Paldies par laba vēlējumiem. Uzskatiet tos par bumerangiem. - [entries|archive|friends|userinfo]
aborigens

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Jan. 2nd, 2023|08:55 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Fonā |Aurora - Believer (Imagine Dragons Cover)]

Šovakar biju aizčāpojusi paklausīties Liānu Langu biedrības namā.
Tur bija visādi sirsnīgi trimdas onkulīši un tantiņas un vietējie valodas aizstāvji. Cilvēkiem bija neskaitāmi jautājumi, es arī šo to pajautāju un kopumā vakars tika pavadīts lietderīgi.
Nācu mājās un domāju cik tomēr nogurdinoši bieži pēdējā laikā es redzu atkārtojamies šo shēmu. Cilvēks iedegas par kādu ideju (nav svarīgi kādu) un uzreiz uzrodas pretstāvji. Cilvēki šausminās, dusmojas, kaunina, izsmej, izsaka draudus, lamā. Un šī pretstāvēšana pilnīgi neko nepasaka par idejas patiesumu vai nepatiesumu. Ar tādu pašu sparu uzbrūk Antoņinai Ņenaševai vai Liānai Langai, Alisei Zariņai vai Vijai Beinertei, tādam vai šādam cibiņam, Dzintaram vai Kariņam vai Briškenam. Un viņos visos var ieraudzīt kādas varonības iezīmes, kas neizbēgami uzrādās atrodoties aci pret aci ar izsmieklu un pūļa neapmierinātību. Vestermanis pēc Staļina nāves pacēla ebreju slepkavošanas jautājumu un par akadēmiķa karjeru varēja aizmirst. Jebkuram, kurš paceļ galvu un saka - par šo ir jārunā, šis ir jāmaina, šim es nepiekrītu, vai šo mēs nemainīsim nekad, nākas rēķināties ar sekām.

Tas, ko var darīt, ir neņemt galvā šīs vētras, kas skalojas ap kārtējo notikumu vai personu. Ielūkoties savā sirdī, uzklausīt argumentus, ja tādi izskan, uzdot jautājumus, censties godprātīgi iedziļināties un izspriest, kas tu pats esi šajā pasaulē. Neviens cits tavā vietā to nedarīs. Un tad maksāt par savu izvēli.

Var, protams, arī neko tamlīdzīgu nedarīt, dzīvot savu mazo dzīvīti, no sirds darīt savu darbu un nevienam netraucēt. Pat neiestājoties pret netaisnību, kura pasaulē ir bijusi un būs vienmēr, var izdarīt daudz ko labu. Ārstēt cilvēkus, paēdināt izsalkušos, glābt slīcējus, auklēt bērnus, labot mašīnas, tulkot grāmatas, vadīt ekskursijas. Ir simtiem darbošanās veidu, kuri padara līdzcilvēku dzīves vieglākas un patīkamākas, ja tos dara no sirds un gandrīz nevienam necelsies ne mēle, ne roka par to darīt pāri, gluži pretēji.

Ko es ar šīm banalitātēm gribu teikt. Neko daudz. Tikai to, ka esmu atradusi sirdsmieru un sapratusi, ka man neviens nevar palīdzēt.

"Viss naids, ko būsi ceļā redzējis, pārvērtīs tavu dvēseli."
LinkLeave a comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:January 2nd, 2023 - 11:07 pm
(Link)
Aha puse (nulabi 1/3) sc mani nevar ciest tāpēc ka es esmu gandrīz fašists un galīgi neinkluzīvs un nedemokrātisks un otra 1/3 tāpēc ka es esmu bezdvēselisks tehokrāts bez gramantām. Bet tas nekas, tā ir interesanti :D

/Var, protams, arī neko tamlīdzīgu nedarīt, dzīvot savu mazo dzīvīti,/

Nevar - tas ir ceļš pazaudēt kontroli. Tad tavu dzīvīti kontrolēs tie kas šo izvēli neizdarīja. Nu un interesantāk arī ir tur augšā.

[User Picture]
From:[info]dombrava
Date:January 3rd, 2023 - 12:22 am
(Link)
Nu, nu. Oponēšana nenozīmē, ka nevar ciest. Bet nu maz lasu leitestus, tāpēc arī maz manīti naidīgi ieraksti pret tevi.
[User Picture]
From:[info]vils_rifkes
Date:January 3rd, 2023 - 12:08 am
(Link)
Tu vēl esi pārāk saviļņota pēc pasākuma. Lai nosēžas.
[User Picture]
From:[info]aborigens
Date:January 3rd, 2023 - 12:20 am
(Link)
ja nosēžas, tad nerakstās :)
From:(Anonymous)
Date:January 3rd, 2023 - 01:31 am
(Link)
Atkal šis relatīvisms. Nu nav Ņevaševa liekama vienos svaru kausos ar Langu. Ņevaševa ir derdzīgs ienaidnieks, bet Langa ir savējā.
[User Picture]
From:[info]aborigens
Date:January 3rd, 2023 - 01:52 am
(Link)
manuprāt, tieši kā reiz ir jāieliek svaru kausos. bet pēc citiem kritērijiem kā apkārtējo attieksme. un tad jau arī (pēc izsvēršanas) rodas tavs trešais teikums.
From:[info]fedrs
Date:January 3rd, 2023 - 07:46 am
(Link)
Varbūt tur kādu lomu nospēlē personība vai tonis un maniere, kādā tiek pasniegta doma?
Vakar spotify atskaņoja kādu gada apskatu ar Tomsonu u.c. žurnālistiem, un cita starpā tika pausti aicinājumi par valodu a la Langa, tikai inteliģentā manierē, nešķiežot siekakas uz visām pusēm. Un to klausoties, neradās nekādu iekšēja pretestību.
Iespējams kādām kustībām un domubiedru grupām pašiem vajadzētu klusiņām norakt sētmalē dažus trubadūru. Tēlaini runājot.
[User Picture]
From:[info]aborigens
Date:January 3rd, 2023 - 09:15 am
(Link)
tu tieši labi ilustrēji problēmu. vienā izpildījumā tev šī pati doma patīk, citā nepatīk.
tas, ko es gribu savā dzīvē atcerēties, nav nozīmes cik daudziem patīk kāda ideja. tas nav par patikšanu. nedrīkst but tā, ka ideja, ka var iet un nogalināt kaimiņu man liktos laba ideja, lai cik retoriski skaistā manierē vai iedvesmojoši tā būtu pasniegta. Ir jābūt vienalga vai to saka Putins vai māte Terēze, tas nedrīkst būt galvenais iemesls par labu kādai izvēlei. Un otrādi - nevar būt tā, ka cilvēks saka, ka nevajag kaut ko darīt un es to ideju norakstu tikai tāpēc, ka redz rupji vai tizli pateica. Ko tas pasaka par mani?
Ņemot vērā, ka man izteiksmes spēks nepiemīt, es ar saviem ierakstiem citus pārliecināt nevaru. Izvērst pasāžas no Platona Gorgija, par labo retoriķu problēmu, būtu lieki, taču tur viss daudz labāk pateikts.
Un turklāt citreiz it nemaz nav svarīgi cik cilvēks inteliģenti pasaka (ka būs lielāki nodokļi, haha), to negrib dzirdēt.
From:[info]fedrs
Date:January 3rd, 2023 - 09:24 am
(Link)
Runa ir nevis par patīk vai nepatīk, bet par uzklausīšanu un mēģināšanu saorast.
Ja uzvedies kā kretīns, tad tevi par tādu arī turēs, jeb, kā mēdza teikt senāk, muļķis pat baznīcā dabūs kāvienu.
[User Picture]
From:[info]aborigens
Date:January 3rd, 2023 - 09:28 am
(Link)
jā, ir arī tā. bet tu taču negribi teikt, ka kāvienu par savu runāšanu dabū tikai kretīni. vēsture ir pilna ar piemēriem, ka cieš tieši tie kuri mēģinājuši kādus kretīnus apturēt.
[User Picture]
From:[info]mapats
Date:January 3rd, 2023 - 09:38 am

Atvaino, neliels papildinājums no personīgās pieredzes

(Link)
Apturēt pieklājīgus, inteliģentus un labi artikulētus kretīnus.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:January 3rd, 2023 - 10:04 am

Re: Atvaino, neliels papildinājums no personīgās pieredzes

(Link)
To, ko aborigēns saka, ir tas, ka kretīns vai nav kretīns ir lielākoties subjektīvs vērtējums.

Es nesen lasīju, ka Čārlijs Čaplins, kaut ASV bija nodzīvojis 30 gadus, tikai faktiski no tās izraidīts, jo FIB izdeva pavēli viņam neļaut atgriezties. Kaut kā sabiedrība bija ļoti nostājusies pret viņu. Pagāja vēl kādi 30 gadi un viņš aizbrauca uz ASV kā visu pielūgts varonis. Viņš nebija mainījies, bija mainījusies cilvēku attieksme.

Tieši tāpat – mani cibā sauca par kretīnu un sociopātu tikai par to, ka es pateicu, ka kovida ierobežojumiem nav jēgas. Es neuzvedos kā kretīns, es vienkārši minēju dažādus argumentus, to skaitā sabiedriskās veselības zinātnē pamatotus. Kas šobrīd ir mainījies? Nekas, tikai sabiedrības attieksme, kura beidzot iziet no sākotnējās trauksmes, it kā mums nekad nebūtu bijusi pieredze ar vīrusu slimībām.
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:January 3rd, 2023 - 12:24 pm

Re: Atvaino, neliels papildinājums no personīgās pieredzes

(Link)
Čaplins, cik sanācis lasīt, tiešām bija sadistisks kretīns. Bet kā aktieris - ģeniāls un pamatoti apjūsmots. Tā kā nav ko jaukt visu vienā katlā :)
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:January 3rd, 2023 - 01:00 pm

Re: Atvaino, neliels papildinājums no personīgās pieredzes

(Link)
Kāds pamatojums šādam apgalvojumam?

Es nedomāju, ka šādas vienrindes ir noderīgas, runājot par tēmu.

FIB viņam aizliedza atgriezties ASV it kā par simpātijām par komunistiem. Bet kā norādīts, FIB nebija nekādu pierādījumu, ka viņš tiešām atbalstītu komunistus.

Tāpēc “cik sanācis lasīt” visdrīzāk ir vai nu nebūtiski šajā gadījumā (vai tiešām tas bija kaut kas tāds, par ko neļautu atgriezties valstī?) vai vēl ticamāk, ka arī nelabvēļu uzpūsts (kā izdomātais Trampa rasisms).
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:January 3rd, 2023 - 10:13 am
(Link)
Es mēģināju runāt ar dažiem krieviem par karu Ukrainā, un es sapratu, ka šis ir precīzi par to, kāpēc Krievijā nav stingras pretestības šim karam. Katrs, kurš cenšas iebilst Putinam un viņa uzsāktajam karam, izklausās kā antisociāls kretīns. Ja tu negribi būt kretīns, tad labāk neko neteikt, bet ja mēģināsi kritizēt karu jebkādā veidā, tad pilnīgi garantēti tevi necienīs.

Nebūt kretīnam tavā izpildījumā nozīmē vienkārši iet pa straumi. Tā ir saprātīga pieeja, ja tev nav pašam savas domas vai izpratnes un esošā kārtība valstī ir daudz maz normāla. Problēma ar šo problēmu ir tikai tā, ka ar to reizēm ļaunums var nesodīti rīkoties.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:January 3rd, 2023 - 10:14 am
(Link)
Problēma ar šo pieeju...
[User Picture]
From:[info]krii
Date:January 3rd, 2023 - 10:23 am
(Link)
Man ir aizdomas, ka Tavi secinājumi balstās diezgan nereprezentatīvā datu izlasē.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:January 3rd, 2023 - 10:29 am
(Link)
Tagad internetos klejo tāds mīms – cilvēki piedos tev, ja tu būsi kļūdījies, bet nekad nepiedos, ja tev būs bijusi taisnība, it īpaši tad, ja tas nozīmē, ka kļūdījušies ir viņi.

Dati šobrīd pilnībā atbalsta par kovida ierobežojumu vai vakcīnu mandātu nepamatotību. Es ļoti labu saprotu, kāpēc tev joprojām to negribas atzīt, tiešām saprotu. Saprotu arī to, ka nav un nebija jēgas skaļi protestēt pret šiem ierobežojumiem, ja sabiedrība tos (nepamatoti) atbalsta. Tas tev tikai liks izskatīties kā kretīnam.
From:[info]fedrs
Date:January 3rd, 2023 - 10:48 am
(Link)
Mums var šķist, ka saruna ir vienu vai otru tēmu, bet tad atnāks extranjero, un izrādīsies, ka tas viss ir par vakcīnām.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:January 3rd, 2023 - 10:57 am
(Link)
Es nedomāju, ka vienrindītes ir runāšana par tēmu.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:January 3rd, 2023 - 03:15 pm
(Link)
Atšķirībā no gāginošām kovidkārēnām, extra ir bijis datu karalis.