extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2020-08-14 08:09:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Cepiens pret Ždanoku ir tipisks tribālisms, vajadzību pēc kura es laikam nekad nesapratīšu. Viena lieta ir nacionālisms – šī ir mana valsts un mēs visi kopīgi darbojamies, lai to padarītu labāku. Dažreiz ķīvējamies un paužam dažādus viedokļus, bet tik un tā visi esam savējie. Un vai tad tas arī nav tipisks literārs piemērs politikā – šis sliktais darbonis ir kuces dēls, bet viņš tomēr ir mūsu kuces dēls!

Bet pašreizējā attieksme tomēr rāda, ka tribālisms kļūst aizvien spēcīgāks, un cilts identitātei jau ir lielāka nozīme par valsti vai pilsonību.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2020-08-14 14:25 (saite)
Es domāju ka tas ir vienkārši - vecāki ir tie cilvēki kuri izaudzina un bērni [konkrētu cilvēku] ir tie kurus uzaudzina. Ģenētiskā radniecība parasti ar šo pārklājas, bet nav obligāti, var būt nepārklāšanās uz abām pusēm. Piemēram ja viena cilvēka spermatozoīdi saplūda ar otra cilvēka olšūnām un audzināšanā piedalījās trešais cilvēks, tad kurš piederēs kopai ``vecāki`` - tas kura spermatozoīdi vai tas kurš pasaciņas stāstīja utt?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]avralavral
2020-08-14 14:49 (saite)
tie, kuru dzimumšūnas, ir vienīgie skaidri uzrādāmie, otrs gals (tie, kas audzina) ir atvērts, nedefinējams un potenciāli plešas, aizvien vairāk izšķīdinot saistību, līdz visai cilvēcei (ietverot tos, kuri pavadīja uz skolu, tos, kuri sarakstīja tās pasaciņas, tos, kurus satika uz ceļa, utt.), radot stāvokli, kurā "manos pienākumos pret citiem cilvēkiem" nav nekādas dabiskas hierarhijas. te arī rodas tā problēma, visas šīs "cilts" kā morāla jēdziena debates sakne.
un nav arī tā, ka tas būtu kaut kas jauns. Žans Žaks Ruso, "ievērojams apgaismības domātājs", kā teikts enciklopēdijā, uzrakstīja veselu traktātu "Emīls jeb par audzināšanu" par to, kā bērni jāaudzina, bet pats savus četrus bērnus atdeva bāreņu patversmē. viņam nelikās, ka tas ir morāls pārkāpums, jo viņš taču ar savu traktātu ieguldīja visas cilvēces nākamās paaudzes audzināšanā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2020-08-14 14:54 (saite)
Es domāju ka šeit arī nav tik traki - definē persona pati, nu piemēram es labi zinu/ atceros kas mani uzaudzināja, tāpat zinu atceros ko es esmu uzaudzinājis, attiecīgi tās arī ir tās savstarpējās saites.

Attiecībā uz Ruso - nav skaidrs, kādēļ viņš iniciēja bērnu rašanos ja nevēlējās ar tiem nodarboties, tur kaut kas nav kārtībā ar plānošanu un konsekvenci.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2020-08-14 15:41 (saite)
Viss ir skaidrs. Te viņš ļoti līdzīgs citiem "apgaismotājiem" aļa Markss & Co, kuri nekad dzīvē nebija roku darbam pacēluši, bet domāja, ka ir labi darbaļaužu mācītāji. Rezultāti vienmēr tie paši - katastrofa.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2020-08-14 15:45 (saite)
Nu variants ``čukča ne čitaķeļ, čukča pisaķeļ`` protams arī var būt, būs jāpalasa ko Ruso labu sarakstījis un cik tas meiko sensu, uz sitiena nemāku atbildēt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]avralavral
2020-08-14 17:17 (saite)
Ruso ir daudzējādā ziņā foršs, vitāls, kaut kādos aspektos pat ģeniāls. vienlaikus megalomaniakāls un pazemīgs. piemēram, tas, ka viņš savā kulta darbā "Sabiedriskais līgums" ik pa brīdim (atvainojos par izteikumu) aizd*iršas un nodaļu beigās neatceras, par ko bija runa, "sorī, izbesījos jau, šodien nerakstīšu vairāk" :)
kad tiksi pie beigām - you'll love it - tur ir nodaļa par tiesu sistēmu un sodiem, kur viņš paskaidro, ka sabiedriskajā līgumā, pats par sevi saprotams, cilvēks savu dzīvību deleģē valstij, "Suverēnam", kas izpaužas kā tautas griba. nepieder tev tava dzīvība, brāl, nav tev tiesību uz to. tā pieder kolektīvam. nu, tādā garā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2020-08-14 17:28 (saite)
OK, būs jāpalasa. Drusku agrīno Veishauptu atgādina, tam arī bija pārlieka nosliece uz kolektīvismu un vispārību, tāpat Trockim

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?