Dunduks ([info]dunduks) rakstīja,
@ 2016-06-18 14:15:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:sports

Sievietes. Vīrieši. Šahs.
Rakstot iepriekšējo ierakstu man atkal uzpeldēja jautājums par to, kāpēc starp Top spēlētājiem ir tik sievietes, cik ir *** (ok, ja jaunākā Polgara nebūtu beigusi aktīvi spēlēt, tad Top100 būtu divas). [info]_zirgs, kura par cilvēku noteikti zina 12512154124 reizes vairāk par mani, kaut kad nesen Cibā bija ierakstījusi, ka sieviešu un vīriešu smadzenes (un to darbība) ir vienādas vai vismaz daudz, daudz vienādākas nekā to uzskata cilvēks vulgaris. Tad kāpēc šī atšķirība?

Es saprotu, ka šai proporcijai lielā mērā pamatā ir sociālie iemesli - jo, ja kaut kad bērnībā pamēģina spēlēt 100,000,000 zēnu un 1,000,000 meiteņu, tad var sagaidīt, ka līdzīga (un drīzāk pat lielāka) proporcija būs arī beigās augšā. Tomēr viss nav tik vienkārši, jo ir tādi globāli gadījumi kā PSRS-Krievija pēdējos 50 gadus un Ķīna pēdējos 20 gadus, kur 1) sākotnējais dzimumu aptvērums neatšķiras manis pārspīlētās 100 reizes, bet, lai arī datu, protams, man nebūs, tomēr atceroties bērnību teikšu, ka saprātīgs novērtējums varētu būt kaut kur starp 5:1 un 10:1, 2) ja būs līdzīgu un pieklājīgu spēju zēns un meitene, tad meitenei būs daudz lielāks Sistēmas atbalsts, kas noteikti palīdz talantam augt un vajadzētu veicināt to, ka augšā proporcija ir labvēlīgāka sievietēm, tomēr tā nav. Kāpēc?!?!?!


*** - sieviešu īpatsvars starp Top spēlētājiem
Top100 - 1
Top1000 - 16
Top3000 - 63
Top4500 - 100



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]krii
2016-06-18 14:36 (saite)
Ai, nu Sistēmas atbalsts taču ir tikai 1 no ļoti, ļoti daudziem sociālajiem faktoriem, kas ietekmē cilvēka izvēli kaut ko darīt, vai kaut ko nedarīt. Vairāk par to varētu pastāstīt kādi sociālantropologi, taču pat es nojaušu vairākus hipotētiskus pieņēmumus, kāpēc 1)šahs interesē mazāku skaitu meiteņu nekā puiku; 2)kāpēc no šī mazākā skaita meiteņu tikai pavisam, pavisam mazmazītiņa daļiņa ar to turpina nodarboties nopietnāk nekā pusizglītota amatiera līmenī.
Starp šiem iemesliem varētu būt gan referentās grupas atzinība, attiecīgajā kultūrā aktuālie priekšstati par seksualitāti (sievietes šahistes tēls ir apmēram tikpat seksīgs kā sievietes svarcēlājas tēls, ja ne vēl mazāk), neapzinātie un pusapzinātie tabu sacensties ekskluzīvi ar pretējo dzimumu utt., utt., un vēl pāris simti citu. Kā jau teicu - te pieminēju tikai savas absolūti diletantiskās mirklī ģenerētās hipotēzes, jo nekad par šo jautājumu neesmu interesējusies (interesē vēl mazāk nekā pats šahs:p), taču gan jau, ja kāds sociālo zinātņu pārstāvis iedziļinātos, tad atrastu atbildi. Vai pat vairākas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]dunduks
2016-06-18 15:45 (saite)
Galvenais jautājums jau nav par "normālām" valstīm, kur seksīgums un citas lietas ir primāras aptvērumam un tālākai darbībai, bet par specifiskiem gadījumiem, kur gan proporcionālais aptvērums ir mazāk atšķirīgs, gan tālākais atbalsts lielāks. Par to, kas notiek pēc tam, kad ir tā vai citādi atlasījusies sākotnējā kopa (un, tici man, šahs starp vīriešiem nav neko seksīgāks nekā starp sievietēm un uz katru dunduku, kurš grib sacensties, tāpat ir kaudze ar anpijiem, kuriem ir pofig), no kuras vēl atlasīti tie, kas kaut ko var un arī grib un kāpēc tas tik atšķirīgi parādās uz tablo?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2016-06-18 16:34 (saite)
Kā jau teicu, man nav pētījuma, ir tikai (iespējams, galīgi aplamas) hipotēzes, taču viens ir skaidrs - šahs kādu iemeslu dēļ interesē daudz, daudz mazāku daļu jebkuras šobrīdējās populācijas sieviešu nekā vīriešu. Varbūt pēc dažiem gadsimtiem situācija mainīsies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]nulle
2016-06-18 17:25 (saite)
varbūt vīriešu un sieviešu atšķirīgā interese par šahu izriet no tā, ka vīrieši un sievietes IR atšķirīgi? Bet diez vai, tā ir pārāk acīmredzama atbilde.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2016-06-18 20:43 (saite)
Protams, ka ir atšķirīgi. Ir nelielas atšķirības un normālsadalījuma līknes pārklājas par 99%, tāpēc ikdienā šīm atšķirībām nav lielas nozīmes. Tomēr šahs kā tāds ir par ekstrīmo līknes daļu, kur atšķirības jau kļūst daudz labāk redzamas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dunduks
2016-06-18 19:24 (saite)
par lielāko/mazāko daļu es saprotu, bet mani interesē kāpēc starp tieši tiem, kurus interesē šahs, ir tāda atšķirība sniegumā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2016-06-18 21:29 (saite)
Tāpēc, ka absolūtais vairums (~99%) to sieviešu, kurām būtu potenciāli izkopjams talants, vai nu nekad nepamēģina spēlēt šahu, vai arī pamet šo nodarbi, pirms sākušas ceļu uz virsotnēm.
Līdzīgi varētu būt ar džekiem - bērnudārzu audzinātājiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]bozena
2016-06-18 16:33 (saite)
Vēl pirms sistēmas meitenītes skolā māca izšūt spodršuvumā (pēc velna noderīgi, katru dienu kaut ko spodri izšuju), puikas - naglot. Utt.
Kādreiz lasīju pētījumu, kur psihologu pāris nolēmuši nekādi neietekmēt savu dvīņu (meitene un puika) izvèli, likuši viņiem priekšā kasti ar mantiņām, un puisītis vienmēr izvēlèjies mašīnīte s, meitenīte - lelles. (Ja godīgi, nenoticēju). Ko gribēju teikt, bērnus no pirmajām dienām audzina par puikām vai meitenēm ar visām izrietošajām inuteresēm.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]dunduks
2016-06-18 19:27 (saite)
Bet šahs jau ir spēle, abstrakcija, kā "Katana" vai figviņzinkas, līdz ar to nekādiem sociāliem tabu nevajadzētu būt. Tāpat, kad bijām bērni, es ar māsu spēlēju, visu spēlēju, bet pēc tam viss izmainījās (ok, protams, es esmu frīks un tā, bet tomēr).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]begemots
2016-06-19 22:24 (saite)
A tie bērni televizoru ikdienā skatījās, tas tur nebija rakstīts?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lenta
2016-06-18 16:35 (saite)
Mani drīzāk interesētu kāpēc autobusus vada vīrieši, bet trolejbusus sievietes?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]divi_g
2016-06-18 18:27 (saite)
Varbūt tā vairs nav aktuāla info, taču kādreiz, lai dabūtu autobusa kategorijas "tiesības", vispirms vajadzēja cik-tur gadu stāžu braukšanā ar kādas tur kategorijas smagā auto "tiesībām", un diez vai ir daudz sieviešu, kurām tādas ir; savukārt troli varēja stūrēt pēc dažu mēnešu kursiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kaszczejs
2016-06-19 11:30 (saite)
Situācija galda hokejā ir analoģiska. Pamatā tādēļ, ka uz izprecināšanas vecumu jkdzei top pamatīgi ņe do tavo, un tad nopietnu naudu nenesošajā sportā paliek tikai tās, kam spēlē arī vīrs - citādi nav laika trenēties un atņemt laiku ģimenei, bet ja tu trenējies un piedalies sacensībās kopā ar ģimeni, tad tu savējiem neko neatņem.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?