citādi, tikai ne kā varoni, kas pašupurējies citu cilvēku labā. Jā, plašākā kontekstā tas viss izskatās savādāk, bet individuālā līmenī nav starpības.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2015-11-16 13:12 (saite)
vai tu mīli savu dzīvi? sevi?
vai tu esi laimīgs, ka esi dzīvs?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2015-11-16 13:19 (saite)
Ar to, ka esmu dzīvs, ir krietni par maz, lai būtu laimīgs. Man vajag aktīvu dzīvi, kustību, drāmu. Reizēm pietrūkst spēka tam visam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

l
[info]az
2015-11-16 13:21 (saite)
bet ja tu novāc visu apkārtējo troksni un paliec viens uz mirkli, tikai tu un nekas cits, vai tu jūti sevī mīlestību pret sevi?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: l
[info]extranjero
2015-11-16 13:24 (saite)
Mindfulness is too new-agey and doesn't work for me :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: l
[info]az
2015-11-16 13:31 (saite)
;]]]]
my dear fellow human being, it is really just very simple

mīlestība ir tik vienkārša. ja tu to jūti, tu to jūti. ko tu jūti, kad tu skaties uz sevi?

jo kā gan tu vari spriest par citiem, ja tu neesi gatavs paskatīties uz sevi un spriest par sevi vispirms?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: l
[info]extranjero
2015-11-16 13:38 (saite)
Mēs visi vērtējam sevi. Vienmēr. Ko tu ar to gribi pateikt?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: l
[info]az
2015-11-16 13:39 (saite)
neko negribēju pateikt.
gribēju tikai pajautāt, vai tu mīli sevi. vai tu esi laimīgs, ka drīksti būt dzīvs

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: l
[info]extranjero
2015-11-16 13:41 (saite)
Drīksti? Man nevienam par to atļauja nav jāprasa :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: l
[info]az
2015-11-16 17:45 (saite)
skaidrs, ka es jau ar pirmo reizi sapratu, ka man nepienākas atbilde uz šo jautājumu, bet jauki, ka tu centies būt pieklājīgs

es gan jau arī negribētu atbildēt uz šādiem jautājumiem. tas tomēr attiecas tikai uz katru pašu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: l
[info]extranjero
2015-11-16 18:16 (saite)
Tie arī izklausās ļoti nekonkrēti. Es zinu šos trikus ar jautājumiem – vai tu jūti mīlestību, vai esi laimīgs utt. Tos parasti jautā indiešu priesteri svētceļojumu vietās, lai izspiestu no tevis lielāku ziedojumu. ;)

Jo jautājums vai tu esi laimīgs, ka esi dzīvs, ir jākvalificē. Vai es būtu laimīgs, ja dzīvs gulētu slimnīcā pie sistēmas? Tas nekas, ja es neko nevarētu darīt, ciestu sāpes vai būtu regulāri sedatēts ar opioīdiem. Protams, ka es nebūtu laimīgs. Būt dzīvam ir jēga, ja tu vari darīt, to kas tev patīk. Un es esmu laimīgs par to, ko es varu darīt. Bet tāda budistu meditācija bez iesaistes man neko neizsaka.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: l
[info]az
2015-11-16 18:25 (saite)
tieši tagad, šajā brīdī, vai tu esi laimīgs, ka esi?

man šķiet, tas ir tik vienkāršs jautājums ;]

bet ok, tev tas saistās ar new-age, probably ar kaut ko nicināmu tātad.

bet, droši vien, ja ir jāizpildās konkrētiem nosacījumiem, pie kuriem tu tikai sāc runāt par laimi, tad es pieņemu, tā arī ir atbilde.

un es nezinu, nekad neesmu bijusi indijā pie priesteriem, viņi reāli tā dara??? prasa vai tu esi laimīgs, lai izspiestu naudu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: l
[info]extranjero
2015-11-16 18:31 (saite)
Kāpēc lai priesteri tā nedarītu? Viņiem taču savas ģimenes arī ir jābaro. :) Tas nenozīmē, ka viņi nav patiesi savā ticībā.

New-age man raksturojas ar peldēšanu visam pa virsu, paņemt visu populāro bez dziļākas izpratnes. Apmēram kā interesēties par medicīnu, lasot "Ko ārsti tev nestāsta".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: l
[info]az
2015-11-16 18:48 (saite)
es tagad apmaldījos. tie priesteri indijā, viņi tā ar tevi darīja?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: l
[info]extranjero
2015-11-16 18:55 (saite)
Protams. Hanumāna bhaktas. :) Ļoti jaukas svētceļojuma vietas. Noteikti iesaku aizbraukt un piedalīties parikramā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: l
[info]az
2015-11-16 19:16 (saite)
man vienmēr bijis bail no indijas ;]
un krievijas. un asv. un visu to vietu, kur ir daudz cilvēku.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: l
[info]extranjero
2015-11-16 19:19 (saite)
Galīgi nav iemesla baidīties, jo Indija ir ļoti droša vieta. Gadās jau arī tur terorisms, bet parasti ne lielāki kā šis Parīzē ;) Un pirmo reizi ar kādu, kas ir bijis un var visu parādīt un izstāstīt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: l
[info]az
2015-11-16 19:44 (saite)
man nav bail no teroristiem ;]
no cilvēkiem vienkārši. kad viņu ir pārāk daudz kopā. nezinu. zeme pazūd.
es gribētu tikai uz tām vietām, kur cilvēku gandrīz nav.

bet kā tieši priesteri izmanto tos jautājumus? nu, viņi nāk klāt - un - ?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: l
[info]extranjero
2015-11-19 23:28 (saite)
Kā izmanto? Vienkārši psiholoģiski tevi apstrādā tā, ka tu jutīsies neveikli, ja neiedosi lielāku ziedojumu. It īpaši ja tu neesi tūrists, bet svētceļnieks, kas ieradies ar mērķi godināt šīs svētās vietas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: l
[info]heda
2015-11-29 14:30 (saite)
+1000

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mesija
2015-11-16 05:14 (saite)
labs ieraksts

(Atbildēt uz šo)


[info]unpy
2015-11-16 07:22 (saite)
Kaut kā tā, jā.

(Atbildēt uz šo)


[info]sirdna
2015-11-16 09:02 (saite)
Hme. Zobārsts arī nav ļaunums, bet no viņa bail.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2015-11-16 09:54 (saite)
Tas taču ir zināms, ka zobārsti ir lielākie sadisti, tātad ļaunie :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sirdna
2015-11-16 10:06 (saite)
heh. "ir zināms" parasti ir vārdi, pēc kuriem es parasti pārstāju lasīt spriedumus par augsto politiku, pasaules likteņiem un jaunākajiem atklājumiem zinātnē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2015-11-16 10:09 (saite)
Man ir bail no zobārstiem, tāpēc mans arguments ir valīds :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]nuka_kola
2015-11-16 10:07 (saite)
jā, labs ierakts

(Atbildēt uz šo)


[info]klusums
2015-11-16 10:34 (saite)
Ha, neesmu vienīgā bezsirdīgā kuce!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2015-11-16 11:10 (saite)
Domāju, ka tu neesi ne kuce, ne arī bezsirdīga. Tikai cilvēki ir pārāk aizņemti ar sevi, tāpēc liek tev tā justies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?