Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Vēl viena lieta, kas iziet ārpus manas saprašanas robežām, ir uzvārda maiņa pie precēšanās. Nē, es ticu, ka reizēm cilvēkam ir vēlme nomainīt visu savu identitāti, pārkrāsot matus, uztaisīt plastisko operāciju, saraut saites ar vecākiem, utt, utjpr. Bet, ņemot vērā visus tos sarežģījumus, kas pēc tam rodas, kad trīsreiz precēts sievišķis, kurš izlēmis, piemēram, atsākt pirms pirmajām laulībām pārtraukto izglītošanās procesu vai pretendē uz kaut kādu mantojumu no baltās ķēves trešajā augumā vai vēl ko tādu - tas drausmīgais čakars ar visām laulību un šķiršnās apliecību kopijām, visi izstaigājamie arhīvi un notāru kantori, kur dabūt norakstus kādam, dzīvokli mainot (tas ar precēšanos un šķiršanos allaž iet komplektā!) nozaudētam dokumentam - vai tad par to mūsdienās cilvēki nemaz nedomā, ko?
Un motivācija vispār kāda?
  • a, var vispār nemainīt, arī nekabināt klāt vīra uzvārdu?
  • Jā, visas nākamās reizes, kad precēšos, vairs nemainīšu!;)
  • Gadījumi mēdz visādi būt. Zinu arī dažus tādus, kur puiši ir mainījuši savējos, kas viņiem nav patikuši. Viens pāris, kad precējās, abi mainīja un trešo uzvārdu. Viņai bija vācisks, viņam - krievisks, kopējais ir latvisks.
  • Man - inciaļi. Es vispār iniciaļu dēļ biju gatava precēties ar konkrēto vīrieti katrā laikā. Tik skaisti!!! :))
    Otrkārt, esmu vecmodīga kaza, kas uzskata, ka visiem ģimenē jābūt ar vienu uzvārdu. Nevis viens mammai, tētim otrs, bet bērniem vispār - diez sazin kas, pēc uzvārda pat nepateikti, ka radinieki
    Un nav jau tas čakars tik liels. Jānomaina pase, tas galvenais. Uz darba intervijām, kad iesniedzu izglītības dokumentus, iesniedzu vienu lapu vairāk - laulības apliecību, kur norādīta uzvārda maiņa.
    Un par to, kāds čakars šķiroties, es ceru, cilvēki precoties nu gan nedomā - tas nu tiešām būtu perversi. Ja tu jau precoties domā par šķiršanos, tad labāk nevajag...
    • Čakars IR liels.:(
      Savulaik, man bija darīšana ar meiteni, kura bija, mācoties astotajā klasē, vienreiz nomainījusi uzvārdu, lai atjaunotu saiknes ar radiem no mātes puses, pēc tam, mācīdamās demitajā klasē, apprecējusies - attiecīgi mainīdama uzvārdu - un aizgājusi no skolas, pēc tam izšķīrusies, pamācījusies atkal vienu gadu, tad atkal apprecējusies...Nu, un kad viņa gribēja beidzot pabeigt ekstenātā divpadsmito klasi, viņai nācās iesniegt kopā kādus 14 dokumentus, kas apliecināja viņas identitāti dažādos izglītības apguves posmos.
      Tas, protams, ir ekstŗēms gadījums, bet nu...
      • Vai tad ar personas kodiem tā lieta vieglāk nerisinās?
        • Bet, vienalga, ir jābūt dokumentu kopai, kas pierāda, ka Bērziņai izsniegtais pamatskolas atestāts un Kalniņas 10.klases liecība apliecina Ozoliņas līdz šim apgūto izglītību.:)
          Turklāt personas kodi parādījās tikai deviņdesmito gadu vidus dokumentos.
      • Paklau, tā tava jaunkudze vēl varēj apieņemt islamticību, pareizīcību un judaismu, un pie katra mainīt vārdu, un mēs arī izsecinātu, ka Šausmīga sproblēmas tā reliģija rada cilvēka dzīvē!!!
        Tipisks piemērs, atļaušos domāt, esmu ES. Vienīgais, kas man iet visur klāt, ir viens vienīgs dokuments - laulības apliecība. Un čakars NAV liels. Tā kā es to esmu piedzīvojusi, atļaušos palikt pie šī viedokļa. :))
  • parasti jau maina pirmajā reizē ar domu, ka būs uz visu mūžu.
    identitāte nenomainās, bet lielāka saite ar mīļoto gan rodas

    ja jau tikai uz laiku līdz nākamajām kāzām, tad tiešām laikam nav jēga
    • Kāda vēl "lielāka saite" - šito es arī neesmu varējusi saprast nekad!
      • tas ir psiholoģisks moments. to neizskaidrot

        kaut kāds ģimeniskuma sajūta.

        p.s. ne tikai attiecībā ar vīru. arī ar veco uzvārdu šāda sajūta man bija ar brālēniem (mums vienāds uzvārds) nevis ar pašas ģimeni.
        • Pēc tavas teorijas man vajadzētu sajusties "kā ģimenei" tikai ar dēlu, jo meitai ir viņas tēva uzvārds. Vari minēt trīs reizes, vai tā ir vai nav :D
          • nevajag jau gluži viena cilvēka psiholoģisko izjūtu piesiet visiem

            man tāda ir, bet man nav divi bērni nemaz nerunājot par dažādiem tēviem, tapēc es neko nevaru teikt par tādu gadījumu

  • piekrītu - no personīgās pieredzes - tik daudz klapatu pēc laulībām un vēl vairāk klapatu pēc šķiršanās - visi papīri jāmaina, izdevumi un laika patēriņš vien galbeigās sanāk.
  • viereizēju mainīšanu vēl varētu izskaidrot ar mīlas reiboni, bet regulāru- pagrūti izprast. FamīlijFīlija kaut kāda! :P
  • Tu jau arī paņēmi sūrāko variantu-trīs reizes šķīrusies:)

    Bet jā viss par smuko, tad vīra uzvārdu ņemtu, lai bērnam ir tāds pats uzvārds kā man. Sentimentāli:)
    Kaut gan, ja nu uzradīsies kāds precinieks, tad visdrīzāk atkal kalniņš, siliņš, priedītis, bitenieks...un es palikšu pie sava uzvārda.
  • 1. lai klasesbiedrenes pavisam skaidri saprot, ka esi precējusies :DDDD

    2. lai mazāks čakars bērniem. Mums ir katram savs uzvārds (nu labi, mēs arī precējušies neesam), bet vot padomāju, ietu mēs kaut kādā TV spēlē spēlēt - kā muš sauktu - xx un YY ģimene? vai ja citur kaut kur visiem jānosaucas kā Uzvards ģimene.. - ar vienu ir mazāks čakars. Es, kad precēšos, mainīšu, lai gan tad garantē, ka es no Latvija vienīgās Rozes Laukumas kļūšu par vienu no vismaz 5 Rozēm :DDD
    • jā es ar par tiem bērniem domāju.
      forši taču kad mammai un tētim ir viens uzvārds.
      • aha,
        un līdz kādi klasei 5., bērnam tas IR svarīgi.. ka ģimene izskatās tradicionāla.. pēc tam jau ir POFIK :DDD

        Mans jaunēklis pat mūsu gadus "pielaboja" lai izskatās "pareizāk"

        diemžēl tāda tradicionāla domāšana un tradicionāls ģimenes modelis vēl joprojām ir modē.
    • Nu jā, es esmu augusi ģimenē, kur vienmēr katram bijis cits uzvārds - mana mamma ir no tām, kuras visi grib precēt, un attiecīgi ir trīs reizes mainījusi uzvārdu:) - bet tā man nekad nav likusies problēma.
      • es bērnībā ļoti pārdzīvoju, ka mami ir citādāks uzvārds nekā man :(((

        bet pati jau tagad tās pašas kļūdas pieļauju :DD
  • pēc uzvārda maiņas atsāku studēt, atgriezos bijušajā darba vietā, problēmu nebija.
    MOtivācija? Man nekad tā īsti nebija paticis savs uzvārds. Jau tāpat biju gatava mainīt uz vectēva... Turklāt vīra uzvārds man patīk :)
  • Ja precētos 20 gados, tad droši vien būtu mainījusi. Bet tagad... Tagad mans uzvārds ir kļuvis par daļu no manas identitātes. Pie tam man patīk mans uzvārds. Kaut kādi birokrātiska rakstura sarežģījumi būtu pēdējais, par ko es aizdomātos.
    Vienīgais - man laikam ne visai iepriecinātu fakts, ka bērniem nebūtu tāds pats uzvārds kā man, visticamāk jau.
    • Nu jā, varbūt tiešām 18-20 gados tas ir citādi.
    • A kāpēc? Kāreiz mātes uzvārdu vieglāk ielikt.
      Man jau labi, vienam tāds, otram šitāds, trešajam (kad nu tas vēl būs) redzēs, izkaušos vēl ar tētuku par privilēģijām :-D
  • Es jebkurā gadījumā atstātu savējo + vīra. Manējais ir zināmās aprindās pazīstams, kā arī es esmu pēdējā no mūsu ģimenes zara ar šādu uzvārdu, negribētos pazaudēt.
  • nja.
    un ja esi reiz lēmusi, ka uzvārdu nemainīsi ne pa kam (nu... mani jau neviens neprec tā vai šitā), tad kā ir ar bērnu uzvārdiem? kuru tad uzvārdu? tēva vai mātes, ja abiem atšķirīgi?
    • To, kurš labāk saskan ar bērna vārdu.:)
      Ja kas, man bērnībā likās, ka mammas pirmslaulību uzvārds man būtu paticis labāk, nekā tēva uzvārds.
  • Uzvārdu var mainīt, cik vien grib. Niku gan vajadzētu saglabāt :)
  • lai tad, kad piem suuta ieluugumus vai apsveikumus, var adreseet piem Kalninju gjimenei, nevis annai ozolai, jaanis kalninjam un vinju beerniem ilzei un peeterim kalninjiem.
    ja adresee kalninjiem, tad tas vismaz uz papiira izskataas ka vinji ir gjimene.
    • Kalniņu-Ozoliņu ģimenei nevar sūtīt?:)
      Un vispār, ja ģimenē dzīvo arī, piemēram, vecmāmiņa, tāpat kāds uzvārds jāklabina klāt.
  • kad tev bija 18 gadu, tu tā nedomāji, vai ne? un tad būtu nomainījusi, ka nemetas.

    (es nemainīju, ar motivāciju "mans uzvārds ir mans brends")
    • 18 gados es laikam deklarēju, ka nekad neprecēšos. Hmmm, izrādās, ka diezgan stratēģiska esmu bijusi.:)))
  • Precēšanās vispār kā tāda ir ārpus saprašanas robežām.
  • apmeeram aiz taadiem apsveerumiem es arii nenomainiiju. pie tam, ja es Vaacijaa atcereetos, ka kkaadam f§$% papiiram ir "nepareizais" uzvaards, vareetu sanaakt ziepes. paaraak daudz visaadu karsju, aplieciibu, krediitu, diplomu un pasu ir ienaacies pa sjiem triisdesmitciktur gadiem :)
  • biju domājusi nemūžam nemainīt, bet nu tā kā sliecos uz to, ka varētu apmainīt ar. vīram par prieku. kad biju pirmoreiz precējusies, paliku savā uzvārdā, ex-vīram savu pozīciju izskaidroju, viņš toreiz tā kā drusku sapīka, bet saprata un neuzstāja. tagad arī vēl esmu savā uzvārdā, bet tā kā domāju nomainīt, kad ciemošos Latvijā. kāpēc? grūti izskaidrot. tas ir iracionāli. manam vīram tas ir svarīgi (viņš gan neuzstāj), un man nav žēl (nu, drusku jau ir) viņam to prieku. nav pat svarīgi viņu tincināt un pratināt un pieprasīt racionālus un loģiskus pamatojumus. vienkārši - es viņu mīlu, un viņa dēļ daudz Lielākus Upurus varētu nest nekā viena sūda uzvārda nomaiņa. tas ir tāpat kā, teiksim, ir ilggadīgs pāris, kas neprecas. meitene precēties grib, a vot vecis neprec un vis. nu, kāpēc nē, ja mīļotajai tas ir svarīgi? tāpat arī man ar to uzvārdu.
  • Vēl viena lieta, kas iziet ārpus manas saprašanas robežām, ir ieciršanās uz kaut kādu Principu.
  • 1) es domāju tāpat kā tu, ka uzvārdu nekad nemainīšu.
    bet līdz ko ir bērni tā viss mainās. mana motivācija mainīt bija tikai un vienīgi bērni - lai mums būtu vienāds uzvārds.
    vandoties apkārt pa pasauli nereti robežnieki lūdz pierādīt, ka ceļoju ar savu bērnu. tā kā mums ir atšķirīgas pases (bērniem vācu, jo tāds derīgas 10 gadus nevis kā LV tikai gadu), tad vēl arī atšķirīgie uzvārdi radītu papildus sarežģījumus.
    • Bērnu dzimšanas apliecībās nav ierakstīti arī Tavi dati?
      Es zinu, ka viens man pazīstams ilgstoši kopādzīvojošs nelaulāts pāris ar bērnu, kuram ir mātes uzvārds, visur kur ceļo bez problēmām.
      • domāju, ka piekritīsi, ka ir atšķirība vai ceļo māte Kalniņa ar bērnu Kalniņu un tēvu Bērziņu vai arī sieviete Liepiņa ar 2 sīkiem uzvārdā Schmitfeld?
  • Nu loģiski... ja tu maini savu identitāti taisot plastisko operāciju, tad attīt filmu atpakaļ būs kā īstā dziļā Eiropā!

    Nu iedomājies, vai Mihaēls Jeksons varētu tapt par jauko nēgerpuiku atkal ar kuplajiem matiem? Tas būtu tāds pats čakars kā mantojumu no pirmā vīra izdauzīt!
Powered by Sviesta Ciba