Krustvārdu mīkla

En Marche, kad tu, Latvija?

Anna Marija Levi

En Marche, kad tu, Latvija?

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Nupat sapratu kāda varētu būt sapņu analoģija. Frančiem tā palaimējies, ka atradās tāds čalis - jauns, ar biznesam draudzīgu domāšanu, mierīgs, pragmatisks un pats galvenais, normāls. Bez viņa tur būtu baigā pakaļa, - nu apmēram mēs jau 2x pagājušajā gadā redzējām, kas notiek, kad jāizvēlas starp, piemēram, rokas vai kājas amputāciju.

Bet paga, kas tad mums pašiem? Lembis, Ūšiņš un Truksis? Kučinskis, hehe, Vējonis un Solča?

Nē, mums Macrona analogs ir Toms Kreicbergs, bet viņam droši vien nekad nekad neuznāks tik liela krīze, lai mestos uz šīs skatuves. Bet žēl.
  • Baidos, ka lai būtu "Latvijas Makrons" Kreicbergam būtu jānolauž kādi gadi augstākā ierēdniecībā/valdībā, jo neba no malas Makrons parādījās.

    Nezinu kā frančiem, bet mums finansists/ierēdnis (tādā vai citādā secībā) parasti gan ir tāds, ar kuru negribas uz viena lauka dirst.
    • Grūti spriest kur kam kas jātlauž, protams, šķiet Vaira tīri labi iztika bez ierēdniecības. Te es negribu teikt, ka es biju vai esmu milzīgs viņas fans, tikai tīri tā, fakti.

      Kreicbergs ir fiziķis, šķiet, un bijis arī investīciju baņķieris. Bez tam viņš raksta grāmatas un spēlē teātri un vismaz daļu gada nepavada dievzemītē, kas parasti palīdz uzturēt vajadzīgo abstrakcijas līmeni. Tomēr kopējais mūsu politiskās sadzīves fons īsti nav piemērots saprātīgu cilvēku ienākšanai tajā. Par ko arī ieraksts.
      • Piekrītu tam, ka kopējais mūsu politiskās sadzīves fons īsti nav piemērots saprātīgu cilvēku ienākšanai tajā. Par atlaušanu bija domāts pilnīgākas analoģijas panākšanai ar Makronu. Jo, ja kā "Makrons" tika saprasts vienkārši salīdzinoši jauns (jaunāks par mani :-D) un salīdzinoši saprātīgs, tad neko jāatlauž nav.
        • Jā, es laikam biju domājusi tādu aptuvenu personības skici, kur ir kaut kāds šarms, smadzenes, normālība un virzība daudz maz kaut kādā liberālā gultnē
    • Vins ir gan diezgan no gaisa - divi gadi pie Olanda + divi gadi (nepārāk veiksmīgas) ministrēšanas. Stila un simpātiskuma zinā Kreicbergs ir pieklājīgs salīdzinājums.
      Mani visvairāk uztrauc tas, ka tas arī viss. Nekas labs no tā visa nesanāks, Lepenas sistēma atstrādāta un nākamajās vēlēšanās vinai visas kārtis rokās.
      Pa ausu galam šodien dzirdēju sākotnējo analīzi resultātiem pa regioniem. arī nekā pārlieku priecīga.
  • Nunununu, mums pašiem arī reiz bija normāls, jauns, biznesam draudzīgs un pragmatisks čalis, kas gandrīz ne no kurienes pēkšņi kļuva par polītikas zvaigzni. (Protams, protams, var gan apspriest, cik ļoti uz viņu attiecās šie apzīmējumi, bet gan jau ka arī frenči apstrīd, cik ļoti tos var pierakstīt Makronam.) Starp citu, Latvijas polītika pēc tam, kad mūsu negaidītā zvaigzne aizgāja uz Briseli, ir labs brīdinājums tam, kas notiek, ja pārāk paļaujas uz mesiju gaidīšanu.
    • Tu šito par Valdi, kuru delfu komentāros sauc arī par Konsolidovski? Nē, nu neko, samērā ok džeks bija, īpaši žēloties nebija pamata.

      Tomēr es (laikam ne pārāk veiksmīgi) cenšos pateikt kaut ko citu: neba nu aicinu gaidīt mesiju. Drīzāk par to, ka pat, ja kāds ar saprāta un normalitātes pazīmēm atrodas, nedz sociums, nedz kolēģi uz politiskās skatuves to spēj novērtēt adekvāti, mūsu ikdiena predestinē uz to, ka viens pakaļ otram parādās šļūrbani neizteksmīgi uzvalka piepildīšanas izstrādājumi, kas lieliski papildina esošo dūksti.
      • To pašu, to pašu. Bet par to predestināciju bail piekrist, tomēr es arī gaidu (gadījumā, ja viņš tiešām kļūs par prezidentu), tieši pēc cik ilga laika salauzīs viņu, puisīti, salauzīs tā pati dzīvīte. Obamu samērā ātri salauza, jau ap Obamakēr pieņemšanas laiku bija gana skaidrs, ka nebūs vieglas tās cīņas.
        • ja nemaldos, tad nākošgad franči pārvēl saimu un ne ba nu vecie perduki tik viegli ļausies janajam reklāmas guru, tā kā salauzīs kā špičku un izmetīs miskastē
          • lūk lūk, bet vismaz varbūt būs bijis (cik forša gramatiska konstrukcija) tāds mazs komētiņas uzliesmojumiņš, vismaz siltāk, nē, bet priecīgāk
    • Par zvaigznes aiziešanu uz Briseli, man šķiet, tev biš rati priekšā zirgam.

      • Jā, droši vien. Nu labi, Vienotības reitingi pēc zvaigznes atkalatgriešanās Briselē. Diez kas nav, ne. Ir noteikti arī citi iemesli, bet, akjel, tik cītīgi no nabaga Valža izspieda pašu pēdējo reitingu pilienu.

        Tāpat par Makronu es raustos, vai tik nu šitas Saulvedis baltajā zirgā viens pats spēs sadarīt visas lietas un vai viņš varēs savākt pietiekami spēcīgu komandu, lai no viena hīta brīnuma kļūtu par paliekošu parādību Francijas polītikā.
        • Tagad vienotībai ir slikti reitingi, jā. Bet tur tā saistība baigi aiz matiem pievilkta.

          1)Dombrovski par premjeru pirmajā piegājienā, 2009. gadā ielika nevis Vienotība, bet Jaunais Laiks, kuru esamībai parlamentā nekāda diža sakara ar Dombrovski nebija.

          2)2010 vēlēšanas, ok Vienotība, pateicoties tai skaitā Dombrovskim dabū 33 vietas - gana, lai Dombrovskis turpinātu būt premjers.

          3)2011 ārkārtas vēlēšanas, Vienotības rezultāts ir SLIKTĀKS, kā 2010 (20 vietas). Bet, dīli un tā, Dombrovskis turpina būt premjers.

          4)2013.beigas/2014 sākums - Dombrovskis atkāpjas, un ne jau gluži lai atgrieztos Briselē, bet gana laicīgi, lai varētu, jā, doties uz Briseli.

          5)2014. vēlēšanas, bez Dombrovska. Vienotības rezultāts ir labāks kā 2011. (ne daudz, bet tomēr - 23).


          Tas, ka Vienotība ir sačakarējusi un sabojājusi jebkādu pievilcību savai orģinālai elektorāta bāzei ir mazāk Dombrovska un vairāk Āboltiņas nopelns.
          • Lūk, ja kādu citu sabiedrībā populāru Jaunā Laika fizmatu-finansistu liktu par piemēru Makronam... Bet Makronam Francijā ir tāds personības kults?
            • Atcerējos short-lived Eināra haipu :) bet gan jau, ka vēl ir šarmanti fizmatu absolventi.
          • Wiii, paldies paldies, kā man patīk tādi argumentēti stāsti! Jo nu, man arī bija šķitis, ka V apraka pamatā Solča un Zaķis un varbūt vēl kautkādi sīkāki šmucmaņi, ko jau vairs sevišķi neatceros.
  • bet toties cik ērti, ja vajag, Makronu dēvēt par Makaronu!
  • Un tev liekas, ka Marconam ir izredzes divcīņā pret Lepēnu?
    • es domāju, ka ļoti lielas, kgan franči liela daļa var nobalsot ar carte blanc
    • Es zinu, ka ne tikai man tā šķiet. Protams, protams, arī pirms brexita un trampa visi prognozēja pretēju iznākumu, bet šoreiz izskatās mazliet labāk. Esmu diezgan daudz lasījusi par to.

      Kā būs, to skaidri zināsim, kad būs. Man šķiet, ir piesardzīgam optimismam pamats. Piesardzīgam.
      • Tev taisnība. Man arī šitas jāiemācās:)
        • Tur tā īsti nav ko mācīties, jo mēs jau katrs reaģējam uz apkārtējās vides kairinājumiem savā veidā, iedzimtajā, dabiskajā un vienīgajā iespējamajā. Es pa dzīvi noroku impulsus par labu racionāliem argumentiem, un līdz ar to zaudēju daudzas cilvēciskas vājības un robotizējos, un reti kurš mani sauc par patīkamu cilvēku :)
      • Pirms brexita nebija pirmā kārta, pēc kuras varēja kaut ko spriest. Bija aptaujas, kas bija ļoti neviennozīmīgas, jo īpaši, tikko paklausījās ārpus Londonas. Protams, ka Londonā noskaņojums bija cits, bet nu mēs zinam brexita rezultātus Londonā.

        Pirms Trampa, lai gan to 'neviens' neuztvēra nopietni, jo 'tie republikāņi jau visi ir traki' - iepriekšējā kārta bija.
        Tāpat, pirms Trampa, pēkšņi nežēlastībā krita statistikas dārlings Neits Silvers, jo 'ko nu viņš tur runā, kā tāds horoskopu autors, ka uzvarēt var gan viens, gan otrs, fu fu fū, viņš tik uz veciem lauriem guļ, un tagad hedžo riskus, lai viņam būtu taisnība pie jebkura iznākuma' - viņam nebūtu taisnība pie jebkura iznākuma, viņam ir taisnība pie iznākuma, kurš ir 'praktiski vienāds'. Kas arī, kā zināms, notika.

        Savukārt svaigākais viņa viedoklis par franču preizdenta vēlēšanām - https://fivethirtyeight.com/features/le-pen-is-in-a-much-deeper-hole-than-trump-ever-was/

        Ironically, the same type of sloppy thinking that led people to underestimate the chances for the Trump and Brexit victories may lead them to overestimate Le Pen’s odds.




        Ja nenotiek kaut kādi brīnumi - t.i. tas kompromants, kas uzpeldēs par Markonu tuvākajās nedēļās (neatkarīgi no tā, ka vēlāk pierādīsies, ka nekas tāāāds tur tomēr nav bijs) nav nekas tik ekstrēms, lai pēkšņi padarītu viņu par francūžiem ārkārtīgi nepatīkamu kandidātu.
        Atklāsme, ka Makrons ir apsolījis ieviest angļu valodu kā otro valsts valodu? Solījums aizliegt frančiem streikot?

        Vai, ja nopietnāk, kaut kādi ārkārtīgi skarbi apvainojumi korupcijā, saistībā ar ASV vai Āzijas uzņēmumiem, vai vienkārši nelietderīgu/negodīgu valsts administratīvo resursu lietojumu (jo, kā redzam pēc Fillona rezultātiem, francūži tomēr nav ne itāļi, ne rīdzinieki).
        • hehe, kā nu bez kompromata - troļļu faktorija jau kurbulē teoriju par to, ka kandidāts guļot nevis ar sievu, bet ar savu pameitu.
  • pavļuts pavisam mierīgi varētu notēlot latviešu makaronu
    • ē, tur ir nelieli izaicinājumi taču, ne,? ņemot vērā mūsu superkonservatīvo ģimenes vērtību mīlētāju sabiedrību!
Powered by Sviesta Ciba