ублюдок ([info]racoon) rakstīja,
@ 2011-05-29 18:58:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Par kompetencēm
Biedre pilsone [info]krii liek mums noprast, ka mūsu , vidējā latvieša, izpratne par valsts aparātā strādājošajiem ir nepareiza, kropļota vai kā savādāk, bet mēs visi kā viens, nu vismaz 90% no mums, nenovērtējam dažādu resoru ierēdņu pašaizliedzīgos pūliņus un neatsveramo ieguldījumu veselīgas valsts pārvaldes veidošanā.


Nevaru nepiekrist. Pat mana miesīga māte pūlas valsts labā un es nekādā gadījumā neatļautos viņu uzskatīt par dumju, slinku vai nekompetentu. Cilvēks dara savu darbu un alles. Toties ik pa četriem gadiem tiek ielikts kāds jampamps, kurš savās kompetencēs esot pārāks par iepriekšējo un tūlīt pat te visu vadīs. Jampamps patrako kādu kvartālu, daži iztur divus, bet visi kā viens beigās saprot, ka paši nesaprot neko un aprobežojās ar mistisku atskaišu pieprasīšanu, kuras jāatrāda kādam augstāk. Viņš kļūst par labi atalgotu kurjeru, kuram ir kabinets, sekretāre vai kas nu tur tādiem pienākas. No rutīnas darba viņš neko nejēdz, tāpēc nejaucās, tikai kādu pusgadu pirms vēlēšanām kļūst manāmi nevaļīgāks, jo jūt, ka viņu nomainīs cits jampamps.

Domāju ka tieši šie manis aprakstītie „ieliktnīši” ir tie uz kuriem vērsts tautas aklais naids, jo biroja ierēdnītis ir biroja ierēdnītis, kurš neko nav noziedzies. Maza, dzīves mocīta radība un tur nu galīgi nav nekādas starpības, vai tas ir privāts vai valsts kantoris. Kartona mapes un printeri visur vienādi. Cik man zināms, tiem pašajiem mazākajiem maksā vispār latus divsimts un par prēmijām savā ministrijā viņi uzzina tā pat kā visi pārējie – no avīžu slejām.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]krii
2011-05-29 19:20 (saite)
Ne jau tik vien par nenovērtēšanu es tur sirdi kratīju. Mani daudz vairāk satriec, sāpina un liek rupjus vārdus lietot neskaitāmie gadījumi, kad parādās ļaužu gatavība atšifrēt shēmas vai mesties kādu linčot pilnīgi bez kādas sajēgas, kā darbojas tas mehānisms, kuru viņi gribētu restartēt vai kauču atspārdīt.
Nu, piemēram, kad bija trobelis ap datu drošību tautas skaitīšanā, "Delfu" komentētāji auroja, ka Cimdars jāsit krustā. Tādu sīkumu, ka Centrālais Statistikas birojs un Centrālā vēlēšanu komisija NAV viena iestāde, protams, Latvijas iedzīvotājs var nezināt, taču Viedoklis viņam ir. Tāpat arī šepat Cibā esmu manījusi visnotaļ skolotus un saprātīgus pilsoņus pilnā nopietnībā bārstām absolūti šizīgas huiņas, kuras izskaidrojamas tikai ar to, ka nav nekādas nojēgas par to, ko kurš resors dara, par ko atbild, kādas ir kompetences, subordinācijas un partnerības.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kramers
2011-05-29 20:23 (saite)
Jebkurā gadījumā pēc 300-1000 ierēdņu nošaušanas valsts aparāts strādās daudz cītīgāk un ar smaidiņu uz lūpām ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]karuna
2011-05-29 20:34 (saite)
Ja ierēdņi strādātu vēl cītīgāk, tas nozīmētu, ka mums, kam ar šiem ierēdņiem būtu jāsaskaras, nāktos vēl vairāk svīst vaiga sviedros, lai līdz pēdējam punktam izpildītu valsts uzdotās absurdās prasības.

Es atzīstos, ka neko no ierēdņu darba nezinu, bet pieņemu, ka viņi tikai dara to, ko viņiem ir noteicis likums.

Nu protams, mana pieredze nav pozitīva – ir iestādes, kur dažādi ierēdņi ir devuši diametrāli pretējus norādījumus par to, kādi dokumenti ir vajadzīgi. Esmu redzējis to vienaldzību vai augstprātību pret apmeklētājiem. Bet nu pieļauju, ka tas ir tāds neizbēgams process, jo tur strādājošiem pašiem ir līdz kaklam ir noriebies tas birokrātiskas process, kam gandrīz neko nedod. Vai nu kļūsti par robotu vai apmāni sevi, ka tavam neloģiskajam darbam ir kāda dziļāka jēga :D :D :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]begemots
2011-05-29 23:55 (saite)
saprotams. un nebūt neemigrēs uz privāto sektoru jaunzēlandē ražot gurķus, kur nu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]karuna
2011-05-29 20:38 (saite)
Mani pat neinteresē, kāds ir iestāžu sadalījums, bet tautas skaitīšanas anketa bija sastādīta traki nejēdzīga (piemēram, teikums – vai jūsu mājsaimniecībā dzīvo vēl kāda mājsaimniecība). Es arī saprotu, ka tās sastādītājs pats droši apzinājās tās nejēdzību, bet kāds cits šajā shēmā saistītais pieprasīja tieši tādus vai citādus formulējumus bez sīkākiem, normālam cilvēkam saprotamiem paskaidrojumiem, atsaucoties uz likumu vai normatīviem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2011-05-29 21:29 (saite)
Lūk, tipiski - "Mani pat neinteresē, kāds ir iestāžu sadalījums, bet..."

Tas arī ir viens no galvenajiem punktiem manā cepienā. Absolūtais vairākums ļaužu nezina un neinteresējas, par ko un uz ko viņiem jābrēc. Tomēr brēc. Un tas man šķiet nepieņemami un stulbi.

Stulbi ir vainot Cimdaru par tautas skaitīšanu, ar ko viņam nav ne vismazākā sakara. Stulbi ir prasīt no pašvaldības lielākas pensijas (reāls piemērs), jo par pensijām nelemj pašvaldība. Stulbi ir vainot Kultūras ministriju par aizliegumu smēķēt publiskās vietās (arī reāls piemērs), jo tam ar šo ministriju nav nekāda sakara. Stulbi ir apspriest, kā kas tiek shēmots, ja nav nekādas poņas, kurš kuram priekšnieks un kurš tai būšanai vispār klāt nestāv.

Par šo stulbumu es tagad raudu kā sīpolus saošņājusies Staburadze!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]karuna
2011-05-29 21:42 (saite)
Man gan šķiet stulbi izvairīties no cepiena tikai tāpēc, ka tu īsti nezinu, kurš ir par šiem mēsliem atbildīgs. Tieši tāds jau arī ir ierēdņu uzdevums pateikt man, kam precīzi ir jāadresē mana sūdzība. Citādi tu šeit atbalsti sistēmu, kurā neviens ne par ko neatbild, jo tas nav viņa kompetencē, un nabaga pilsonis var skriet apkārt mēli izkāris un tā arī nesaņemt prasīto.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]watt
2011-05-29 21:51 (saite)
stulbi ir prasīt no iedzīvotājiem zināšanas par valsts pārvaldes iekārtu, ja šī informācija nav viegli un brīvi pieejama, piektklasniekam saprotamā līmenī izklāstīta.

kam būtu jābūt atbildīgam par iedzīvotāju informēšanu, mācīšanu par valsts pārvaldes iekārtu, piemēram skolas līmenī? kam? slīcēju glābšana pašu slīcēju rokās, vai arī kādam kompetentākam - piemēram pašai valstij stāstīt iedzīvotājiem par sevi?

ir ļoti ērti aizsegties ar debilo saukli "likumu nezināšana neatbrīvo no atbildības", bet tālu ar to neaizbrauksi. dabūsi tikai nezinošu un zināt negribošu tautas masu kaklā, ja likumus nevienam neskaidrosi un nemācīsi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2011-05-29 22:20 (saite)
Tādēļ jau es savā ierakstā apcerēju visnotaļ utopisko un ne sevišķi nopietni uztveramo iespēju, kā zināšanas padarīt pieejamas.:)
Protams, nopietnāka padoma stulbuma mazināšanai man nav.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]karuna
2011-05-30 09:53 (saite)
Katram pilsonim divus gadus obligātajā civildienestā? :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]black_data
2011-05-29 22:16 (saite)
Es gan neatceros, protams, uzvārdu (personīga īpatnība), bet es arī uzskatīju, ka vismaz vienam krānam par to sistēmu bija jāatbild. Ir projekts, ir projekta vadītājs. Pirmais, no kā prasa atbildību, ir projekta vadītājs. Tālākais process un skaidrošanās atkarība no problēmas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2011-05-29 22:32 (saite)
Nav runa par to, vai jāatbild vai nē. Runa ir par to, ka nav pareizi no Tevis (vai Tava uzņēmuma) prasīt atbildību par pilsoņa Bērziņa un viņa SIA "Bērziņš & co" sadarīto vai nesadarīto. Tāpat kā nav pareizi doties no ābeles ievākt liepziedus vai lamāt, nezinu, Zemkopības ministriju par to, ka CSDD ņem kukuļus (no gaisa grābts piemērs, lūdzu neuztvert kā apsūdzību).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]black_data
2011-05-29 22:35 (saite)
Es tā nesapratu, ir viņš projekta vadītājs, vai nav? Bet principā būtu jābūt tā, ja projektam ir projekta vadītājs, viņš ir vainīgs pie projekta lažām, pat gadījumā, kad nofeilo sadaļa, ko realizējis SIA "Četri zili tatāri".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2011-05-29 22:45 (saite)
Ko (vai kuru) Tu šobrīd apzīmē ar "viņš"?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]black_data
2011-05-29 22:49 (saite)
Nu, tas Cimdars. Cits jau te netika pieminēts.

Katrā ziņā arī presē bija nolasāms, ka atbildīgais ir zināms (ne obligāti Cimdars, jo kā es minēju, uz vārdiem man atmiņa ir sūdīga).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2011-05-29 23:00 (saite)
Nē, Cimdars ir CVK priekšsēdētājs un ar tautas skaitīšanu viņam nebija ne vismazākā sakara. Man šķita simptomātiski, ka liela daļa interneta komentētāju nez kāpēc viņu ar šo procesu sasaistīja - pieņemu, ka no vārdkopām "Centrālā Vēlēšanu komisija" un "Centrālā Statistikas pārvalde" vairāk par pirmo vārdu netika izlasīts. Respektīvi, pilnīga cita iestāde veic darbu un pieļauj kļūdas, bet pūlis linčo kādu pilnīgi gadījuma pēc piesauktu cita resora amatpersonu. Un ne jau man tagad žēlums pret konkrēto tēvoci, nekā tamlīdzīga, tikai pārdomas par to, ka lielais vairums Latvijā vispār nesajēdz kas ko valstī dara un no kā var kādu atbildību prasīt. Tas man šķiet visnotaļ nožēlojami, bet konkrētu priekšlikumu situācijas uzlabošanai man nav.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]karuna
2011-05-30 10:10 (saite)
No tā var secināt, ka šīs iestādes neprot komunicēt ar tautu un saprotami izskaidrot, ar ko tās nodarbojas. Bet tā vietā, lai mēģinātu risināt šo problēmu iekšējos procesos, tiek stāstīts, ka tas ir tāpēc, ka cilvēki ir idioti.

Nu neesam mēs idioti, pēc datiem Latvijā ir vieni no visizglītotākajiem cilvēkiem pasaulē. Bet tas daļēji arī ir iemesls, kāpēc mums komunikācija nestrādā, jo gudriem cilvēkiem ir slinkums stāstīs pašsaprotamas lietas. :D Bet vajag kā ASV, kur viss ir priekšā uzrakstīts kā priekš muļķiem. Mans draugs pat ņirdza, ka tad jau amerikāņiem arī pie luksofora sarkanās gaismas būs uzrakstīts, ka pie tās ir jāapstājas. Un tieši tā arī bija, kad ielidojām Ņujorkā, pie izbrauktuves tieši tā arī bija uzrakstīts “Stop at red light”. :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]santa_be
2011-05-30 17:41 (saite)
man liekas, ka jā,, protams, vajag izskaidrot, bet arī mums ierindas pilsoņiem vugaris, vajag prasīt šādu informāciju, vajag iesaistīties, vajag jautāt, radīt pieprasījumu.

Man liekas, ka īstemībā, mūs jau nemaz nekas neinteresē, ka tik padirst, ka visi stulbi, resni un nekad nekļūs labāk.

es jau arī, es it īpaši :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]black_data
2011-05-29 22:02 (saite)
Neņemos apjaust visa "aparāta" netveramos plašumus, bet dažas iestādes, ar kurām jāsaskaras, rāda vienu bēdīgu bildi. Tā tante ar mapēm, protams, nav vainīga, ka viņai ambīciju nav vairāk kā mūsu pagalma kaķiem, un viņa ir gatava visu savu apzinīgo mūžu kalpot sabiedrības labā pēc vislabākās sirdsapziņas, apbruņojoties ar mapēm, veidlapām un rūtiņu kladēm. Par nelaimi tevis pieminētie jampampiņi savā nekompetencē rīkojas pēc principa - lai uz zemes miers un cilvēkiem labs prāts. Tad nu ne jampampiņš spēj kaut ko apjēgt un kaut ko uzlabot savas padotās instances darbā, ne tantiņai ir griba un ideja, no kā varētu uzlabot viņa darbu, atskaitot, ka vajag iepirkt jaunus zīmuļus, printerus un jāpasūta kafija. Matemātika ir vienkārša. Ir 200 000 mapes ko pārvaldīt - tātad vajag x daudzumu tantes, kas tās mapes kārtos, nēsās u.t.t.

Aizej uz VID, un raudāt gribas. Tev kaut kādā papīra klanckarā kaut ko ieraksta, un teorētiski tu vari tam tantukam zilus brīnumus sastāstīt, jo pie datora viņa ķersies, ja tu par galīgu muļķi izliksies, ka tev nav ne mazākās jausmas, ko viņa no tevis grib. Ja pazaudēsi klanckaru - tev no tās informācija, kuru tomēr kāds nēģeris ir dabūjis līdz tam datoram, uztaisīs jaunu klanckaru. Spēj iedomāties, ja bankas, apdrošināšanas kompānijas u.c. biznesa struktūras, kam tomēr jānodrošina tā dokumentu aprite, strādātu pēc šādiem pašiem principiem? Mums taču tas ķīniešu sūds par desmit centiem zelta vērtē būtu, kamēr mēs viņu līdz veikalam dabūtu. Toties, piemēram, kredītus, mēs nevarētu dabūt bez pusotra gada birokrātijas, toties pēc tam varētu viņus nemaksāt, jo kreditētāji paši nesaprastu, kurš, kuram un cik.

Bļe, eju attaisīt vēl vienu alu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]krii
2011-05-29 22:26 (saite)
OK, OK, kamēr Tu par VID tantēm neej sūdzēties uz "Rīgas Satiksmi", viss vēl ir salīdzinoši kārtībā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]black_data
2011-05-29 22:28 (saite)
Tur pat nav stāsts par to, ka man gribās sūdzēties par tantēm. Menedžments galīgi smird. Protams, ja šinī gadījumā var runāt, ka tāds vispār eksistē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]begemots
2011-05-30 00:10 (saite)
- ja nu gadījumā tev tava informāciju par attiecīgo jampampu nāk no tavas mātes, tad reti jau kad gadās dzirdēt -- vienalga, valsts vai privātajā sektorā, ka padotajiem ir baigi pozitīvs viedoklis par savu šefu arī privāti.

es, piemēram, nevērtētu nedz sevi nedz arī nevienu citu tikai pēc padoto viedokļa. jo cik daudz viņi tipiski var zināt? jautājums, ko par jampampa darbu saka viņa priekšniecība un vai minētā priekšniecība ir spējīga pastāstīt, kas jampampam ir bijis jāizveic, un cik labi viņš to ir izdarījis?

(Atbildēt uz šo)


[info]sara
2011-05-30 12:47 (saite)
kā cilvēks, kas kādu laiku savas apzinīgās dzīves pavadījis valsts iestādes aspak'veinos- dažādos amatos- varu teikt, ka LV vienīgā idilliskā izeja būtu aiztaistīt visas ministrijas ciet, atlaist visus un tad pieņemt kādus 50 krutākos darbiniekus ar potenciāli labu atalgojumu. Mani novērojumi
1)valsts pārvalde ir jāmaina- un tas, ka jāsamazina ierēdņu skaits vispār nav diskutējams - jo vinš reāli pat liesajos gados netika samazināts- tikai samazinātas štata vietas
2) 50% tiešam ir idioti, kas tur strādā, jo citur darbu viņi vienkārši ne treknajos gados ne neterkenajos nevar atrast. Atnāk iedzer kafiju, kaut ko gudri pamuld, uzraksta vienu vēstuli pa dienu i sjo
3) 50% ir tie, kas tiešām rubī fišku, grib kaut ko mainīt, strādā- taču sistēma un tie, kas ir augstākstāvoši- dep. direktori(it sevišķli, ja patrāpas kāds no 50% idiotiem) ātri visu noliek pie vietas
4) esmu nov\erojusi ,ka valsts pārbvalde labi turās tādi, kas īpaši nespridži, nav īpaši aktīvi, nezubāžas ar pārlieku inicatīvu, bet savu darba izdara- un vēl, ja ir priekšnicība so-so lien pakālā- tie baigi izdzīvo un spēj veidot karejru- tātad viduvējības-
Mans uzskats, ka no tādām viduvējībām arī sastāv valsts pārvalde, jo tās spilgtās personības ātri apdzēš, jo tādas sitēmai nepiedein. Un savā ziņā meibī arī tā vajag- birokrātiskam apara'tam jāveic savas funkcijas- taču, taču

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?