porcelāna lellīte [userpic]

23. Novembris 2017 (15:01)

ir te kāds ēdiena plānošanas eksperts? mani interesē kā tas dzīvē notiek. kad izdomā/sagādā/gatavo, cik daudz un dažādi. cik bieži? jo nu es te taustos un ik pa laikam kkas nesanāk un kādam jābūt dežūrcūkai vai jāēd maizītes/pelmeņi (nesūdzos, man pelmeņi ļoti garšo). grūti jo nevar prognzēt cik katru reizi apēdīs - viens un tas pats zupas katls citreiz iet 3 dienas, citreiz izēdas jau vienā. jau esmu nobriedusi līdz lapiņai uz ledusskapja (un tas jau ir rādītājs.lol)

Comments

Posted by: rūsganais sprakšķis ([info]mufs)
Posted at: 23. Novembris 2017, 15:18

v smisļe, eksperts?

to,cik ātri izrīs zupas katlu,laikam prognozēt neviens īsti nevar :D
ko tieši Tu gribi saplānot?

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 23. Novembris 2017, 16:13

nu kā - tagad ēdienreižu plānošana ir modē, par to ir visur - no blogiem līdz printētiem žurnāļiem. bet kā cilvēki to dara es nesaprotu

Posted by: rūsganais sprakšķis ([info]mufs)
Posted at: 23. Novembris 2017, 16:18

nu,redzi, ar Tevi nav tik traki, Tu vismaz par ko tādu esi dzirdējusi,atšķirībā no manis :D

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 23. Novembris 2017, 16:22

Nu, es esmu plānojusi ēdienkarti, un gribētu atkal saplānot, bet nesavācas griba par to domāt.
Bet mainīgais zupas izēšanas ātrums no tā nepazūd. Vienīgais ir īstenot pārpalikumu saldēšanu, kas noder, kad kaut kas ir izbeidzies ātrāk. Bet ne ar visiem ēdieniem to var garšīgi īstenot.

Posted by: rūsganais sprakšķis ([info]mufs)
Posted at: 23. Novembris 2017, 16:27

iegūglēju.
vienu daļu no tā es daru (iepērkos reizi nedēļā un zinu,kas mājās trūkst)

bet tas nudien nav man, ēst gatavošana tāpat kā ģērbšanās ir spontāni pēc sajūtām
paiku ārā mest sanāk ļoti maz, reizēm kāds krējums aizrūgst vai humuss uzzied, lielākoties visu var iemudžināt kādā ēdienā.

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 23. Novembris 2017, 16:31

No manas praktiskās pieredzes - vispirms izdomā kaut kādus punktus, pie kā pieturēties. Piem., 2x nedēļā zupa, 1x nedēļā zivs, 3x nedēļā gaļa, 1x nedēļā pākšaugi, 1x nedēļā vegāns, tad vēl arī "sestdienās kaut ko īpašu", "vīram 4dienās treniņš, vieglas vakariņas".
Pēc tam sataisi ēdienu sarakstu. Piem. pa kategorijām: zupas, gaļas, zivju ēdieni, ogļhidrāti, salāti, saldie utt., tīri pēc savām iespējām un vajadzībām (manos sarakstos pēdējie divi nekad nav bijuši, vakariņās tikai 1 ēdiens).
Pēc tam tik atliek kombinēt to visu iekš nedēļas plāna plāna atbilstoši sākotnējiem uzstādījumiem.
Es šitā reiz izstrādāju rotējamo ēdienkarti 4 nedēļām ar minimālu atkārtošanos :D

Tagad man vienkārši stāv saraksts ar ikdienas ēdieniem (prasa mazāk laika) un brīvdienu ēdieniem (cepeškrāsns vai prasa daudz laika), bet kaut kā savu funkciju visai nepilda. Ar reālu ēdienkarti bija labāk.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 23. Novembris 2017, 18:52

kad man bija cepene un iedvesma, es cepeni lietoju ļoti bieži - visādi dārzeņi podiņos, kur var variēt garšvielas un drusku arī sastāvu un visādi sacepumi ar dārzeņiem un olu kur iecep neapēdušos ēdienus, šad tad arī vnk vistu stilbiņi vai tml. šobrīd es cenšos 'zupa 2x nedēļā) bet pč iedvesmas. citreiz visu nedēļu ēdam katru dienu, tikai vāru pamīšus šķidro ar biezzupu

saldie man ļoti bieži ir launagos, otrajās brokastīs un kā rezerves variants ja kāds kko neēd (ķīseļi, augļu/augu biezeņi, kompoti). biezputras es vāru reti jo esmu atēdusies, bet tad pa šiko (auzu pārslas+roīnes+banāns; buberts) lai visi ēd un pašai neriebjas, kkad mēģināšu no Meirānes pavārgrāmatas kokosa putru. prosu un kukurūzas putraimus aizmirstu pasūtīt lai atnes

tev ir tā ēdienkarte sabildēta? ;)
zivis man pašai negaršo, es nemāku taisīt, cepenes mums šeit nav, tad nu vārīju, ēdām vārītu un buljonu mazās porcijās sasaldēju, šovakar arī nošmaucos - karstā buljonā ieliku pusdienu zupas biezumus un sīcēm bija zivju ēdiens. iepriekš es izfilēju, daļu mazsālīju kārumam (G_V ļoti garšo), daļu ar garšvielām cepenē, galvu, mugurkaulu un spuras buljonam. tā kā nemāku smuki izfilēt, buljonā bija normāla daudzuma zivs :D un tad, ja cepto/vārīto neapēda, cepu iekš sacepuma vai tipa laša pīrāgā, tagad laikam taisīšu, nezinu, omletēs? (šīs nr.1 neēd vispār :( )
salātus es īsti nemāku. nu šovasar iemācījos Cēzara salātus (šobrīd neder jo vajag lai ēd visi). dažreiz saņemos sarīvēt burkānus un apgrauzdēt saulespuķu sēkliņas vai uztaisu tomātus ar krējumu

Posted by: zan ([info]zan)
Posted at: 23. Novembris 2017, 16:46

Kādreiz nogalē saplānojām ko ēdīs nedēļu uz priekšu, pasūtījām paiku internetā un tad mēģina pie tā plāna pieturēties. Ļoti efektīvi, jo aiztaupās katru dienu domāt un gājiens uz veikalu. Bet nu tad ir tai nogalē jāpiespiežās to plānošanu un pirkšanu nodarīt, tas ne vienmēr ir vienkārši.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 23. Novembris 2017, 17:40

man vajag lai varu taupīt arī laiku un daļa problēmas ir tajā, ka nepaspēju izsekot kas un cik ir palicis (saldētavā, ledusskapī), bet nu tagad vismaz G_V vienmēr iepērk labi daudz piena un maizes

un bieži kkas vnk aizkrāmējies un es nepamanu, jo biežoi taisu lielos katlos un tādos pat arī liek ledusskapī un pa nelielām porcijām uzsilda

Posted by: zan ([info]zan)
Posted at: 23. Novembris 2017, 18:42

ja ir iestrādnes (ķipa kādas 8-10 to-go receptes kaut kur pierakstītas, lai ir skaidrs, cik ko vajag, un drusku piešauta roka tai interneta pirkšanai), tad apsekot ledusskapi, izlemt, ko ēdīs, un saklikšķināt ir max 45 min darbs pa diviem. (bet nu jums ir papildus sarežģītības līmenis, jo pa vidam ir saskatās sīkie..)

(un vispār, gudri dirst nav malku cirst, man šodien vakariņās zaļie zirnīši ar majonēzi un brūtgānam veikala pica, jo vīkendā nebija iekšā ne vienam, ne otram)

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 23. Novembris 2017, 19:09

muhahā. man bieži pusdienās neapēstās brokastu maizes. ja ir laiks. :D

un ar tām 8-10 receptēm ir problēma, ka gribas ko jaunu jo šis iet uz riņķi bieži un daudz - viens ēdiens vairākkārt vienas dienas vai dažu dienu laikā. G_V ja sacep karbonādes vai kotletes, tad no kilo gaļas un lai kā garšotu apnīk. un tās kotletītes (viņs taisa tādas mazas un burvīgas) es vienmēr aizmirstu ielikt salātos/mērcē (nu kā meatballs) vai dubultajās sviestmaizēs

Posted by: zan ([info]zan)
Posted at: 23. Novembris 2017, 19:54

Nu es esmu prasta, ja kas garšo, tad to var ēst bieži un vairākas dienas no vietas.

Varbūt var taisīt mērces, ko var ēst gan ar rīsiem, gan ar pastu, gan ar dārzeņiem? Brūtgāns mūsu veģetāros šedevrus variē vēl tālāk: katru dienu pieēdot klāt citu gaļu.

Posted by: vilibaldis ([info]vilibaldis)
Posted at: 23. Novembris 2017, 18:19
taisni kā es

reizi nedēļā pērkam dārzeņus, piena produktus, gaļu no zemniekiem. Tad pasūtot +/- arī piemet plāniņu ko tai nedēļā ēdīs, lai nav lieki uz bodi jāskraida. Kaut kas jau vienmēr nobrūk katla izēšanas ātruma, bet pa lielām šaibām ir ok.

Posted by: austra ([info]au)
Posted at: 23. Novembris 2017, 19:19

iepērkamies reizi nedēļā, pirms iepirkšanās izplānojam, ko ēdīsim. dažreiz nākamā iepirkšanās ir vēlāk, jo ir daudz kas vēl ēdams palicies, taču gadās arī iztērēt "na vsjakiji pažarniji" ledusskapī turētās ātrās gaļas mērces.
bet then again, mums ir pilna saldētava ar gaļu, patrepē stāv kartupeļi un saknes no laukiem. ja pat nav ko ēst, vienmēr ir ko ēst :)

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 23. Novembris 2017, 19:22

kādas mērces? taisi pati vai pērc jau gatavas?

Posted by: austra ([info]au)
Posted at: 23. Novembris 2017, 19:33

gatavās. tādas muļķu drošas, lai vīrs arī var uztaisīt vistas mērcīti, kad man nav laika. bet nu tās tiešām, - reizi mēnesī? - apmēram.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 23. Novembris 2017, 23:40

ielinko, lūdzu! es tiešām šādu opciju biju palaidusi garām

Posted by: zimbabve ([info]zimbabve)
Posted at: 23. Novembris 2017, 19:24

Kaut kad mēģināju plānot nedēļai, bet secināju, ka man tas neder, jo pārāk apriebjas paredzamība. Pašlaik izdomāju 3-4 ēdienus nedēļai, tiem iepērku ingredientus un pārējo improvizēju. Kaut kāda saldētā gaļa un dārzeņi vienmēr ir saldētavā, lai pilnīgos beziedvesmas un negribuietuzveikalu brīžos būtu vismaz sautējums. Turpat ir arī visādas zupas, čili sautējumi un pildītas paprikas sabāztas no iepriekšējām gatavošanas reizēm.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 23. Novembris 2017, 19:26

pastāsti vairāk par tām paprikām! nekad neesmu pati taisījusi (hmm?), bet man ļoti garšo

Posted by: zimbabve ([info]zimbabve)
Posted at: 23. Novembris 2017, 19:31

Tikko izlasīju, ka tev nav cepeškrāsns:( Uz plīts neesmu mēģinājusi, bet principā vajadzētu sanākt arī tur, vienīgi siera garoziņas nebūs.
Sapilda ar saceptiem dārzeņiem, malto gaļu, rīsiem (vai citiem graudaugiem), apkaisa ar sieru un cep cepeškrāsnī tomātīgā mērcē. Man nav vienas konkrētas receptes, taisu uz bujduj, it īpaši, ja visādi dārzeņu un siera pārpalikumi mājās.

Posted by: sajūtu cilvēks ([info]vacatio)
Posted at: 24. Novembris 2017, 01:29

Es kādu laiku centos tā darīt, bet nekas tur nesanāca. Pirmkārt - visu nevar saplānot 9attiecībā uz produktiem), otrkārt - ja man gribas griķus ieplānoto frikadeļu vietā, tad es ēdīšu griķus, nevis vārīšu frikadeles. Atmetu ar roku un vairs neiespringstu.
Vienīgais ko cenšos - ik pa laikam no zemniekiem sasūtu visādus dārzeņus - vairāk kā parasti ēdam un tādus ko parasti vispār neēdam, tad esmu spiesta viņus visur likt klāt un viskaut kas jauns tad rodas.

Bet pārpalikumus mums apēd vīriec. Viņam bail, ka es kaut ko varētu izmest. latvietis praktiskais. Bet es atkal ar to mūžigo ēdienu padarīšanu esmu novedusies tik tālu, ka bez žēlastības gāžu laukā.

22 Lasīt komentārus piebilst