ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2022-08-19 13:50:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vajadzības un vēlmes
Zazis savā komunisma aprakstā pieturas pie koncepta ``katram pēc viņa vajadzībām``

Kad Zazis tika iepazīstināts ar manu vajadzību sarakstu viņš pēkšņi izdomāja ka tās neesot vajadzības bet vēlmes.

Līdz ar to jautājums: Kā mēs atšķiram vajadzības no vēlmēm?

Sanāk ka ja nemācēsim atšķirt - komunismu neuzcelsim :D


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2022-08-19 14:04 (saite)
Liekas Mb jau korekti teica. Vajadzības - tas, ko Partija uzskata par vajadzīgu. Zaža kontekstā - tas, ko zažu partija uzskata par vajadzīgu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-08-19 14:06 (saite)
Nu jā okej bet tad lai viņš atnāk un pasaka. Tā ka visi redz. Citādi viņš tikai kaut ko adhominemisku un neskaidru atbild tur pa kolapsējušiem komentiem bet izlīst ārā un skaidri pateikt nevēlas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mindbound
2022-08-19 14:06 (saite)
Vēlmes no vajadzībām nošķir un apstiprina kongresa dienas kārtībā.

Ja nopietni, tad personīgi uzskatu, ka atšķirība starp vienām un otrām ir tīri semantiska un lielā mērā subjektīva visam, kas ir augstāk par strikti fizioloģisko.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-08-19 14:08 (saite)
Jā ekzaktlī, sk. manu atbildi Gnidrologam augstāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2022-08-19 14:23 (saite)
Zazis laikam nenāks. Viņš palika pie sevis kādos 15 komentos raksturojot manas kognitīvās spējas. Apbrīnojama uzņēmība un enerģija. Bet nu tad jau nekam citam spēka nepietiek, tā viš ir.

(Atbildēt uz šo)


[info]dzeltens
2022-08-19 14:53 (saite)
Vispār tā biju es, nevis zazis.
Vēlmes no vajadzībām atšķirt ir ļoti vienkārši.
Ēst torti cielaviņa katru dienu - var būt tāda vēlme, bet organismam nav tādas vajadzības. Vairums cilvēku tāpēc neēd torti cielaviņa katru dienu.
Ar pārējo nez kādēļ ir problēmas. Nedod dievs, kāds aizrādīs par pārmērīgu patēriņu vai resursu izšķērdēšanu, ieskaitīs zaļajos teroristos un nosauks par komunistu.
Atkārtošos, ka kapitālisma problēma ir tā, ka tas netiek ārā no Maslova piramīdas zemākā līmeņa, tajā nekādā veidā nav iebūvēta tiekšanās ne uz ko citu kā tikai pārmērīgu patēriņu - ražot vairāk, tērēt vairāk, bezgalīgi kāpināt patēriņu. Bet tas īstenībā nekur neved; tas īsti nepadara laimīgus pat tos, kam kapitālismā sokas ļoti labi.
Varbūt atšķirt vajadzības no vēlmēm vispār ir cilvēkam viens no mūža uzdevumiem, daļa no pieaugšanas, un es to nepavisam nedomāju tikai ekonomiskā nozīmē, bet kā tādu milestone ceļā uz laimi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-08-19 15:34 (saite)
Nu jā tikai tad mums sanāk ka vajadzību ir ļoti maz. Pārtikas brikete, pudele ūdens 1x dienā, silta guļvieta, miegs 6-7h diennaktī, tualete, mazgāšanās līdzeklis, medikamenti ja slims.

//tajā nekādā veidā nav iebūvēta tiekšanās ne uz ko citu kā tikai pārmērīgu patēriņu - ražot vairāk, tērēt vairāk, bezgalīgi kāpināt patēriņu.//

Kur ir problēma? Problēma ir tajā ka tiešām vajadzīgais patēriņš - tie paši ceļojumi, grāmatas, personiskā telpa, vide radošam darbam kas nozīmē dažādus instrumentus, ierīces, materiālus - sanāk ne no tās maslova piramīdas apakšas, savukārt ne-kapitālismā kur ir izlīdzināšana tas ir vāji pieejams gandrīz visiem.

Tā ka tur nav tik vienkārši....

Nospēlēt katru dienu 10 tūkstošus kazino droši vien ir vēlme nevis vajadzība - cilvēku neattīsta.
Personiskā savrupmāja drīzāk ir vajadzība nekā vēlme, jo tur ir miers. Vajadzīga lieta attīstībai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2022-08-19 15:42 (saite)
Nē, kāpēc maz.
Novērst badu un affordable housing visā pasaulē ir divas problēmas, ar kurām varētu sākt. Tas patiesībā būtu ļoti daudz, ja cilvēki 21.gs. tiešām varētu beidzot vairs neciest badu, kamēr citi, bagātāki, 50% pārtikas izmet, kā arī lielākajai daļai cilvēku mājoklī būtu pieeja, piemēram, tādai labierīcībai kā kanalizācija. Tas būtu ļoti ļoti daudz, tik daudz, ka pie šobrīdējā kapitālisma šķiet gandrīz neiespējami.

Es laikam sapratu to padomju traumu. Jums liekas, ka kāds jums kaut ko taisās atņemt, jo PSRS tiešām tā tas bija. Bet neviens jau nefano par PSRS vai Ziemeļkoreju, ne es, ne zazis, brīdī, kad norāda uz kapitālisma ēnas pusēm, kuras jums labpatīk neredzēt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-08-19 15:52 (saite)
Kur ir problēma. Jā novērst badu un dzīvi bez pajumtes vajag un kanalizāciju ierīkot visur. Bet kā tu pareizi atzīmē - ne jau ar pārdalīšanu - ne atņemot kaut ko tiem kuriem ir vairāk.

Pārtikas [ne] izmešana ir interesanta tēma un tiešām svarīga. Jā mēs te metam ārā un tur viņi mirst badā. Protams, pirmais kas ienāk prātā - nemest ārā bet atdot viņiem, to saka empātija un šķiet ka to saka loģika. Okej, pieņemam lēmumu adot. Kur esam mēs, nu piemēram LV, kur ir viņi? Piemēram Sudāna, Etiopija. Kā vedīsim, ko vedīsim. Kā glabāsim. Pieņemsim mums te ir 5 tonnas lieka sviesta. Jā viņiem tas var izglābt dzīvību. Ar ko vedīsim? Labi mums ir ostas. Etiopijai nav. Sudānai ir sarkanās jūras krasts, bet hvz vai tur kāda funkcionē. Sanāk vai nu tranzīts cauri citām valstīm vai avioreiss. Kravas avioreiss- zini cik tas maksā? Okej ar visu to lielās valstis fraktē šādus reisus un tur šo to nogādā. Bet tā pārtika sanāk dārgāka nekā Norvēģijā un Islandē. Un tas nav tikai avioreiss, vēl apsardzi vajag, bruņotu, jo emmm tur ir nestabilas sabiedrības un par pabarošanu var dabūt pilnīgi nejauši lodi galvā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2022-08-19 16:10 (saite)
Relatīvi pret pārējo reģionu bagātajā Kenijā vidējā mēnešalga esot ap 120 EUR mēnesī, un siers lielveikalā maksā 2x dārgāk nekā pie mums jeb ap 30 dolāriem/kg.
Viņiem nav vajadzīgs, lai mēs sūtītu viņiem to, ko mēs metam ārā. Viņiem vajadzētu saņemt adekvātu atalgojumu, ko viņiem neviens kapitālists netaisās maksāt, jo tas ir nerentabli. Tajā pašā laikā ir Rietumu uzņēmumi, kas pamanās nopelnīt, izsniedzot viņiem ātros kredītus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-08-19 16:13 (saite)
Nu kā industriālajās zemēs cilvēki tika pie adekvāta atalgojuma un kāpēc apmēram tas pats nevarētu strādāt arī Kenijā un tml?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2022-08-19 16:14 (saite)
/un siers lielveikalā maksā 2x dārgāk nekā pie mums jeb ap 30 dolāriem/kg./
Nu jā ja tas ir vests no Eiropas vai štatiem tad tā arī būs, ja vietējais - tad acīmredzot kaut kāda ķeza ar ražošanu, sausums, sliktas tehnologijas, kas?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2022-08-19 16:26 (saite)
Es domāju, ka mērķtiecīgs globālais kapitālisms - neražot pārtiku uz vietas, bet ievest, jo tas ir tipa "izdevīgi". Vienīgi izdevīgi korporācijām, nevis cilvēkiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-08-19 16:45 (saite)
Nu bet tur tak uz vietas dzīvo cilvēki, ja viņi sāks ražot un pārdot lētāk, tad tie globālie ievedēji tiks izkonkurēti, kapitālisms parastais.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2022-08-19 16:51 (saite)
Viņi arī cenšas kaut ko tur ražot, bet viņiem nav naudas ražošanai (nesaku, ka tieši siera), tāpēc jau baltajiem cilvēkiem ir izdevīgi viņiem tur tirgot ātros kredītus. Un tirgot sieru baltajiem, kas šos kredītus administrē un var atļauties sieru.

Es gribētu pamosties pasaulē, kurā tie melnie arī varētu atļauties sieru, saproti?


(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2022-08-19 17:04 (saite)
"Viņi arī cenšas kaut ko tur ražot"

Kenijā kaut ko cenšas ražot? Aha, varu iedomāties. Diemžēl te jums visu laiku traucēs wishful thinking un nespēja skatīties patiesībai acīs. Subsahāras āfrikas populāciju vidējais intelekta līmenis ir tik zems, ka pie mums tādus oficiāli atzītu par garīgi atpalikušiem/mentaly retarded. Šādās populācijās nav iespējam tāda paša veida sociumi un ekonomikas kā Rietumos, pat tādās dievzemītēs kā Latvija. Viņi nevar ražot sieru, nevis tāpēc, ka viņu apspiež ļaunais baltais cilvēks, bet tāpēc, ka viņi vēl nāv līdz galam risērčojuši Anibal Husbandry tech un nepastāv funkcionēt spējīgi civilizācijas aizmetņi. Tā ir traibāla-hunter-warrior society. Jā jā, muh raycis, zinu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-08-19 17:07 (saite)
Nē nu labi, bet tad viņi dzīvotu savā cilšu sabiedrībā kā masaji dzīvoja pirms eiropiešu parādīšanās tur. Medības gk + kaut kāda lauksaimniecība. Kas traucē?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dzeltens
2022-08-19 17:24 (saite)
Nu, piemēram, latviešiem piederošs uzņēmums viņiem dod kredītus, lai viņi pirktu mocīšus, kuri ir vajadzīgi visiem, kas tur grib izveikt dajebkādu ekonomisko aktivitāti, jo citādi nav iespējams pārvietoties. Lielākā daļa kredītu tiek atdoti ar procentiem, uzņēmums ir rentabls, tā ka acīmredzot kaut kādā veidā tie vietējie tomēr pamanās kaut ko saražot un nopelnīt, lai atdotu kredītu. Kaut gan nopelna jau viņi galu galā priekš latviešiem, "mūsējiem", tā sacīt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2022-08-19 20:51 (saite)
Var teikt, ka tādos pašos veidos tika ekspluatēti mūsu senči, kamēr neparādījās nācijvalsts apziņa un spēja veidot civilizētu sistēmu, kaut vai kopējot lieskung'. Āfrikāņiem nav citas izvēles kā vai nu pašiem kļūt gudrākiem un prasmīgākiem vai permanenti atrasties ekspluatējamo stāvoklī. Cik saprotu, tad iejaukšanās viņu kultūra ar mēģinājumiem apmācīt un integrēt Rietumu zeitgeistā skatītos vismaz kolonizācijas turpinājums, ja ne genocīds.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2022-08-19 17:05 (saite)
Nē nu pag, Cik es saprotu Kenijas republika ir neatkarīga valsts ar pašu kenijiešu sastādītu valdību, nav ne kolonija ne protektorāts ne mandāta teritorija. Tas nozīmē ka tur ir viņu pašu konstitūcija/ likumi, valdība, tiesībsargājošas iestādes. Paši pieņem likumus. Kas traucē pieņemt likumu `` ātrie kredīti te ir aizliegti`` vai `` ātros kredītus te drīkst izsniegt tikai valsts, tikai vietējie utt``? Nē nu es jau zinu kas - korupcija, baltie viņus uzpērk un pēc tam izmanto. Bet man šķiet, ka ar to tikt galā var tikai viņi paši, kļūstot mazāk uzpērkami.

Nu iedomājies pretējo situāciju: kaut kādi viltnieki no Kenijas sāk mēģināt izsniegt ātros kredītus Zviedrijā, Šveicē... Kas būs? Būs laipns ieteikums doties krievu kuģa virzienā. Kāpēc? Tāpēc ka mazāk korupcijas. Vēl kādi iemesli?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2022-08-19 17:18 (saite)
Zviedrijā vai Šveicē pietiek citu iespēju tikt pie naudas - visādas investīcijas, galu galā banku kredīti, kam Āfrika šķiet pārāk riskanta. Es domāju, ka ātrie kredīti un citi nebanku aizdevēji tur rullē ne jau dēļ korupcijas, bet gan tādēļ, ka ir vienīgie, kas ir gatavi tur kaut ko kreditēt. Un neviens nemaz negrib viņus aizliegt, jo tas ir veids, kā ekonomikā vispār dabūt iekšā kaut kādu naudu un uzturēt to pie dzīvības. Bet ilgtermiņā vietējie diez vai ir ieguvēji.
Bet tāda ir banku un finanšu instrumentu jeb mūsdienu kapitālisma būtība - nauda taisa naudu, un ieguvējs ir tas, kuram ir kapitāls, nevis tas, kurš "vairāk strādā".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-08-19 17:21 (saite)
Kā ar Kenijas valsts banku? Noteikti tur tāda ir.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2022-08-19 17:38 (saite)
https://www.macrotrends.net/countries/KEN/kenya/gdp-gross-domestic-product

Kenijas ekonomika ne tikai tiek uzturēta pie dzīvības, bet aug kaut kur 4% gadā. Kas nav pārāk labi, bet tomēr ir diezgan stabila izaugsme.

Jautājums, kāpēc cilvēki izvairās vairāk investēt šajā valstī? Droši vien tāpēc, ka tā tomēr ir ļoti korumpēta vide, slikta tiesu sistēma utt., kur tavas investīcijas var viegli nozagt un pateikt, ka pats pie visa vainīgs.

Šeit nonākam pie secinājuma, ka kapitālisms ir ne tikai jāregulē, bet reizēm arī jāsargā no korupcijas, zādzībām utt. Valsts tiesu varai, policijai ir liela nozīme arī kapitālismā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2022-08-19 17:42 (saite)
Jā, pilnīgi iespējams, ka tie ātro kredītu tirgotāji īstenībā dara ļoti labu darbu, jo esošajā situācijā tas īstenībā ir vienīgais veids, kā iepludināt ekonomikā naudu, kas tiešām nonāk pie cilvēkiem un var pacelt valsts ekonomiku un kopējo dzīves līmeni, nevis tiek nozagta kaut kur "varas vertikālē". Viņiem gan tikko bija vēlēšanas, un pie varas esot nācis kaut kāds autoritārs prezidents, vismaz Rietumu mediju vērtējumā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-08-19 17:48 (saite)
Es nedomāju, ka viņi kaut ko būtiski ietekmēs. Moci varbūt nopirksi, bet reāli siera ražošanu ar to nefinansēsi. Tam vajag normālas bankas un visu pārējo finanšu sistēmu.

Parastie cilvēki maz saprot no šīm makrolietām. Pat tu domā, ka lielās korporācijas ir slikti, lai gan reāli uz tām balstās visa attīstīto valstu ekonomika. Tāpēc cilvēki balso par konservatīviem diktatoriem nevis rietumu ekonomikas atbalstītājiem, un tas ievērojami traucē. Es tik daudz nezinu par Āfriku, bet piemēram, Latīņamerikā šobrīd ir ekonomiskā stagnācija. Viņi nav tik nabadzīgi gluži kā Āfrikā, bet kaut kā viņu progress šobrīd ir iestrēdzis un viņiem lietas neiet uz augša (salīdzinot, teiksim ar Latviju un pārējām ES valstīm).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2022-08-19 18:01 (saite)
Nu, tur lielākajai daļai cilvēku nav bankas konta, tas gan.
"Pat tu domā, ka lielās korporācijas ir slikti, lai gan reāli uz tām balstās visa attīstīto valstu ekonomika." Lielās korporācijas ir slikti, jo pārdala zemeslodes resursus par labu sev. Piemēram, no naftas atradnēm Nigērijā ienākumus gūst visādi Shell un varbūt daži korumpēti politiķi. Vietējiem toties ir jādīlo ar ekoloģisku katastrofu Nigēras upē. Tas ir viens piemērs, par kuru esmu lasījusi, bet domāju, ka Āfrikā tādu netrūkst. Arī Ķīna ir ļoti piesārņota, un ne jau tāpēc, ka tur ir komunisms (kurš tur nemaz nav).
Cilvēkiem patīk domāt, ka koloniālisms ir beidzies, bet tā nepavisam nav taisnība, tikai kolonisti nu vairs nav konkrētas valstis, bet globālais kapitāls. Ir labi tur, kur vietējās valdības spēj šo kapitālu piebremzēt un pieregulēt, piemēram, tai pašā ES.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-08-19 18:07 (saite)
Lielās korporācijas nav vienkārši “sev”. 1) Tās nodarbina ļoti daudz cilvēku, 2) maksā nodokļus, 3) peļņa tiek reinvestēta.

Par Nigēriju tu jau pati pasaki, kur ir problēma – korumpēti politiķi. Naftas ieguvei, it īpaši ja grib to izdarīt ekoloģiski saudzīgā veidā, ir vajadzīgas lielas investīcijas. Vietējās valdības, kas to piebremzē, tikai vairo nabadzību.

Es galīgi neredzu, ka Nigērijā dabas piesārņojums būtu koloniālisms. Tie ir vienkārši vietējo politiķi, kas to pieļauj vai neko nedara, lai kaut ko mainītu. Nafta šobrīd ir ļoti vērtīga pasaules tirgū. Valsts ar naftu var būt ļoti bagāta, ja to pareizi menedžē. Reāli mums ir gan Norvēģija (pozitīvais piemērs), gan Krievija un Venecuēla (negatīvais piemērs).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2022-08-19 18:59 (saite)
Vēl es iedomājos, ka Latvijā pirmais lielās korporācijas ieveda Šlesers. Sākot ar Rimi un citiem tirdzniecības centriem, arī Ryanair.

Viņš vēlāk tika pelnīti no politikas atstādināts, un nekādi viņu neaizstāvu. Bet vai šo uzņēmumu ienākšana nabadzīgajiem bija slikti? Es domāju, ka nē. Mana māte (hederai būs ko sacepties) ļoti priecājās, kad varēja aiziet uz lielveikalu un uzreiz nopirkt visu, kas vajadzīgs, neskaidrot pa pilsētu un stāvot daudzās rindās, kā tas padomju laikos bija parasts. Tāpat Ryanair jauniešiem ar mazākiem ienākumiem pavēra plašas iespējas paceļot pa Eiropu. Tas nav kā indulgences tēvam, kurš jūru ieraudzīja tikai 20 gadu vecumā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2022-08-19 17:28 (saite)
Tas ir izdevīgi cilvēkiem, jo padara pārtiku lētāku un pašu ieguves procesu efektīvāku.

Transports tikai nedaudz palielina pārtikas izmaksas un resursu patēriņu. Bet dažādas vietas pasaulē ir piemērotas dažādas pārtikas audzēšanai. Piemēram, par Ukrainu labi zināms, ka tā ir labības klēts – tur ir milzīgi, plaši lauki, kur audzēt kviešus un kukurūzu. Tagad viņi tos eksportē uz Āfrikas valstīm u.tml., jo tā sanāk lētāk nekā audzēt uz vietas.

Savukārt citur labāk aug kaut kas cits. Latvijā varbūt kartupeļi, Polijā āboli.

Protams, šajā globālismā šis tas var noiet greizi. Bet nesaprotu, kur radas tās idejas, ka pārtikas tirdzniecība globāli nav izdevīga cilvēkiem? Visi grib dažādot savu ēdienkarti, ēst dažādas lietas cauru gadu. Tas ir labi veselībai. Nu vienīgi slikti, ka cilvēki reizēm neprot ievērot mērenību un pārēdas un apresnē. Bet tās ir cita veida problēmas. Arī Āfrikā cilvēki apresnē, jo pārāk daudz ēd kaut ko vienveidīgi, kaut kādu putru vai tamlīdzīgi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2022-08-19 17:37 (saite)
"Protams, šajā globālismā šis tas var noiet greizi."
Jā, un kaut kas ir nogājis greizi, ja cilvēki, kas strādā pārtikas ražošanā, saņem nožēlojamas algas, kamēr pelna korporācijas, kas nodarbojas ar pārtikas tirdzniecību globālā mērogā. Kaut kas ir nogājis greizi, ja Latvijas veikalā vasaras vidū nav vietējo dārzeņu, vienkārši nav, toties ir burkāni no Polijas; labi, ka vēl ir tirgus un tiešā pirkšana.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-08-19 17:41 (saite)
Tikmēr Latvijas un Polijas GDP ir audzis ātrāk nekā Kenijas.

Zinu, ka vēl Latvijā audzē daudz kartupeļu.

Greizi nogāja Šrilankā, kur zaļo dēļ aizliedza minerālmēslus un zemo ražu dēļ valstij nācās importēt graudus, ko līdz šim bija eksportējuši. Beigās valsts bankrotēja.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2022-08-19 17:44 (saite)
Latvijā audzē daudz mežu!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-08-19 17:50 (saite)
Zaļie gribēja aizliegt.

Bet reāli, ja mēs maksimāli ātri izaudzējam kokus un tad tos nozāģējam un audzējam vēl, tad tā ir visefektīvākā CO2 piesaiste. No vecākiem mežiem atdeve ir daudz mazāka.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2022-08-19 15:53 (saite)
Un vēl tur ir karsts. Un refrižeratori varbūt ir varbūt nav. Tās 5 tonnas sviesta strauji izkusīs un paliks vecas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2022-08-19 15:59 (saite)
Bet jā izveidot sistēmu kur pēc iespējas visa pārtika tiek apēsta var un vajag. Un cik es esmu redzējis teiksim modernie lielveikali Eiropā šķiet pamazām sāk tikt ar šito galā - viņu atkritumu novietnes ir ļoti kompaktas, cik es saprotu tas nozīmē ka viņi ir iemācījušies plānot pasūtījumus tā lai preces visu laiku ir bet pāri īpaši nepaliek.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-08-19 17:31 (saite)
UK sāka arī tirgot nestandarta formas augļus un dārzeņus. Līdz šim centās pārdot tikai pareizās formās, kas nozīmē, ka lielu daļu ar nedaudz nepareizu izliekumu vienkārši izmeta ārā. Tagad to cenšas darīt mazāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2022-08-19 15:38 (saite)
/ Vairums cilvēku tāpēc neēd torti cielaviņa katru dienu./

Nav īsti iespējams - piegriežas. Tas drīzāk ir situācijā kur tu esi avarējis tundrā ar tortēm piekrautu fūri un tev nekā cita nav.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2022-08-19 17:06 (saite)
Ir taču labi zināms, ka kad nav ko ēst, tad jāēd kūkas. Vajadzība, odnako.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2022-08-19 17:19 (saite)
:D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?