Chloroform Sauna ([info]martcore) rakstīja,
@ 2014-02-24 11:50:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
lūk, pēc ukrainas notikumiem beidzot var paskatīties arī uz latviju no malas

var saprast, teiksim, labējo spēku zināmo popularitāti (a ja viņi vēl uzvilks uzvalkus ar kaklasaitēm kā mūsu raivis dzintars, iegūs vēl pāris preocentus reitingā) - viņi nevienam normālam ncilvēkam nav simpātiski, toties ir skaidri zināms un saprotams, ko viņi grib. tad ir reģionu partija, kuras vēlmes izklausās drusku absurdas un antikonstitucionālas pat janukoviča konstitūcijā. un visbeidzot ir vesels bars ar postprivatizācijas cilvēkiem, kas Ar Kaut Ko var Par Kaut Ko Vienoties (tobiš, ar biznesa cilvēkiem par biznesu) - šī cilvēku grupa ir vispār bez konkrētiem idejiskiem uzstādījumiem, kaut kādas naudas plūsmas kaut kur virzīt, etc

nav grūti saskatīt tāda kļičko vietā, teiksim, raimondu paulu, bet timošenko vietā - teiksim, sudrabu vai ēlerti (un nē, man pret partiju vienotība nav ne minimālāko simpātiju vai līdzjūtības, tā būtu precīzāk jāsaka)

beigās ukraina saņems to pašu "nacionālpolitiku", kas ir pie mums, tupu un neproduktīvu dvižuhu, kas ir totāli jaiznīdē no zemes virsmas pie pirmās iespējas.

lai cik dīvaini tas neizklausītos, bet man liekas, ka gan šeit, gan tur ir nepieciešama īsteni Demokrātiska partija, kas sludinātu demokrātijas idejas, paskaidrotu un ļautu apzināties cilvēkiem viņu individuālās politiskās varas iespējas un vispār diezgan daudz ko paskaidrotu. un man ir pilnībā skaidrs, ka šādai partijai ir jāpilda nevis funkcija "sadosimies visi rokās" (lai pie pirmās nekomfortablās situācijas spēlētu pēdējais_pāris_šķiras un gaudojot mestos kājās labajam spārnam), bet gan totāli jākonfrontē viss esošais politiskais pūls. mums nav vairs demokrātu - es ne timošenko, ne vienotību par tādiem neuzskatu, un uz latvijas ceļa laikiem dročīt arī netaisos.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]biezpientaure
2014-02-24 12:13 (saite)
un Kijevas metro nevietējiem uzlikt 4 grivnas pa virsu

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]torch
2014-02-25 09:38 (saite)
viņiem tas nav aktuāli, jo - viņu lielākā problēm ir (cerams, ka bija) tā, ka visu pašvaldību nauda iet valsts kasē (janukoviča ķešā) un tad kaut kāda kripata atlec atpakaļ.
vispār, cerams, ka šis mainīsies

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]begemots
2014-02-24 12:43 (saite)
Lūk, ko par to rakstīja Heinleins pirms gadiem 40. "Bread and circuses" is what a true democracy devolves into.

(Atbildēt uz šo)


[info]snark
2014-02-24 12:45 (saite)
Trūcīgai sabiedrībai demokrātija ir diezgan apšaubāms līdzeklis un paskaidrojumi tur nelīdz, jo otrā pusē nav adekvātas uztveres spējas. Ja tādas sabiedrības izpausmes realizējas pilnībā, tad pie varas nonāk Putins, Mursi, Janukovičs, Ivanišvili, Čavess vai kaut kas tādā pat garā. Ukrainā var paveikties un var arī nepaveikties. Paskaties kaut vai, kādus ērmus regulāri savēl tepat pie mums un Lietuvā, kas kopumā pieskaitāmi pie labajiem piemēriem, tiesa gan pie labajiem piemēriem esam pieskaitāmi vienīgi pateicoties tam, ka Rietumi pamatīgi pie tā piestrādājuši.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]begemots
2014-02-24 16:31 (saite)
Es nedomāju, ka tam ir tiešs sakars ar trūcīgumu. Vai arī vispār liels sakars ar trūcīgumu. Galu galā, ja mēs paņemam kādas eksotiskas Āfrikas vai Dienvidamerikas ciltis, cik var redzēt no regulāriem popsci kanāliem, tad ne sūda tur nav pie varas Janukoviča tipa Čavesi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snark
2014-02-24 17:52 (saite)
un tajās ciltīs vadoņus ievēl vispārējās un vienlīdzīgās vēlēšanās?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2014-02-24 18:07 (saite)
Tu domāji, vispārējās un vienlīdzīgās vēlēšanās kā Janukoviču?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snark
2014-02-24 19:22 (saite)
vai tad Ukrainas likumos ir kādi ierobežojumi balsošanai, ja neskaita vecuma cenzu un pilsonību? Tur ir mantas cenzs vai kādi etniski ierobežojumi? Un vai kādam vēlētājam ir vairāk kā viena balss?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2014-02-24 20:04 (saite)
Tu apgalvo, ka trūcīgās sabiedrībās demokrātija nestrādā labi.

Man šķiet, ka sabiedriskās iekārtas efektivitātei/kvalitātei nav tieša sakara ar kopējo mantiskās turības līmeni.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snark
2014-02-24 20:32 (saite)
Dažādi iekārtas veidi dažādi pārtikušās sabiedrībās strādā labāk vai arī sliktāk. Visaptveroša demokrātija ir dārgs prieks, ko var atļauties retais.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2014-02-24 23:42 (saite)
Pag pag.

Tātad, ja pareizi tevi saprotu, tad, teiksim, Islandei demokrātijai būtu salīdzinoši ar Latviju jābūt vispār pilnīgā dirsā, jo, piemēram, tāds pārticības rādītājs kā GDP tur ir divreiz mazāks?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snark
2014-02-25 07:54 (saite)
nu, vispār jau Islandes IKP uz seju sanāk apmēram trīsreiz lielāks kā Latvijai. Ja ņem pēc PPP, droši vien, būs korekcijas, bet arī viņiem sanāk krietni vairāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2014-02-25 08:25 (saite)
OK, labi, ja uz seju, tad sanāk.

Bet tad no tavas tēzes sanāk arī, ka laba demokrātija Islandē ir sekas tam, ka viņi ir pārtikušāki (per capita) kā Latvijā? Un Itālijā tad būtu divreiz labāka demokrātija kā Igaunijā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snark
2014-02-25 11:37 (saite)
Nē, nav tādas formulas (fizmati?), turklāt vēl divreiz (?!!). Es par to, ka vispārējas-un-vienlīdzīgas vēlēšanu tiesības mūsdienās viens no pilnvērtīgas demokrātijas pamatelementiem, un to ne katrs var atļauties. It īpaši grūti ir trūcīgākām valstīm, jo tur trūcīgo īpatsvars ir lielāks, līdz ar to arī lielāka iespēja, ka viņi pavilksies, kad kārtējie populisti viņiem piesolīs zemas cenas un lielas algas, bet tvaika nolaišanas vajadzībām viegli saprotamā veidā norādīs, kurus sliktos nu var droši sist.
Tā pie varas tiek manis pieminētie tipi (kā arī vēl daži citi), un, lai savu pozīciju nostiprinātu, viņi to absurda bedri rok aizvien dziļāku. Savukārt, mēģinājumi kaut ko būtiski reformēt (ar to saprotot izmaiņas sabiedrības attieksmē un uzvedībā, nevis tikai kaut kādu resursu kārtējo pārdalīšanu), izgāžas pie pirmās iespējas, jo reformas vienmēr rada pamatīgu neapmierināto slāni. Tā notika Gruzijā ar Saakašvili, bet nenotika savulaik ārkārtīgi trūcīgajā Dienvidkorejā ar Paku Čžonhi, Singapūrā ar Li Kvan Ju vai Čīlē ar Pinočetu. Un tas nenotika arī kopumā veiksmīgajās deviņpadsmitā gadsimta Eiropā un ASV, kur elektorāts bija pamatīgi ierobežots.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2014-02-25 11:52 (saite)
Ahā.

Nu, visā visumā izklausās saprātīgi. A kā ar Īriju, Somiju un vairākām citam uz demokrātijas iedibināšanas brīdi, šķiet, visai nabadzīgām valstīm, kurās tagad ar demokrātiju ir viss vairāk vai mazāk kārtībā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snark
2014-02-25 19:36 (saite)
Nu, ceļš uz to nav bijis viegls. Piemēram, somi savas neatkarības pirmsākumos dabūja sev kaklā itin asiņainu pilsoņu karu, kas ļoti labi atvēsināja vēlmi aizrauties ar laimes solījumiem. Un saprata, ka sabiedrībā bez kompromisiem neiztikt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lavametender
2014-02-24 15:17 (saite)
Es saprotu tavu sāpi. Tikai "demokrātiskas" partijas vietā es redzu "racionālas domas" partiju. Demokrātija ir sūdīga, autoritārisms arī. Tāpat kā kapitālisms un sociālismu. Katrā ir kaut kas lietojams un atmetams un bez izglītota elektorāta (skeptiķiem ar labu atmiņu) nekas nenotiks.

Un vēl neprotam taisīt partijas. Visi jaunie projekti iedalās mesijās un jokos. No jokiem (muļķu partija, pēdējā partija, falla partija) arī neviens nav spējis izaudzēt kaut ko funkcionālu. Stulbi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]sqrt
2014-02-24 19:47 (saite)
skeptiķi, racionālisti, fakinie anālisti. why doncha just fly off to mars. or getcha head outta yaarse

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]lavametender
2014-02-25 00:57 (saite)
https://www.youtube.com/watch?v=k-CGH052TnM

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sqrt
2014-02-25 01:59 (saite)
ok :)
amm,,,, es laikam nāku bišk no citas kultūras [kultūra kā indoktrinācija, nevis kaukādā sakrālā nozīmē]
noskatījos pusminūti: is there a point? [es galīgi neesmu no tiem, kas uzskata, ka jebkur jābūt dajebkādam punktam]
jebkuŗā gadienā - paldies par interakciju

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]tiesibsargs
2014-02-27 10:43 (saite)
falla partija ir tikai pašos pirmsākumos!!!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ulvs
2014-02-24 15:19 (saite)
es tev piekrītu par to, kas beigu beigās ar ukrainu varētu notikt (t.i., SVF u.c. izdrāsta valsts). skumji, ņemot vērā, ka grautiņi bija sasodīti aizraujoši un sirsnīgi. žēl man viņus tikpat ļoti kā mūs.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]sqrt
2014-02-24 19:34 (saite)
es gan (nu, naîvs, nestrîdos) uz future.ua raogos aptimistixi
kroč, gaziljōns pļūttrubu (mēdiju) no visām pusēm šauj gaisā bipolārās nākotnes: 1 vai nulle, kremlis/beidžinga vai Bruxele, paradīze vai elle un tml buļļa kakas. aber tas, ko esmu nomanījis un turpinu ar jaudu vērot, ir cilvēka vulgāris vidējais pirxts visas tās schizmoīdās piamīdas dirsas caurumā. manīs, un gana drīz, šogad pat. žēlot jau var visko, arī cērmes, ko no rīta aizskalo kanalizācijā — sak, nez vai tur tev ies labāk kā zem manas krūts. arī sevi var žēlot, bet - cik ilgi - kur ir tas racionālais grauds? es, par provi, nebūtu tik drošs, ka šoruden mājās vispār notiks jelkādas zaimas vēlēšanas. nahuj, vienkārši - nahuj? lai atkal 4 gadus sevi žēlotu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?