Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2012-08-29 08:40:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Skolas lietas
Šorīt radio dzirdēju, ka skolniekiem nemīlamākie priekšmeti ir matemātika, fizika un ķīmija.
Šķiet, ka ar šo priekšmetu mācīšanu nav kārtībā kaut kas pašos pamatos. Varbūt metodikā, varbūt skolotāju pašu sagatavotībā, nezinu.
Cik pats esmu ar to saskāries, jaunlaiku mācību grāmatas matemātikā un fizikā (ķīmiju neesmu pētījis, jo tur pats nejūtos zinošs) man patīk daudz mazāk par tām grāmatām, ko atceros no saviem skolas laikiem. Šķiet, ka toreiz viss bija izskaidrots kaut kā saprotamāk.
Vai man vienam tā šķiet?


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]helvetica
2012-08-29 08:56 (saite)
taisnība. Kad bērnu aizved uz LU fakultāšu rīkotajām aktivitātēm, zinātnieku naktī aizdabū uz Z.Akadēmiju, nosūta kādā tematiskajā nometnē, sīcis pārrodas aizrāvies.

(Atbildēt uz šo)


[info]ravejsledzejs
2012-08-29 08:59 (saite)
par matemātiku un fiziku nevaru izteikties, bet pirms dažiem gadiem pats mācīju bioloģiju un ķīmiju. ķīmijā grāmatas bija ok. bet tās, kas ir bioloģijā, man riebjas - var izmantot tikai kā bilžu grāmateles, ko pašķirstīt aiz nekodarīt.

(Atbildēt uz šo)


[info]indulgence
2012-08-29 09:11 (saite)
Domāju, ka metodikas izmaiņas pie vainas, līdz ar visādu valdorfgešeftterapiju nākšanu modē. Ja salīdzinam mācību grāmatas fizikā un matemātikā, kādas lietotas pirms gadiem 20 un šobrīd, tad sajūta, ka šodien skolā mācās tikai bērni ar īpašām vajadzībām, kādus senāk norīkoja uz palīgskolu.

Vainīte būs tajā, ka ļaudis, kuri dzīvo sovjetu paradigmā "visi ir vienādi un līdztiesīgi", mēģina akli kopēt kur komandējumos sagrābstītus modeļus, nesaprotot īsti, kāpēc tādi ir, bet uztverot tikai to humāno saturu. Tb programmas un līmeņus, kas to tapšanas zemē paredzēti graustu rajonu bērniem - kur valsts skolu izglītības programmas mērķis ir nevis piespiest tos mācīties un dot zināšanas, bet gan vienkārši iemācīt socializēties, lai šie neaiziet ielu bandās bet iekļaujas sabiedrībā, - tos adaptē te normāliem bērniem. Attiecīgi, saņemam paaudzi, kas lieliski māk "darboties grupā", "diskutēt", rīkot "prezentācijas", bet kas reāli nespēj pildīt nekādas funkcijas, par ko būtu vērts algu maksāt.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]pirx
2012-08-29 09:37 (saite)
Šis ir interesanti. Vari iedot kādas norādes, kur vēl par šo tēmu (zināšanas vs socializācija) palasīties?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]fedrs
2012-08-29 09:24 (saite)
Sajūsmu neizraisa.

(Atbildēt uz šo)


[info]vilibaldis
2012-08-29 09:30 (saite)
vēl jau ir arī stāsts par pedagogiem, skolā bieži vien paliek tikai tie kam citur nav kur likties.
Ikurāt jaunietis atbrauca no jauno zinātnieku nometnes šovasar ar spīdošam acēm, jo tā pati garlaicīga ķīmija un bioloģija tika pētīta reālpraksē. Tobiš metodika un pedagogs no cita skata punkta.
Un par grāmatām vispār... var jau protams visu mācīties komiksu formātā, tikai tad par komiķiem arī paliek.

(Atbildēt uz šo)


[info]pirx
2012-08-29 09:38 (saite)
Man jau liekas, ka šie priekšmeti lielākajai daļai vienmēr ir bijuši nemīlamākie (ja neskaita tādus izņēmumus kā es), jo tur nevar izbraukt ar zubrīšanos (iekalšanu), bet gan ir jāsaprot kā tas viss darbojas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]petrovichs
2012-08-29 09:59 (saite)
Man skolā matemātika un fizika patika un arī sekmes bija labas. Kopā ar bērniem atkārtoti apgūstot vidējo izglītību ;) izrādījās, ka daudzas lietas ļoti labi atceros un protu labāk par viņiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zvirbuleens
2012-08-29 10:38 (saite)
Man arī patika, bet tas bija atkarīgs no skolotājiem, mācību grāmatas, par kurām viņi paši reizēm izteicās ļoti kritiski, vispār tika maz izmantotas, galvenokārt pieraksti stundās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]sirdna
2012-08-29 12:26 (saite)
šitas ir duncis sirdī...man jau pietika ar sākumskolas matemātikas kursa atkārtošanu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2012-08-29 12:29 (saite)
A kur liksies? :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]pirx
2012-08-29 13:15 (saite)
Man arī, bet vismaz pusei klasesbiedru nepatika.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lietuts
2012-08-30 11:09 (saite)
Fizika man patika līdz 9.klasei ieskaitot, matemātika gan bija mans jājamzirdziņš :)
Par grāmatām - mūsdienu ir galīgi pē, cik es tiku redzējusi, bet tas bija pirms gadiem 10.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kruzulis
2012-08-29 11:48 (saite)
Kad es mācījos (absolvēju vidusskolu 2001), tad mums fiziku, matemātiku un ķīmiju mācīja uz tāfeles. Grāmatas uzdeva mājās lasīt fizikā un ķīmijā, par laimi man pietika ar to, kas uz tāfeles un tā arī grāmatas neatvēru. Tāpēc man grūti saprast tos, kuriem matemātika, fizika un ķīmija ir nemīlamākie priekšmeti. Varbūt nepatīk tāpēc, ka nemācās no tāfeles, bet no grāmatas pēc tam nav iespējams saprast.

(Atbildēt uz šo)


[info]fadu
2012-08-29 20:36 (saite)
nezinu, man visi priekšmeti sāka patikt tai brīdī, kad doleca, ka būtībā runa it par vienu - par dzīvi un ķīmija un fizika, tas ir vienkārši dažādi skatieni uz vienu - jebko taustāmu( un ne tikai taustāmu), kad sapratu to likumsakarību uzreiz sāka patikt viss. Man tas likās tikai mans noslēpums un mācījos liekas 7 klasē... A matemātīka- viņa vienkārši sakārto dzīvi, tas man arī patika.

(Atbildēt uz šo)


[info]pepija
2012-08-30 09:48 (saite)
jā, kad pirms pāris gadiem turēju rokās dēla deviņdesmitajos izdotas matemātikas grāmatas pārizdevumu, aiz laimes gandrīz apraudājos - tur viss šķita ar karotīti iebarots jau sagremotā veidā. atšķirībā no iepriekš piedzīvotajām modernajām grāmatām, kur formulējumos vien kaklu varēja nolauzt, bet matemātikas skolotāja sūdzējās, ka katrā lapā ir vismaz divas kļūdas jāizlabo, pirms ar skolēniem sākt strādāt..

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?