Aufklärung ([info]avralavral) rakstīja,
@ 2018-10-31 17:06:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
programmātisks ieraksts:

pieci gadi vegāniska dzīvesveida. par kādiem 98 varbūt pat 99%, varētu būt. dažos ārzemju ceļojumos, ārpuskārtas situācijās, svētceļojumos un īpaši dāvināta, saziedota vai saubagota, kā arī rituāli svētīta ēdiena gadījumos, ja nav citas izvēles iespējas vai ja tas kādu aizvainotu, ēdu veģetāru ēdienu. + dažreiz ēdu dzīvniekus, kuriem nav smadzeņu un centrālās nervu sistēmas, t.i., mīdijas un austeres.
austeres, dear friends. jā, austeres.
pirmais gads grūts, pēc tam pie visa pierod.
kārdinājumi? nu, glazētais biezpiena sieriņš. cepta vistas gaļa. kefīrs.
kefīrs.
iespēja paēst ātri, lēti, sātīgi. paēst ceļmalā. poļu benzīntankā. no draudzenes ledusskapja. no šveices lielveikala. pie vecmāmiņas.
ja es būtu stingrāka savā mesiānismā, es nopietnāk uzlūkotu prasību izvēlēties nabadzību. bet šis vismaz neliels pienesums, neliela rāpjus kustība. perpetuāls gavēnis. ja es "konvertētos" prom no vegānisma uz kaut ko citu, tas nebūtu "atpakaļ", tas varbūt būtu uz "ēšanu no miskastes", uz "tristamu stjuartu" vai tamlīdzīgi. nedaudz palieku par vecu priekš tā, bet nu.

visumā: apģērbties man ir grūtāk nekā paēst, it sevišķi ziemā un it sevišķi, ja nepatīk sportiskas drēbes un apavi. pat zīmoli, kas īpaši specializējas vegānisku somu un kurpju, zābaku ražošanā, neražo labus. mākslīgās ādas apavos vasarā svīst un ziemā salst. mākslīgā āda ir trausla, slikti panes berzi, ātri aplūp. ir ļoti slikta izvēle sievietēm vecumā 40+. bet pie tā pierod.
viss apģērbs, kas visos šajos gados tika pirkts bērniem, ir bijis vegānisks. tas nebija viegli. par kaut ko pārmaksā, bez kaut kā beigās iztiek. tā visa mana atbildība, tāpēc šeit to pierakstu.
vai mani bērni izauguši būs vegāni? šaubos.

citās ziņās: gari un garlaicīgi būtu rakstīt, bet -- nu, jaunās Progresīvo partijas sakarā -- biedrība Dzīvnieku brīvība, manuprāt, pielaiž to pašu, manuprāt, kļūdu, ko visas pārējās, es uzsveru, burtiski visas pārējās pasaules dzīvniektiesību organizācijas: tās orientējas tieši un īpaši uz kreisajiem, sociāli progresīvo sabiedrības daļu. uzskatot, ka tai pieder patiesība un nākotne. attiecīgi, konservatīvās un ortodoksāli reliģiskās kopienas automātiski paliek ārpus viņu radara un soctīklos simpatizētāju loka. taktiski to varētu aizstāvēt, jo minētā sabiedrības daļa ar dažiem izņēmumiem ir novecojoša un izmirstoša. vismaz lielākoties tā izskatās. no cita viedokļa: varbūt nav pareizi. man būtu gribējies, lai DzB būtu bijusi stingri neitrāla visos pārējos jautājumos, kas nav filozofiski pamatota dzīvnieku dzīvības un ķermeņa neaizskaramības principa aizstāvība. jo uz šī principa, kas ir diezgan labi aizstāvāms un daudziem cilvēkiem arī intuitīvi pievilcīgs, varbūt būtu varējusi izveidoties jauna, brīnišķīga koalīcija starp kopienām, kuras daudzkur ir ļoti dziļā opozīcijā. bet nu jau par vēlu.

"savā ātri aizejošā dzīvē..." etc.

blessings


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]annuska
2018-10-31 17:18 (saite)
Man ir radies iespaids, ka vegāni jau ar savu esmību vien ārkārtīgi kaitina konservatīvās kopienas un indivīdus. Ja nu vienīgi apskaidrotos nē, ja runā par ortodoksāli reliģiskajiem

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]elina
2018-10-31 18:30 (saite)
pēdējā pusgada laikā ēdu gandrīz tikai gaļu un apstiprinu, ka es arī kaitinu konservatīvās kopienas un indivīdus :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]avralavral
2018-10-31 18:37 (saite)
protams, kaitina. argumentējošie vegāni lielākoties ir cilvēku kategorija, kas ļoti uzsvērti runā par ētiskajiem pienākumiem, līdzcietību pret pašiem vājākajiem, savu privāto vēlmju ierobežošanu un uztraucas pat par garnelēm un zīdtārpiņu bojāeju zīda ražošanā, bet ir nelokāmi abortu aizstāvji - dažos gadījumos pat up to birth. šad un tad kāds gudrinieks pat iestājas pret likumiem, kas ES šobrīd ierobežo cilvēku embriju izmantošanu medicīniskos eksperimentos un uzskata, ka šos ierobežojumus vajag novākt, jo tas palīdzēs no laboratorijām izdabūt laukā dzīvniekus.
+ slavenais anti-sudzisms, ar ko daudzi pamato vegānismu: ja stingri interpretēts, tas nozīmē, ka cilvēka dzīvība nav vairāk vērta par žurkas vai suņa dzīvību. t.i., "human exceptionalism", uz kura lielā mērā balstās visa Rietumu civilizācija, gan sengrieķu filozofija, gan jūdaisms, gan, protams, kristietība, nav pamatots.
+ Pītera Singera, "Animal Liberation" autora mantojums. pat neerudīts "konservatīvais", kurš nedaudz pagūglē, uzduras Singera rakstiem, kuros viņš kaismīgi runā par novecojušiem tabū dzimumattiecībām ar dzīvniekiem, atbalsta infanticīdu, aicina metodiski apkarot ticīgo atpakaļrāpulību un izskaust tās paliekas Rietumu sabiedrībās, u.tml.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]annuska
2018-10-31 19:14 (saite)
Interesanti, ka pretvegānu noskaņojumu pārņem arī tie, kas pat nenojauš par tik sarežģītām diskusijām

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]avralavral
2018-10-31 19:27 (saite)
droši

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]avralavral
2018-10-31 19:34 (saite)
vienkārši utilitārisms, kas vēsturiski un mūsdienās tiek izmantots kā defoltā bāze visai dzīvnieku aizstāvības ētikai, ir ar savām īpatnībām un smagiem trūkumiem. aristoteliski kantiāniskā vegānisma aizstāvība, kuru virza, piem., Kristīne Korsgāra (Korsgaard), manuprāt, ir daudz labāka un spēcīgāka, bet no kantiānisma izriet daudzas citas nostājas, kuras, ja nopietnāk par tām padomā, kļūst filozofiski grūti savietojamas vai nesavietojamas ar minēto defolto kreiso progresīvismu, un tad attiecīgi atkal rodas jaunas problēmas un liela, kā teiktu Rainis, visu lietu pārvērtēšana :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]blond
2018-10-31 19:50 (saite)
Es jau pilnīgi redzu, kā varētu sarīkot lielisku vakaru ar vīnu un Tavu lekciju par vegānisma vēsturi, mūsdienu virzieniem un nākotnes perspektīvu :) Es par visu te komentāros rakstīto absolūti neko nezināju.
Jā, un čau, bija liels prieks tevi atkal "redzēt".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]annuska
2018-10-31 19:51 (saite)
Jā, es gribu tādu lekciju!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dute
2018-10-31 20:10 (saite)
Jā, pievienojos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]avralavral
2018-10-31 20:20 (saite)
čau!
varam, kaut kad decembrī. padošu ziņu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]blond
2018-10-31 22:20 (saite)
Ideāli!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]siltavieta
2018-11-01 09:32 (saite)
šie pāris komentāri ir jēdzīgākais, ko esmu lasījusi par vegānismu. tādu lekciju es arī gribētu, bet droši vien nedabūšu. bet varbūt tu kādreiz par to uzrakstīsi kaut kur (lūdzu lūdzu).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]daina
2018-11-01 09:38 (saite)
pievienojos :) ļoti gribētu lasīt vai noklausīties

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]barbala
2018-11-01 12:45 (saite)
Jaaaa!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gedymin
2018-10-31 21:34 (saite)
Ir jau labi, ka konservatīvo vidū ir tik konsekventi cilvēki kā Tu - cheers! Parasti jau tādi argumenti kā "ja esi pret abortiem, tātad tev būtu jābūt arī pret dzīvnieku nogalināšanu" tiek uzskatīti par straw man.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]helvetica
2018-10-31 21:12 (saite)
Intīms jautājums - veganējot Tu savus vitamīnu un minerālvielu rādītājus kaut kā uzraugi?

(Atbildēt uz šo)


[info]hauf_milk
2018-11-01 04:02 (saite)
Empātiskā kontekstā nešķiet nepareizi ēst dzīvniekus. Es tā nedarītu, kaut arī zābaciņi man patīk. Domāju, savāda ir daba piemēros, kad lielāki dzīvnieki ēd mazākus dzīvniekus.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?