Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Starp citu, ja politiski aktīvi latgaliešu pārstāvji paziņotu, ka viņi nav nekādi latvieši un viņiem vajadzīgs referendums par neatkarību, es neredzētu iemeslus likt tam šķēršļus. (Jā, pat par spīti tam, ka es personiski uzskatu, ka latgalieši ir latvieši, un viņu dialekts, kuru es, ar šo novadu nekādi nebūdama saistīta, visai labi saprotu, nav nekāda nelatviešu valoda; jo, raugi, nav svarīgi, kam es ticu, bet kam viņi paši tic.)

Tas tā, tie bija tikai daži vārdi Katalūnjas sakarā.
  • Cik zinu, tad arī demokrātiskās valstīs ir panti par pretvalstisku darbību. Neviena valsts nav īsta valsts, ja paredz sevis secēšanu kādu marginālu reģionu untumu pēc. Arī no pragmatisma viedokļa - kāda jēga? Visas Eiropas valstis ir vairāk vai mazāk reģionālas. Visi sāks atdalīties un kas tad? Būsim atpakaļ agrīnajos viduslaikos ar sīkām drumstalkaralistēm? Smieklīgi, ka šādu pēkšņu small-time nacionālismu atbalsta cilvēki, kas tajā pašā laikā gribētu, lai ES kļūtu par federālu žņaugu visām nacionālajām valstīm.
    • Lūk, jā, biedri, ļoti labi par mazajām drumstalvalstīm. Labi sadzirdu savas bērnības skolas politinformācijas argumentus tālajā 1987.gadā. :)
      • Vēsturiskās situācijas ir nesalīdzināmas. Btw, tu priecājies par Brexit? :)
        • Pret Brexit man ir emocionāli visnotaļ neitrāla attieksme.

          Attiecīgi - tas (breksits) gan baigi precīzi salīdzināms ar kataloņu situāciju. :D
          Es vēl saprastu, ja tu būtu skotu referendumu piesaucis.
          • Brexists ir samērā analogs, jo nozīmē to pašu - nācijas pašnoteikšanās alku piepildījums demokrātiska procesa ceļā. Atbrīvošanās (šajā gadījumā no transnacionāla) birokrātiska ''centra'' hegemonijas, savas suverenitātes nostiprināšana. Atšķirība attieksmēs var būt tikai personīga, ne objektīva.
            • Pēdējais teikums tāds ar pretenziju uz dziļdomību bija iecerēts? :)

              Nu, OK, ja tev tā gribas, tad salīdzini. Briti mierīgi nobalsoja, dabūja savu breksitu, un neviens no Briseles komandēts policists nedauzīja ar steku neapbruņotas britu sievietes par to vien, ka piedalās balsojumā (pat nejautājot - par, vai pret).

              Es gan nezinu, ko no šī salīdzinājuma varam secināt. Protams, izņemot to, ka ES pārvalde ir nesalīdzināmi iecietīgāka, elastīgāka un labvēlīgāka dalībvalstu iedzīvotāju brīvības izpausmēm nekā dažu dalībvalstu vietējā vara. Tas gan jau bija skaidrs, taču ja tev tā gribējās uzsvērt...
              • Vispār jau ES arī pēc ieceres vienmēr sevi prezentējusi kā valstu savienība, tāda nekādas tiesības uz punitīvām darbībām pret valstu izstāšanos tā it kā sev nav piešķīrusi. Kā tagad atceros kā referenduma laikos mums stāstīja, ka mēs jau tika ''deleģējam daļu savas suverenitātes'', nevis atsakāmies no tās, viss uz brīvprātības principa. Valstu likumdošana šajā sakarā parasti ir krietni citādāka.
                • Jā, redz kā tava analoģija, uz kuras precīzumu tā uzstāji, tomēr nav iespējama. :)

                  Klau, man apnika tavas iekšējās pretrunas pļāpājot par ES, pie ieraksta, kurš nebija par ES.
                  Tā kā par tēmu tev acīmredzami nav nekā sakāma, atļaušos šo pavedienu iesaldēt.
Powered by Sviesta Ciba