ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2022-08-19 13:50:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vajadzības un vēlmes
Zazis savā komunisma aprakstā pieturas pie koncepta ``katram pēc viņa vajadzībām``

Kad Zazis tika iepazīstināts ar manu vajadzību sarakstu viņš pēkšņi izdomāja ka tās neesot vajadzības bet vēlmes.

Līdz ar to jautājums: Kā mēs atšķiram vajadzības no vēlmēm?

Sanāk ka ja nemācēsim atšķirt - komunismu neuzcelsim :D


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]dzeltens
2022-08-19 18:01 (saite)
Nu, tur lielākajai daļai cilvēku nav bankas konta, tas gan.
"Pat tu domā, ka lielās korporācijas ir slikti, lai gan reāli uz tām balstās visa attīstīto valstu ekonomika." Lielās korporācijas ir slikti, jo pārdala zemeslodes resursus par labu sev. Piemēram, no naftas atradnēm Nigērijā ienākumus gūst visādi Shell un varbūt daži korumpēti politiķi. Vietējiem toties ir jādīlo ar ekoloģisku katastrofu Nigēras upē. Tas ir viens piemērs, par kuru esmu lasījusi, bet domāju, ka Āfrikā tādu netrūkst. Arī Ķīna ir ļoti piesārņota, un ne jau tāpēc, ka tur ir komunisms (kurš tur nemaz nav).
Cilvēkiem patīk domāt, ka koloniālisms ir beidzies, bet tā nepavisam nav taisnība, tikai kolonisti nu vairs nav konkrētas valstis, bet globālais kapitāls. Ir labi tur, kur vietējās valdības spēj šo kapitālu piebremzēt un pieregulēt, piemēram, tai pašā ES.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-08-19 18:07 (saite)
Lielās korporācijas nav vienkārši “sev”. 1) Tās nodarbina ļoti daudz cilvēku, 2) maksā nodokļus, 3) peļņa tiek reinvestēta.

Par Nigēriju tu jau pati pasaki, kur ir problēma – korumpēti politiķi. Naftas ieguvei, it īpaši ja grib to izdarīt ekoloģiski saudzīgā veidā, ir vajadzīgas lielas investīcijas. Vietējās valdības, kas to piebremzē, tikai vairo nabadzību.

Es galīgi neredzu, ka Nigērijā dabas piesārņojums būtu koloniālisms. Tie ir vienkārši vietējo politiķi, kas to pieļauj vai neko nedara, lai kaut ko mainītu. Nafta šobrīd ir ļoti vērtīga pasaules tirgū. Valsts ar naftu var būt ļoti bagāta, ja to pareizi menedžē. Reāli mums ir gan Norvēģija (pozitīvais piemērs), gan Krievija un Venecuēla (negatīvais piemērs).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2022-08-19 18:59 (saite)
Vēl es iedomājos, ka Latvijā pirmais lielās korporācijas ieveda Šlesers. Sākot ar Rimi un citiem tirdzniecības centriem, arī Ryanair.

Viņš vēlāk tika pelnīti no politikas atstādināts, un nekādi viņu neaizstāvu. Bet vai šo uzņēmumu ienākšana nabadzīgajiem bija slikti? Es domāju, ka nē. Mana māte (hederai būs ko sacepties) ļoti priecājās, kad varēja aiziet uz lielveikalu un uzreiz nopirkt visu, kas vajadzīgs, neskaidrot pa pilsētu un stāvot daudzās rindās, kā tas padomju laikos bija parasts. Tāpat Ryanair jauniešiem ar mazākiem ienākumiem pavēra plašas iespējas paceļot pa Eiropu. Tas nav kā indulgences tēvam, kurš jūru ieraudzīja tikai 20 gadu vecumā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?