Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Starp citu, ja politiski aktīvi latgaliešu pārstāvji paziņotu, ka viņi nav nekādi latvieši un viņiem vajadzīgs referendums par neatkarību, es neredzētu iemeslus likt tam šķēršļus. (Jā, pat par spīti tam, ka es personiski uzskatu, ka latgalieši ir latvieši, un viņu dialekts, kuru es, ar šo novadu nekādi nebūdama saistīta, visai labi saprotu, nav nekāda nelatviešu valoda; jo, raugi, nav svarīgi, kam es ticu, bet kam viņi paši tic.)

Tas tā, tie bija tikai daži vārdi Katalūnjas sakarā.
  • Cilvēkiem nepatī pārmaiņas, kuras uzsāk kāds cits nevis viņi.
  • man šķiet katrā valstiskā teritorijā ir pa kādam šādam apgabalam... bet cik sapratu no iesaistītas personas, centrālais un sāpīgais "strīdus ābols" konkrētajā Katalonijas/ Katalūnjas sakarā ir Barselona
    • Nu jā, Latgalei nav nedz savas Barsleonas, nedz piķa, tāpēc situācijas analogs mums nedraud. Savu unikālo kultūru par neatkarīgas pamatu mēdz pasludināt tikai pietiekami turīgi reģioni.

  • Jā, es šodien nevāji izbrīnījos, kad ziņās izlasīju, ka Spānijas valdība to referendumu neatzīst un bloķē balsošanas iecirkņus. Kauč kā man bija licies, ka dzīvojam 21.gs. Eiropā.
  • (no subject) - [info]
    • Analoģija briesmīgi vāja (nav valodas, kultūras utt. atšķirību, kā arī vēl vesels bars iemeslu). Turklāt teorētiski - brīvpilsētas statuss Rīgai varētu būt pat izdevīgs, kā arī neviena politiska partija mūsdienās nav pārāk ilgdzīvojoša, tā ka ar šo mani neiebiedēsi. ;p
  • es zinu, ka stāsts ir par ko pilnīgi citu, bet kā cilvēkam, kuram visa, visa ģimene ir no Latgales, man ir nesaprotami šie biedu stāsti par Latgales atdalīšanās vēlmi. tā Latgale, kuru es zinu, kas ir krustu šķērsu no Baltinavas līdz Maltai, ļoti konkrēti ir daļa no Latvijas, tāda atšķirīga daļa, bet ļoti stabila savā vēlmē būt pie Latvijas, nevis austrumu kaimiņiem. manas māsīcas, kas dzīvo Baltinavā un skatās krievu ziņas, ir vispār tik fascinējošs gadījums, kas ļoti lepojas ar savu pierobežas identitāti un, šķiet, nekad to negribētu mainīt.

    bet nu jā, šis, protams, ir cits stāsts. vienkārši vienmēr liekas tik mulsinoši, kad cilvēkiem ir bail no Latgales, bet tā aina, ko es tur redzu, ir kas pavisam cits. lepna pierobeža ar savu identitāti.
    • Vai ne.
    • Šobrīd pilns internets ar spiedzieniem: "Jūs, kas atbalstāt kataloņus, ko jūs paši teiktu, kad kāds prasītu referendumu par Latgales neatkarību?!", un ieraksts ir atbilde šiem spiedzieniem, nevis reālās Latgales situācijā balstīts domu eksperiments. Bet to jau Tu zini.

      No otras puses - šeit pat Cibā ir bijuši vairāki mājieni (no Unpy un vēl no dažiem), ka latgalieši ir no latviešiem varen atšķirīga un par to lepna cilts, kas mierīgi varētu gribēt atdalīties ar savu zemes pleķīti padusē, un man nav ne jausmas, cik reprezentatīvs šis uzskats ir. Katrā ziņā - nebiedētu, pat ja būtu reprezentatīvs.:)
      • Tukša muldēšana. Neviens tur nav gribējis atdalīties, vatbūt tikai krievvalodīgā Daugavpils diaspora (lai pievienotos Krievijai). pārsvarā visa mūsu cīņa un aktivitātes bija ap Latgales kultūras atzīšanu un popularizēšanu, kā arī latgaliešu pašapziņas nostiprināšanu, lai lepotos, nevis kautrētos no pārējās LV daļas.
  • Cik zinu, tad arī demokrātiskās valstīs ir panti par pretvalstisku darbību. Neviena valsts nav īsta valsts, ja paredz sevis secēšanu kādu marginālu reģionu untumu pēc. Arī no pragmatisma viedokļa - kāda jēga? Visas Eiropas valstis ir vairāk vai mazāk reģionālas. Visi sāks atdalīties un kas tad? Būsim atpakaļ agrīnajos viduslaikos ar sīkām drumstalkaralistēm? Smieklīgi, ka šādu pēkšņu small-time nacionālismu atbalsta cilvēki, kas tajā pašā laikā gribētu, lai ES kļūtu par federālu žņaugu visām nacionālajām valstīm.
    • Lūk, jā, biedri, ļoti labi par mazajām drumstalvalstīm. Labi sadzirdu savas bērnības skolas politinformācijas argumentus tālajā 1987.gadā. :)
      • Vēsturiskās situācijas ir nesalīdzināmas. Btw, tu priecājies par Brexit? :)
        • Pret Brexit man ir emocionāli visnotaļ neitrāla attieksme.

          Attiecīgi - tas (breksits) gan baigi precīzi salīdzināms ar kataloņu situāciju. :D
          Es vēl saprastu, ja tu būtu skotu referendumu piesaucis.
          • Brexists ir samērā analogs, jo nozīmē to pašu - nācijas pašnoteikšanās alku piepildījums demokrātiska procesa ceļā. Atbrīvošanās (šajā gadījumā no transnacionāla) birokrātiska ''centra'' hegemonijas, savas suverenitātes nostiprināšana. Atšķirība attieksmēs var būt tikai personīga, ne objektīva.
            • Pēdējais teikums tāds ar pretenziju uz dziļdomību bija iecerēts? :)

              Nu, OK, ja tev tā gribas, tad salīdzini. Briti mierīgi nobalsoja, dabūja savu breksitu, un neviens no Briseles komandēts policists nedauzīja ar steku neapbruņotas britu sievietes par to vien, ka piedalās balsojumā (pat nejautājot - par, vai pret).

              Es gan nezinu, ko no šī salīdzinājuma varam secināt. Protams, izņemot to, ka ES pārvalde ir nesalīdzināmi iecietīgāka, elastīgāka un labvēlīgāka dalībvalstu iedzīvotāju brīvības izpausmēm nekā dažu dalībvalstu vietējā vara. Tas gan jau bija skaidrs, taču ja tev tā gribējās uzsvērt...
              • Vispār jau ES arī pēc ieceres vienmēr sevi prezentējusi kā valstu savienība, tāda nekādas tiesības uz punitīvām darbībām pret valstu izstāšanos tā it kā sev nav piešķīrusi. Kā tagad atceros kā referenduma laikos mums stāstīja, ka mēs jau tika ''deleģējam daļu savas suverenitātes'', nevis atsakāmies no tās, viss uz brīvprātības principa. Valstu likumdošana šajā sakarā parasti ir krietni citādāka.
                • Jā, redz kā tava analoģija, uz kuras precīzumu tā uzstāji, tomēr nav iespējama. :)

                  Klau, man apnika tavas iekšējās pretrunas pļāpājot par ES, pie ieraksta, kurš nebija par ES.
                  Tā kā par tēmu tev acīmredzami nav nekā sakāma, atļaušos šo pavedienu iesaldēt.
  • Nav viedokļa, informācijas arī nav daudz. Es ļoti labprāt palasītu kaut ko vairāk par viņiem, pēc redzētajām intervijām liekas, ka Spānija pieķēdē viņus pie radiatoriem vismaz, nu tādi apspiedēji. :)
    Te savukārt viens vecs raksts, kur katalonieši attēloti tik negatīvi, ka atkal grūti noticēt, ka vesels reģions ar tik nejaukiem cilvēkiem. :)
    https://irir.lv/2014/09/23/neatkaribu-un-socialismu-kataloniesu-nacionalistu-lozungs

    • Oi, nu, šo lasot, nesapratu, smieties vai raudāt.:/
      Konsekventi attiecinot autora argumentāciju uz latviešiem, būtu skaidrs, ka par savu nacionālo valsti tādi salašņas (izbijušie sirotāji, dienaszagļi, piļu dedzinātāji, bez savas rakstu valodas līdz pat 18.gs.), kas apdzīvojuši vairāku solīdu valstu - Livonijas, Kurzemes hercogistes, Krievijas impērijas u.c., dodami tām ļoti maz jēdzīga pienesuma, un nav izperējuši pat nevienu Dali mēroga dižgaru, vispār būtu aizslaukāmi vēstures mēslainē, nevis uzklausāmi kādās nopietnās politiskās diskusijās.
      • Jā, un kur tad vēl kuršu sirotāji, kuri kaujā gājuši ar bļāvienu : Kolka, kolka! Saskatu līdzību! :)
        Vispār savdabīgi attiecināt uz kopienu septiņsimt gadus vecas izdarības. :)
  • Kā pusaudzis, kas piecpadsmit gados mūk no mājām projām, jo nepatīk identificēties ar saviem vecākiem.
  • Nezinu, man gan īsti līdz galam mesimpatizē doma par secēšanos, kā nekā, savulaik visādi Garibaldiji un Bismarki ņēmās un no 100 mazām čuķ ne pilsētvalstīm galva vairāk sāp, nekā no lielāka izmera federācijām, sa- un ap- vienībām. No otras puses - par baskiem sirds sāp un pret skotu nošķelšanos arī būtu maz iebildumu, ja nu tāda notiktu, līdz ar ko domāju, ka gadījumi individuāli un diskutējami katrs pats savā gaismā.
    • man šķiet visai būtiski ņemt vērā, ko domā pati kopiena un ar ko tā gatava identificēties.

      Ļoti sarežģīts, piemēram ir gruzīnu-abhāzu un gruzīnu-osetīnu konflikts, kur nu jau (pateicoties ārējai ietekmei) izliets tik daudz asiņu, ka politisks risinājums tuvākajās desmitgadēs pat teorētiski nav iespējams. Gribētos, lai Eiropā nekas tāds nenotiktu.
      • Man atkal - tā kā Spānijas gals dziļi pie kājas, interesētu kādu kompetentu reģiona ekspertu skatījums uz šo lietu, jo līdzība līdzībai, taču visi šie secesiju gadījumi nav identiski.
Powered by Sviesta Ciba