MaKo
Pīrādziņi 
15.-Jan-2013 04:30 pm
Pēc nejaukās slimošanas nestāv uz visādiem smagiem ēdieniem, gribas ko vieglu, bet barojošu. Šķību aci noskatījies uz cūkgaļas kluci ledusskapī, sapratu, ka negribu nekādas karbonādes vai citādā veidā ceptu gaļu. Tāpēc sagriezu gaļu gabalos un izvārīju katliņu sātīga buljona - ar lauru lapiņām, melnajiem un smaržīgajiem pipariem, sīpolu, gabaliņu selerijas, sāli un drusku burkānu ripiņu.
Un kas pie buljona pienākas klāt?


Pareizi - buljona pīrādziņi.
Gaļa pildījumam ir, tagad tikai jāizdomā mīkla. Gribējos klasiskos, no kārtainās mīklas. Bet veikalā to nepārdeva. Tad nu atradu recepti un taisīju pats. Īstenībā - vienkārši.
Divas glāzes miltu izsijā bļodā. Tad paņem puspaciņu auksta, cieta sviesta un sagriež miltos. Un ar naža asmeni kapā, līdz sviests mazos, miltos ielipušos gabaliņos (nu, tik mazos, kā zirnīši vai M&Ms konfektītes).
Tad ņem glāzi auksta ūdens, kurā pustējkarotīte sāls un pāris tējkarotes cukura izšķīdinātas, pielej ūdenim ēdamkaroti 9% etiķa - un iegāž pie mūsu miltu/sviesta granuliņām. Un samaisa ātri mīklu, necenšoties izmīcīt, tikai vienā masā sajaukt.
Tad liekam pārtikas plēvē ledusskapī vismaz stundiņu atdzist (mīklai visu laiku jābūt vēsai, lai sviests nekūst).


Velkam ārā no ledusskapja un rullējam plāksnē.

Tad ņemam mīkstu sviestu, un apziežam vienu plāksnes pusi kā sviestmaizi (tikai maliņas pašas ne), un lokam plāksni uz pusēm.
Atkal parullējam, apziežam, salokam. Un ledusskapī.
Un tā vairākas reizes. Jo vairāk locīsiet, jo kārtaināka mīkla.

Kad jau apnicis, velkam auksto mīklu ārā, nogriežam ar nazi gabalu, un rullējam 3 mm biezā plāksnē. To sagriežam kvadrātiņos.



Kvadrātiņus salokam pa diagonāli un pildam.
Pildījumam es izvārīto gaļu izmalu caur gaļasmašīnu ar vienu svaigu sīpolu kopā. Otru sīpolu sakapātu apcepu uz pannas un iemetu klāt. Pieliku garšaugus, piparus, sāli - sanāca garšīgi.



Pildījuma gan bija vairāk kā vajadzēja, būs rīt komervīderos jāsacep.



Sanāca šitādi trīstūrīši.
Apziest ar sakultu olu un krāsnī iekšā, 200 grādos uz 20-30 minūtēm (tur jau katra krāsns citāda, sāk brūnēt - gatavs).



Sanāca necerēti labi. Kūst mutē, mīkla simtiem kārtiņās, smalka...
Divas pannas sacepu, palikuši tikai daži.



Glāze silta buljona un daži pīrādziņi - ļoti labas pusdienas slimniekam, ne?
Novēliet tikai, lai ātrāk pāriet tā nejaukā sāpe rīklē. Faringīts, nolāpīts.
Comments 
15.-Jan-2013 05:00 pm
lai iet labumā! ;) ne apaļumā ;)
15.-Jan-2013 05:10 pm
senie latvieši šito sauca par višful sinking.
15.-Jan-2013 05:10 pm
mako, es tevi apbrīnoju!
Šonedēļ secināju, ka smilšu mīklu pirkt veikalā, ja var uztaisīt pats, ir neprāts, bet kārtainā taču ir tik zvērīgi sarežģīta... un re, atrodas varoņi, kas paši savām čaklajām roķelēm!!
15.-Jan-2013 05:11 pm
IMHO labu rauga mīglu uztaisīt ir grūtāk - tur tak jāmīca rociņām dikti ilgi. Rullēt vieglāk.
16.-Jan-2013 04:02 pm
Nūū, ēēē, ja kārtaino mīklu taisa "pēc gostiem", tad ir drusku sarežģītāk un ilgāk, kā Tu darīji (bet man patīk radošā pieeja ar mīksta sviesta smērēšanu!). Rezultāts pilnam procesam gan izcils, bet prasās pielietot smalkākās aplikācijās, nekā buljona pīrādziņos :)
Rauga mīklai tā mīcīšana nav nemaz tik ilga un smaga, lielākā ķēpa ir, ja sviestu mīca iekšā kā pēdējo, nevis kā ierasts jauc izkausētu klāt jau pašā sākumā.
16.-Jan-2013 04:14 pm
Man nesanaak uztaisiit rauga piiraadzinjus, kas ir miiksti un pufiigi arii kad atdzisushi, otraa dienaa...
17.-Jan-2013 10:14 am
Godīgi jāatzīstas, ka man arī nē - mīklas, kas ir pufīgas bulciņās, pīrādziņiem īsti neder, jo cepoties taisās vaļā. Šī mīkla ir laba http://www.joepastry.com/category/bread/st-lucia-buns-lussekatter/ (tikai taisa bez safrāna un ar mazāk cukura), taču parastā mīklas rullēšana un pīrādziņu locīšana neder, jo mīklas kārta sanāk pārāk plāna un cieta - ja taisa pīrādziņu tādējādi, ka mīklas bumbiņā iespiež pildījumu un liek ar šuvi uz leju, tad ir ļoti OK, pīrādziņi mīksti arī nākamā dienā (ja kāds tik ilgi izdzīvo :))
15.-Jan-2013 05:17 pm
vaivai, badakāsim grūti skatīties:)
15.-Jan-2013 05:19 pm
Badā? Brauc ciemos, pabarošu.
15.-Jan-2013 05:27 pm
:)) Nēnu, nejau gluži badā, betnu traki kārīgi tie pīrāgi:)
15.-Jan-2013 05:29 pm
Toties es nemāku labot slēdzenes, mēbeles un santehniku.
15.-Jan-2013 05:30 pm
"Noubadīz pērfekt!" kā teicās klasikā:)
15.-Jan-2013 07:00 pm
My name is Nobody!
16.-Jan-2013 09:37 am
Ui, Mako! tu esi noderīgs saimniecībā. Pat ar faringītu.
This page was loaded Maijs 21. 2024, 2:36 am GMT.