rūsganais sprakšķis

rūsganais sprakšķis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
es esmu tā pieradusi pie saviem radiovadāmajiem suņiem, ka nupat pusstundas pastaigā šokā un slapju muguru (un sāpošu no pavadas raustīšanas)

kā var pilsētā dzīvojošam pieaugušam sunim nebūt konceptuāli skaidrs, kas ir iela, kas trotuārs. kā var nemācēt izvēlēties, pa kuru pusi jāapiet stabam, lai neuzkārtos?

pasaulē gudrākā škirne, my ass! audzināšana ir mūsu viss, mācieties,bērni, fiziku vediet sunīšus uz skolu un prasiet viņiem paklausību ikdienā.
  • Man reizēm patīk paskatīties šo raidījumu - https://www.youtube.com/watch?v=aPDMYmQhkDY .
  • Ai
    Es sacepos par vienu diskusiju bābās par reāli teritoriāli agresīviem suņiem, kas biedē garām ejošus bērnus un ne tikai jo viss taču kārtībā, viņi taču aiz sava žoga (sūds ne žogs imho) un taču nav dusmīgi jo kustina astes

    Bet nu mans bērns baidās no suņiem. Un es pilnīgi saprotu, esmu jau sadursies ar dažiem rajona suņu saimniekiem
    • Mums ar netālu ir viens ļoti liela auguma kaut kāds cīņu suns. Sēž dažkārt pie vārtiem, bail paiet garām pat pieaugušajiem. Tāds garastāvokļa suns, dažreiz ne skaņas, tik nolūr, dažreiz kā ierejas tieši kad garām ej, nenormāli.
      • oi, tie slepenie ir baisi, gan jau paši ķer kaifu,ka no cilvēka adrenalīna mākonis izlido.

    • kurš Tev baidās no suņiem!?

      tā jau ir vēl cita opera, suņi, kas ārpus savas sētas nav bijuši. mums te rajons pilns ar tādiem, mauro katru reizi,kad ejam garām;
      pa šiem gadiem man dažu šādu maurotāju nācies noķert, kad izmucis no pagalma, tad ir tāds nobijies jēriņš, ka vai :D bet,protams, nekad nevar zināt.

      man te nav tik ļauns gadījums, agility suns, bet nu totāli bez manierēm, tik raujas uz priekšu un mīž (stulbie kobeļi, nesaprotu, kā kāds no brīvas izvēles tādus var mājās turēt :D)
      • Modes Upuris.

        Man arī kucītes patīk labāk. Bet nu es nezinu kad pati līdz savam sunim tikšu
        • es laikam esmu bijusi pārāk sevī un sacenēs, nemaz nepamanīju :/
          • Nē, es vnk pie šā ļoti piedomāju un ar to strādāju
  • Es vakar skatījos uz vienu tādu neaudzinātu suni un smējos. Izlīdis zem ceļu norobežojošās barjeras no trotuāra uz ceļa. Un tak dāma līda turpat pa apakšu četrāpus pakaļ savam pavadā iesietajam kustonim, jo nevarējs viņu dabūt atpakaļ!
    • cilvēki nesaprot, ka suns pats no sevis audzināts nepaliek; tipiskais stāsts - eju es ar saviem suņiem bez pavadas, pretī nāk cilvēks ar pavadā iekārušos, kamēr manējie iet man "blakus" un tas cilvēks sāk ļečīt savu suni "skaties, kādi paklausīgi sunīši, kāpēc tu tā nevari"
      ...
      • "skaties, kādi paklausīgi sunīši, kāpēc tu tā nevari" - ak jel, traģikomiski :D
  • Atgādina šo:
    -Kur jūs dabūjāt tik labu, gudru sunīti?
    -Es viņu trenēju katru dienu.
    -Bet droši vien jau no sākuma bija ļoti paklausīga?
    -Nē, ne tuvu, bet es trenēju viņu katru dienu.
    -Nu nezinu, manējais gan nav tik gudrs, jums vienkārši paveicies.
    -.........

    iz te
  • Tu kā reiz par man tik ļoti aktuālu tēmu.
    Lēnām sāk nolaisties rokas. Regulāri apmeklējam suņu skolu, mans Bas izpilda visas komandas viegli un pēc pirmās pavēles - sēž, iet blakus, iet figūras, lien tunelī, apsēžas pirms ielas pie luksafora, BET..viņam nepatīk neviens cits suns. Ne reizi neesmu redzējusi, ka viņš satiekot citu suni luncinātu asti, ir vainu skaļa riešana, vai labākajā gadījumā visa spalva saceļās grebenē un nikni rūc. Suņu skolā, kad visi tiek palaisti no pavadiem, lai nedaudz izdauzītos, viņš domās apzīmē ap mani apmēram divu metru rādiusu un pa to skdaida un nikni rej, ja kāds no suņiem grib tuvoties. Tiem diviem metriem arī jābūt, ja nodarbības sākumā visi suņi sasēžās aplī lai "koncentrētos nodarbībai", t.i, starp citiem aplī sēdošiem var būt atstarpe metrs, bet starp Basu jābūt DISTANCEI.
    Tas viss būtu pat smieklīgi, bet Lejassaksijas zemē, kurā dzīvojam, katram suņa turētajam ir nebūtu obligātais suņu labturības eksāmens, kur ir teorētiskā un praktiskā daļa. Mēs ar šitādu napaliona sindromu teorētisko nenokārtosim.
    Ko darīt? Trenere saka, ignorēt, iet tālāk un vilkt suni aiz pavadas līdzi. Man sajūta, tas nestrādā, viņš neko neiemācās. Viņam vienkārši vajag, ka visi uz ielas ietur no viņa distanci. Es tak nevaru cita suņa īpašniekam kliegt pa gabalu, ejiet, lūdzu, pa citu ielas pusi, mana indes nūdele tuīt sāks riet.
    Bet citādi viņš ir vienkārši enģelītis.
    • t.i., nenokārtosim praktisko eksāmenu.
    • cik viņš vecs un cik ilgi pie Tevis? kāda dzīve pirms tam?

      eksāmens, tas izklausās reāli kruta, tipa BH kautkāds? (kruta as in es gribētu, lai pie mums tā būtu) kas notiek,ja nenoliek?

      treneres ieteikums izklausās dīvains, ņemot vērā šāda eksāmena obligātumu; es šas aizbraukšu izdrasēt savu audzināto un ne-savu neaudzināto uz treniņu, pēc tam uzrakstīšu par Mr.Baskervilu, bet Tu tikmēr pasaki vairāk dotos
      • pēc pāris dienām būs 7 mēneši, paņēmām, kad bija 4,5 mēnešus vecs. Pirkām no klubas, no audzētājas, kurai privātmājā bija ap 10 suņiem (mammas ar kucēniem), dzīvoja visi lielos voljeros, bet istabās. Ar mani viņš pirmo reizi dzīvē bija ārā un mācījās iet pie pavadas (protams, sākumā vēders pie zemes un noiet vienu metru prasīja 15 min.). Suņu pārdevēja radīja labu iespaidu, tik protams, skaidrs ka, viss process pakārtots biznesam, "razoti" tiek šov klases sunīši (šis, piemēram ir brālēns http://www.toy-dogs.lv/05_lv.html). Domāju, ka Bas no visas tā tabora būs vienīgas, kurš savu dzīvi dzīvos kā SUNS, nevis priekša un pakaļā nopūderēts vaislas tēviņš.
        • 4,5 mēneši jau ir daudz, ja audzētājs nav bijis diezko atbildīgs uz socializāciju + tieši vecums, kad no visa bail, bet labā ziņa, ka ir tikai 7 mēn tagad, karoč, tīnis, ragi, bet nav jālauž pieaudzis suns.

          tas,ka nepatīk citi suņi, nu, mizantrops, tādi gadās. Tev jau nevajag, lai viņam patīk, Tev vajag, lai viņš tos piecieš, un, cik jau nu es varu telefoniski ārstēt, tā nav mirstamā kaite un ir lēni un mierīgi risināma. (nēnu, iespējams, ir trauma, bet ja to nezini Tu, pats neizstāstīs)

          bet tur tomēr ļoti derētu profesionāla kinologa palīdzība - vajadzētu mierīgu citu suni, kuru vazāt jums apkārt un slavēt (kārums, manta, kas jau Mr.Bas pavelk) - slavēt, tiiiko nerej, nebožas, koncentrējas uz Tevi. Tu taču viņam patīc? patīc. Suns ir Suns ir Suns. viņš grib darīt saimnieku laimīgu un, ja Tu viņam saprotami paskaidrotu, ka Tevi darītu laimīgu, ka viņš tos citus suņus ignorētu, jums vajadzētu varēt tajā vienoties, bet jāķeras vērsim pie ragiem asap - jo ilgāk nevēlama uzvedība tiek pieļauta, jo vairāk tā iesēžas, jo grūtāk laužama.

          ja galīgi nav cita trenera tuvumā - viens variants ir "atkāpšanās"- nelikt sunim atrasties šādās stresainās situācijās - kā suņu skolā, kur citi lohatroni skraida apkārt. neradīt stresu, ļaut pa lielāku attālumu novērot, lai nav jāaizstāvas. klikeri zini? tas ir visvieglākais veids momentāni apstiprināt pozitīvo/nostiprināmo uzvedību.
          Uz ielas mēģināt izvairīties no citiem suņiem

          Pacietība un konsekvence dara brīnumus. Dod sunim iespēju izdarīt pareizi un slavē par to.


          • paldies par padomiem, mēģināsim!
            Uz šo suņu skolu laikam vairāk neiesim, drīzumā pārvācamies uz Hannover, mēģināsim tur. Vakar kā reiz bija skola un notika incidents, pēc kura Baskervila kungs tagad klibo. O.k., neviens nav vainīgs, ka viņš atbilst pēc vecuma, bet pēc auguma ir pats mazākais, bet trenerei tomēr bija jānočeko situācija. Šveices vilkusuns iekampa Baskervilam šķiņķītī.
            • ?!?!!! nabags mazais, šis noteikti neveicinās mīlestību pret citiem suņiem.

              • iekampa "spēlējoties", bet cik tad tādai 2 kg sardelei vajag.
                Tas otrs suns nodarbībā bija pirmo reizi un, cik sapratu, atvests, jo saimnieks ar viņu vairs netiek galā, lai arī tas, teļa augumā, saucas vēl kucēns. Mēs viņus abus novērojām jau ejot uz skolu, gāja labu gabalu mums pa priekšu un pārsvarā uz divām kājām:) T.i. suns visu laiku rāvās uz priekšu, bet saimnieks viņu rāva atpakaļ.
                Nodarbībā viss tādos pašos ritmos un neskatoties uz to, trenere ļāva visus palaist vaļā no pavadām, lai iztrakojās. Lielais taisnā vīlē pie mums un uz Baskervila nikni sargātajiem 2 metriem atbildēja ar nogāšanu zemē un vieglu zobu paklabināšanu.
                • nu, no tādas skolas jāmūk neatskatoties. (es gan tādās kucēnu neesmu gājusi, pie sportistiem ir diezgan vienkārši - nekādas spēlēšanās tur,kur jāstrādā, nekādas nesankcionētas līšanas pie citiem suņiem, staigāt kopā iet tikai tie,par kuriem drošs, ka saskan)

                  Tev ir knipucītiņumiņais pintiķipītis, ja nāk baismas, ņem rokās, better safe than sorry, itd
                  man kādreiz likās ka tas ir stŪlbi, bet kopš man ir korgijs, kas pats nerubī,ka nav gluži tomēr suns, vieglāk pasist padusē, lai neiet skaidroties, īpaši jau takā man ir divi, tad viens padusē, otrs aiz škvarņika.

                  par visefektīvāko metodi nedraudzīgu pienācēju apkarošanai esmu atzinusi baisu kliegšanu - tas aptur uzbrukumu, bet, diemžēl saviem suņiem ieslēdz trauksmes pogu "mūsējos sit!!!":D respektīvi, jātur savu un jākliedz uz citiem.
                  • starpcitu, trenere par rokās ņemšanu teica, ka to nedrīkst darīt, jo tā es kultivējot Basā agresivitāti un visatļautību:)

                    Šovakar vakara pastaigā mēģinājām Tevis ietikto...vēl tāls ceļš ejams:) Kamēr nav citu suņu, viņš ir paraugsuns! Tikko kā kāds tuvojās un iet pa BASA IELU viņā pamostās riktīgs urlēns. Nav jābūt suņu valodas speciālistam lai saprastu, ka no mana enģelīša purna veļas ārā krupji un čuska, ķipa: bļē, ko blenz, tirliņ, tev problēmas vajag?!
                    • nēnu, es maz,ko zinu par dekoratīvajām šķirnēm, mož viņi ir pavisam savādāki suņi :D protams,ka situācijas ir dažādas un pārmērīga staipīšana pa rokām un ucināšanās var arī dažu eksemplāru sabojāt, bet potenciālu briesmu gadījumā labāk pacelt (protams, neturēt kā kalašņikovu, tad jau gan šim var salikties,ka jūs kā komanda aprejat visus)

                      korekcija nereti ir ļoti garš un neviegls process. šobrīd varbūt labāk mēģināt max izvairīties no tiem,kas tuvojas - nogreizties, apgriezties, lai tās baismas ir pavisam pie horizonta, tip, kairinātājs ir, bet Tu no viņa prasi kādu komandu, vērs uzmanību uz sevi un slavē,ja kluss.

                      man korgijs ir tālavas taurētājs, visu,kas izskrien caur tām cāļa smadzenēm, vaig izbļaut; ja pretī nāk svešs suns, tad vajag viiisu izstāstīt, ka mēs te pirmās beibes ciemā (viņa gan nav agresīva); ilgstošu cīniņu rezultātā, viņai Blakus! ir svētākā komanda, lai kas tur iet, viņa apsēdīsies un blenzīs man acīs, lai arī vuff vuff laužas ārā, škura un aste gaisā.
                      mēs varam izmainīties uz ielas ar svešu suni, iziet caur 2 gulošiem ielas kaķiem (bez pavadas), bet tajā visā ir baigi svarīgi, ka es pirmā pamanu Gākas Baismu, un pieslēdzu suni uz sevi pirms ir bazūne vaļā. jo tad,kad jau pavelk, apklusināt ir ļ.grūti.
                    • vispār, tas pārsteidzoši, cik dažādi raksturi var būt šitiem maziem. Pēc Eberharda man likās, ka es visu jau zinu un protu. Baskervils ir pilnīgi citāds, viņā nav nekā no memmīša. Raksturu viņš parādīja jau pirmajā vakarā, kad ierādīju "vietā". Nopirkām viņam tādu pūkainu alu/mājiņu, kurā paslēpties, jo nu Eberhardiņam tā patika. Bas tanī mājā iemīza, izvārtījās un tad sastampāja ar kājām, lai var gulēt uz jumta. Pāris reizes mēģināju mazgāt un taisnot formu, bet viņš tad atkārto rituālu. Un tā mīšana ir riktīga protesta mīšana, jo citādāk kaut kur citur dzīvoklī viņš tā nedara.
        • Ar aizrautību lasīju Tavu komentāru un domās iztēlojos, kā tas viss izskatās un tad - ieraudzīju to brālēnu ;D
          • :) nenovērtē par zemu čivauvu! Viņā ir vairak alfa tēviņa kā citās lielās šķirnēs;)
      • a, par eksāmenu. Jā, kas līdzīgs, saucas iegūt "suņu vadīšanas apliecību":) Citās Vācijas zemēs tas vēl nav obligāti, vai obligāti tikai agresīvo šķirņu saimniekiem. Līdz suņa gadam vecumam man obligāti jānokārto teorija un pēc gada suns ar saimnieku kārto praktisko - iet pa ielu, sēž kafejnīcā un t.t.
  • omg!
    Skolu mok arī nevajag - man savu izdevās pašai izmācīt, bet tas prasīja DAUDZ laika, DAUDZ staigāšanas kilometru, DAUDZ kļūdu (kad sākumācīt, man bija 13 gadi, sunim - gads), bet pēc 2gadi manu ķēdes suni (kdienā bija sētā pie ķēdes) viss rajons lielīja, kāds gudrs un paklausīgs suns, kaut pirmajā gadā bija situācijas, kad suns mani vnk aiz kaklasiksnas viņu turot aizvilka, kur nu gribēja. Bet nu panācām, ka iet smuki blakus bez pavadas, ar pavadu varēju turēt viņu ar mazo pirkstiņu..
    Un ar tiem no sētas izmukušajiem vienreiz bija komiski - ejam garām kkādai mājai, izlido no sētas viens tāds no ķēdes norāvies vilks manējā augumā, liekas manam virsū pie rīkles - mans šamo aiz čupra ievilka grāvi, tad izvilka no grāvja, tad vēlreiz ievilka grāvī. Tā kā viņš nekad tādās situācijās nekoda, tikai purināja aiz čupra, neiejaucos. Pēc brīža izskrēja no mājas saimniece un sāka ķērkt, ka mans suns ir vaļā bez uzpurņa.. Varētu padomāt, ka viņējais bija piesiets un ar uzpurni. :D
  • nez, mums, neskolotiem mežoņiem, siksna un stabi bija pirmais, ko apguva. neatceros, kad pēdējo reizi _man_ būtu ap stabu vai koku jāiet, vai vispār jāievēro, ka tāds ir.
Powered by Sviesta Ciba